אורן ישראלסון ,
Startup growth expert
ניהול עובדת בחופשת לידה, החיים עצמם גרסאת החל"ד
2023-05-31
•
4 דקות קריאה
"היא תיכף תלד ואנחנו לא מאורגנים לזה" אמרה לי פאונדרית על ראשת צוות בפיתוח. "אני חייבת שתעזור לי לארגן פה את הארוע הזה", אני מרגישה שזה יוצא משליטה" היה המשך המשפט.
זו הלידה הראשונה בסטארטאפ הזה, הוא הוקם לפני קצת יותר משנתיים ועד כה כולם היו חילים משוחררים/אחרי טיול, אין ילדים באופק ואין לידות צפויות.
כדי להתכונן לפגישה, יצאתי לסבב שיחות עם קולגות, אמהות ואבות ששבו מחל"ד, שחזרתי את חופשת הלידה שאני לקחתי , קראתי פוסטים וסקרים ואפילו שאלתי שאלה בעזרת קולגה בקבוצת מפתחות ברשת.
הנה התובנות שלי ל "איך ארגון צריך להתארגן לקראת לידה" לשימושכן ושימושכן. תחשבו על זה כ"מדריך לפאונדר.ית לניהול נכון של חל"ד.
מהות - לפני הכל, השאלה החשובה אותה שאלתי אותה. היא איזה מן ארגון אנחנו רוצים להיות? האם חשוב לנו לאפשר להורים להצליח כאן? על מה אנחנו מוכנים לוותר כדי לאפשר זאת ? ומה הערכים לפיהם ננהל את התהליך ? התשובות לשאלות האלו התבררו כקריטיות להחלטות בהמשך ולדרך. התרבות הארגונית אותה אתם רוצים להשריש בארגון, תשפיע על התשובות לשאלות כמו האם להקפיא את כרטיס התן-ביס במהלך החל"ד ? או כמה ימים להוסיף על הקבוע בחוק ? מעבר ל"מה חברות אחרות עושות" - מה נכון לנו, ולמה אנחנו עושים את מה שאנחנו עושים. איזה ערך זה משרת.
לקראת התהליך - השבועות שלקראת הלידה מלאים בחששות של היולדת ושל המנהלים. האם יסתדרו בלעדיי ? מה זה אומר עליי אם הסתדרו בלעדיי ? האם יש לי לאן לחזור ? האם הם *באמת* שומרים לי את המקום ? תסמונת המתחזה מופיעה במלא עוצמתה אצל העומדת לצאת לחל"ד, כשבמקביל המנהלים בחששות, מי יוביל כמוה את התחום ? מה נעשה כשנתקע עם שאלה דחופה ? איך נגיד ללקוחות שהיא לא זמינה חצי שנה ? זה בסדר ליצור איתה קשר ? מה פתאום לחזור אחרי חצי שנה ? אשתי חזרה אחרי שלושה חודשים
...ועוד שאלות חשובות שמטרידות כנראה את כולם.
הפתרון בהמשך לנקודה הראשונה הוא תאום ציפיות ויצירת שיח בטוח ומאפשר. אם נצליח לנהל את הציפיות, להגדיר יחד ממה אנחנו חוששים . "אני חוששת שתסתדרו בלעדיי כשלא אהיה פה וארגיש מיותרת כשאחזור" או "אני מפחד שלא תהיי זמינה ונתקל בבעיה שרק את יודעת לפתור", "זה בסדר לכתוב לך אם אנחנו צריכים אותך לכמה דקות " ? ככל שנדבר יותר, נשתף בחששות ונצבע את כל הפילים בחדר כדי שיראו וידוברו, כך יתחזק אצלינו שריר התקשורת והביטחון והוא ישמש כשנתקל ברגע האמת בדילמה או אתגר שלא חשבנו עליהם.
אל תפחדו מהפחד, בתקשורת כנה ובטוחה מרבית החששות יפתרו.
בהמשך לחשש "האם מי שיחליף אותי יצליח יותר" והסטטיסטיקות המראות כי מעל 85% אחוז מהיולדות שוקלות להחליף מקום עבודה במהלך החל"ד. אני ממליץ לתאם כחודש לפני הלידה, שיחת התפתחות אישית, לברר מחדש צרכים ושאיפות, לתת ולקבל משוב ולפרט ככל שניתן כיצד תראה התקופה הקרובה, זו שיחה בה נציף את כל החששות, הפחדים והדאגות ונחשוב יחד כיצד להתנהל ומה יסייע לכל אחד מהצדדים. .בשיחה הזו נדבר על קריירה, הורות, מחירים וציפיות וננסה להבין מה צפוי בשלב החזרה.
"הם לא ראו אותי, הם לא הבינו את השינוי" היה הפידבק שקיבלתי פעמים רבות. "הכל השתנה בחיים שלי, אבל הם המשיכו כאילו כלום לא השתנה". את השיחה עם אותה פאונדרית המשכתי מספר פעמים והמטרה היתה לסייע לה להבין את גודל השינוי אצל האם הטרייה, ולסייע לה לבנות מחדש את התמונה הארגונית בהתאם. בנוסף, בכמה ארגונים עמם אני עובד, מקפידים על מתנת לידה ליולדת, כזו שרואה אותה וכוללת אפשרויות כמו טיפול ספא ליולדות, פיזיוטרפתיה לאחר לידה, פגישות עם פסיכולוגית לאחר לידה , הפידבקים שקיבלתי מהאמהות, מאוד חיוביים.
הפרדוקס - מנהלים חוששים להפריע במהלך החל"ד , ולכן לא מנהלים קשר רציף. ואילו העובדים בחל"ד סיפרו, שהם מרגישים "ששכחו אותם", והמנהל "כמעט ולא מתקשר". המודל המומלץ - פגישות זום אחת לשבועיים ביום קבוע עם גמישות - שעה לפני הפגישה הודעה "האם הזמן עדיין מתאים".
צפו שיהיו הפסקות והפרעות קלות בפגישה. הזדמנות לעדכן מי עזב, מי הצטרף, המצב בביזנס, מי הלקוחות החדשים ולשמוע מה שלום העובד.ת ואיך עוברים עליו הימים שימור השייכות.
גם אם אין עדכונים גדולים, אל תבטלו את הפגישות הקבועות
הקפידו להזמין לכל ארוע חברה גדול וקטן והניחו שהיולדת לא קוראת מיילים - אז שיחת טלפון היא הדרך להזמין .
חזרה לעבודה - "מאז שילדת, הרבה השתנה כאן". אנחנו בסטארט אפ, כל הזמן קורים דברים. חצי שנה או תשעה חודשים בחיי סטארט אפ זה המון. ולכן שיחת כניסה, תאום ציפיות, הגדרה מחדש של תחומי האחריות ותוכנית און בורדינג ליולדת הכוללת פגישות עם עובדים שהצטרפו אחרי הלידה, הכרות עם מוצרים חדשים, שינויים וכ"ו חיונית לתחושת השייכות וכניסה מהירה ופשוטה חזרה.
מתוך התשובות שקיבלתי, למדתי שגמישות היא שם המשחק, אין מודל נכון לכולן וחשוב לברר צרכים ולבנות בהתאם תכנית חזרה. יש שיזדקקו לתכנית מדורגת ויש שיחזרו למשרה מלאה. יש שיזקקו למודל היברידי ויש שיעדיפו עבודה מהמשרד, הכי חשוב להשאר גמישים לצורך וללמוד תוך כדי תנועה.
לסיכום, נדרשת אדפטיביות של ארגון שעד ללידה הראשונה, לא נזקק לכך. נדרשת אמפטיה ויכולת לראות את העובד.ת בחל"ד ולהבין (ככל שניתן) שמה שהיה לא יהיה. בנוסף אין שתיים דומות ולכן, למרות שכתבתי מדריך, המנעו מסכמות, מקבעונות ומהנחות מוצא. תשאלו, תקשיבו ותפעלו בהתאם
לידה קלה והתאקלמות מוצלחת לכולן.
עוד תוכן בנושא: איך חברות יכולות לתמוך בעובדים הורים (ואפילו בתקציב מוגבל)?
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
פודקאסט
35 דק'
04/2025
300: להיכנס לרדאר - נטוורקינג, מיתוג אישי ומה שביניהם
מה זה מיתוג אישי ואיך אפשר לעשות את זה באופן לא מתאמץ או ״מפוצץ״? איך מוצאים את הנקודות שמבדלות אותנו, גם אם נדמה שאין לנו מה לחדש, ומה הדרך הכי טובה ליצור קשרים משמעותיים בעולם העבודה? השבוע בפרק ה-300 של הפודקאסט (!) אנחנו חוזרים לסדרת פרקי הסופטסקילז שלנו – כל הדברים שלא כתובים בקורות החיים …
ניהול עובדת בחופשת לידה, החיים עצמם גרסאת החל"ד לקריאה »
פודקאסט
28 דק'
02/2025
292: כלים מעולם הדיבייט למשא ומתן בעבודה - איך לבנות טיעון מעולה (עמיחי אבן חן)
בפרק השבוע עמיחי אבן חן, סניור פרודקט מנג׳ר במאנדיי וזוכה אליפות אירופה בדיבייט, מסביר איך לבנות טיעון שעובד – מול מנהלים, משקיעים, או אפילו כשמבקשים העלאת שכר.
בלוג
4 דק'
02/2025
מחפשים עבודה? מקום העבודה הבא שלכם יכול להיות מקום העבודה הקודם שלכם
פודקאסט
46 דק'
01/2025
286: סטוריטלינג עסקי - שש דרכים לספר את הסיפור שלך (ד״ר נועם פיינהולץ)
אנחנו מדברים על טכניקות פרקטיות להצגה עצמית: מסיפור קצר ומדוייק, דרך שימוש במספרים שמספרים את הסיפור שלנו בצורה עוצמתית, שימוש ברגעים קטנים כדי ליצור חיבור אמיתי ועד המודל שעוזר לנו לספר על עצמנו - מבלי להעמיד את עצמנו במרכז.
וידאו
35 דק'
12/2024
הקמת חברה בחו״ל - השקעה של קרנות במבנה אמריקאי
בסשן נלמד על ההבדלים בהסכם ההשקעה וההשפעה על בדיקת הנאותות (due diligence) של קרנות במבנה ישראלי ואמריקאי
פודקאסט
33 דק'
11/2024
279: איך הצלחתי לעבור לתפקיד שרציתי (אלמוג רוס ורועי סעדון)
אנחנו מדברים על איך להוביל שינוי בקריירה שלנו בתוך הארגון, איך מזהים הזדמנויות לצמיחה וממנפים אותן, ואיך רותמים אחרים למסע שלנו. האזינו לפרק
וידאו
54 דק'
10/2024
איך השתמשתי ב-AI כדי למצוא עבודה
איך כלי AI יכול להפוך לגורם מרכזי שמוביל להצלחה בתהליך חיפוש העבודה? בסשן נלמד איך להשתמש ב-ChatGPT כדי לעשות אופטימיזציה לקורות החיים, איך לשדרג את פרופיל הלינקדאין כך שיבליט בדיוק את הכישורים שהמגייסים מחפשים, ואיך להתכונן לראיונות עבודה בצורה כזו, שאפילו השאלות הקשות ביותר יהפכו לנושאים שקל להתמודד איתם. נועה פרבר עובדת בתעשיית ההייטק ב-15 שנה האחרונות בתפקידי אופרציה בשיווק, מכירות ועסקים, ומתמחה בהובלת תהליכי אופטימיזציה ואוטומציה טכנולוגיים. לאחרונה, לאחר חופשת לידה, היא נאלצה לחפש עבודה בתוך מציאות מאתגרת של מלחמה ואתגרים אישיים. בעזרת הידע שלה בתחום האופטימיזציה, היא נעזרה בכלים מבוססי AI כדי לייעל את תהליך חיפוש העבודה שלה. לינקים שימושיים: קובץ הפרומפטים: https://www.noafarber.com/ai-job-search-guide? utm_source=webinar&utm_medium=presentation&utm_campaign=ai_job_search_guide ChatGPT for Beginners: Save time with Microsoft Excel: https://www.coursera.org/projects/chatgpt-for-beginners-save-time-with-microsoft-excel Prompt Engineering for ChatGPT: https://www.coursera.org/learn/prompt-engineering
בלוג
6 דק'
09/2024
איך צולחים את גיוס העובד הראשון בארה"ב? המדריך המלא
בלוג
4 דק'
09/2024
על שיתוף פעולה בין מנהלים בארגון
בלוג
4 דק'
09/2024
איך תרבות ארגונית מובילה למוצר איכותי
פודקאסט
24 דק'
08/2024
264: איך AI יכול לשפר את שיחות הפידבק השנתיות
אנחנו מדברים על שימוש בכלי AI כדי לייעל שיחות הפידבק ואת ההכנה אליהן במהלך השנה.
בלוג
5 דק'
08/2024
איך להשתמש (ואיך לא) בכלי AI לחיפוש עבודה
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup