לא פעם אנו שומעים על כך שחברה היא ריווחית אבל אין לה מספיק כסף לנהל את הפעילות השוטפת, ומצד שני ישנם מצבים שבהם יש לחברה הרבה מאוד כסף בחשבון הבנק אבל כשאנו בוחנים את דוח הרווח וההפסד שלה, אנו מגלים שהתוצאה העסקית היא הפסד. אז איך זה הגיוני? רבים נוטים להתבלבל בין רווחיות לתזרים מזומנים, אבל בין השניים קיים הבדל גדול, שבמקרה של של חברות SaaS הוא גם מאוד משמעותי.

היי לכולם! אני אלירן גלזר ואני ה-CFO במאנדיי. בפודקאסט של Startup for Startup השבוע ערן זינמן ואני מנסים לעשות קצת סדר ולהסביר את ההבדלים (הסבר קצת ארוך …קחו נשימה :).

לפני שנתחיל, חשוב להבין את המודל העסקי בחברות SaaS מול המודל המסורתי. בניגוד למודל ה״קלאסי״ שבו עסק שמפתח תוכנה ומוכר אותה מכירה חד פעמית ומיד רושם את כל ההכנסה החשבונאית והמזומן שהתקבל, בחברות SaaS מוכרים שירות על בסיס חודשי או שנתי, ולכן יש שוני בין תזרים המזומנים להכרה בהכנסות. וכשלוקחים בחשבון שבחברות SaaS – בנוסף לעלויות הפיתוח ועלויות המכירה והשיווק, ישנה גם השקעה גדולה בתשתיות ענן, מבינים שהתנעה של עסק במודל SaaS דורשת השקעה משמעותית, ולכן חלק מהחברות הללו עשויות למצוא את עצמן במצוקת תזרים בשנים הראשונות של פעילותן.
באופן פרדוקסלי, בשנים הראשונות ככל שהחברה תגייס יותר לקוחות היא תמצא את עצמה בבור גדול יותר. בסופו של דבר המצב מתאזן וחברה שיודעת למדוד נכון את ההשקעה השוטפת ביחס לכמה שווה הלקוח לאורך זמן, וכמובן לשמר את הלקוחות, תראה את ההבדל בתזרים מזומנים עתידי שבניהול נכון הופך לחיובי.

במקביל, לצד הצמיחה בתזרים מזומנים, לא בטוח שהחברה תהפוך לרווחית.למעשה, דוח הרווח והפסד עשוי עדיין להראות הפסדים חשבונאיים מכיוון שהחברה רושמת הוצאות וממשיכה להשקיע בצמיחה ובמוצרים עתידיים, לגייס כח אדם, להעסיק ספקים ונותני שירות וכו׳, כאשר המטרה הסופית היא להציג תזרים מזומנים חיובי ורווח חשבונאי.

חשוב לציין בהגינות שיש הרבה מאוד מקרים של השקעה גבוהה בחברה בשנים הראשונות, שלא הצליחה והחברה נכשלה והעובדה שיש פער בין הכנסות להוצאות בשלבים הראשונים משקף כשל עסקי מהותי. על מנת להבין אם הפער בין הכנסות להוצאות הוא רק שלב צפוי בדרך או בעיה אמיתית במודל העסקי של החברה, חשוב מאוד למדוד באופן שוטף את המדדים המקובלים בחברות SaaS המעידים על ״בריאות״ העסק ופוטנציאל הצמיחה שלו ביחס להשקעה.

זו התחלה של הסבר שמקווה לעשות קצת בסדר בכותרות שכולנו רואים בעיתונים לאחרונה, ואם אתם רוצים להבין קצת יותר לעומק על ההבדלים, איך יכול להיות שחברה מצליחה לעולם לא תהיה רווחית, ולמה בכל זאת משקיעים בוחרים להשקיע בחברות SaaS – מוזמנים להאזין לפרק.

אם יש לכם שאלות – מוזמנים לשאול אותן פה בתגובות!