

יניב גולן ,
General partner ,lool ventures
איך פונים למשקיעים (ואיך לא) בעזרת AI
2025-02-04
•
4 דקות קריאה
גיוס הון לסטארטאפ צעיר מקרנות הון סיכון הוא תהליך מאתגר - ומתיש. אם כבר מכרתם חברה במיליארד או שניים, כנראה שתצטרכו להתאמץ פחות, אבל עבור שאר בני האדם, זה תהליך שדורש מחקר מעמיק, תכנון קפדני וחשוב מהכל - את היכולת לספר סיפור משכנע.
כלי ה- AI שפושים בכל חלקה טובה (לא רק ChatGPT, גם Claude, Gemini, Perplexity ו-NotebookLM, וכמובן DeepSeek) הופכים נגישים יותר וחכמים יותר מיום ליום, ובהחלט יכולים לייעל חלקים מתהליך הפנייה למשקיעים. עם זאת, חשוב להשתמש בכלים אלו בצורה נכונה, שכן משקיעים - שפעם היו טובים רק בזיהוי שגיאות כתיב במצגות - גם הם השתכללו ויודעים לזהות בקלות מתי פנייה נעשית בצורה ממוכנת וללא חשיבה אמיתית.
להלן מדריך לשימוש מושכל ב-AI בתהליך הפנייה למשקיעים, תוך הימנעות ממלכודות נפוצות.
אז איך פונים למשקיעים?
קודם כל ולפני הכל, האמיתות של פעם ממשיכות להיות נכונות: הכי טוב להגיע אל משקיעים באמצעות חיבור ממכרים משותפים, ועדיף כאלה שהמשקיעים מעריכים את דעתם. גם בעידן ה AI, זה עולם שמבוסס על היכרות אישית, על אמון ועל הערכה. למזלכם, אתם יזמות ויזמים ישראליים. מאד קל למצוא כאן מכרים משותפים, והקהילה שמחה לעזור ולחבר.
מכאן נמשיך להכנת החומרים ולניהול האינטרקאציה עם המשקיעים, תהליך שיכול להיות בהחלט מתיש וגוזל זמן ואנרגיה רבים.
כנראה שלא תימלטו מהכנת החומרים הבאים:
- מצגת
- יש הנוהגים להקדים אותה ב One-Pager
- תקציב
- תחזית מכירות (כן, אני יודע שאין לכם מושג, אבל לא תאמינו כמה הניסיון לייצר את זה יעזור לכם להבין טוב יותר את השוק ואת המוצר שאתם בונים - ואולי אפילו להחליט שזה לא מה שאתם רוצים לבנות)
- מחקרי שוק שמאמתים את ההנחות שלכם
הבנת השוק
אתם חייבים להבין היטב את השוק אליו אתם מכוונים. את ההבנה הזאת בונים ממחקר, משיחות עם לקוחות פוטנציאליים, משיחות עם יזמים מנוסים ויועצים חכמים ומשקיעים ידידותיים.
עבור שלב המחקר, חשוב מאד השימוש בכלים הנכונים, וזאת על מנת שהנתונים שאתם מתבססים עליהם יהיו נכונים, מלאים ומעודכנים: הכלים האלו מתפתחים בקצב מסחרר. הכלי שהיה הכי טוב בשבוע שעבר הוא לא הכי טוב השבוע. לדוגמה, DeepSeek R1 עקף את ChatGPT O1, אבל אז o3-mini-high הפך לטוב יותר במשימות מסוימות, ו-OpenAI Deep Research יצא היום ונטען שהוא שוב מוביל. Perplexity היה הכי טוב בביצוע מחקר באינטרנט, אבל אז Gemini יצא עם Grounding with Google Search, ו-ChatGPT עם Search, אבל Perplexity שילב את R1 והוא שוב נהדר. ב Tegus יש מידע שקשה לקבל בדרכים אחרות על מגמות שוק. תשארו מעודכנים, תשמשו בכלים הכי טובים שאתם יכולים להרשות לעצמכם.
הבנת השוק והדינמיקה שלו היא קריטית. השתמשו בכלים כדי ללמוד ולהתעדכן. ערכו מחקר מעמיק על המשקיעים הפוטנציאליים - היסטוריית ההשקעות שלהם, תחומי עניין, ועסקאות קודמות. כלים כמו Perplexity (לא לשכוח לעבור למצב Reasoning-R1!) ו-NotebookLM יכולים לסייע באיסוף וארגון המידע הזה. וכמובן, לפני הכל, דברו עם לקוחות פוטנציאליים. שום דבר לא יכול להחליף את זה.
תיעוד וארגון
שמרו תיעוד מדויק. הקליטו שיחות זום (או גוגל מיט, רחמנא ליצלן), תמללו אותן, ודאגו שהתמלול יהיה מדויק (בעברית זה לעתים קרובות לא מדויק). תיעוד מסודר של פגישות, מחקרים, תוצאות חיפוש, דוחות אנליסטים, משוב מלקוחות ומשקיעים - כל אלה יהפכו את עבודת כלי ה-AI ליעילה ומדויקת יותר. NotebookLM מעולה בלהפיק תובנות ומידע מהתיעוד - הוא מצוין בניתוח סט סופי של מסמכים, כמו משוב ממשקיעים או לקוחות, או חילוץ נתוני שוק מסט של דוחות אנליסטים.
הודעות ודוא"ל מותאמים אישית
השתמשו ב-AI כדי לנסח הודעות ודוא"ל מותאמים אישית. כלים כמו ChatGPT ו-Claude יכולים לסייע ביצירת נרטיב שמתאים לתחומי העניין של המשקיע, דבר שיגדיל את הסיכוי למעורבות (שיפור של 30% לפי פורבס). עם זאת, הקפידו להוסיף את המגע האישי שלכם - משקיעים מזהים בקלות פניות גנריות.
מצגת משקיעים
בנו את השלד של המצגת בעצמכם, ורק לאחר מכן בקשו מה-AI לסקור ולשפר אותה. אם בכל זאת תשתמשו בהם ליצירה מאפס, התחילו עם גרסת טקסט - המבנה והמסרים של המצגת - בקשו 5-10 וריאציות, ובחרו את זו שאתם הכי מתחברים אליה. כלים כמו Gemini (המודלים החדשים ב aistudio, לא מה שזמין בווב) יכולים לעזור לנסח רעיונות מורכבים בצורה פשוטה וברורה. יש כמה כלים שמתמחים בנושא, כמו PitchBob.io או Beautiful.ai.
רוצים להציץ לראש של VC?
השתמשו ב-AI כדי לדמות שאלות פוטנציאליות של משקיעים על ידי ניתוח שאלות נפוצות בתעשייה שלכם או בנוגע למודל העסקי שלכם. זה יעזור לכם להיות מוכנים ובטוחים יותר בפגישות.
כדאי שתעזרו בכלי ה AI כדי לנתח את החומרים שלכם מנקודת המבט של המשקיע. בנינו עבורכם כלי פשוט - ChatGPT GPT - שמסמלץ עבורכם את השיחה הפנימית בין חברי הצוות של ה VC שידונו בחומרים ששלחתם. תוכלו למצוא אותו כאן:
קיבלתם תשובה מה VC והיא כל כך מנומסת ועקיפה שאתם לא מבינים מה הם אומרים? גם לזה בנינו עבורכם כלי! קצת פחות רציני מהקודם, אבל לפעמים טוב גם לצחוק במסע הארוך שלפניכם.
מה לא לעשות
- אל תסתמכו יתר על המידה על AI: משקיעים מזהים חוסר אותנטיות. התשוקה והמעורבות האישית שלכם צריכות להיות ברורות.
- אל תעלו מידע רגיש: היזהרו עם הנתונים שאתם מזינים למערכות AI. לעולם אל תעלו מידע רגיש או קנייני. רוב הכלים מבטיחים לא להשתמש במידע שלכם לאימון המודלים הבאים אם אתם משלמים על חשבון פרמיום.
- אל תתעלמו ממגבלות AI: כלים אלו לא יכולים לקרוא את החדר או להבין ניואנסים אנושיים כמו שפת גוף או טון.
- אל תתמקדו בנצנצים על חשבון תוכן: השתמשו ב-AI כדי לשפר את התוכן, לא להחליף אותו.
- אל תנקטו בטקטיקות מניפולטיביות: שקיפות ויושרה הן המפתח ביחסי משקיעים.
כלי ה AI הם כמעט הכרחיים היום בתהליך הפנייה למשקיעים. אם לא תשתמשו בהם, תהיו ללא ספק בנחיתות מול השוק. אולם, הם צריכים להשלים, לא להחליף, אינטראקציה אנושית וחשיבה אסטרטגית. המפתח הוא להשתמש ב-AI כדי להעמיק את ההבנה שלכם, לחדד את הפיץ' ולצפות את צרכי המשקיעים, תוך שמירה על אותנטיות. במילים אחרות, AI הוא כלי להגברת היכולות שלכם, לא תחליף להן. משקיעים ידעו וירגישו אם לא תבינו לעומק את נתוני השוק שלכם. ואין כלי שיתן לכם את עומק ההבנה, או את הרגע שבו דברים מתחברים, שתקבלו למשל בשיחה עם לקוחות, או עם יזמים מנוסים, או משקיעים ידידותיים.
וכן, אל תספרו לאף אחד, אבל גם המשקיעים משתמשים בכלי AI כדי לנתח את מה שאתם כותבים - וגם כדי לקבל החלטות. אבל על זה פעם אחרת. עד אז - בהצלחה!
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
וידאו
38 דק'
04/2025
מה הבעיה שלך? איך לדעת שאתם פותרים את הבעיה הנכונה
בלוג
5 דק'
04/2025
AI evals: תפקידו החדש של מנהל המוצר?
פודקאסט
20 דק'
04/2025
מה מנהלי מוצר יכולים ללמוד מהמוצר הכי ויראלי בשוק? מחשבות על Base44
בפרק הזה אנחנו צוללים להצלחה של Base 44, מנתחים איך כלים מבוססי AI משנים את הדרך שבה בונים מוצרים, ואיזה תובנות מנהלי ומנהלות מוצר יכולים לקחת לעבודה היומיומית שלהם. נדבר על הדרך לקיצור הזמן עד לרגע קבלת הערך עבור המשתמשים, על תמחור חכם, ויראליות מובנית, וגם על האתגרים שבאים עם הצמיחה המהירה. האזינו לפרק באתר
וידאו
04/2025
Nine out of ten companies fail. Why fail if you can succeed? (Yonatan Stern)
ההרצאה מהווה הזדמנות ייחודית ללמוד מנסיונו של יונתן שטרן, מייסד זומאינפו, ביזו, אופסטר וחברות אחרות, מייסד ומנכ"ל של smartup academy. בהרצאה יונתן מספר מניסיונו האישי על תובנות מעשיות שיכולות לעזור לצמיחה ולהתפתחות של הסטארט-אפ שלכם. יונתן מרחיב על למה סטארטאפים נכשלים? איך זה קשור לגיוסי כספים? איך הכל קשור בזמן חיי החברה? ולמה צריך לדעת כל הזמן להוסיף מנועי צמיחה. הרצאה ייחודית ומרתקת שהייתה חלק מאירוע האנג'לים שלנו ב30.3.25.
פודקאסט
37 דק'
04/2025
298: הכל על PLG ו- SLG: השיקולים שבבחירת אסטרטגיית צמיחה (ערן זינמן ורועי מן)
פודקאסט
38 דק'
03/2025
297: ״על הספה״ - להיות מכור לאתגר, אופיר ארליך על המנוע הפנימי ליזמות
להיות יזם זה לא רק לחלום בגדול, זו גם ההתמודדות עם חוסר ודאות, משברים, ולילות בלי שינה. בפרק הזה של ״על הספה״, סדרת שיחות שבה אנחנו מדברים על האספקטים הפסיכולוגיים של יזמות - נועה מץ מארחת את אופיר ארליך, מייסד-שותף ומנכ"ל EON, לשיחה על הדלק שמניע יזמים.
בלוג
4 דק'
03/2025
איך להפוך נטוורקינג למכירות
פודקאסט
10 דק'
03/2025
בקצרה: המענקים שכדאי לסטארטאפ שלכם להכיר ואיך לשלב אותם באסטרטגיה רחבה
בפרק נבין למה מדינות משקיעות מיליארדים בטכנולוגיה, אילו מענקים זמינים לסטארטאפים ישראליים, ואיך לשלב אותם באסטרטגיית הגיוס שלך בצורה חכמה.
בלוג
3 דק'
03/2025
איך להצליח בפגישה ראשונית עם תאגיד – טעויות נפוצות וטיפים
בלוג
5 דק'
02/2025
בונים צמיחה חכמה: ניהול פיננסי המשפר מדדים ומגביר אטרקטיביות לגיוס הבא
בלוג
5 דק'
02/2025
איפה הסיכון בהון סיכון?
בלוג
4 דק'
02/2025
איך להצליח לגייס הון ב-2025?
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup