גיא אלבז,
אופציות, עובדים ומה שביניהם
2021-11-24
•
3 דקות קריאה
כשאנחנו מדברים על חיבור בין עובדים בסטארטאפים לחברות עצמן, יש חוליה חשובה שמחברת ביניהם: האופציות. שמי גיא אלבז, אני מנהל הפעילות של EquityBee בישראל, ואני רוצה לעשות קצת סדר בכל מה שקשור לאופציות, תהליך ההענקה שלהן ואיך הן עובדות.
אז עד כמה אופציות משפיעות על המוטיבציה של עובדים בסטארטאפים? מסתבר שהרבה. בואו נצלול אל החלק השלישי בסדרת ״מבינים אופציות״.
בשבוע שעבר פירסמנו את תוצאות ״סקר עובדים בהייטק 2021״ שערכנו יחד עם קבוצת צרות בהייטק. המטרה של הסקר הייתה לבדוק מה באמת עובדים חושבים ויודעים על חבילות האופציות שלהם, וזאת מתוך הבנה שישנם פערי ידע עמוקים שפוגעים בעובדים ובפוטנציאל הרווח שלהם מהאופציות.
הסקר מראה שחבילות אופציות משפיעה לטובה על המוטיבציה של עובדים בסטארטאפים:
70% מעובדי הסטארטאפים מדווחים שחבילת האופציות משפיעה על תחושת השייכות שלהם לסטארטאפים.
54% מאמינים שאופציות יכולות לשנות את עתידם הכלכלי.
47% אומרים שחבילות האופציות גורמות להם לעבוד קשה יותר כדי שהחברה תצליח.
מה החלק המעניין בעצם?
אנחנו רואים שאופציות משפיעות לטובה על המוטביציה של עובדים.
והמוטיבציה של עובדים בסטארטאפים היא קריטית, בטח בתקופה שבה יש כזו תחרות גדולה על כל עובדת ועובד שהחברות מגייסות ומעסיקות. זה עוד כלי שסטארטאפים יכולים להשתמש בו בחכמה כדי לגייס עובדים מעולים ולעודד אותם להצטרף לסטארטאפים מבטיחים וצומחים.
אבל, כפי שנראה עכשיו, הסקר ממחיש עד כמה עובדים לא יודעים מידע בסיסי הנוגע לחבילות האופציות שלהם. וכמובן, שככל שעובדים ידעו ויבינו יותר בנוגע לחבילות האופציות שלהם, הם גם יוכלו לשפר את עתידם הכלכלי, וגם זה יעודד אותם לרצות לתרום יותר להצלחת הסטארטאפים בהם הם מועסקים (כדי שגם הם ירוויחו).
חוסר ההבנה של העובדים נובע בין היתר מכך שרוב החברות לא נוהגות בשקיפות בתחום כלפי העובדים ולא משתפות איתן מידע חשוב. ותיכף נגיע למה אפשר לעשות כדי לחזק את החיבור בין סטארטאפים ועובדים באמצעות אופציות.
אבל קודם לכן, עוד כמה מספרים שכדאי להכיר בנוגע לאופציות:
66% מהעובדים לא יודעים איזה אחוז מהחברה מייצגת החבילה שהם קיבלו.
47% לא יודעים מה השווי של חבילת האופציות שלהם.
95% מהעובדים בסטארטאפים מנהלים משא ומתן על השכר שלהם ו-48% על כמות ימי החופש שלהם. לעומת זאת, רק 43% מנהלים משא ומתן על חבילת האופציות שלהם.
הסיבות המרכזיות בגללן עובדים לא מנהלים משא ומתן על חבילת האופציות, שיכולה להשפיע באופן משמעותי על עתידם הכלכלי, היא חוסר הבנה בתחום.
לפי הסקר מבין העובדים שלא מנהלים משא ומתן קרוב ל-50% מהעובדים מרגישים שהם לא מבינים מספיק באופציות כדי לנהל משא ומתן וכמעט 40% לא ידעו שניתן לנהל משא ומתן.
כחברה שפוגשת מדי יום עובדי סטארטאפים הנדרשים לקבל החלטה בנוגע למימוש האופציות שלהם, אנחנו מכירים ב-EquityBee מקרוב את פער הידע בכל הנוגע לחבילות אופציות מהצד של העובדים. כדי לשפר את המצב הזה, הנה כמה המלצות שלנו - לצד שנותן את האופציות, ולצד שמקבל אותן.
אז מה סטארטאפים יכולים לעשות כדי לעזור לעובדים שלהם להבין טוב יותר את חבילות האופציות שלהם?
- בשלב הצעת העבודה להיות שקופים עם העובדים ולשתף איתם את המידע החשוב להערכת השווי של החבילה - כמות האופציות שמוענקות, מחיר המימוש שלהן, ומחיר מניית prefered של החברה בסבב הגיוס האחרון. הנתונים הללו יאפשרו למועמדים להעריך את שווי החבילה ולהשוות אותה עם הצעות אחרות. בנוסף, שתפו איתם את מדיניות הענקת האופציות בחברה (מתי מקבלים חבילת המשך? האם מקבלים חבילת המשך וכו׳)
- בצעו הדרכות לצוותים בנוגע לחבילות האופציות בהם ילמדו כיצד הן עובדות ויוכלו לשאול שאלות בנושא.
- כאשר הסטארטאפ מגייס כסף שתפו את העובדים בשווי המניה החדש וביעדי הצמיחה החדשים, ושקפו כיצד הצמיחה יכולה להשפיע על כל אחת ואחד מהעובדים בחברה. למשל, אם החברה מתכננת בעוד שנה לבצע סבב גיוס נוסף שיגדיל שוב את השווי של המניה - עודדו את העובדים לתרום לכך שהחברה תעמוד ביעד ושהחבילה שלהם תצמח בהתאם.
- כאשר עובדים עוזבים את הסטארטאפ שתפו אותם במידע העדכני ההכרחי להם לקבל החלטה בנוגע למימוש האופציות. לצערנו, היום לא כל החברות עושות את זה וחבל - בסוף העובדים שעוזבים אתכם הם השגרירים שלכם, ויעזרו לכם להגיע גם למועמדים הבאים. תנו להם לעזוב בתחושה טובה.
ומה עובדי סטארטאפים יכולים לעשות מצידם?
- עוד לפני קבלת הצעת העבודה מהחברה, בררו מה מדיניות הענקת האופציות הנהוגה בסטארטאפ, על מנת שתוכלו להשוות כמו שצריך בין הצעות. לפי הסקר, ב-70% מהסטארטאפים נותנים מענקי המשך כדי להמשיך ולתמרץ את העובדים.
- כשאתם מצטרפים לחברה, ובכל הענקת אופציות, בררו את הנתונים הבאים שיעזרו לכם להעריך את שווי החבילה: כמות האופציות שמוענקות, מחיר המימוש שלהן, ומחיר מניית prefered של החברה בסבב הגיוס האחרון.
- אתם יכולים לנהל משא ומתן על האופציות שלכם! תעשו את זה! לפי הסקר, היום פחות ממחצית מהעובדים מנהלים משא ומתן על חבילות האופציות שלהם. בפוסט הבא נעסוק בשאלה איך עושים את זה.
- אופציות יכולות לשנות את העתיד הפיננסי שלכם - תתחילו להתייחס אליהן כחלק בלתי נפרד מחבילת התגמול שלכם. אז למשל כשאתם מקודמים לתפקיד חדש או עולים בסולם דרגות הניהול - וודאו שגם חבילת האופציות שלכם מתעדכנת, כמו שאתם מצפים שהמשכורת שלכם תתעדכן.
את הסקר תוכלו לראות כאן.
לקריאת הבלוגים האחרים בסדרה:
- כל מה שחשוב לדעת על האופציות שלכם
- כך תבינו את הסכם האופציות שלכם
- איך תנהלו משא ומתן על חבילת האופציות שלכם
- כל הדרך ממימוש אופציות ועד האקזיט
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
בלוג
5 דק'
04/2025
AI evals: תפקידו החדש של מנהל המוצר?
בלוג
4 דק'
04/2025
שמירה על זכויות הפאונדרים בתהליך גיוס כסף
בלוג
3 דק'
04/2025
זכויות יוצרים על תוצרים של בינה מלאכותית: האם אתם בעלי זכות יוצרים ביצירה
בלוג
5 דק'
03/2025
הצד המשפטי של מכירות: דברים שחשוב לדעת או יותר נכון – ממש לא כדאי לפספס
בלוג
4 דק'
03/2025
איך להפוך נטוורקינג למכירות
בלוג
5 דק'
02/2025
בונים צמיחה חכמה: ניהול פיננסי המשפר מדדים ומגביר אטרקטיביות לגיוס הבא
בלוג
5 דק'
02/2025
איפה הסיכון בהון סיכון?
בלוג
4 דק'
02/2025
איך להצליח לגייס הון ב-2025?
בלוג
4 דק'
02/2025
דילמת השנה השנייה: בין גז לברקס
פודקאסט
28 דק'
02/2025
292: כלים מעולם הדיבייט למשא ומתן בעבודה - איך לבנות טיעון מעולה (עמיחי אבן חן)
בפרק השבוע עמיחי אבן חן, סניור פרודקט מנג׳ר במאנדיי וזוכה אליפות אירופה בדיבייט, מסביר איך לבנות טיעון שעובד – מול מנהלים, משקיעים, או אפילו כשמבקשים העלאת שכר.
בלוג
4 דק'
02/2025
מחפשים עבודה? מקום העבודה הבא שלכם יכול להיות מקום העבודה הקודם שלכם
פודקאסט
5 דק'
02/2025
5 דקות על תובנות מתכנון ראנווי (אודיו בלוג)
למה לא תמיד נכון לגייס לפי הכללים המקובלים של 24-30 חודשים? איך מגדירים יעד עסקי שמוביל את תכנון התקציב? ולמה עיקרון "זהבה ושלושת הדובים" תקף גם בעולם הפיננסים של סטארטאפים?
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup