למה וולואציה היא ממש לא הדבר הכי חשוב לסטארטאפ 

היי לכולם – אני רון גורה, ואני אחד המייסדים והמנכ״ל של Empathy.

לעיתים קרובות, אני שומע שאנשים אומרים שהמספר הכי חשוב עבור חברה הוא הוולואציה שלה, ועל פיו היא נמדדת. זה גם כנראה אחד הנתונים שהעיתונים הכי אוהבים להציג ולשלב אותו בכותרות.

בפועל, וולואציה הפכה לכזה מספר מוכר, בעיקר כי הכי קל להנגיש אותו. לעומת מושגים כמו ARR, או מחיר מימוש של אופציות, לאנשים קל להבין את המשמעות של הערכת שווי — וולואציה, ועוד יותר קל לנסות לפרש לפיה מצב של חברה מסוימת. בעיני, להסתכל על וולואציה כמשהו שעומד לבד – כאיזה מספר סופי שמגדיר חברה – זו טעות שמביאה איתה ראייה מאוד רדודה של החברה, בטח חברה פרטית, מבלי לתפוס הרבה מהנתונים החשובים שיש מסביב.

למשל – מתי נקבעה הוולואציה? ומי קבע אותה? האם זה משקיע פרטי אנונימי, או קרן בינלאומית ומוכרת? ומה לגבי שלל הפרמטרים הקטנים של ההעדפות והסעיפים הקטנים בחוזה השקעה שיכולים גם להשפיע על קבלת ההחלטות בחברה? כמובן, יש הרבה שוני רב בין תרופות. ב2021 התנאים מאוד מיטיבים עם היזמים, אבל בתקופות כמו 2000 או 2023 יש לעיתים סעיפים משמעותיים (לעיתים חשובים, לפעמים דרקוניים) בחוזה השקעות שמגנים על המשקיעים ומשנים את כל התמונה.

הסכנה בלהעריך את עצמנו (ובעיקר אחרים) לפי מספר אחד היא שאנחנו עשויים לצייר תמונה לא נכונה יכולת גיוס עתידית, אטרקטיביות של חוזה העסקה, הזדמנות השקעה ועוד. בפרק השני של סדרת ׳הגיוס הראשון׳ של Startup for Startup עניתי על השאלות של דריה ורטהיים כמו, מה זו בכלל וולואציה ועל חלק מהמיתוסים סביבה, איך מחשבים אותה, ומה יכולה להיות ההשפעה של וולואציה גבוה או נמוכה על העובדים, על יזמים, על סבבי המשך ועוד. 

מה כן הכי חשוב לדעתי? תצטרפו או תבנו משהו שעושה טוב. לא תתחרטו על שנים שהשקעתם בבנייה של משהו שבאמת עוזר לאחרים.