רועי סער,
פרידות משותפים- הנושא שלא מדברים עליו…
2021-08-02
•
3 דקות קריאה
היום, אני שותף בקרן הון סיכון Mangrove Capital Partners. לפני שעברתי ל dark side , הייתי יזם ומשקיע אנג'ל שהקוביות התגלגלו לטובתי.... (חייב לציין שעד היום מגדיר עצמי כיזם ואחכ כמשקיע).
לפיכך התובנות שלי לגבי השותפות בין היזמים נפרסות על פני כ-25 שנים ובראיית יזם,אנג'ל ומשקיע הון סיכון.
התמזל מזלי לחבור לצוות טכני חזק בסטארטאפ הראשון שלי אי שם ב-1997, כמייסד ה'לא טכנולגי' בחברה. התחלנו 3 והתרחבנו ל 5 יזמים. במהלך 'רכבת ההרים' שעברנו גדלנו למעל 100 עובדים, הבאנו מנכ״לית חיצונית, גייסנו $20 מיליון ב 9/11 (2001) ועוד.
אבל גם נפרדנו מיזמים לפני שמכרנו את החברה.
כמשקיע, חוויתי זאת גם כן במספר חברות בשלבי הצמיחה - החל מתחילת הקריירה כמשקיע וכלה בימים אלו ממש....ואני רוצה לשתף בכמה מהתובנות לאורך הדרך:
- בדיוק כמו בנישואים, חשוב לדעת לא רק עם מי להתחתן, אלא גם ממי להתגרש - ישנם יזמים שאתה יודע מהרגע הראשון שלא משנה מה יקרה ומדוע זה יתפרק, הם תמיד ידעו לעשות זאת כמו שצריך ולראות את טובת החברה למול עיניהם. לעומתם ישנם אלו שבדיוק הפוך.
- ישנם יזמים המתאימים לשלבים המוקדמים, אך לא מוצאים את מקומם כמנהיגים או כחלק מתרבות ארגונית בארגון גדול - אלו לרוב ימשיכו הלאה מיוזמתם, ויקימו חברה צעירה חדשה.
- משברים עם המשקיעים - ישנם מקרים בהם משבר קשה בין היזמים או בין יזם למשקיעים, יביאו לנקודת אל-חזור ויציאת היזם מהחברה.
- מצב אישי - ישנם מקרים בהם מצב אישי של אחד היזמים מאלץ אותו לעזוב את החברה.
אז איך עושים זאת?
א. 'לאט ובזהירות' - אצל יזמים תמיד ישנו מרכיב רגשי המציב את החברה בקשר רגשי כמו לילד, ולכן יש לתאם ציפיות עם שאר היזמים, המשקיעים ולבסוף עם היזם הלוקח צעד לאחור עצמו לגבי התהליך אותו אנו עומדים לעבור, שלרוב יגמר בעזיבת אחד היזמים, אך לא בהכרח.
ב. ב'יזכור' של יחידת מגלן אנו אומרים כי 'פרידת לוחמים אף פעם אינה סופית' - אותו הדבר תקף גם לגבי יזמים. לעולם ישאר חלק מהיזם ב-DNA של החברה, והחברה תמיד תהיה חלק מהיזם. הפנמת המצב בשלב מוקדם תאפשר גם ליזם וגם לחברה לבחור במצב סופי מאפשר - חבר דריקטוריון, יועץ וכו'.
ג. שמרו על אינטרס היזם שעוזב - ישנם מקרים בהם המשקיע שנשאר אצל היזמים הנשארים, לא מאפשר קיום מערכת יחסים תקינה עם היזם שעזב. אולם גם במקרים אלו, חשוב כי ליזם העוזב יהיה אינטרס ברור להצלחת החברה - מניות, בונוס או מוניטין.
ד. נדיבות - עזיבת יזם תמיד תהיה יקרה. הוא יקבל יותר משמגיע לו - תקופת הסתגלות, האצת הבשלת אופ' , קרדיט להצלחת החברה. ככל שיובן מוקדם יותר, כן ייטב.
ה. שלביות - ידידי פרופ' דן אריאלי מדבר רבות על חוויותיו בהורדת תחבושות במשיכה קצרה וכואבת מאוד, או ארוכה אך כואבת מעט פחות. בעזיבת יזם ישנם אפקטים דומים, אך לזאת יש להוסיף את ההסתגלות הפסיכולוגית למצב החדש - ולכן לדעתי, בניגוד לרבים בתעשייה, עזיבה הדרגתית תאפשר לשני הצדדים להסתגל למצב החדש.
תמיד אני נשאל על דוגמאות, ומטבע הדברים מדובר בנושא רגיש, אבל אשתף בדוגמא :
נכנסנו להשקעה בחברה הנמצאת בשלב הסיד, כשהם היו בעיקר יזמים עם מעט עובדים. כבר בשלב ההשקעה הבנו כי היזמים חילקו ביניהם את האחריות לא על פי היכולות אלא על פי ה'סניוריטי'. כבר בשלב זה הפעלנו את השפעתנו: סמנכ"ל הפיתוח הפך למנכ"ל, המנכ"ל ניהל את המוצר וסמנכ"ל השיווק קיבל אחריות נוספת ושימש כנשיא החברה. בהמשך הצמיחה, היזם המקורי צמצם את אחריותו עד לעזיבתו את החברה ,תוך שמירה על מניותיו וכמובן ההכרה כיזם החברה. עם הנפקת החברה היזם שעזב הופך גם הוא ליזם אמיד.
לסיכום, עזיבת יזם תמיד תהיה אירוע מורכב המשפיע על עובדים, משקיעים, יזמים ולעיתים גם על לקוחות ושותפים. יש לתכנן אותה היטב, להבין כי היא עשויה להתדרדר לתביעות משפטיות הדדיות ולעלות בכסף רב.
ככל שתהיו נדיבים יותר ברגש, כבוד וכסף - סיכויי ההצלחה יעלו.
**הפוסט פורסם לראשונה בקהילה של Startup for Startup
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
בלוג
3 דק'
04/2025
מערכת יחסים בשלט רחוק: איך לנהל צוותים מרחוק בצורה אפקטיבית
מערכת יחסים בשלט רחוק: איך לנהל צוותים מרחוק בצורה אפקטיבית?
פודקאסט
40 דק'
04/2025
עקרונות בניהול - רועי מן, מנכ״ל מאנדיי (השמעה חוזרת)
איך יוצרים מנטליות בצוות של הגעה ליעדים? איזה כלים משמעותיים יש למנהל בתחילת הדרך? איך מנהל יכול למדוד את עצמו? בפרק השבוע אנחנו מביאים הקלטה של מפגש שערכנו עם רועי מן, שבו הוא סיפר על פרקטיקות שמלוות אותו עוד מתחילת הדרך, על העקרונות שמובילים אותנו במאנדיי סביב גיוס, קידום ופיטורים, וגם על איך אפשר למדוד את עצמנו בתור מנהלים.
וידאו
38 דק'
04/2025
מה הבעיה שלך? איך לדעת שאתם פותרים את הבעיה הנכונה
בלוג
5 דק'
04/2025
AI evals: תפקידו החדש של מנהל המוצר?
פודקאסט
38 דק'
04/2025
299: עקרונות בבניית רואדמאפ ואסטרטגיה מוצרית (דניאל לריה וסיתוון אמיר)
אנחנו מדברים על איך יוצרים את הבסיס לעבודה על התוכנית המוצרית השנתית, איך מקשרים את החלקים השונים בחברה שפוגשים את הלקוחות בכל יום, איך שומרים על איזון בין מה שהלקוח מבקש למה שהוא ״צריך״ ויזיז את המטריקות העסקיות, ואיך מצליחים לעשות את ההחלטות הנכונות עבור החברה ועדיין מצליחים לשקף את המורכבות לכל המחלקות השונות.
פודקאסט
20 דק'
04/2025
מה מנהלי מוצר יכולים ללמוד מהמוצר הכי ויראלי בשוק? מחשבות על Base44
בפרק הזה אנחנו צוללים להצלחה של Base 44, מנתחים איך כלים מבוססי AI משנים את הדרך שבה בונים מוצרים, ואיזה תובנות מנהלי ומנהלות מוצר יכולים לקחת לעבודה היומיומית שלהם. נדבר על הדרך לקיצור הזמן עד לרגע קבלת הערך עבור המשתמשים, על תמחור חכם, ויראליות מובנית, וגם על האתגרים שבאים עם הצמיחה המהירה. האזינו לפרק באתר
וידאו
45 דק'
04/2025
מ-0 ל-10 מיליון דולר ARR: איך בונים אופרציית מכירות (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 4)
וידאו
63 דק'
04/2025
כלי מכירות שכדאי להכיר ואיך לאפטם כנסים (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 3 )
וידאו
23 דק'
04/2025
ניהול תהליך מכירה נכון: Do's and Don'ts (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 2 | חלק ב׳)
וידאו
49 דק'
04/2025
ייצור פייפליין (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 2 | חלק א׳)
וידאו
61 דק'
04/2025
אינטרו ל-Value Selling (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 1)
וידאו
04/2025
Nine out of ten companies fail. Why fail if you can succeed? (Yonatan Stern)
ההרצאה מהווה הזדמנות ייחודית ללמוד מנסיונו של יונתן שטרן, מייסד זומאינפו, ביזו, אופסטר וחברות אחרות, מייסד ומנכ"ל של smartup academy. בהרצאה יונתן מספר מניסיונו האישי על תובנות מעשיות שיכולות לעזור לצמיחה ולהתפתחות של הסטארט-אפ שלכם. יונתן מרחיב על למה סטארטאפים נכשלים? איך זה קשור לגיוסי כספים? איך הכל קשור בזמן חיי החברה? ולמה צריך לדעת כל הזמן להוסיף מנועי צמיחה. הרצאה ייחודית ומרתקת שהייתה חלק מאירוע האנג'לים שלנו ב30.3.25.
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup