אלי בוגדן,
היתרונות של שימוש בפרילנסרים
2021-12-02
•
4 דקות קריאה
לאור השינויים בעולם העבודה בעקבות הקורונה, רלוונטי מתמיד להבין את היתרונות וה-Best Practices שיש לסטארטאפים בשלבים שונים בעבודה עם פרילנסרים, העסקה מרחוק, העסקה On Demand ושאר המושגים ששומעים יותר ויותר לאחרונה. את הדברים אני כותב מהידע והניסיון האישי שצברתי מיוזמות בהן הייתי מעורב וכמובן מהעבודה בפייבר. אני כותב דברים שהם נכונים לרוב המקרים ותמיד יש יוצאים מן הכלל.
מי הם אותם פרילנסרים?
אם לפני עשור פרילנסרים היו בעיקר אנשים בין עבודות או חבר'ה המנסים להיכנס לתחומים חדשים, היום פרילנסרים רבים הם הטופ בתחומם, ואת חלקם אי אפשר בכלל להעסיק במשרות 9:00-17:00.
אנחנו בפייבר רואים את הדברים כך: אם עד לא מזמן הערך המוביל עבור עובדים מוכשרים היה יציבות ובטחון, היום לדור ה-Z ולמילניאלס הערך המוביל הוא הגשמה עצמית.
גורם נוסף וחשוב ביותר המאפשר לאותם הפרילנסרים לשלב בין אורך החיים הרצוי לפרנסה הוא טכנולוגיה. לפני 12 שנה, כשטיילתי בדרום אמריקה, נהגתי לחפש אינטרנט קפה כדי לעשות שיחת סקייפ לארץ ובמקרה הטוב להעלות כמה תמונות ל-Google Photos. היום בכל מקום כמעט יש גישה לאינטרנט מהיר ואין ספור תוכנות לעבודה שיתופית בענן מאפשרות לנו באמת לעבוד מכל מקום.
יש סטארטאפים שמתייחסים לפרילנסרים כנשק סודי, אני מסכים עם זה לגמרי, אבל צריך לדעת איך לעשות את זה נכון. אנסה לפרט כאן מה הם הכוחות על שסטארטאפ מקבל בזכות Outsource גלובלי.
למה להשתמש בפרילנסרים?
סטארטאפים בשלבים שונים גדלים במהירות וצריכים להיות גמישים. יש מספר שלבים בחיי סטארטאפ, חלוקות שונות ומזוויות שונות - שלבי גיוסים או בשלות הסטארטאפ. נלך לפי אחת החלוקות:
- Pre-Seed Stage - כולל את שלב החשיבה על הרעיון, מחקר וסקר שוק, גיבוש צוות, התחייבות ויציאה לדרך .
- Seed Stage - גיוס הון ראשוני, פיתוח אבטיפוס, לקוחות ראשונים.
- Early Stage - פיתוח של MVP והגעה לפרודקט מארקט פיט טוב יותר, כלומר איטרציות, טסטים ושינויים שילוו את התפתחות המוצרים של הסטארטאפ.
- Growth Stage - יש ביקוש למוצר וכאן מתחיל גיוס מסיבי, הגעה לקהלים חדשים, גדילה במרקטינג, הרחבה של המוצרים והצעת הערך של הסטארטאפ.
- Expansion phase - גדילה בהכנסות, גיוס כסף במקרים רבים לקנייה של חברות משלימות או מתחרות, גיוס עובדים נוסף והתרחבות לשווקים חדשים מה שאומר במקרים רבים לוקליזציה, שתפ"ים עם חברות גדולות יותר וכו׳.
- Exit phase - מכירת הסטארטאפ לחברה אחרת, מיזוג או הנפקה. שלב זה לא חייב לקרות ויש חברות אשר הופכות לחברות ערך גבוה לטווח ארוך.
שימוש בפרילנסרים בכל אחד מהשלבים יכול לשפר ביצועים, זמני הגעה ליעדים ולחסוך הרבה תקציבים, או לחילופין להשיג יותר תוצרים באותו התקציב. בעזרת פרילנסרים, אפשר לייצא (To outsource) משימות רבות שאינן בליבה של החברה. דוגמאות נפוצות הן: עיצובים, וידאו, כתיבת תכנים, תרגומים, בניית דפי נחיתה, סקרי שוק ועוד.
יזמים אשר יושבים ימים על עיצוב מצגות למשקיעים או ללקוחות במקום להתמקד בפיתוח הטכנולוגיה, המוצר ושיחות עם משקיעים אינם יזמים יעילים. מנהלים אשר מייצרים דפי נחיתה, עורכים וידאו, מתרגמים טקסים, עושים Proofreading על בסיס קבוע ועוד משימות שממש צועקות "תנו אותי לאיש מקצוע שפנוי ובנוי לזה!", אינם מנצלים נכון את הזמן. ויש עוד המון דוגמאות אבל נראה לי שאלו מעבירים את הנקודה.
כמו בניהול גם ב-Outsource צריך לדעת להאציל משימות ולצורך העניין צריך להתמקצע בלייצר Briefs, אני מבטיח שזה יעזור לכם כמעט בכל תחום ביזנסי ואופרטיבי. מנכ"ל/C level/מנהל טוב יודע לקחת מטרה אסטרטגית או פרוייקט ולחלק אותו נכון, לתת את החלקים לביצוע אצל אנשי המקצוע המתאימים ובסדר הנכון. כמובן שצריך יכולת ניהול פרוייקטים והבנה בסיסית בטבלאות גאנט וקדימויות כדי לנצל את המשאבים בצורה הטובה ביותר.
אצלי בצוות בפייבר, פרילנסרים הם חלק בלתי נפרד מהעבודה. מהכנת חומרים לשותפויות, עיצובים, תכנים, דפי נחיתה ועד למחקר וסקרי שוק. פעמים רבות אני לא מכניס את המשימות ב-Pipeline של צוותי העיצוב, וידאו, תוכן שלנו אלא שולח ישר לפרילנסרים שלי. כאמור, יש לי מאגר של פרילנסרים בכל תחום. וכך, בתקציב לא גדול, אני חוסך לעצמי זמן ויכול להוציא הרבה יוזמות במקביל.
סטארטאפים צריכים לדעת לגדול נכון, לעשות דברים נכון מההתחלה. למשל, ישנה גישה של "עכשיו נעשה מיתוג חפיף, נעלה עם איזה אתר לאוויר וכשנגייס נעשה את זה כמו שצריך". אל תעשו את זה! כאשר תגייסו, לא יהיה לכם זמן לעצור ולעשות דברים מחדש. המשימות והדרישות רק גדלות עם כל גיוס, ובסוף זה יעלה לכם יותר בזמן, כח עבודה וכסף. אפשר ליצור מיתוג ומיצוב נכון מההתחלה, להתפתח איתו ולפתח אותו.
זה נכון גם לשאר התחומים - אם זה אתר שבנוי טוב ונכון גם מבחינת SEO, טמפלטים בעיצוב שנשקיע בלייצר אותם ואז נחסוך המון עבודה עם כל תוצרי העיצוב בהמשך, מסרים בכתיבת תכנים ועוד.
גישה לכל מקום בעולם
עוד משהו שחשוב להבין - כאשר יש לנו גישה לפרילנסרים בכל העולם אנחנו מפסיקים להיות תלויים במומחים מקומיים. אם אני צריך לעשות מחקר או סקר שוק באיזור ביוסטון, לונדון, מלבורן, בייג'ינג, טוקיו או כל מקום אחר, אני יכול להגיע בקלות למישהו מקומי שכנראה ידע לספק לי הרבה יותר ערך. תחשבו על מתרגם או מדובב - אני לא צריך לחפש את הישראלי או הבן אדם בישראל שמומחה למקומות בחו"ל, מדבר בשפות שונות או יודע לתרגם. במקום, אני יכול בקלות להגיע למקור.
שימוש בפרילנסרים גלובליים משפר אותנו, פותח לנו אפשרויות שיכול להיות שלא היינו מגיעים אליהן מכאן, מאפשר לנו ליהנות מהיתרונות שיש לחברות ענק גלובליות עם משרדים ברחבי העולם גם כשאנחנו סטארטאפים בשלבים שונים. אחד היתרונות הגדולים ששווה לציין הוא גיוון - גיוון הוא כח על, והוא גם אחד הגורמים להיותנו ה-Startup Nation (עליה ממקומות ורקעים שונים).
בתור סטארטאפים אנחנו אמורים להיות הגופים העסקיים הכי מתקדמים ונועזים ולכן ממליץ לנסות כמה שיותר דברים; תוכנות המתאימות לנו, שיטות עבודה וצורות העסקה שונות. צריך להתנסות בהכל מבלי לאבד פוקוס ולהחליט מה מתאים לנו יותר. צריך גם לא להתקבע - מה שהיה נכון שנה שעברה לאו דווקא נכון עכשיו כי אנחנו לא איפה שהיינו לפני שנה. אף אחד לא אמר שקל להוביל או לעבוד בסטארטאפ.
------------
שמי אלי בוגדן, בן 34 מתל אביב ובמקור מנשר/חיפה. מאורס טרי לליאל חרמוסה אהובתי ועובד כבר 9 שנים (!) ב-Fiverr.
מה אני עושה בפייבר? פייבר הינו מארקטפלייס גלובלי (160+ מדינות) המקשר עסקים, צוותים, סטארטאפים וארגונים לפרילנסרים לצורך שירותים דיגיטליים במעל ל 500 קטגוריות שונות. אני עובד באסטרטגיה ופיתוח עסקי ובין היתר אחראי על שת"פים עם חברות גדולות ומגניבות (ואיזה כיף שחלק מהחברות הללו ישראליות). אני מוביל את ההצעה והתכניות שלנו לעמותות ולסטארטאפים מה שכולל שיתופי פעולה עם המון Startup Enablers כגון אקסלרטורים, אינקובטורים, מרכזי יזמות, Startup Grind, EO, תכניות סטארטאפים של חברות אחרות כמו Miro. אנחנו מנסים להביא כמה שיותר ערך לסטארטאפים עם המוצר שלנו, ידע, כתבות, וובינרים וכו׳.
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
פודקאסט
7 דק'
04/2025
בקצרה - איך פונים למשקיעים (ואיך לא) בעזרת AI
תהליך גיוס ההון לסטארטאפים צעירים הוא מטבעו תהליך מורכב, תובעני, ולעיתים גם מתסכל. בעידן שבו כלי AI הופכים לחכמים ונגישים יותר, יזמים יכולים להיעזר בהם כדי לייעל את הפנייה למשקיעים, ממחקר שוק וניתוח פרסונות משקיעים, דרך כתיבת מצגות ומיילים מותאמים אישית, ועד סימולציה של שאלות מראיונות השקעה. אבל לצד כל ההזדמנויות, חשוב לזכור: משקיעים מזהים …
היתרונות של שימוש בפרילנסרים לקריאה »
בלוג
3 דק'
04/2025
מערכת יחסים בשלט רחוק: איך לנהל צוותים מרחוק בצורה אפקטיבית
מערכת יחסים בשלט רחוק: איך לנהל צוותים מרחוק בצורה אפקטיבית?
פודקאסט
40 דק'
04/2025
עקרונות בניהול - רועי מן, מנכ״ל מאנדיי (השמעה חוזרת)
איך יוצרים מנטליות בצוות של הגעה ליעדים? איזה כלים משמעותיים יש למנהל בתחילת הדרך? איך מנהל יכול למדוד את עצמו? בפרק השבוע אנחנו מביאים הקלטה של מפגש שערכנו עם רועי מן, שבו הוא סיפר על פרקטיקות שמלוות אותו עוד מתחילת הדרך, על העקרונות שמובילים אותנו במאנדיי סביב גיוס, קידום ופיטורים, וגם על איך אפשר למדוד את עצמנו בתור מנהלים.
וידאו
38 דק'
04/2025
מה הבעיה שלך? איך לדעת שאתם פותרים את הבעיה הנכונה
פודקאסט
38 דק'
04/2025
299: עקרונות בבניית רואדמאפ ואסטרטגיה מוצרית (דניאל לריה וסיתוון אמיר)
אנחנו מדברים על איך יוצרים את הבסיס לעבודה על התוכנית המוצרית השנתית, איך מקשרים את החלקים השונים בחברה שפוגשים את הלקוחות בכל יום, איך שומרים על איזון בין מה שהלקוח מבקש למה שהוא ״צריך״ ויזיז את המטריקות העסקיות, ואיך מצליחים לעשות את ההחלטות הנכונות עבור החברה ועדיין מצליחים לשקף את המורכבות לכל המחלקות השונות.
פודקאסט
20 דק'
04/2025
מה מנהלי מוצר יכולים ללמוד מהמוצר הכי ויראלי בשוק? מחשבות על Base44
בפרק הזה אנחנו צוללים להצלחה של Base 44, מנתחים איך כלים מבוססי AI משנים את הדרך שבה בונים מוצרים, ואיזה תובנות מנהלי ומנהלות מוצר יכולים לקחת לעבודה היומיומית שלהם. נדבר על הדרך לקיצור הזמן עד לרגע קבלת הערך עבור המשתמשים, על תמחור חכם, ויראליות מובנית, וגם על האתגרים שבאים עם הצמיחה המהירה. האזינו לפרק באתר
וידאו
45 דק'
04/2025
מ-0 ל-10 מיליון דולר ARR: איך בונים אופרציית מכירות (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 4)
וידאו
63 דק'
04/2025
כלי מכירות שכדאי להכיר ואיך לאפטם כנסים (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 3 )
וידאו
23 דק'
04/2025
ניהול תהליך מכירה נכון: Do's and Don'ts (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 2 | חלק ב׳)
וידאו
49 דק'
04/2025
ייצור פייפליין (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 2 | חלק א׳)
וידאו
61 דק'
04/2025
אינטרו ל-Value Selling (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 1)
וידאו
04/2025
Nine out of ten companies fail. Why fail if you can succeed? (Yonatan Stern)
ההרצאה מהווה הזדמנות ייחודית ללמוד מנסיונו של יונתן שטרן, מייסד זומאינפו, ביזו, אופסטר וחברות אחרות, מייסד ומנכ"ל של smartup academy. בהרצאה יונתן מספר מניסיונו האישי על תובנות מעשיות שיכולות לעזור לצמיחה ולהתפתחות של הסטארט-אפ שלכם. יונתן מרחיב על למה סטארטאפים נכשלים? איך זה קשור לגיוסי כספים? איך הכל קשור בזמן חיי החברה? ולמה צריך לדעת כל הזמן להוסיף מנועי צמיחה. הרצאה ייחודית ומרתקת שהייתה חלק מאירוע האנג'לים שלנו ב30.3.25.
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup