

זיו רומק-קזס,
Global Organizational Development & Learning Manager, Rapyd
איך מפתחים תרבות של למידה בארגון
2022-08-14
•
5 דקות קריאה
לפי דו"ח למידה של כוח העבודה של LinkedIn 94% מהעובדים אומרים שהם יישארו בחברה יותר זמן אם היא תשקיע בלמידה של העובדים. נשמע פשוט? זה לא.
פיתוח עובדים וקריירה בחברות כיום זה אחד האתגרים המשמעותיים של ארגוני הייטק קטנים וגדולים במירוץ תמידי לשימור טאלנטים, הרי בסופו של יום למחוברות והישארות של עובדים בארגון יש תג מחיר כמו גם למיתוג מעסיק, והמחיר הוא יקר.
אז לכבוד חודש אוגוסט של צמיחה בתוך הארגון באתי לספר לכם היום איך כדאי להתחיל לזרוע את הזרעים לעבר היעד הנכסף של למידה ופיתוח עובדים בתוך הארגון.
אני זיו רומק-קזס, ובעשור האחרון אני מתעסקת בלמידה, פיתוח וייעוץ ארגוני בארגונים מסוגים שונים, מתוכם ב-7 השנים האחרונות בחברות הייטק ב Hyper Growth כמו AppsFlyer, Dynamic Yield וכיום מנהלת פיתוח ארגוני ולמידה בחברת הפינטק הישראלית Rapyd.
אז איך בונים סביבה המאפשרת התפתחות ולמידה של עובדים במקום העבודה?
1- הכל מתחיל ונגמר בתרבות
או כמו שאמר חוקר הניהול האגדי פיטר דרוקר- “Culture eats strategy for breakfast” .
תרבות זה דבר חלקלק, קשה לשים עליו את האצבע - מדובר בהתנהגויות והערכים החבויים והנצפים, הדברים המקודשים בארגון באמצעות הכרה והערכה, מה מותר ומה אסור, על מה מקדמים אנשים.
יצירת תרבות של למידה, ״ארגון לומד״ זה תהליך, ה- Benefits של תרבות למידה המאפשרת התפתחות הם רבים ויש על כך מחקרים רבים - החל מתוצאות עסקיות וכלה בעליה בשביעות רצון, Engagement בארגון, Retention וכיוב.
אז איך אפשר לקדם תרבות למידה? יש מגוון פרקטיקות, כמה דוגמאות - טיפוח יוזמות קיימות של שיתוף ידע ולמידה חברתית שצומחות מהשטח, הטמעת למידה הנובעת מטעויות ומכשלים כתהליך חיובי בחברה, הקניית מיומנות מתן וקבלת פידבק והכנסת תהליכי פידבק בקרב ממשקים, מתן הערכה והכרה למי שתורם ללמידה ועוד.
בסופו של יום יצירת תרבות שמקדשת למידה זה אחד הכלים החזקים ביותר שיש לארגון, זה מושך את כל הארגון מעלה, זה מאפשר שיפור מתמיד ויכולת להישאר רלוונטי, זה יוצר סביבה בריאה יותר.
אחת הדוגמאות האדירות לאימפקט של הטמעת תרבות של למידה היא מה שעשה סאטיה נדלה, מנכ״ל מיקרוסופט על בסיס תפיסה הנקראת Growth Mindset - המבוססת על האמונה שכולם יכולים ללמוד, הגישה שאנו בוחרים מול האתגרים הניצבים בפנינו תקבע אם נצליח.
2- ״זה מלמעלה״
ברגע שהנהלת הארגון רואה את החשיבות ונותנת את הגיבוי המלא - זמן, לגיטימציה ומשאבים אחרים
זה עושה את כל ההבדל. זו אמירה. התפקיד של הארגון הוא להיות Enabler, לאפשר, לתמוך, לתת תשתית. עובדים מצפים שיעשו זאת בשבילם, שינהלו עבורם את הקריירה, הציפייה הזו איננה ריאלית וחשוב לתת להם את המושכות ואת כל הכלים כדי לעשות זאת ובעיקר לתאם ציפיות שזה בעיקר בידם.
בנוסף, כארגון חשוב לעזור לעובדים להתגבר על המכשולים העיקריים של למידה וההתפתחות בארגון:
מה למשל? לאפשר זמן. כלים. ללמד איך ללמוד. הכרה ולגיטימציה.
תהליכי למידה חייבים לקבל נראות, מדידה, הכרה והערכה - תנרמלו את זה ותתקשרו למען יראו.
תכניסו את זה לתוך תהליכים קיימים - כמו תהליכי הערכה ופידבק, תקדמו אנשים על בסיס הערך הזה, תתנו הכרה לאלו שעשו את ההתפתחות ואת הדרך, תטפחו מנהלים שמפתחים את הצוותים שלהם.
בRapyd לדוגמא, השקנו לאחרונה את תכנית RapydUp שבה הצענו לעובדים שלל אפשרויות למידה והתפתחות המתאימות להם בשלב בו הם נמצאים בקריירה ובאופן כזה שיאפשר להם להתגבר על מכשול הזמן. לשם כך יצאנו בהכרזה שלרשות כל עובד אחוז מסוים משעות העבודה החודשיות יושקעו בלמידה (פורמלית ובלתי פורמלית), כאשר האתגר שלנו כיום היא מציאת הטקטיקות הנכונות לכל מחלקה בהיבט של הצרכים העסקיים.
אחד המניעים להשקה של offering כזה היא ההבנה שהתקדמות ופיתוח קריירה איננה עוד בסולמות, זה לא לינארי יותר, סולמות זה old news, זה מגביל אותנו. מה כן? מיומנויות/ Skills מה שנקרא Squiggly Careers זה הדבר. ההתפתחות היום היא ורטיקלית והשאיפה שלנו בארגונים היא לתת לעובד את הSkill והניסיון הבא שיקח אותו לשלב הבא, כלומר להנגיש לו עוד מיומנות שתפתח אותו לעבר היעד הבא.
3- תחברו את זה לביזנס, לצרכים הארגוניים הספציפיים, למאפייני הארגון
נכון, הלמידה וההתפתחות של עובדים נראים כמטרה בפני עצמה אבל הם בעיקר אמצעי - תבינו מה זה בא לשרת, מה הצרכים העסקיים, המטרות והאסטרטגיה הנוכחית.
למשל - בארגונים שיש בהם Hyper Growth עיקר המשאבים של הלמידה ילכו על בניית תהליכי Onboarding כי זה האתגר והצורך הארגוני שכואב באותו הזמן.
השוק היום דורש מארגונים יכולת אדפטציה מהירה, כל הזמן נוספים מיומנויות וידע חדש שלא היה וזה דורש בניית יכולות כל הזמן בתנועה, הלמידה צריכה לתמוך באותם צרכים באופן אסטרטגי.
אלמנט נוסף זה השלב ההתפתחותי של הארגון, הבשלות שלו להכיל תהליכים - אם זה ארגון בתחילת דרכו או ארגון Mature האתגרים העומדים בפני הארגון באותה נקודת זמן הם שונים במהות ולכן גם היכולת להכיל תהליכים .למשל בארגוני סטארט אפ פיתוח קריירה הוא פחות רלוונטי כי אופן העבודה הוא כזה שעובד נוגע בהמון דברים, לומד ומתפתח ויש לו אפשרויות אדירות להשפיע. בארגונים גדולים יש בד״כ תכניות קריירה וההתפתחות מובנות מאחר ותחומי האחריות קטנים וכך גם האימפקט והיכולת לזוז בארגון מאיטה.
לסיכום, השקעה בפיתוח עובדים היא בעיקר באמצעות בניית תרבות למידה. זו לדעתי אחת הפעולות החכמות שניתן לעשות כיום ואינה דורשת המון משאבים בהכרח. ככל שזה יקרה מוקדם יותר, כך ייטב.
יש הרבה פודקאסטים, כתבות, ספרים וים אנשי למידה חכמים שיוכלו לסייע, רק תשאלו. אין לי ספק שה-SKILL של המאה ה-21 היא היכולת להיות LIFELONG LEARNER וזה נכון גם לארגון.
אסיים בציטוט.
“The illiterate of the 21st century will not be those who cannot read and write, but those who cannot learn, unlearn, and relearn".
Alvin Toffler
לכל התכנים של חודש צמיחה בתוך הארגון לחצו כאן
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
פודקאסט
28 דק'
02/2025
292: כלים מעולם הדיבייט למשא ומתן בעבודה - איך לבנות טיעון מעולה (עמיחי אבן חן)
בפרק השבוע עמיחי אבן חן, סניור פרודקט מנג׳ר במאנדיי וזוכה אליפות אירופה בדיבייט, מסביר איך לבנות טיעון שעובד – מול מנהלים, משקיעים, או אפילו כשמבקשים העלאת שכר.
בלוג
4 דק'
02/2025
מחפשים עבודה? מקום העבודה הבא שלכם יכול להיות מקום העבודה הקודם שלכם
פודקאסט
46 דק'
01/2025
286: סטוריטלינג עסקי - שש דרכים לספר את הסיפור שלך (ד״ר נועם פיינהולץ)
אנחנו מדברים על טכניקות פרקטיות להצגה עצמית: מסיפור קצר ומדוייק, דרך שימוש במספרים שמספרים את הסיפור שלנו בצורה עוצמתית, שימוש ברגעים קטנים כדי ליצור חיבור אמיתי ועד המודל שעוזר לנו לספר על עצמנו - מבלי להעמיד את עצמנו במרכז.
וידאו
35 דק'
12/2024
הקמת חברה בחו״ל - השקעה של קרנות במבנה אמריקאי
בסשן נלמד על ההבדלים בהסכם ההשקעה וההשפעה על בדיקת הנאותות (due diligence) של קרנות במבנה ישראלי ואמריקאי
פודקאסט
33 דק'
11/2024
279: איך הצלחתי לעבור לתפקיד שרציתי (אלמוג רוס ורועי סעדון)
אנחנו מדברים על איך להוביל שינוי בקריירה שלנו בתוך הארגון, איך מזהים הזדמנויות לצמיחה וממנפים אותן, ואיך רותמים אחרים למסע שלנו. האזינו לפרק
וידאו
54 דק'
10/2024
איך השתמשתי ב-AI כדי למצוא עבודה
איך כלי AI יכול להפוך לגורם מרכזי שמוביל להצלחה בתהליך חיפוש העבודה? בסשן נלמד איך להשתמש ב-ChatGPT כדי לעשות אופטימיזציה לקורות החיים, איך לשדרג את פרופיל הלינקדאין כך שיבליט בדיוק את הכישורים שהמגייסים מחפשים, ואיך להתכונן לראיונות עבודה בצורה כזו, שאפילו השאלות הקשות ביותר יהפכו לנושאים שקל להתמודד איתם. נועה פרבר עובדת בתעשיית ההייטק ב-15 שנה האחרונות בתפקידי אופרציה בשיווק, מכירות ועסקים, ומתמחה בהובלת תהליכי אופטימיזציה ואוטומציה טכנולוגיים. לאחרונה, לאחר חופשת לידה, היא נאלצה לחפש עבודה בתוך מציאות מאתגרת של מלחמה ואתגרים אישיים. בעזרת הידע שלה בתחום האופטימיזציה, היא נעזרה בכלים מבוססי AI כדי לייעל את תהליך חיפוש העבודה שלה. לינקים שימושיים: קובץ הפרומפטים: https://www.noafarber.com/ai-job-search-guide? utm_source=webinar&utm_medium=presentation&utm_campaign=ai_job_search_guide ChatGPT for Beginners: Save time with Microsoft Excel: https://www.coursera.org/projects/chatgpt-for-beginners-save-time-with-microsoft-excel Prompt Engineering for ChatGPT: https://www.coursera.org/learn/prompt-engineering
בלוג
6 דק'
09/2024
איך צולחים את גיוס העובד הראשון בארה"ב? המדריך המלא
בלוג
4 דק'
09/2024
על שיתוף פעולה בין מנהלים בארגון
בלוג
4 דק'
09/2024
איך תרבות ארגונית מובילה למוצר איכותי
פודקאסט
24 דק'
08/2024
264: איך AI יכול לשפר את שיחות הפידבק השנתיות
אנחנו מדברים על שימוש בכלי AI כדי לייעל שיחות הפידבק ואת ההכנה אליהן במהלך השנה.
בלוג
5 דק'
08/2024
איך להשתמש (ואיך לא) בכלי AI לחיפוש עבודה
בלוג
5 דק'
07/2024
מתודולוגיה לקליטה מהירה של עובדי פיתוח
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup