לי שריר,
Co-Founder & CEO Relyon.ai
על ההתמודדות עם קבלת החלטות סביב פידבקים
2023-05-01
•
5 דקות קריאה
מכירים את זה שיש לכם פגישה ממש חשובה או הזדמנות לשיחה חד פעמית עם מישהו מאוד בכיר מהתעשייה, מישהי שיש לה טראק רקורד מרשים והיא מבינה דבר או שניים?
זה יכול להיות משקיע, יזמת אחרת ומנוסה יותר או אפילו איש עסקים שהיית שמחה לעבוד איתו.
יש כאלה של פגישה אחת ויש כאלה של מערכת יחסים ממושכת, פה אני רוצה להתייחס לאלה של הפגישה האחת "האורחים לרגע" שבאים ומביעים דעה נחרצת על המיזם שלכם.
אתחיל בהסתייגות ואציין שכמובן שהקשבה היא תכונה חשובה של יזמים והסיבה שאני כותבת את הבלוג היא כי הייתי נוטה להקשיב מידי לכל פידבק וביקורת ולחשוב ישר איך ליישם ולשפר גם במקרים שלא היה בכך צורך אמיתי.
כשהתחלתי להיפגש עם משקיעים פוטנציאליים ועם יזמים נחשפתי למנעד של דעות ופידבקים על החברה, לפעמים הם היו פידבקים מאוד קשים ומערערים, דעות נחרצות על למה לא נצליח או למה מה שאנחנו עושים לא מיוחד והקיצוניים שבהם גם הציגו תסריט מסוים שרק אם הוא יתקיים אולי יהיה לנו סיכוי קטן להצליח.
הייתי יוצאת מכל פגישה כזאת מעורערת ומלאת תהיות אם יש צדק במה שהם אומרים, לקח לי זמן להבין שהם מייצגים דעה או חוויה אישית שלא בהכרח נוגעת אליי או למיזם שלי בפועל.
הדוגמא הכי טובה היתה עם משקיע שהקשיב לנו 3 דק' ונתן פידבק נחרץ וחד משמעי כי הוא כבר החליט מי אנחנו ומה אנחנו. או עם מראיינת ששמעה עלינו שני משפטים והחליטה שאנחנו סטארטאפ בשלב ממש ממש התחלתי רק כי לא גייסנו כסף ממשקיעים (למרות שכבר היינו עם מוצר, לקוחות משלמים ומענקים בגובה סיבוב סיד של הרבה מהחברות)
האחריות היא כמובן לא רק על "האורחים לרגע" עצמם שלפעמים לא באמת מקשיבים ומביעים דעה נחרצת, אלא גם עלינו בתור מי שמספרים את הסיפור ואולי לא מספרים אותו נכון. במקרים האלה חשוב להבין שלפעמים כל הסיפור זה הסיפור עצמו ולא המהות מאחוריו שמצריכה לרוץ ולעשות פיבוט או לשנות את כל המוצר.
בתור יזמים כל אחד מאיתנו עובר מסלול שונה ולמרות הרצון "לתבנת" את מסע היזמות ולהגיד שיש עוד הרבה בדיוק כמוך, יש הרבה רעיונות או מוצרים שיכולים להיראות דומים ולהיות בפועל שונים (גם גוגל לא הייתה מנוע החיפוש הראשון שהוקם אי פעם ובתחילת הדרך אפילו לא חשבו שהוא מיוחד).
אז איך למדתי לסנן ולמי כן הייתי מקשיבה?
- למי שקודם כל בא להקשיב ולא רק לדבר, קורה לי בעיקר בפגישות עם יזמים אחרים שבאמת מביעים עניין ורצון להבין ולשמוע אותנו - ממליצה בחום להיפגש עם יזמים שמוכנים להקדיש מזמנם ולתת פידבק כנה או לשתף מהדרך שלהם.
- למי שמסתייג קצת מהביקורת שלו כי הוא מבין שהוא לא יודע הכל, היו הרבה מצבים שקיבלנו פידבק קשה או מערער אבל בהסתייגות מסוימת שנובעת למשל מחוסר היכרות עם שוק היעד שאנחנו בחרנו לפעול בו או חוסר היכרות עם התחום הספציפי שלנו.
- למי שלא זורק סיסמאות גדולות לאוויר למה לא תצליח (כי לפעמים הן רק תירוץ)
היה איש עסקים אחד שאמר לנו רק אם המוצר שלכם יהפוך לוויראלי הוא יוכל להצליח. שניסינו לרדת לסוף דעתו הוא התייחס לזה כאילו אנחנו לא מספיק מביני עניין וחתך את השיחה, הבנתי שזה לא משנה מה היינו אומרים או עושים, מה שאנחנו עושים או מי שאנחנו פחות עניין אותו וזה בסדר זה פשוט אומר שאין לנו מה להתאמץ עבורו.
- לפידבק שחוזר על עצמו יותר מפעם אחת גם אם מדובר בקונסטלציות שונות - בכמה פגישות עם משקיעים (מהפגישות המעטות שכן עשיתי) עלתה אותה השאלה שנוגעת לגודל השוק ואיתה החשש שאולי המוצר שאנחנו מפתחים הוא נישתי מידי ולא ידבר לשוק גדול מספיק, אחרי שהתהייה עלתה מספר פעמים מצד משקיעים הבנו שאנחנו צריכים להעמיק עוד יותר בפוטנציאל השוק ולא להתבסס רק על דו"חות מחקרים אלא ממש לצלול לנישות הספציפיות שאי אפשר למצוא מחיפוש כללי על התחום שלנו בגוגל.
- ללקוחות משלמים, בשלב קצת יותר מאוחר- מבחינתי כל מה שלקוח אומר מצריך התייחסות רצינית ובדיקה, יכול להיות שבסוף ההעמקה נגיע למסקנה שמה שהוא אמר זה לא בדיוק מה שמפריע לו או שצריך לשנות אבל לעולם לא נתעלם או נבטל פידבק של לקוח.
לסטארטאפ "מוצלח" אין דרך אחת נכונה ולכולנו יש הטיות ודעות שגיבשנו בגלל הצלחות וכשלונות שחווינו או ששמענו עליהן.
במסע הזה יש כידוע הרבה עליות ומורדות ואנחנו צריכים לא לחוות כל פידבק שלילי כמערער ושובר כלים, האבחנה בין עיקר לתפל עוזרת לפתח יותר חוסן לפידבק שלילי ול"לא" שאנחנו מקבלים כל הזמן
בסוף הכי חשוב שאנחנו נאמין בעצמנו ובמוצר שלנו, נדע לספר את הסיפור שלו בצורה טובה ולשמוע מה באמת ואם בכלל צריך לשפר משהו גם מדברים שנאמרים מבעד לשורות.
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
בלוג
3 דק'
04/2025
מערכת יחסים בשלט רחוק: איך לנהל צוותים מרחוק בצורה אפקטיבית
מערכת יחסים בשלט רחוק: איך לנהל צוותים מרחוק בצורה אפקטיבית?
בלוג
5 דק'
04/2025
AI evals: תפקידו החדש של מנהל המוצר?
וידאו
04/2025
Nine out of ten companies fail. Why fail if you can succeed? (Yonatan Stern)
ההרצאה מהווה הזדמנות ייחודית ללמוד מנסיונו של יונתן שטרן, מייסד זומאינפו, ביזו, אופסטר וחברות אחרות, מייסד ומנכ"ל של smartup academy. בהרצאה יונתן מספר מניסיונו האישי על תובנות מעשיות שיכולות לעזור לצמיחה ולהתפתחות של הסטארט-אפ שלכם. יונתן מרחיב על למה סטארטאפים נכשלים? איך זה קשור לגיוסי כספים? איך הכל קשור בזמן חיי החברה? ולמה צריך לדעת כל הזמן להוסיף מנועי צמיחה. הרצאה ייחודית ומרתקת שהייתה חלק מאירוע האנג'לים שלנו ב30.3.25.
פודקאסט
37 דק'
04/2025
298: הכל על PLG ו- SLG: השיקולים שבבחירת אסטרטגיית צמיחה (ערן זינמן ורועי מן)
פודקאסט
38 דק'
03/2025
297: ״על הספה״ - להיות מכור לאתגר, אופיר ארליך על המנוע הפנימי ליזמות
להיות יזם זה לא רק לחלום בגדול, זו גם ההתמודדות עם חוסר ודאות, משברים, ולילות בלי שינה. בפרק הזה של ״על הספה״, סדרת שיחות שבה אנחנו מדברים על האספקטים הפסיכולוגיים של יזמות - נועה מץ מארחת את אופיר ארליך, מייסד-שותף ומנכ"ל EON, לשיחה על הדלק שמניע יזמים.
בלוג
4 דק'
03/2025
איך להפוך נטוורקינג למכירות
פודקאסט
10 דק'
03/2025
בקצרה: המענקים שכדאי לסטארטאפ שלכם להכיר ואיך לשלב אותם באסטרטגיה רחבה
בפרק נבין למה מדינות משקיעות מיליארדים בטכנולוגיה, אילו מענקים זמינים לסטארטאפים ישראליים, ואיך לשלב אותם באסטרטגיית הגיוס שלך בצורה חכמה.
בלוג
3 דק'
03/2025
איך להצליח בפגישה ראשונית עם תאגיד – טעויות נפוצות וטיפים
בלוג
5 דק'
02/2025
בונים צמיחה חכמה: ניהול פיננסי המשפר מדדים ומגביר אטרקטיביות לגיוס הבא
בלוג
5 דק'
02/2025
איפה הסיכון בהון סיכון?
בלוג
4 דק'
02/2025
איך להצליח לגייס הון ב-2025?
בלוג
4 דק'
02/2025
דילמת השנה השנייה: בין גז לברקס
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup