עדו קוק, וגדעון ציגלמן,
IBI Capital ו- IBI SPIKES
קרנות ה-VC הפסיקו לפזר כספים – וחברות הטכנולוגיה מפלסות את דרכן באמצעות מודל מימון יצירתי
2024-02-26
•
5 דקות קריאה
מים צוננים נשפכו על תעשיית ההיי-טק הישראלית. רצף אירועים, שהגיעו מכיוונים שונים, החל מעליית ריבית חדה וכלה בפרוץ מלחמת 'חרבות ברזל', בלמו את התנופה שליוותה את הענף במשך שנים ארוכות. עיקר השינוי התבטא בהאטת זרם ההשקעות והתכווצות היקפי הגיוס, שיצרו מציאות הפוכה מזו שהורגלו אליה במשך למעלה מעשור בחסותם של קרנות VC, שפיזרו בנדיבות כספים ותרמו את חלקם להיצע כמעט בלתי מוגבל של הון זמין וזול.
האקלים המאקרו-כלכלי החדש הוביל להתייבשות מקורות המימון המסורתיים, שהידקו את החגורה והקשיחו תנאים. אלו גם יחד חידדו את הצורך המיידי של החברות, בשלות וותיקות ככל שיהיו, לאתר פתרונות מימון אלטרנטיביים, שכן יכולתן לצלוח את המשוכות ולהמשיך להניע את גלגלי העסק בתקופה כלכלית מעורפלת תלויה בעיקר בנגישות למקורות הון זמינים.
הפאונדרים צמאים להון, אבל גם ערים לסיכונים שאורבים
תנאי השוק שהתעצבו והסביבה הכלכלית שנוצרה הנחיתו על רבות מהחברות בענף מכה כפולה: לצד הקשחת התנאים מצד המממנים, מרחף כל העת איום נוסף שהיזמים רואים לנגד עיניהם - דאון ראונד (Down Round) שיגלח את שווי החברה.
למעשה, בתקופה האחרונה יזמים ומייסדים כלואים בדילמה קשה - האם לנסות לגייס הון ולהסתכן בהפחתת שווי משמעותית, שעלולה ליצור לכאורה 'אות קין' על החברה ולפגוע במיוחד בהון של היזמים, או לנסות לדחות את הגיוס ככל הניתן אך להסתכן בהמשך קיומה העסקי של החברה. יש לציין, כי במקרים רבים גם אם החברה מעונינת לגייס הון נוסף היא אינה יכולה מכיוון שמקורות ההון הזמינים מאד הצמצמו בשנה האחרונה בשל ירידה חדה בהשקעות ה VC.
בהינתן שורת המגבלות והסיכונים, רבות מהחברות בסקטור הטכנולוגיה נדחקות הצידה ולא זוכות למענה מימוני. אולם, בוואקום שנוצר נמצאות קרנות ה-Venture Loans, שביססו את מעמדן כבר לפני מספר עשורים אך הדומיננטיות שצברו בשנים האחרונות מעצבת מחדש את מאזן הכוחות בשוק.
לדלג מעל לאתגרי התקופה
קרנות ה-Venture Loans נעות על ספקטרום רחב של מודלים ונבדלות זו מזו מבחינת סוג, מבנה ותנאי הענקת החוב. בעוד חלק מהקרנות מעניקות הלוואות לחברות הזנק בראשית דרכן, אחרות, בדומה לפעילות IBI SPIKES, מעמידות הלוואה ומממנות חברות טכנולוגיה תזרימיות, מבוססות ובשלות, עם מודל עסקי מוכח, שנקלעו לאתגר מימוני ונדרשות כעת למקור הון זמין ומיידי על-מנת לצמוח, להתרחב ולהתקדם לעבר השגת היעדים העסקיים.
למעשה, מודל זה, הנשען ברובו על תזרים הכנסות החברה, הוא ייחודי בנוף המימוני ומאפשר לחברות, שעונות על תנאי הקרן, להנות מהזרמת הון תוך נטרול קשת הסיכונים והאתגרים שמציבה התקופה.
מודל מימון התפור למידותיה הפיננסיות של החברה
עבור חברות המעוניינות במימון חוב ניצבות כאמור שתי אופציות עיקריות: פנייה לבנקים מסחריים או לקרנות Venture Loan. היתרון המרכזי של הקרנות נעוץ, בפרט בעת הזאת, בגמישות ובזריזות שהן מפגינות בהעמדת אשראי לפרופיל חברות שתואמות את מדיניות הקרן, זאת לעומת הליך מתמשך ומסורבל, הכרוך בתנאים נוקשים ושעבודים, כנהוג במערכת הבנקאית.
בפרקטיקה, לאחר פגישת ההכרות מקבלת החברה הצעת מימון אינדוקטיבית מהקרן שכוללת מנעד של מסלולי מימון. לאחר בחירה והסכמה על מסלול המימון ההולם את מערכת הצרכים והדרישות, נשלח Terms sheet לחברה שנועד לפרט בשפה משפטית, אך פשוטה ונקייה, את מסלול המימון הנבחר. עם ההגעה לשלב האחרון מתבצעת עבודה משפטית אודות הסכם המימון עצמו ובמקביל מתחילה בדיקת הנאותות. בנקודה זו יש לציין כי בעוד בדיקת הנאותות בגיוסי הון הינה מעמיקה ומתמשכת, המכסה את כלל האספקטים של החברה, הבדיקה שמבצעת הקרן יעילה, צרה ומהירה יותר.
למעשה תהליך החיתום במסגרת מודל זה מתמקד בבחינת היבטיה הכלכליים והעסקיים של החברה, בעיקר שולי הרווח ותזרים ההכנסות. עם השלמת כל חלקי הפאזל הפיננסי וקבלת התמונה המלאה, המימון נתפר למידותיה של החברה, זאת כאשר מבנה החוב נשען על הרווח ותזרים ההכנסות הצפוי, שמגדירים את גובה ההחזרים בפועל. דרך כך מתאפשרת לשני הצדדים – הלווה והמלווה - יצירת אומדנים והערכות מבוססות לשירות החוב על פני תקופת ההלוואה.
לצד זאת, וחשוב לא פחות, כלי גיוס זה לא מדלל את בעלי המניות ומסיר את האיום שהחברה תספוג 'דאון ראונד', שכן השווי שנקבע בגיוס האחרון נותר ואין כל חשש מפגיעה בתג המחיר, תדמית ומוניטין החברה. יתרון נוסף נעוץ בגמישות והזריזות שהקרנות מפגינות בהעמדת המימון ביחס לתהליך מתמשך ומסורבל הנהוג במערכת הבנקאית, אלמנט קריטי בייחוד בענף הטכנולוגיה כשבכל רגע יש מי שמנסה לנשוף בעורפם של היזמים, שלא יכולים להרשות לעצמם לקפוא על השמרים.
נוסף על כך, כלי מימון זה אינו כרוך בהעמדת ערבים מצד הלווים, כפי שמתבקש בהליכי חיתום הנהוגים אצל רוב גופי המימון המסורתיים. המשמעות היא שחברה שאין לצידה משקיעים טריים, אך מחזיקה במודל עסקי מוכח ומוצר או שירות שמייצרים תזרים הכנסות שוטף, תזכה במימון - ללא ערבים וללא שעבודים.
בשורה התחתונה, בזמן שהמערכת הבנקאית מקשיחה תנאים וקרנות ה-VC ממשיכות לחפש היכן לנגוס בנתח שליטה מ"הכוכב התורן" בשוק, מודל מימון המבוסס על תזרים הכנסות מאפשר לחברות בשלות מסקטור הטכנולוגיה גישה מהירה למקור מימון נזיל שיאפשר להן להמשיך לפלס את דרכן בסביבה כלכלית מורכבת ולהבטיח את המשך צמיחתן, התרחבותן והשגת היעדים עד למימוש החזון העסקי.
**האמור מובא למטרות אינפורמטיביות וכולל מידע אודות חברת אי.בי.אי ספייקס בע"מ ("החברה") באופן חלקי בלבד ואינו מהווה "ייעוץ השקעות" ו/או "שיווק השקעות" כהגדרתם בחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995 ו/או תחליף להנ"ל. ההשקעה בחברה נעשית באמצעות רכישת הון מניות החברה מסוג מניות בכורה ברות פדיון ומיועדת לעד 35 ניצעים ו/או משקיעים הנמנים על סוגי המשקיעים המפורטים בסעיף 15א(ב) לחוק ניירות ערך, תשכ"ח-1968 במהלך 12 חודשים עוקבים בלבד ואינה מוצעת לציבור או מיועדת לו. אין לראות באינפורמציה המוצגת במסמך זה משום הבטחת תשואה כלשהי ואין לראות בו כהמלצה, חוות דעת ו/או משום תחליף לייעוץ מקצועי (כלכלי, משפטי, מיסויי וכיוצ"ב) המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל משקיע**
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
פודקאסט
7 דק'
04/2025
בקצרה - איך פונים למשקיעים (ואיך לא) בעזרת AI
תהליך גיוס ההון לסטארטאפים צעירים הוא מטבעו תהליך מורכב, תובעני, ולעיתים גם מתסכל. בעידן שבו כלי AI הופכים לחכמים ונגישים יותר, יזמים יכולים להיעזר בהם כדי לייעל את הפנייה למשקיעים, ממחקר שוק וניתוח פרסונות משקיעים, דרך כתיבת מצגות ומיילים מותאמים אישית, ועד סימולציה של שאלות מראיונות השקעה. אבל לצד כל ההזדמנויות, חשוב לזכור: משקיעים מזהים …
קרנות ה-VC הפסיקו לפזר כספים – וחברות הטכנולוגיה מפלסות את דרכן באמצעות מודל מימון יצירתי לקריאה »
בלוג
3 דק'
04/2025
מערכת יחסים בשלט רחוק: איך לנהל צוותים מרחוק בצורה אפקטיבית
מערכת יחסים בשלט רחוק: איך לנהל צוותים מרחוק בצורה אפקטיבית?
פודקאסט
40 דק'
04/2025
עקרונות בניהול - רועי מן, מנכ״ל מאנדיי (השמעה חוזרת)
איך יוצרים מנטליות בצוות של הגעה ליעדים? איזה כלים משמעותיים יש למנהל בתחילת הדרך? איך מנהל יכול למדוד את עצמו? בפרק השבוע אנחנו מביאים הקלטה של מפגש שערכנו עם רועי מן, שבו הוא סיפר על פרקטיקות שמלוות אותו עוד מתחילת הדרך, על העקרונות שמובילים אותנו במאנדיי סביב גיוס, קידום ופיטורים, וגם על איך אפשר למדוד את עצמנו בתור מנהלים.
וידאו
38 דק'
04/2025
מה הבעיה שלך? איך לדעת שאתם פותרים את הבעיה הנכונה
בלוג
5 דק'
04/2025
AI evals: תפקידו החדש של מנהל המוצר?
פודקאסט
38 דק'
04/2025
299: עקרונות בבניית רואדמאפ ואסטרטגיה מוצרית (דניאל לריה וסיתוון אמיר)
אנחנו מדברים על איך יוצרים את הבסיס לעבודה על התוכנית המוצרית השנתית, איך מקשרים את החלקים השונים בחברה שפוגשים את הלקוחות בכל יום, איך שומרים על איזון בין מה שהלקוח מבקש למה שהוא ״צריך״ ויזיז את המטריקות העסקיות, ואיך מצליחים לעשות את ההחלטות הנכונות עבור החברה ועדיין מצליחים לשקף את המורכבות לכל המחלקות השונות.
וידאו
45 דק'
04/2025
מ-0 ל-10 מיליון דולר ARR: איך בונים אופרציית מכירות (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 4)
וידאו
63 דק'
04/2025
כלי מכירות שכדאי להכיר ואיך לאפטם כנסים (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 3 )
וידאו
23 דק'
04/2025
ניהול תהליך מכירה נכון: Do's and Don'ts (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 2 | חלק ב׳)
וידאו
49 דק'
04/2025
ייצור פייפליין (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 2 | חלק א׳)
וידאו
61 דק'
04/2025
אינטרו ל-Value Selling (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 1)
וידאו
04/2025
Nine out of ten companies fail. Why fail if you can succeed? (Yonatan Stern)
ההרצאה מהווה הזדמנות ייחודית ללמוד מנסיונו של יונתן שטרן, מייסד זומאינפו, ביזו, אופסטר וחברות אחרות, מייסד ומנכ"ל של smartup academy. בהרצאה יונתן מספר מניסיונו האישי על תובנות מעשיות שיכולות לעזור לצמיחה ולהתפתחות של הסטארט-אפ שלכם. יונתן מרחיב על למה סטארטאפים נכשלים? איך זה קשור לגיוסי כספים? איך הכל קשור בזמן חיי החברה? ולמה צריך לדעת כל הזמן להוסיף מנועי צמיחה. הרצאה ייחודית ומרתקת שהייתה חלק מאירוע האנג'לים שלנו ב30.3.25.
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup