דור לי-לו,
Managing Partner at IBI Tech Fund
איך לבנות סינדיקט משקיעים
2023-03-06
•
5 דקות קריאה
אהלן! נעים מאוד שמי דור לי-לו ואני שותף מייסד בקרן IBI Tech Fund. אנחנו קרן של $110M המשקיעה בסטארטאפים ב- Early Stage. אנחנו שמחים להיות חלק מחודש הגיוס ש-startup for startup הרימו.
טוב, אז את הצעד המשוגע עשיתם והחלטתם (או שהיקום החליט עבורכם) שאתם יזמים שהולכים לבנות מוצר/שירות מאפס. נהדר. עכשיו תידרשו לכמה החלטות קריטיות שישפיעו בצורה דרמטית על המסע הזה. ההחלטה הראשונה וכנראה הקריטית ביותר היא השותפים שלכם. יזמים נוטים להשקיע המון זמן וחשיבה, ובצדק, בשאלה מי הם השותפים שלי לצוות המייסדים.
לעומת זאת באשר לשאלה איך לבנות סינדיקט מוצלח של משקיעים בסיבוב הגיוס ומה הם השיקולים הכי חשובים בבחירת משקיעים… זה כבר דורש מעבר לאינטואיציה.
מה זה אומר בכלל סינדיקט משקיעים?
סינדיקט זה הרכב המשקיעים המשתתפים בסבב הגיוס של החברה. סינדיקט יכול להיות מורכב ממספר קרנות או מקרן ואנג'לים או מכל צירוף אחר של משקיעים שונים. רוב סבבי הסיד מורכבים מקרן אחת מרכזית ודומיננטית שתוביל את הסיבוב, וממספר משקיעים פרטיים (אנג'לים) אשר יצטרפו אליו.
אנחנו מאמינים שיש חשיבות רבה להוסיף לסבב (כלומר להשאיר מקום מבחינת הגיוס) משקיעים פרטיים ויזמים עם רקע ספציפי בעולם הבעיה אותה אתם פותרים, להשקיע סכומים לא גדולים ולהיות חלק מהסיבוב. התרומה שלהם תתבטא לא רק בכסף שהם משקיעים, אלא ביכולת לייעץ ולחבר, בין אם זה בנושאים הנוגעים לניהול השוטף ובין אם בנקודות קריטיות בהתפתחות החברה.
אפשר כמובן לבנות גם סיבוב בו שתי קרנות משתתפות ומשקיעות סכומים צנועים יותר (וכאמור תמיד תמיד להשאיר מקום למשקיעים פרטיים). לסנדיקט בו שתי קרנות משתתפות אל מול קרן אחת בלבד יש יתרונות וחסרונות אליהם חשוב לתת את הדעת ועל בסיס זה לקבל את ההחלטה שלכם.
יתרונות וחסרונות הסינדיקט
- במידה והדברים לא יתקדמו כמצופה (מסע מתיש וקשה, אמרנו כבר), זה שיש שתי קרנות שהשקיעו בסיבוב מאפשר להן גמישות רבה יותר לעשות Bridge Round, ולספק אורך נשימה במידה והחברה לא עמדה ביעדים אך מתקדמת יפה ופשוט צריך עוד קצת זמן ממה שתוכנן.
- קיומן של שתי קרנות שלכל אחת Network שונה וחוזקות שונות משחקת לטובתכם מבחינת ה Added Value עבור החברה. ייתכן וקרן אחת טובה יותר בעזרה עם המוצר וקרן אחרת בחיבור ללקוחות למשל.
- קרנות שונות יכולות לנתח את אותה סיטואציה עסקית באופן שונה. לדוגמא, החברה לא עמדה ביעדים - קרן אחת תתן משקל גבוה יותר לתפקוד המנכ"ל וקרן אחרת יכולה לתת משקל גבוה יותר לתחרות בתחום. סיטואציה זאת עשויה לשחק לטובתכם ויכולה להבטיח שקרן אחת מהשתיים תמשיך לתמוך בחברה, על אף הקשיים.
אז למה למעשה לא לכוון תמיד לשתי קרנות בסינדיקט? כי המציאות מורכבת והחיים זה לא שחור ולבן.
כאשר קרנות משקיעות פחות מכמה שהן אוהבות להשקיע, החלק שלהן בחברה נמוך יותר, ולכן התמריץ שלהן לצאת מגדרן למען הצלחת החברה יורד, כמובן שזה תלוי בקרן ובשותף הספציפי שמעורב בחברה. עם זאת, שימו לב שזה עשוי לפגוע בהתקדמות החברה לעומת מצב בו רק קרן אחת משקיעה, אבל משקיעה הרבה (ואז יש לה הרבה מה להפסיד אם החברה לא מצליחה).
שתי קרנות בסיבוב גיוס אומר בדרך כלל שני חברים שנוספים לבורד. מצב זה עלול לגרום לאי הסכמות בין החברים ולעיתים אף לסכסוך מה שיכול לסרס את החברה. בפרט, אם זה לא קשור אליכם אלא לאינטריגות בין הקרנות בבורד החברה. ככל שיש יותר נציגי משקיעים בבורד בשלבים מוקדמים יש יותר חשיפה לסיכון זה.
ריבוי דעות לגבי הכיוונים העסקיים והצעדים שהחברה צריכה לעשות. לעיתים ריבוי דעות בבורד החברה עלול לגרום למייסדים (ובפרט למנכ"ל) לעומס כפול בהצגה ושכנוע חברי הבורד.
טיפים? מה כדאי לשים לב?
- החלטתם על גודל הגיוס? תשאירו 10%-15% מגובה הסכום למשקיעים פרטיים ויזמים ותיקים שיכולים לעזור לכם בעתיד.
- תבנו את הסינדיקט כך שהקרן המובילה אותו תשקיע סכום שהיא מרגישה איתו נוח - אל תמתחו אותה יותר מדיי למטה או למעלה.
- אם אחת הקרנות היא בעלת Brand Name גדול ומוכר, שימו לב שזה לא בהכרח משחק לטובתכם במידה ויהיו קשיים כיוון שאתם תמיד נמדדים ביחס לחברות האחרות בפורטפוליו של הקרן. במקרה זה, נסו להכניס לסינדיקט גם קרן צעירה יותר ופחות מוכרת שההצלחה שלכם היא משמעותית עבורם הרבה יותר.
- במידה ואתם מגייסים ממספר קרנות - תנסו לשלב קרנות שונות זו מזו: אמריקאית וישראלית, קרן שמתמחה בורטיקל מסוים וקרן ג'נרליסטית, קרן מאד ותיקה וקרן צעירה, קרן קטנה וקרן גדולה. קיצר הבנתם. שוני וגיוון בין הקרנות וההשקפות שלהן בדרך כלל משחק לטובתכם ותוכלו למנף אותו.
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
בלוג
3 דק'
04/2025
מערכת יחסים בשלט רחוק: איך לנהל צוותים מרחוק בצורה אפקטיבית
מערכת יחסים בשלט רחוק: איך לנהל צוותים מרחוק בצורה אפקטיבית?
פודקאסט
40 דק'
04/2025
עקרונות בניהול - רועי מן, מנכ״ל מאנדיי (השמעה חוזרת)
איך יוצרים מנטליות בצוות של הגעה ליעדים? איזה כלים משמעותיים יש למנהל בתחילת הדרך? איך מנהל יכול למדוד את עצמו? בפרק השבוע אנחנו מביאים הקלטה של מפגש שערכנו עם רועי מן, שבו הוא סיפר על פרקטיקות שמלוות אותו עוד מתחילת הדרך, על העקרונות שמובילים אותנו במאנדיי סביב גיוס, קידום ופיטורים, וגם על איך אפשר למדוד את עצמנו בתור מנהלים.
וידאו
38 דק'
04/2025
מה הבעיה שלך? איך לדעת שאתם פותרים את הבעיה הנכונה
בלוג
5 דק'
04/2025
AI evals: תפקידו החדש של מנהל המוצר?
פודקאסט
38 דק'
04/2025
299: עקרונות בבניית רואדמאפ ואסטרטגיה מוצרית (דניאל לריה וסיתוון אמיר)
אנחנו מדברים על איך יוצרים את הבסיס לעבודה על התוכנית המוצרית השנתית, איך מקשרים את החלקים השונים בחברה שפוגשים את הלקוחות בכל יום, איך שומרים על איזון בין מה שהלקוח מבקש למה שהוא ״צריך״ ויזיז את המטריקות העסקיות, ואיך מצליחים לעשות את ההחלטות הנכונות עבור החברה ועדיין מצליחים לשקף את המורכבות לכל המחלקות השונות.
פודקאסט
20 דק'
04/2025
מה מנהלי מוצר יכולים ללמוד מהמוצר הכי ויראלי בשוק? מחשבות על Base44
בפרק הזה אנחנו צוללים להצלחה של Base 44, מנתחים איך כלים מבוססי AI משנים את הדרך שבה בונים מוצרים, ואיזה תובנות מנהלי ומנהלות מוצר יכולים לקחת לעבודה היומיומית שלהם. נדבר על הדרך לקיצור הזמן עד לרגע קבלת הערך עבור המשתמשים, על תמחור חכם, ויראליות מובנית, וגם על האתגרים שבאים עם הצמיחה המהירה. האזינו לפרק באתר
וידאו
45 דק'
04/2025
מ-0 ל-10 מיליון דולר ARR: איך בונים אופרציית מכירות (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 4)
וידאו
63 דק'
04/2025
כלי מכירות שכדאי להכיר ואיך לאפטם כנסים (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 3 )
וידאו
23 דק'
04/2025
ניהול תהליך מכירה נכון: Do's and Don'ts (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 2 | חלק ב׳)
וידאו
49 דק'
04/2025
ייצור פייפליין (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 2 | חלק א׳)
וידאו
61 דק'
04/2025
אינטרו ל-Value Selling (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 1)
וידאו
04/2025
Nine out of ten companies fail. Why fail if you can succeed? (Yonatan Stern)
ההרצאה מהווה הזדמנות ייחודית ללמוד מנסיונו של יונתן שטרן, מייסד זומאינפו, ביזו, אופסטר וחברות אחרות, מייסד ומנכ"ל של smartup academy. בהרצאה יונתן מספר מניסיונו האישי על תובנות מעשיות שיכולות לעזור לצמיחה ולהתפתחות של הסטארט-אפ שלכם. יונתן מרחיב על למה סטארטאפים נכשלים? איך זה קשור לגיוסי כספים? איך הכל קשור בזמן חיי החברה? ולמה צריך לדעת כל הזמן להוסיף מנועי צמיחה. הרצאה ייחודית ומרתקת שהייתה חלק מאירוע האנג'לים שלנו ב30.3.25.
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup