גונן טיברג,
Director of Engineering, Demostack
איך מגבשים אסטרטגיית פטנטים?
2022-09-21
•
4 דקות קריאה
לאחרונה רשמנו בדמוסטאק מספר פטנטים על טכנולוגיה ייחודית וחדשנית המאפשרת לחברות ענן עם מוצרי SaaS ליצור העתקים חיים ומדוייקים של המוצרים שלהן - סביבות דמו, ללא צורך בכתיבת קוד או ידע טכני. אנו רואים חשיבות רבה בפעילות המחקר שלנו וכפועל יוצא את הצורך בהגנה על תוצרי המחקר ומימוש הפוטנציאל הגלום בהם. רוב חברות הטכנולוגיה מבצעות פעילויות מחקר ופיתוח כדבר שבשגרה, אך לא בוחנות את הכדאיות בהגשת פטנט בגין הפעילויות הללו. בפוסט זה אציג מדוע חברות סטארט אפ, כמו גם העובדים עצמם, יכולים להרוויח רבות מגיבוש אסטרטגיית פטנטים בארגון - בין אם מדובר בסטארט אפ בתחילת דרכו ובין אם מדובר ביוניקורן משופשף.
מה הוא למעשה פטנט?
פטנט (ומנגנוני ההגדרה והאכיפה סביב קניין רוחני בכלל) הינו בבסיסו מנגנון המאפשר לבעליו (יחיד או ארגון) לשלוט בשימוש שניתן לעשות בחידוש/המצאה משמעותית שעמדה ברף קריטריונים מסוים כדי להתקבל כפטנט - וזאת לתקופה מוגדרת וקצובה. ברוב המדינות חוק הפטנטים קובע תקופת הגנה של 20 שנה. תמריץ זה ניתן בתמורה לכך שבעל הפטנט למעשה חושף לעולם את סודות ההמצאה/החידוש. הרציונל העומד בבסיס מנגנון הפטנטים הינו שהמצאות וחידושים מיטיבים עם העולם והאנושות; לא רק בכך שההמצאה הספציפית יכולה לשפר את חייהם של אנשים, אלא במובן שעצם חשיפת מהות ופרטי הפטנט מאפשרים לקדם חשיבה ומחקר נוספים שמתבססים על המידע הסודי שהפך ציבורי, ובכך להביא לעוד ועוד חידושים והמצאות המיטיבות עם האנושות בהמשך וחוזר חלילה במעגל קסמים שכזה.
״פטנטבילי״ - כן/לא? על קצה המזלג
אם אתם שואלים את עצמכם מהם התנאים להגשת פטנט, היריעה קצרה מלהרחיב, אך אלו כללי האצבע: Novel — האם אנחנו מחדשים משהו אמיתי לעומת המצב הנוכחי; Non Obvious — האם החידוש שלנו לא ברור מאליו לאדם המתמצא בתחום (לדוגמא: המצאת גיטרה בעלת שישה מיתרים במקום חמישה, אינה בהכרח מהווה ״קפיצת מדרגה״ כחידוש, אלא אם יש פה משהו מהותי שכולם פספסו עד כה); ו-Utilitarian — האם החידוש שלנו שימושי בעולם האמיתי, כל פטנט חייב להביא ערך ולהיות שמיש בצורה ריאלית ולייצר ערך עבור מישהו.
על תופעות טבע כמו גם חומרים טבעיים למשל, ברור מאליו כי לא ניתן לתבוע פטנט ובעלות. גם על חוקים ופעולות מתמטיות לא ניתן. כפועל יוצא, גם קוד מחשב ושפות תכנות, תוכנות, ואלגוריתמים נופלים תחת מטריה שלא מאפשרת, לרוב, לדרוש פטנט בעבורם.
הטכנולוגיה הפכה גורם מהפכני, מרכזי ושולט באבולוציה שלנו כחברה אנושית. ועל כן, מנגנוני הפטנט עברו התאמה ומאפשרים היום לדרוש פטנט על סט מסויים של אלגוריתמים ותוכנות, ואף שירותים ומוצרים טכנולוגיים כל עוד אלו - למשל אלגוריתמים - עומדים בקריטריונים שהוזכרו מעלה ובאופן מצרפי וסינרגי מתבדלים מהקיים ומייצרים ערך וחדשנות. כמובן, שכמו ברוב הדברים, אין שחור ולבן, ותחום הקניין הרוחני נמצא בהתפתחות מתמדת, ומקרי בוחן מגיעים באופן שוטף לבתי המשפט. הללו, במיוחד בארה״ב, מהווים הגורם שמניע שינוי במדיניות, בחוקים ובאכיפה של פטנטים בפרט ובקניין רוחני בכלל. יש לעקוב ולהישאר מעודכנים בהתפתחויות והמשמעויות לעולם הטכנולוגי, למוצרים שאנו בונים ולשירותים שאנו מציעים.
אז מה הפוטנציאל? מה יכול לצאת מזה?
מעבר ליכולת הברורה לייצר הכנסות על-בסיס פטנטים - בין אם בגביית תמלוגים על שימוש בפטנט, או בפיתוח מוצר ייחודי לחברה שמעניק לה יתרון בשוק וכו׳ - כיום כבר ברור שמדובר בנכסים סחירים לכל דבר ועניין, המהווים חלק מהערכות שווי של חברות. לראייה עסקאות בולטות שהתפרסמו בעיתונות עם השנים, וככל הנראה רבות ונוספות שלא פורסמו. למשל מיקרוסופט שמכרה לפייסבוק פורטפוליו של 650 פטנטים בעבור 550 מיליון דולר בשנת 2012, וגם באותה שנה AOL מכרה פטנטים למיקרוסופט בשווי של מיליארד דולר.
ההשקעה הנדרשת מארגון להגשת בקשה ראשונית לפטנט, הן מבחינת כוח אדם והן מבחינת הון, הינה זניחה יחסית, ואילו פוטנציאל ההחזר על השקעה גבוה בהרבה. רשם הפטנטים האמריקאי (השוק האמריקאי רלוונטי במיוחד בהקשר של חברות סטארטאפ ישראליות) אף מאפשר ליחידים/חברות קטנות העומדים בתנאי רף, לקבל הנחה משמעותית בתעריפי התשלומים. לחילופין, ניתן ללכת במסלול חסכוני וזריז יותר של הגשת מסמך ״הצהרת כוונות״ ראשוני (Provisional Application), כדי לקנות זמן לבחינת כדאיות של גיבוש והגשת בקשת פטנט מלא תוך 12 חודשים.
מעבר לערך הכלכלי הברור, לפטנטים יש אפקט של יצירת ערך מוסף. מבחינה מיתוגית, ארגון העוסק בחדשנות ובמחקר יוכל למצב את עצמו בצורה ייחודית מעל מתחרים באמצעות בעלות על פטנטים שונים ואף להקל בגיוס עובדים וטאלנטים אשר רוצים לקחת חלק בארגון בעל אופי כזה. מחקר ורישום פטנטים מאפשרים לעובדים התפתחות מקצועית ואישית וזאת בעידן בו חברות נלחמות לא רק על מקומן בשוק, אלא גם על גיוס והשארת עובדים לאורך זמן. מדובר בהחלט בנשק נוסף לארסנל העומד לרשות חברות וארגונים.
חברות שלא ירשמו פטנטים עבור חידושים פטנטביליים, עלולות לאבד רווחים עתידיים ואף את הבכורה לגוף אחר אשר עשוי למנוע את מימוש פוטנציאל ההמצאה, ואף, באופן אבסורדי, לדרוש פיצויים על הפרה. כמו כן, במקרים מסוימים חברה עשויה למצוא עצמה ללא היכולת לקבל פטנט עבור פעילות/המצאה במידה שזו כבר פורסמה בציבור ו/או נמצאת בשימוש (נושא מורכב לדיון במסגרת אחרת).
לסיכום, לעיתים קשה להצביע בצורה אינטואיטיבית על קשר ישיר בין פעילות הפטנטים בחברה לבין התרומה ״בשורה התחתונה״ — גידול בהכנסות החברה, או השאת ערך החברה בעבור בעלי המניות. אך לרוב, מדובר בפני השטח בלבד, והיתרונות נהירים לעין המיומנת במבט מקרוב במגוון אספקטים. גיבוש אסטרטגית פטנטים הינה פעילות חשובה לכל חברת הייטק, גדולה כקטנה, אפילו לסטארטאפים קטנים המצויים עדיין בשלב ״הוכחת זכות הקיום״. יש לקיים חשיבה ודיון תוך שיתוף שכבות הניהול השונות (ולא רק בעלי תפקידים טכניים-טכנולוגיים) ואף הדרג הביצועי — לרוב משם צומחים הרעיונות החדשניים הבאים.
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
בלוג
3 דק'
04/2025
מערכת יחסים בשלט רחוק: איך לנהל צוותים מרחוק בצורה אפקטיבית
מערכת יחסים בשלט רחוק: איך לנהל צוותים מרחוק בצורה אפקטיבית?
פודקאסט
40 דק'
04/2025
עקרונות בניהול - רועי מן, מנכ״ל מאנדיי (השמעה חוזרת)
איך יוצרים מנטליות בצוות של הגעה ליעדים? איזה כלים משמעותיים יש למנהל בתחילת הדרך? איך מנהל יכול למדוד את עצמו? בפרק השבוע אנחנו מביאים הקלטה של מפגש שערכנו עם רועי מן, שבו הוא סיפר על פרקטיקות שמלוות אותו עוד מתחילת הדרך, על העקרונות שמובילים אותנו במאנדיי סביב גיוס, קידום ופיטורים, וגם על איך אפשר למדוד את עצמנו בתור מנהלים.
וידאו
38 דק'
04/2025
מה הבעיה שלך? איך לדעת שאתם פותרים את הבעיה הנכונה
פודקאסט
38 דק'
04/2025
299: עקרונות בבניית רואדמאפ ואסטרטגיה מוצרית (דניאל לריה וסיתוון אמיר)
אנחנו מדברים על איך יוצרים את הבסיס לעבודה על התוכנית המוצרית השנתית, איך מקשרים את החלקים השונים בחברה שפוגשים את הלקוחות בכל יום, איך שומרים על איזון בין מה שהלקוח מבקש למה שהוא ״צריך״ ויזיז את המטריקות העסקיות, ואיך מצליחים לעשות את ההחלטות הנכונות עבור החברה ועדיין מצליחים לשקף את המורכבות לכל המחלקות השונות.
פודקאסט
20 דק'
04/2025
מה מנהלי מוצר יכולים ללמוד מהמוצר הכי ויראלי בשוק? מחשבות על Base44
בפרק הזה אנחנו צוללים להצלחה של Base 44, מנתחים איך כלים מבוססי AI משנים את הדרך שבה בונים מוצרים, ואיזה תובנות מנהלי ומנהלות מוצר יכולים לקחת לעבודה היומיומית שלהם. נדבר על הדרך לקיצור הזמן עד לרגע קבלת הערך עבור המשתמשים, על תמחור חכם, ויראליות מובנית, וגם על האתגרים שבאים עם הצמיחה המהירה. האזינו לפרק באתר
וידאו
45 דק'
04/2025
מ-0 ל-10 מיליון דולר ARR: איך בונים אופרציית מכירות (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 4)
וידאו
63 דק'
04/2025
כלי מכירות שכדאי להכיר ואיך לאפטם כנסים (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 3 )
וידאו
23 דק'
04/2025
ניהול תהליך מכירה נכון: Do's and Don'ts (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 2 | חלק ב׳)
וידאו
49 דק'
04/2025
ייצור פייפליין (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 2 | חלק א׳)
וידאו
61 דק'
04/2025
אינטרו ל-Value Selling (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 1)
וידאו
04/2025
Nine out of ten companies fail. Why fail if you can succeed? (Yonatan Stern)
ההרצאה מהווה הזדמנות ייחודית ללמוד מנסיונו של יונתן שטרן, מייסד זומאינפו, ביזו, אופסטר וחברות אחרות, מייסד ומנכ"ל של smartup academy. בהרצאה יונתן מספר מניסיונו האישי על תובנות מעשיות שיכולות לעזור לצמיחה ולהתפתחות של הסטארט-אפ שלכם. יונתן מרחיב על למה סטארטאפים נכשלים? איך זה קשור לגיוסי כספים? איך הכל קשור בזמן חיי החברה? ולמה צריך לדעת כל הזמן להוסיף מנועי צמיחה. הרצאה ייחודית ומרתקת שהייתה חלק מאירוע האנג'לים שלנו ב30.3.25.
פודקאסט
37 דק'
04/2025
298: הכל על PLG ו- SLG: השיקולים שבבחירת אסטרטגיית צמיחה (ערן זינמן ורועי מן)
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup