תום רוזן,
Managing Director ,GRSee Consulting Ltd
איך להפוך את ה-AI שלכם לאמין ובטוח יותר
2024-05-21
•
6 דקות קריאה
ההיסטוריה גדושה בדוגמאות של טכנולוגיות פורצות דרך, שאמנם חוללו מהפכה בחיינו, אך גם הציגו סיכונים חדשים. סיכונים אלה דורשים מאיתנו תהליכים חדשים, בקרות, רגולציה ואת היכולת לנהל את הסיכונים הללו.
למשל, הופעת הרכב. הוא אמנם שינה את התחבורה ואפילו המריץ צמיחה כלכלית, אך גם הציג סיכונים הקשורים לבטיחות, השפעה על הסביבה ותשתיות. זה הוביל לפיתוח חוקי תעבורה, תקני בטיחות ותקנות פליטות\זיהום לניהול סיכונים אלו. באופן דומה, עליית האינטרנט חוללה מהפכה בתקשורת ובמסחר אך גם הביאה לחששות בנוגע לפרטיות נתונים, אבטחת מידע והפצת מידע מוטעה. עם הזמן, חוקקו תקנות ופותחו תקנים בנושאי פרטיות ואבטחת מידע כדי לטפל בבעיות אלו.
בינה מלאכותית היא לא רק מילת באז אלא מציאות שמחלחלת לחיי היומיום שלנו. עסקים מאמצים ומפתחים יותר ויותר מערכות ויכולות בינה מלאכותית כדי להניע חדשנות ויעילות. הם גם מתמודדים עם מערך חדש של סיכונים, החל מדאגות אתיות והטיה בקבלת החלטות ועד לפרצות פרטיות ואבטחה.
המורכבות של מערכות בינה מלאכותית מציבה אתגרים ייחודיים המחייבים ניהול סיכונים בדיוק כמו בהתקדמות הטכנולוגית בעבר. חיוני לעסקים לטפל באופן יזום בסיכונים הללו כדי לרתום את מלוא הפוטנציאל של בינה מלאכותית תוך הבטחת אחריות אתית, משפטית וחברתית.
עם כוח גדול באה אחריות גדולה, והצמיחה המהירה של הבינה המלאכותית מביאה איתה שורה של סיכונים ואתגרים.
בבלוג הזה נרחיב על החשיבות של רגולציית בינה מלאכותית לעסקים, את הסיכונים העיקריים הקשורים למערכות בינה מלאכותית, ואת האסטרטגיות לניהול יעיל של סיכונים אלו בכדי להנות מהיכולות של מערכות אלה באופן מאובטח ואחראי.
מתוך ההכרה בצורך של חברות ועסקים בכל הגדלים בגישה סטנדרטית מצד אחד לניצול הכוח של מערכות בינה מלאכותית ומצד שני לאחריות, בטיחות ואבטחה הציג לאחרונה ארגון ה-ISO (אותו ארגון שהביא לנו את שובר השורות ISO 27001) את התקן החדש ISO 42001, התקן הראשון בעולם לניהול מערכות בינה מלאכותית.
ISO 42001 הוא התקן הראשון מסוגו, שמטרתו לספק גישה מובנית לניהול הסיכונים וההזדמנויות הקשורים לבינה מלאכותית. התקן לא נועד רק עבור ענקיות טכנולוגיה או מפתחי בינה מלאכותית; כל ארגון המשתמש בבינה מלאכותית יכול להפיק תועלת מהתקן הזה. בין אם מדובר בהבטחת הוגנות, קידום שימוש אתי או בניית אמון מול בעלי עניין פינימיים, חיצוניים, לקוחות ועוד.
כמו כל תקני ה – ISO גם תקן זה בניגוד לרגולציה או חוק (כמו ה - EU AI Act), הוא אופציונלי. המשמעות היא שחברות יכולות לבחור לאמץ אותן על סמך הצרכים והמטרות הספציפיות שלהן, במקום להידרש לכך על פי חוק".
התקן רלוונטי במיוחד עבור:
- חברות אשר משתמשות במערכות וכלי בינה מלאכותית. חברות אלה יכולות להוכיח את מחויבותם לשימוש אחראי בינה מלאכותית ולהשיג יתרון תחרותי בשוק
- חברות היוצרות טכנולוגיות ומערכות בינה מלאכותית. חברות אלה יכולות להשתמש בתקן כדי להבטיח שהמוצרים שלהן מפותחים באחריות ועומדים בסטנדרטים אתיים
בלב התקן עומד הדגש על ממשל, מדיניות וניהול סיכונים. התקן מעודד ארגונים להגדיר יעדים ברורים, ליישר אותם עם יעדיים עסקיים ולהקים מערך ניהול בינה מלאכותית (AIMS – AI Management System). תהליך זה כרוך ביצירת מדיניות המתייחסת לשיקולים אתיים, זכויות אדם וערכים, כמו גם הגדרת התפקידים והאחריות של מחזיקי עניין המעורבים בפיתוח והשימוש בבינה מלאכותית בארגון.
איך ליישם את התקן?
התקן כולל שני מרכיבים עיקריים: סעיפים ובקרות.
סעיפים מספקים את המסגרת וניהול של מערכות בינה מלאכותית.
בקרות מציעות שיטות עבודה מומלצות לפיתוח ולתפעול שלהן.
מהם סעיפי המפתח וכיצד לגשת לתהליך הטמעה של התקן והסמכה?
- הבינו את התקן: התחילו בהבנה מעמיקה של התקן והדרישות שלו. זה כולל היכרות עם מבנה התקן, סעיפי המפתח והבקרות המתוארים בתקן.
- חברות אשר הטמיעו ISO 27001 או 9001 יכירו את המסגרת והתהליכים העיקריים.
- העריכו את מצבכם הנוכחי: הערכת שיטות העבודה, הפיתוח של מערכות בינה מלאכותית וה – AIMS הקיים. זיהוי הפערים יעזור לבנות תוכנית עבודה ברורה אשר תקל על תהליך ההטמעה של דרישות התקן.
- הבינו את ההקשר: מה הם הגורמים החיצוניים והפנימיים שעשויים להשפיע על מערכת הבינה המלאכותית, כגון דרישות רגולטוריות ומגמות שוק.
- הגדירו את ההיקף: הגדירו בבירור את הגבולות של מערכת ניהול הבינה המלאכותית, תוך ציון אילו מחלקות או תהליכים היא תכסה.
- מנהיגות הארגון: הבטיחו מחויבות מההנהלה הבכירה שהם משתתפים באופן פעיל בפיתוח והטמעה של מדיניות הבינה המלאכותית בחברה.
- פיתוח מדיניות בינה למאכותית: צרו מדיניות מקיפה המשקפת את גישת החברה לבינה מלאכותית תוך התייחסות לשיקולים משפטיים, אתיים, אבטחת מידע, את הערכים, היעדים והדרישות.
- הערכת סיכונים והערכת השלכות:
- זהו סיכונים פוטנציאליים הקשורים למערכות הבינה המלאכותית בפיתוח או בשימוש, כמו: הטיה, פרטיות ואבטחה, ופתח אסטרטגיות ובקרות כדי להפחית את סיכונים אלה.
- הערכת השלכות (AI Impact Analysis): בצעו תהליך להבנת ההשלכות האפשריות של מערכות הבינה המלאכותית על מחזיקי העניין השונים, כולל השלכות אתיות, חברתיות וסביבתיות.
- הגדירו יעדי בינה מלאכותית: הגדרת יעדים ספציפיים ניתנים למדידה אשר מתאימים למדיניות הבינה המלאכותית וליעדים העסקיים הכוללים של החברה.
- הקצאת משאבים: ספקו את המשאבים הנדרשים (כוח אדם, טכנולוגיה, תקציב, ועוד) בכדי לאפשר את קיום ה – AIMS.
- הטמעת תהליכים: פיתוח, הטמעה וקיום תהליכים המבטיחים שמערכות הבינה המלאכותית פועלת ביעילות ועומדת במדיניות ויעדים שנקבעו.
- הערכת ביצועים: עקבו והעריכו באופן קבוע את הביצועים של ה – AIMS, תוך שימוש ביעדים מדדים שהוגדרו מראש. ניתן לממש ע"י ביצוע ביקורות פנימיות, ביקורות אלה יעזרו להעריך את האפקטיביות של ה – AIMS.
- שיפור מתמיד: השתמש במשוב והערכות ובנתוני ביצועים כדי לזהות אזורים לשיפור ולבצע התאמות נחוצות ל – AIMS.
- סקר הנהלה: ערכו סקרי הנהלה תקופתיים כדי להעריך את הביצועים הכוללים של ה – AIMS. דונו בכל שינוי או שיפורים שעשויים להידרש.
- היכונו להסמכה ע"י גוף התעדה: במידה ואתם שואפים להשיג תעודת ISO 42001, התכוננו לביקורת חיצונית על ידי גוף הסמכה. וודאו כי קיים תיעוד תקין ושה – AIMS עומד בדרישות התקן. בחרו גוף התעדה בעל אקרדיטציה בינלאומית לביצוע הביקורת.
- שמרו על תאימות: לאחר היישום וקבלת התעודה, שמרו על תאימות מתמשכת עם התקן ע"י סקירה ועדכון קבוע של ה – AIMS בתגובה לשינויים בטכנולוגיה, בתקנות וביעדים הארגוניים.
ניהול סיכונים: אבן היסוד
תהליך הערכת סיכונים הוא מהחיוניים ביותר בתקן שכן הוא עוזר לחברות לזהות, לנתח ולתעדף סיכונים הקשורים לתהליכי הבינה המלאכותית. על ידי הערכה שיטתית של סיכונים, חברות יכולות לקבל החלטות מושכלות לגבי הטמעת בקרות מתאימות כדי להפחית סיכונים אלו ביעילות.
דוגמאות לסיכונים אשר אפשר לקחת בחשבון כחלק מתהליך סקירת הסיכונים שלכם:
- פרטיות ואבטחת נתונים: מערכות בינה מלאכותית מסתמכות לרוב על כמויות גדולות של נתונים, כולל מידע אישי רגיש. האבטחה והפרטיות של נתונים אלה היא חיונית למניעת הפרות שעלולות להוביל להפסד כספי ולפגיעה במוניטין.
- הטיה והגינות: אלגוריתמי בינה מלאכותית יכולים בטעות להנציח או אפילו להחמיר את ההטיות הקיימות בנתוני האימון, מה שמוביל לתוצאות לא הוגנות או מפלות. זה יכול לגרום לבעיות משפטיות ואתיות, כמו גם אובדן אמון בין בעלי עניין (לקוחות, ציבור).
- שקיפות והסבר: מערכות בינה מלאכותית רבות, במיוחד אלו המבוססות על Deep Learning, נתפסות לעתים קרובות כ"קופסאות שחורות" בשל מורכבותן. חוסר השקיפות וההסברה עלולים להקשות על ההבנה כיצד מתקבלות החלטות, מה שיכול להיות בעייתי בתעשיות מוסדרות או כאשר מעורבות בהחלטות הן קריטיות.
- תלות והטיית אוטומציה: הסתמכות יתרה על מערכות בינה מלאכותית עלולה להוביל להטיית אוטומציה, שבה משתמשים אנושיים נותנים אמון רב מדי בטכנולוגיה ועלולים להתעלם מטעויות או לא להפעיל שיקול דעת. הדבר עלול לגרום לטעויות ולאובדן מיומנויות חשיבה ביקורתית בקרב העובדים.
- רגולציה: ככל שהשימוש בבינה מלאכותית גדל, כך גם הנוף הרגולטורי מתפתח. עסקים צריכים להבטיח שמערכות הבינה המלאכותית שלהם תואמות לחוקים ולתקנות הרלוונטיים, שיכולים להשתנות לפי אזור גיאוגרפי ובין תעשייה לתעשייה.
- אתגרים טכניים: הטמעת מערכות בינה מלאכותית עשויה להיות מאתגרת מבחינה טכנית, ודורשת מומחיות ומשאבים מיוחדים. קיים גם סיכון לכשלים טכניים או תקלות, שעלולות לשבש את הפעילות ולהוביל להפסד כספי.
- מוניטין: שימוש לרעה או כשל במערכות בינה מלאכותיות עלול לפגוע במוניטין של החברה, במיוחד אם נדרם נזק ללקוחות או לבעלי עניין אחרים.
- קניין רוחני: פיתוח מערכות בינה מלאכותית כרוך לעתים קרובות בשימוש באלגוריתמים או נתונים קנייניים, שעלולים להעלות חששות לגבי קניין רוחני ואת הסיכון להתדיינות משפטית.
- אבטחת סייבר: מערכות בינה מלאכותית יכולות להיות מטרות להתקפות סייבר, ואם הן נפגעות, הן יכולות לשמש לביצוע פעילויות זדוניות או לגישה לנתונים רגישים.
Impact Analysis – ילד חדש בשכונה
הערכת ההשלכות של מערכות הבינה המלאכותית חשובה לא פחות, תהליך זה מסייע לזהות ולמתן השלכות שליליות אפשריות שבשימוש או פיתוח על בעלי עניין שונים כמו: לקוחות, שותפים, עובדים והחברה בכללותה.
תהליך זה צריך להתבצע לפני ובזמן שימוש או פיתוח מוצר או שירות במערכות בינה מלאכותית, התקן גם דורש להמשיך לנהל ולבדוק את ההשפעות לאורך כל חיי המוצר. בסוף מחזור החיים, שבו המוצר או השירות מופסקים או מועברים, צריך לבצע שוב את התהליך בכדי להבין את ההשפעות על בעלי העניין.
את ממצאי התהליך יש לתעד ואם יימצא לנכון, ניתן לחשוף ממצאים אלה לבעלי עניין רלוונטיים כפי שנקבע במדיניות.
התקן לא מציע רשימה סדורה של סוגי השפעה אשר יש לקחת בחשבון מכיוון שרשימה כזאת תהיה שונה מחברה לחברה בהתאם לשימוש וההקשר שלה לבינה מלאכותית. מספר שיקולים נפוצים:
- השימוש המיועד בבינה מלאכותית
- שימוש לרעה בבינה מלאכותית
- האם יש מגבלות ידועות
- מה עלול לקרות בעת כשל של הכלי
- השפעות חקיקה קיימות
- סכנת פציעה או סכנות בריאותיות
בעידן שבו אמון הוא ערך עליון, עמידה בתקן לא רק מדגימה את המחויבות של החברה לשימוש אחראי במערכות בינה מלאכותית אלא גם מספק יתרון תחרותי. עבור אלה המחפשים הסמכה, התקן מציע דרך ברורה לאימות ע"י גורם חיצוני, מה שמגביר עוד יותר את האמינות ואת אמון בעלי העניין.
התקן מייצג אבן דרך משמעותית במסע לעבר שימוש ופיתוח אחראי מערכות בינה מלאכותית. כתקן הראשון מסוגו, הוא מספק מסגרת מקיפה לארגונים לניהול בינה מלאכותית בצורה אתית ויעילה.
ככל שהבינה המלאכותית ממשיכה להתפתח, כך גם התקנים לניהול ושימוש בו ימשיכו להתפתח. ISO 42001 הוא רק ההתחלה של מסע לעבר שיטות בינה מלאכותית אחראיות ושקופות יותר. על ידי אימוץ הסטנדרט הזה, חברות יכולות לא רק להפחית סיכונים אלא גם לנצל את מלוא הפוטנציאל של בינה מלאכותית, להניע חדשנות ומצוינות עסקית בעידן הדיגיטלי.
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
בלוג
5 דק'
04/2025
AI evals: תפקידו החדש של מנהל המוצר?
פודקאסט
5 דק'
04/2025
בקצרה: איך בונים מוצר GenAI שמשרת לקוחות קצה יום-יום בארגוני B2C
דרך הסיפור של ״אלה״, הבנקאית הדיגיטלית של ONE ZERO, נבחן כיצד ניתן ליצור ערך אמיתי ללקוחות באמצעות אימון פנימי וחיצוני, גישה מודולרית לשיפור מתמיד, ומעקב חכם אחר ביצועי המערכת.
בלוג
3 דק'
04/2025
זכויות יוצרים על תוצרים של בינה מלאכותית: האם אתם בעלי זכות יוצרים ביצירה
פודקאסט
20 דק'
04/2025
מה מנהלי מוצר יכולים ללמוד מהמוצר הכי ויראלי בשוק? מחשבות על Base44
בפרק הזה אנחנו צוללים להצלחה של Base 44, מנתחים איך כלים מבוססי AI משנים את הדרך שבה בונים מוצרים, ואיזה תובנות מנהלי ומנהלות מוצר יכולים לקחת לעבודה היומיומית שלהם. נדבר על הדרך לקיצור הזמן עד לרגע קבלת הערך עבור המשתמשים, על תמחור חכם, ויראליות מובנית, וגם על האתגרים שבאים עם הצמיחה המהירה. האזינו לפרק באתר
בלוג
4 דק'
03/2025
סוכני AI: איך הסטרטאפ שלכם יכול לנצל את הטכנולוגיה לקידום המכירות?
פודקאסט
33 דק'
03/2025
פרודקטיבי: איך עוזרים למשתמשים שלנו להתחיל, או: מה עושים עם בעיית הדף הלבן? (רזיאל איינהורן, Pecan AI)
איך יודעים שהפתרון שלנו עובד? למה לפעמים חוויה קלה מדי דווקא עלולה לפגוע בהבנה של המשתמשים? מה אפשר ללמוד מחוויות Co-pilot ואיך ליישם אותן נכון?
וידאו
34 דק'
02/2025
Trends in Fundraising: What Investors Look For in the Age of AI (Gigi Levi-Weiss)
וידאו
18 דק'
02/2025
Building companies with AI agents (Mickey Haslavsky)
וידאו
37 דק'
02/2025
Fireside Chat - Everything AI (Adi Soffer Teeni & Gigi Levy-Weiss)
וידאו
02/2025
איך משקיעים אמריקאים רואים השקעות בטכנולוגיות AI?
פודקאסט
29 דק'
02/2025
פרודקטיבי: איך עושים Discovery נכון בעולמות ה-Gen AI? (אבירם מרום, Riverside)
אנחנו מדבירם על איך בונים פיצ׳רים שימושיים ולא רק גימיקים, מתי כדאי לשחרר מוצר לא מושלם כדי ללמוד מהיוזרים, ואיך מוצאים את הבעיות הכואבות באמת בתוך שפע האפשרויות החדשות.
וידאו
40 דק'
01/2025
איך לבנות מהר עם AI כדי ליצור בידול ולנצח חברות גדולות יותר
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup