חיים שיף,
Co-Founder and CEO, Elephant Group
האם זו העת לתוכנית נזילות בחברות ההייטק בישראל?
2023-05-08
•
6 דקות קריאה
בין השנים 2018 ל-2022 צמחה כמות חברות הסטארט-אפ המוגדרות כחדי הקרן בעולם מ-260 ל-986. שווי השוק המצרפי של חברות אלו, ששווי כל אחת מהן מוערך ביותר ממיליארד דולר, צמח מכ- 900 מיליארד דולר בשנת 2018 לכ-3.2 טריליון דולר בשנת 2022, צמיחה של כ-255% בזמן קצר.
עם זאת, במציאות המאקרו-כלכלית הנוכחית, פרק הזמן מהקמת החברה ועד לאקזיט רק הלך והתארך.
הגיל החציוני של חברות טכנולוגיה עד הנפקתן קפץ פי שלושה בין השנים 1999 ל-2021, מגיל חציוני של ארבע שנים לגיל חציוני של 12 שנים. כמו כן, השווי שלהן במועד ההנפקה עלה - בעוד שב-1999 הערכת השווי החציוני של חברות טכנולוגיה במועד הנפקתן עמדה על 493 מיליון דולר, הרי שב-2021 היא עמדה על כשלושה מיליארד דולר.
במציאות הזו, ישנו צורך הולך וגובר לחברות ההייטק הפרטיות לספק נזילות לבעלי המניות שלהן, בעיקר ליזמים וליזמיות ולעובדים ולעובדות. קרי, אמצעים המאפשרים לבעלי המניות להיפגש עם
הכסף בשלב מוקדם יותר, ללא צורך לחכות להנפקה או אירוע אקזיט של החברה. כאן נכנס לתמונה שוק הסקנדרי (Secondary) - בשל האופי הבלתי נזיל של מניות חברות פרטיות, שוק הסקנדרי משמש כלי מרכזי עבור חברות הייטק פרטיות לספק נזילות לבעלי המניות הפרטים, בהם יזמים, עובדים, עובדים לשעבר ומשקיעים.
באמצעות שוק הסקנדרי גורם שמחזיק אחזקה במניה לא נזילה בחברת הייטק פרטית, יכול לקבל נזילות על ידי מכירת חלק מאחזקותיו או כולן. או במילים אחרות - בעלי מניות יכולים להנזיל מניות בחברה פרטית, שאינה נסחרת, תמורת כסף מזומן.
שוק הסקנדרי העולמי מגלגל עשרות מיליארדי דולרים בשנה וצפוי לגדול משמעותית בשנים הקרובות, גם בישראל. הסיבות לכך מגוונות. למשל, עובדים רבים בחברות הייטק שבוחרות להישאר פרטיות וטרם יצאו להנפקה, סובלים מחוסר משמעותי בנזילות. הם קיבלו לפני שנים אופציות שמקנות להם, על הנייר, סכומי כסף גדולים מאוד, לעיתים במיליוני שקלים, אבל הכסף נותר על הנייר.
מאידך, משקיעים מבקשים להצטרף להצלחה של חברות ההייטק הפרטיות הגדולות, אבל, בשל העובדה שהחברה עדיין פרטית, הגישה מוגבלת. הדבר נכון אפילו עבור הגופים המוסדיים, שמבקשים להשקיע כסף רב במגוון נתיבי השקעה, למשל בחברות הייטק מרתקות שכאלה, אך הנגישות מורכבת גם עבורם כי מדובר בחברות פרטיות.
מודל חדשני בעולמות הסקנדרי שהתפתח לאחרונה ותופס תאוצה (בעיקר בארה"ב אבל גם מתחיל לעשות עלייה לישראל) הינו תוכניות נזילות שמובלות על ידי החברה עצמה. כך הנהלות של חברות
הייטק פרטיות משתפות פעולה עם העובדים ובעלי המניות, במטרה לאפשר אירוע נזילות למניות שהוענקו לעובדים במסגרת עבודתם. תוכנית הנזלת המניות מאפשרת לאותם עובדים להיפגש עם
הכסף עבורו טרחו רבות, בתהליך מסודר וקבוע, ללא קשר להחלטות החברה בנוגע להנפקתה או לאירוע אקזיט כזה או אחר. כך, נהפך האקזיט מעניין חד-פעמי, לאירוע מחזורי.
חברות הייטק בעולם (ולאחרונה גם בישראל) מבינות את החשיבות של תוכנית הנזלה קבועה לאופציות שנתנו לעובדים שלהן. זהו כלי משמעותי ביותר לשימור העובדים, הטאלנטים וההנהלה הבכירה
בחברה. למנכ״לים של חברות ההייטק פרטיות קשה להתחרות בחברות טכנולוגיה ציבוריות וביכולות שלהן לתת אופציות סחירות לטאלנטים שלהם. בנוסף התוכנית גם שומרת על האיזון העדין בין
השקיפות הנדרשת למשקיע לבין הפרטיות והסודיות של החברה שהינן מאוד מאוד חשובים בעיניה.
מה היתרונות העיקריים של תוכנית נזילות?
שימור עובדים ושחרור קיטור
מחד, באמצעות תוכנית נזילות מאפשרים נזילות חלקית לעובדים ולעובדות שכבר עבדו קשה בכדי לקבל את המניות האלו וציפו לאקזיט, ומאידך התגמול הזה מאפשר לשמר אותם. הם ימשיכו לעבוד, אבל מתוך רווחה כלכלית. בנוסף, המהלך ימחיש להם הלכה למעשה את השווי של האופציות שיש בידיהם, ויעודד אותם להמשיך להשקיע את מיטב כישרונם בחברה. יש לציין כי במצב השוק הנוכחי של תעשיית ההייטק, חברות לא יוצאות לסבבי פריימרי, והמשקיעים מעדיפים שהכסף יושקע בהארכת ה-runway של החברה. כך שיש פחות ופחות פתרונות נזילות שהחברה יכולה להציע לעובדים ולעובדות.
הרחבת קהל המשקיעים של החברה
בנוסף, תוכנית נזילות היא דרך להכניס משקיעים חדשים ואיכותיים שרק הם נחשפים לתוכנית הנזילות. משקיעים אלו יכולים פוטנציאלית להיות גם חלק מסבבי הגיוס הבאים של החברה. זוהי עסקה שהיא בעיקרה פיננסית ומעניקה גישה למשקיעים שלא נמצאים בפרופיל הקלאסי שמשתתף בסבבי פריימרי של החברה, אבל ברגע שהם נכנסים לחברה הם בהחלט משקיעים פוטנציאליים להמשך.
התוויה של תהליך הנזילות והתמחור של המניות על ידי הנהלת החברה
כאשר משיקים תוכנית נזילות, החברה יכולה לנהל את התהליך. ניתן להגדיר מראש כמה נזילות לאפשר לכל מוכר (לשמור על האיזון שבין הענקת הנזילות לבין שימור האינטרס של העובד בחברה גם לאחר מכן), איזה מידע על החברה נחשף ואיזה משקיעים רשאים להשתתף בתוכנית ולהיחשף לחברה ולמידע.
ומה באשר לאתגרים של תוכנית נזילות?
ראשית, חשוב לציין כי תוכנית נזילות מתאימה יותר לחברות מתקדמות ובשלות (late stage, growth), שנמצאות ״על הכביש״ כבר מספר שנים ושיש להן צורך בהענקת נזילות - כלומר, חברה שצריכה לתת אוויר ותמריץ לעובדים ולעובדות אבל בצורה שתשרת גם את מטרות החברה. אתגר נוסף הוא שתוכנית הנזילות עלולה לדרוש מהנהלת החברה, ובעיקר מה-CFO, משאבים רבים של אדמיניסטרציה, עבודה מול עובדים וכו׳.
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
פודקאסט
7 דק'
04/2025
בקצרה - איך פונים למשקיעים (ואיך לא) בעזרת AI
תהליך גיוס ההון לסטארטאפים צעירים הוא מטבעו תהליך מורכב, תובעני, ולעיתים גם מתסכל. בעידן שבו כלי AI הופכים לחכמים ונגישים יותר, יזמים יכולים להיעזר בהם כדי לייעל את הפנייה למשקיעים, ממחקר שוק וניתוח פרסונות משקיעים, דרך כתיבת מצגות ומיילים מותאמים אישית, ועד סימולציה של שאלות מראיונות השקעה. אבל לצד כל ההזדמנויות, חשוב לזכור: משקיעים מזהים …
האם זו העת לתוכנית נזילות בחברות ההייטק בישראל? לקריאה »
בלוג
3 דק'
04/2025
מערכת יחסים בשלט רחוק: איך לנהל צוותים מרחוק בצורה אפקטיבית
מערכת יחסים בשלט רחוק: איך לנהל צוותים מרחוק בצורה אפקטיבית?
פודקאסט
40 דק'
04/2025
עקרונות בניהול - רועי מן, מנכ״ל מאנדיי (השמעה חוזרת)
איך יוצרים מנטליות בצוות של הגעה ליעדים? איזה כלים משמעותיים יש למנהל בתחילת הדרך? איך מנהל יכול למדוד את עצמו? בפרק השבוע אנחנו מביאים הקלטה של מפגש שערכנו עם רועי מן, שבו הוא סיפר על פרקטיקות שמלוות אותו עוד מתחילת הדרך, על העקרונות שמובילים אותנו במאנדיי סביב גיוס, קידום ופיטורים, וגם על איך אפשר למדוד את עצמנו בתור מנהלים.
וידאו
38 דק'
04/2025
מה הבעיה שלך? איך לדעת שאתם פותרים את הבעיה הנכונה
בלוג
5 דק'
04/2025
AI evals: תפקידו החדש של מנהל המוצר?
פודקאסט
38 דק'
04/2025
299: עקרונות בבניית רואדמאפ ואסטרטגיה מוצרית (דניאל לריה וסיתוון אמיר)
אנחנו מדברים על איך יוצרים את הבסיס לעבודה על התוכנית המוצרית השנתית, איך מקשרים את החלקים השונים בחברה שפוגשים את הלקוחות בכל יום, איך שומרים על איזון בין מה שהלקוח מבקש למה שהוא ״צריך״ ויזיז את המטריקות העסקיות, ואיך מצליחים לעשות את ההחלטות הנכונות עבור החברה ועדיין מצליחים לשקף את המורכבות לכל המחלקות השונות.
וידאו
45 דק'
04/2025
מ-0 ל-10 מיליון דולר ARR: איך בונים אופרציית מכירות (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 4)
וידאו
63 דק'
04/2025
כלי מכירות שכדאי להכיר ואיך לאפטם כנסים (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 3 )
וידאו
23 דק'
04/2025
ניהול תהליך מכירה נכון: Do's and Don'ts (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 2 | חלק ב׳)
וידאו
49 דק'
04/2025
ייצור פייפליין (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 2 | חלק א׳)
וידאו
61 דק'
04/2025
אינטרו ל-Value Selling (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 1)
וידאו
04/2025
Nine out of ten companies fail. Why fail if you can succeed? (Yonatan Stern)
ההרצאה מהווה הזדמנות ייחודית ללמוד מנסיונו של יונתן שטרן, מייסד זומאינפו, ביזו, אופסטר וחברות אחרות, מייסד ומנכ"ל של smartup academy. בהרצאה יונתן מספר מניסיונו האישי על תובנות מעשיות שיכולות לעזור לצמיחה ולהתפתחות של הסטארט-אפ שלכם. יונתן מרחיב על למה סטארטאפים נכשלים? איך זה קשור לגיוסי כספים? איך הכל קשור בזמן חיי החברה? ולמה צריך לדעת כל הזמן להוסיף מנועי צמיחה. הרצאה ייחודית ומרתקת שהייתה חלק מאירוע האנג'לים שלנו ב30.3.25.
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup