

רועי כצנלסון,
Principal, lool Ventures
"למה אף אחד לא אמר לי שאני יכול לקחת פחות?" – הכוח של מימון pre-seed
2024-12-25
•
4 דקות קריאה
יש רגע שמוכר למייסדים רבים בעולם הסטארטאפים. הרגע הזה שהם יושבים ומהרהרים במסע הגיוס שלהם ומתלוננים: "למה אף אחד לא אמר לי שאני יכול לקחת פחות?" זהו משפט ששמעתי שוב ושוב מיזמים שמצטערים על הלחץ והאתגרים שנלווים ללקיחת מימון מוגזם בשלב מוקדם מדי.
במהלך השנים שאני עובד ב-lool ventures, ראיתי מקרוב איך החלטות מימון מוקדמות יכולות לקבוע את גורלו של סטארטאפ. מייסדים רבים מתמקדים בצמצום ודילול המניות שלהם או במקסום הערכת השווי של החברה. אבל האמת היא שהאסטרטגיה החכמה ביותר למימון אינה נוגעת בלגייס כמה שיותר כסף, אלא בלגייס את הסכום הנכון בזמן הנכון. כאן נכנס מימון pre-seed כאחד הכלים החזקים ביותר שיש ליזם.
למה מימון pre-seed הוא יותר מסתם הון ראשוני?
לעיתים קרובות מזלזלים במימון pre-seed ורואים בו שלב קטן וחסר משמעות במסע הגיוס. אני טוען בדיוק את ההפך: שלב ה-pre-seed הוא המקום שבו נבנית התשתית להצלחה העתידית של הסטרטאפ. הוא לא נועד להאיץ צמיחה, אלא לתת את הזמן והמרחב הדרושים לניסוי, לשיפור ולהשגת המטרות בצורה הנכונה.
בהירות במקום כאוס
מימון pre-seed מאפשר ליזמים לאמת הנחות יסוד ולבחון את השוק שלהם מבלי שמופעל עליהם הלחץ העצום להציג תוצאות מיידיות. זהו השלב שבו מגדירים את הערך המוסף של המוצר ומוודאים שהוא פותר את הבעיה הנכונה עבור הקהל הנכון.
בניית סיפור שמתחבר
גיוס הון הוא למעשה אמנות סטוריטלינג, ומימון pre-seed מאפשר לבנות נרטיב חזק יותר. במהלך תקופה ראשונית זו, ניתן להפוך השערות ראשוניות למספרים והישגים מדידים – דבר שמקל על סגירת סבבים עתידיים ולשפר את התנאים שלהם.
מקום לטעויות
סטארט-אפים בשלבים מוקדמים עוסקים בלמידה, ולעיתים קרובות למידה כוללת כישלונות. מימון pre-seed נותן את הגמישות לבצע התאמות ושינויים לפני שמתחייבים לתוכניות צמיחה מסוכנות שמוכתבות על ידי סבבים גדולים יותר.
צמצום סיכונים לקראת סבב A
כשתגיעו לשלב סבב A, תצטרכו להראות התאמה בין המוצר לשוק, נתונים של צמיחה ראשונית ולהוכיח את המומנטום למוצר. מימון pre-seed מעלה את הסיכוי להגיע לשלב זה עם תשתית חזקה שאי אפשר להתעלם ממנה.
מה לגבי דילול מניות?
אחת השאלות הנפוצות ביותר שמייסדים מעלים לגבי מימון pre-seed היא: "אם אגייס עכשיו, האם לא אאבד יותר מדי אחוזים מהחברה?" זו שאלה לגיטימית, אך לעיתים היא מתעלמת מהתמונה הרחבה יותר: התוצאה הצפויה.
בזמן שתגיעו לשלב סבב B, ההבדל בכמות האחוזים שמחזיקים המייסדים בין גיוס pre-seed לבין דילוג עליו הוא לרוב מינימלי – סביב 1-1.5%. עם זאת, ההשפעה האמיתית של מימון pre-seed היא בהגדלת הסיכוי לתוצאה טובה יותר של הסטארט-אפ.
מימון pre-seed משפר את הסיכויים שלכם להגיע לאבני דרך קריטיות כמו סבבי A ו-B בכך שהוא נותן את הזמן הדרוש לבחון הנחות יסוד, לאמת את השוק ולבנות מומנטום. חשוב מכך, הוא מציב אתכם בעמדה לגייס סבבים עתידיים בתנאים טובים יותר, עם סיפור חזק ושווי גבוה יותר. ללא מימון pre-seed, סטארט-אפים רבים נאלצים לפנות לגיוסי ביניים או נאבקים לגייס בכלל, דבר שמפחית באופן דרמטי את התוצאה הכוללת.
המפתח הוא לא רק אחוזי הבעלות, אלא הערך שאתם יכולים ליצור עם אותה בעלות. מימון pre-seed עוזר לכם לבנות חברה שיש לה סיכוי גבוה יותר להצליח ולהשיג תוצאות טובות יותר.
הסיכונים בגיוס יותר מדי, בשלב מוקדם מדי
מצד שני, גיוס מימון גדול מדי בשלב מוקדם מדי עלול ליצור אתגרים משלו. הערכת שווי מוגזמת, גמישות מופחתת והלחץ להציג תוצאות מהירות עלולים כולם לפעול כבומרנג. כפי שמייסדים רבים מבינים מאוחר מדי: "למה אף אחד לא אמר לי שאני יכול לקחת פחות?"
אנו רואים זאת לעיתים קרובות כאשר סטארט-אפים מגייסים סבבי seed גדולים מבלי להבין במלואם את השוק או המוצר שלהם. התוצאה? בסיס רעוע שקשה לתקן מבלי לפגוע במסלול החברה. גיוס הסכום הנכון – בין אם ב-pre-seed או ב-seed – נותן לכם את המקום לגדול בצורה מחושבת מבלי להיכנס לנרטיב צמיחה שאינו בר קיימא.
קחו מה שאתם צריכים – לא יותר ולא פחות
הדיון במימון pre-seed אינו עוסק בלגייס כמה שיותר; הוא עוסק בלגייס את מה שדרוש לכם ליצירת נתיב בר קיימא קדימה. זהו כלי אסטרטגי שנותן את הגמישות לגדול בצורה חכמה ואת החופש להתמקד במשחק במלואו. בפעם הבאה שאתם שוקלים את אסטרטגיית הגיוס שלכם, חישבו על השאלה: "למה אף אחד לא אמר לי שאני יכול לקחת פחות?" לקיחת פחות עכשיו עשויה להיות ההחלטה החכמה ביותר שתעשו עבור העתיד של הסטארטאפ שלכם.
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
בלוג
3 דק'
04/2025
מערכת יחסים בשלט רחוק: איך לנהל צוותים מרחוק בצורה אפקטיבית
מערכת יחסים בשלט רחוק: איך לנהל צוותים מרחוק בצורה אפקטיבית?
פודקאסט
40 דק'
04/2025
עקרונות בניהול - רועי מן, מנכ״ל מאנדיי (השמעה חוזרת)
איך יוצרים מנטליות בצוות של הגעה ליעדים? איזה כלים משמעותיים יש למנהל בתחילת הדרך? איך מנהל יכול למדוד את עצמו? בפרק השבוע אנחנו מביאים הקלטה של מפגש שערכנו עם רועי מן, שבו הוא סיפר על פרקטיקות שמלוות אותו עוד מתחילת הדרך, על העקרונות שמובילים אותנו במאנדיי סביב גיוס, קידום ופיטורים, וגם על איך אפשר למדוד את עצמנו בתור מנהלים.
וידאו
38 דק'
04/2025
מה הבעיה שלך? איך לדעת שאתם פותרים את הבעיה הנכונה
בלוג
5 דק'
04/2025
AI evals: תפקידו החדש של מנהל המוצר?
פודקאסט
20 דק'
04/2025
מה מנהלי מוצר יכולים ללמוד מהמוצר הכי ויראלי בשוק? מחשבות על Base44
בפרק הזה אנחנו צוללים להצלחה של Base 44, מנתחים איך כלים מבוססי AI משנים את הדרך שבה בונים מוצרים, ואיזה תובנות מנהלי ומנהלות מוצר יכולים לקחת לעבודה היומיומית שלהם. נדבר על הדרך לקיצור הזמן עד לרגע קבלת הערך עבור המשתמשים, על תמחור חכם, ויראליות מובנית, וגם על האתגרים שבאים עם הצמיחה המהירה. האזינו לפרק באתר
וידאו
04/2025
Nine out of ten companies fail. Why fail if you can succeed? (Yonatan Stern)
ההרצאה מהווה הזדמנות ייחודית ללמוד מנסיונו של יונתן שטרן, מייסד זומאינפו, ביזו, אופסטר וחברות אחרות, מייסד ומנכ"ל של smartup academy. בהרצאה יונתן מספר מניסיונו האישי על תובנות מעשיות שיכולות לעזור לצמיחה ולהתפתחות של הסטארט-אפ שלכם. יונתן מרחיב על למה סטארטאפים נכשלים? איך זה קשור לגיוסי כספים? איך הכל קשור בזמן חיי החברה? ולמה צריך לדעת כל הזמן להוסיף מנועי צמיחה. הרצאה ייחודית ומרתקת שהייתה חלק מאירוע האנג'לים שלנו ב30.3.25.
פודקאסט
37 דק'
04/2025
298: הכל על PLG ו- SLG: השיקולים שבבחירת אסטרטגיית צמיחה (ערן זינמן ורועי מן)
פודקאסט
38 דק'
03/2025
297: ״על הספה״ - להיות מכור לאתגר, אופיר ארליך על המנוע הפנימי ליזמות
להיות יזם זה לא רק לחלום בגדול, זו גם ההתמודדות עם חוסר ודאות, משברים, ולילות בלי שינה. בפרק הזה של ״על הספה״, סדרת שיחות שבה אנחנו מדברים על האספקטים הפסיכולוגיים של יזמות - נועה מץ מארחת את אופיר ארליך, מייסד-שותף ומנכ"ל EON, לשיחה על הדלק שמניע יזמים.
בלוג
4 דק'
03/2025
איך להפוך נטוורקינג למכירות
פודקאסט
10 דק'
03/2025
בקצרה: המענקים שכדאי לסטארטאפ שלכם להכיר ואיך לשלב אותם באסטרטגיה רחבה
בפרק נבין למה מדינות משקיעות מיליארדים בטכנולוגיה, אילו מענקים זמינים לסטארטאפים ישראליים, ואיך לשלב אותם באסטרטגיית הגיוס שלך בצורה חכמה.
בלוג
3 דק'
03/2025
איך להצליח בפגישה ראשונית עם תאגיד – טעויות נפוצות וטיפים
בלוג
5 דק'
02/2025
בונים צמיחה חכמה: ניהול פיננסי המשפר מדדים ומגביר אטרקטיביות לגיוס הבא
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup