176: יסודות - על רווחיות בחברות SaaS
האזינו דרך האפליקציה האהובה עליכם ולחצו "Follow" או "Subscribe"
קצת על הפרק:
כמה משמעותי עבור חברת SaaS להיות רווחית? מה ההבדל בין רווחיות לתזרים מזומנים חיובי? ובאיזו מידה רווחיות מעידה על הצלחה של חברה?
לא פעם אנו שומעים על כך שחברה היא ריווחית אבל אין לה מספיק כסף לנהל את הפעילות השוטפת. מהצד השני, ישנם מצבים שבהם יש לחברה הרבה מאוד כסף בחשבון הבנק, אבל כשניגשים לבחון את דוח הרווח וההפסד שלה, אנחנו מגלים שהחברה נחשבת להפסדית. איך זה הגיוני? ההבדל בין רווחיות לתזרים מזומנים יכול לבלבל, אבל יש ביניהם הבדל גדול, שבמקרה של חברות SaaS הוא גם מאוד משמעותי.
כשהתחלנו את סדרת יסודות שלנו, המטרה הייתה להנגיש מושגי יסוד ועקרונות מעולם הסטארטאפים. כיוון שלאחרונה הרבה מהשיח שמתקיים בתקשורת וברשתות החברתיות סביב עולם ה-SaaS מתמקד ברווחיות, רצינו להקדיש את הפרק החדש בסדרה להבנת המושג הזה, במיוחד את המשמעות שלו עבור חברות SaaS.
השבוע דריה ורטהיים מדברת עם ערן זינמן, מייסד-שותף ומנכ״ל-שותף, ועם אלירן גלזר, CFO במאנדיי, על מונחים שחשוב להכיר כשמדברים על רווחיות, למה משקיעים בוחרים להשקיע בחברות SaaS גם כשהן רחוקות מלהיות רווחיות, ומה בכלל המשמעות של להיות רווחית או לא רווחית עבור חברת סטארטאפ.
שתפו את הפודקאסט:
5 תובנות מרכזיות מהפרק:
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
עוד תוכן בנושא:
בלוג
5 דק'
04/2025
AI evals: תפקידו החדש של מנהל המוצר?
בלוג
4 דק'
03/2025
איך להפוך נטוורקינג למכירות
בלוג
5 דק'
02/2025
בונים צמיחה חכמה: ניהול פיננסי המשפר מדדים ומגביר אטרקטיביות לגיוס הבא
בלוג
5 דק'
02/2025
איפה הסיכון בהון סיכון?
בלוג
4 דק'
02/2025
איך להצליח לגייס הון ב-2025?
בלוג
4 דק'
02/2025
דילמת השנה השנייה: בין גז לברקס
פודקאסט
5 דק'
02/2025
5 דקות על תובנות מתכנון ראנווי (אודיו בלוג)
למה לא תמיד נכון לגייס לפי הכללים המקובלים של 24-30 חודשים? איך מגדירים יעד עסקי שמוביל את תכנון התקציב? ולמה עיקרון "זהבה ושלושת הדובים" תקף גם בעולם הפיננסים של סטארטאפים?
פודקאסט
18 דק'
02/2025
290: התרחבות לארה״ב - מיסים, רגולציה והעסקת עובדים
הצטרפו לפרק שבו נבין למה חוקים שתקפים בישראל לא בהכרח חלים בארה"ב, איך לבחור את הכלים הפיננסיים הנכונים, ומהם השלבים הקריטיים שכל סטארטאפ צריך לעבור בדרך להצלחה בשוק האמריקאי.
פודקאסט
08 דק'
01/2025
על המודל הפיננסי שיעזור לכם בגיוס כסף (אודיו-בלוג)
בבלוג השבוע, טלאור זקש, מייסד ושותף מנהל eHealth Ventures, מדבר על הסיבה המרכזית לתפיסתו שיזמים מקבלים תשובה שלילית על השקעה: מודל פיננסי חלש. מודל פיננסי כולל את כל התחזיות לגבי הפעילות הפיננסית של החברה, הגדרת שווקים וסגמנטים של לקוחות, תמחיר, תחזית הכנסות, תחזית הוצאות, תזרים מזומנים, צורך בהשקעות ועוד. למעשה, המודל העסקי הוא תמצית התכנית …
176: יסודות – על רווחיות בחברות SaaS לקריאה »
בלוג
5 דק'
10/2024
מהו Down Round ומהן ההשלכות בטווח הקצר והארוך?
בלוג
5 דק'
09/2024
איך תגנו על הארגון שלכם ממתקפת Deep Fake ?
פודקאסט
31 דק'
09/2024
270: איך לבנות מחלקת פיננסים כמנוע צמיחה בסטארטאפ (אייל בר)
אנחנו מדברים על הצעדים הראשונים בהקמת אופרציה פיננסית בסטארטאפ. האזינו לפרק באתר
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
אלירן גלזר, CFO, monday.com
לא פעם אנו שומעים על כך שחברה היא ריווחית אבל אין לה מספיק כסף לנהל את הפעילות השוטפת, ומצד שני ישנם מצבים שבהם יש לחברה הרבה מאוד כסף בחשבון הבנק אבל כשאנו בוחנים את דוח הרווח וההפסד שלה, אנו מגלים שהתוצאה העסקית היא הפסד. אז איך זה הגיוני? רבים נוטים להתבלבל בין רווחיות לתזרים מזומנים, אבל בין השניים קיים הבדל גדול, שבמקרה של של חברות SaaS הוא גם מאוד משמעותי.
היי לכולם! אני אלירן גלזר ואני ה-CFO במאנדיי. בפודקאסט של Startup for Startup השבוע ערן זינמן ואני מנסים לעשות קצת סדר ולהסביר את ההבדלים (הסבר קצת ארוך …קחו נשימה :).
לפני שנתחיל, חשוב להבין את המודל העסקי בחברות SaaS מול המודל המסורתי. בניגוד למודל ה״קלאסי״ שבו עסק שמפתח תוכנה ומוכר אותה מכירה חד פעמית ומיד רושם את כל ההכנסה החשבונאית והמזומן שהתקבל, בחברות SaaS מוכרים שירות על בסיס חודשי או שנתי, ולכן יש שוני בין תזרים המזומנים להכרה בהכנסות. וכשלוקחים בחשבון שבחברות SaaS – בנוסף לעלויות הפיתוח ועלויות המכירה והשיווק, ישנה גם השקעה גדולה בתשתיות ענן, מבינים שהתנעה של עסק במודל SaaS דורשת השקעה משמעותית, ולכן חלק מהחברות הללו עשויות למצוא את עצמן במצוקת תזרים בשנים הראשונות של פעילותן.
באופן פרדוקסלי, בשנים הראשונות ככל שהחברה תגייס יותר לקוחות היא תמצא את עצמה בבור גדול יותר. בסופו של דבר המצב מתאזן וחברה שיודעת למדוד נכון את ההשקעה השוטפת ביחס לכמה שווה הלקוח לאורך זמן, וכמובן לשמר את הלקוחות, תראה את ההבדל בתזרים מזומנים עתידי שבניהול נכון הופך לחיובי.
במקביל, לצד הצמיחה בתזרים מזומנים, לא בטוח שהחברה תהפוך לרווחית.למעשה, דוח הרווח והפסד עשוי עדיין להראות הפסדים חשבונאיים מכיוון שהחברה רושמת הוצאות וממשיכה להשקיע בצמיחה ובמוצרים עתידיים, לגייס כח אדם, להעסיק ספקים ונותני שירות וכו׳, כאשר המטרה הסופית היא להציג תזרים מזומנים חיובי ורווח חשבונאי.
חשוב לציין בהגינות שיש הרבה מאוד מקרים של השקעה גבוהה בחברה בשנים הראשונות, שלא הצליחה והחברה נכשלה והעובדה שיש פער בין הכנסות להוצאות בשלבים הראשונים משקף כשל עסקי מהותי. על מנת להבין אם הפער בין הכנסות להוצאות הוא רק שלב צפוי בדרך או בעיה אמיתית במודל העסקי של החברה, חשוב מאוד למדוד באופן שוטף את המדדים המקובלים בחברות SaaS המעידים על ״בריאות״ העסק ופוטנציאל הצמיחה שלו ביחס להשקעה.
זו התחלה של הסבר שמקווה לעשות קצת בסדר בכותרות שכולנו רואים בעיתונים לאחרונה, ואם אתם רוצים להבין קצת יותר לעומק על ההבדלים, איך יכול להיות שחברה מצליחה לעולם לא תהיה רווחית, ולמה בכל זאת משקיעים בוחרים להשקיע בחברות SaaS – מוזמנים להאזין לפרק.
אם יש לכם שאלות – מוזמנים לשאול אותן פה בתגובות!