

עדי מזור קריו,
Product, Design & AI Expert. CEO, Invincible Innovation
בינה מלאכותית אינטואיטיבית (חלק 1)- מדריך לחוויית משתמש למוצרי AI
2024-09-10
•
7 דקות קריאה
יצירת חוויית משתמש (UX) יוצאת דופן עבור מוצרים מבוססי AI גנרטיבי (GenAI) דורשת הבנה עמוקה הן של טכנולוגיית AI והן של המשתמשים והלקוחות שלה. בלב המאמץ הזה נמצא איזון בין ניצול יכולות ה-AI לבין מענה על צרכי המשתמשים.
אז בואו נתחיל ונעמיק באלמנטים הבסיסיים שמניעים עיצוב UX יעיל במוצרים מבוססי AI.
זהו הראשון מבין שני פוסטים הבוחנים UX עבור מוצרים מבוססי GenAI. בפוסט הראשון הזה, אתמקד בעקרונות הבסיסיים של עיצוב חוויית משתמש יעילה. עקרונות אלה חלים על כל חוויית משתמש, אך כאן אתמקד בחשיבותם ביצירת מוצרים מבוססי AI פשוטים ומהנים עבור הלקוחות והמשתמשים שלכם. בפוסט הבא, אציע עצות מעשיות על הנחיות UX עבור AI, כמו גם דוגמאות ממערכות AI מגוונות.
קוים מנחים ל-UX במוצרים מבוססי AI
נתמקד ביסודות ה-UX החשובים ביותר, וכיצד הם באים לידי ביטוי במוצרים מבוססי AI. היסודות שאדון בהם במאמר זה הם:
- מרכזיות המשתמש
- מחקר משתמשים במוצרים מבוססי AI: המפתח להצלחה
- הבנת המשתמשים שלך
- הבנת הקשר הנתונים-משתמש
- התחלה מהבעיה
- עיצוב עבור בני אדם
- עקרונות עיצוב ממוקדי אדם
- הרכבת הצוות הנכון של מוצר-UX-AI
- עיצוב לאי-ודאות ושגיאות: ניווט בבלתי צפוי ב-AI
יסודות אלו חשובים בכל מוצר טכנולוגי, אך יש להם משנה תוקף במוצרי AI, שלרוב מונעים מכוחותיה הגדולים והמגוונים של הטכנולוגיה.
המשתמש במרכז
בלב עיצוב UX מוצלח עבור מוצרים מבוססי AI נמצאת מרכזיות המשתמש. זה אומר הבנה עמוקה של הצרכים, ההעדפות והנקודות הכואבות של קהל היעד שלכם. מעורבות קבועה עם המשתמשים היא חיונית, שכן היא מספקת תובנות חשובות שיכולות לעצב את פיתוח המוצר. איסוף משוב דרך נתוני המערכת והאינטראקציה, סקרים, ראיונות ובדיקות שימושיות מאפשר למעצבים לשפר ולחדד את מוצר ה-AI באופן מתמשך. תהליך איטרטיבי זה מבטיח שהמוצר יתפתח בהתאם לציפיות המשתמשים וההתקדמות הטכנולוגית.
"איסוף משוב דרך נתוני המערכת והאינטראקציה, סקרים, ראיונות ובדיקות שימושיות מאפשר למעצבים לשפר ולחדד את מוצר ה-AI באופן מתמשך. תהליך איטרטיבי זה מבטיח שהמוצר יתפתח בהתאם לציפיות המשתמשים וההתקדמות הטכנולוגית".
הבנת המשתמשים שלך
כדי לעצב מוצרים אינטואיטיביים מבוססי AI, חשוב להבין את היכולות והמגבלות של הטכנולוגיה הקיימת. AI גנרטיבי יכול לבצע מגוון רחב של משימות, מהפקת טקסט, תמונות ווידאו ועד חיזוי התנהגות משתמשים וביצוע החלטות. עם זאת, הוא אינו חסין מטעויות ויש לו גבולות, כגון הזיות (הלוצינאציות), הטיות פוטנציאליות והצורך בכמות נתונים משמעותית ומגוונת כדי לתפקד בצורה מיטבית. הבנת האופן שבו המשתמשים תופסים ומתקשרים עם AI חשובה באותה מידה. ביצוע מחקר משתמשים מעמיק עוזר לחשוף את התפיסות והאינטראקציות הללו, ומאפשר למעצבים ליצור חוויות AI יותר קרובות ומועילות.
מחקר משתמשים במוצרים מבוססי AI: המפתח להצלחה
בהקשר של מוצרים מבוססי AI, הבנת המשתמשים והצרכים שלהם אינה רק חשובה - היא חיונית. המורכבות והפוטנציאל של טכנולוגיות AI הופכים את זה לעוד יותר חשוב ליישר את המוצר שלכם עם ציפיות המשתמשים והמטרות שלהם.
"בהקשר של מוצרים מבוססי AI, הבנת המשתמשים והצרכים שלהם אינה רק חשובה - היא חיונית".
הבנת הקשר של הנתונים והמשתמש
כדי שמוצרים מבוססי AI יצליחו באמת, צוות הנתונים צריך להבין לעומק את המשתמשים. ידע זה חיוני לאופטימיזציה של מודל ה-AI כדי לעמוד בצרכים בעולם האמיתי. זה לא רק עניין של ניתוח מספרים; זה עניין של פירוש הנתונים דרך הפריזמה של התנהגות והעדפות המשתמשים ומתוך הבנה של הצרכים שלהם ומה הם רוצים לקבל מהמוצר.
מעבר למספרים: מחקר איכותני וכמותי
כדי להבין את המשתמשים שלכם בצורה מקיפה, יש צורך בשילוב של שיטות מחקר איכותניות וכמותיות:
נתונים כמותיים (QUANTITATIVE): נתונים כאלה יש למכביר במערכות בינה מלאכותית. יש צורך לנטר ולנתח אותם כל הזמן, ומול קהלים שונים בזמנים שונים. בנוסף לכך, יש צורך במעקב אחר מה שהמשתמשים עושים, שואלים ומדברים עליו.
שיטות איכותניות (QUALITATIVE): כוללות ראיונות מעמיקים עם משתמשים, חקירה הקשרית ובדיקות שימושיות.
טיוב איטרטיבי: הדרך למצוינות
מחקר משתמשים במוצרים מבוססי AI אינו מאמץ חד-פעמי. זהו תהליך מתמשך של למידה ושיפור. על ידי איסוף וניתוח משוב משתמשים באופן מתמשך, תוכלו לשפר באופן איטרטיבי הן את מודל ה-AI והן את חוויית המשתמש.
"מחקר משתמשים במוצרים מבוססי AI אינו מאמץ חד-פעמי. זהו תהליך מתמשך של למידה ושיפור".
התחל מהבעיה
לפני שתצללו לעיצוב המוצר והפתרון, חשוב להגדיר בבירור למי אתם בונים ומה הבעיה שאתם פותרים. AI צריך להיות מובן במונחים של ערך האינטראקציה שלו ואם הוא הפתרון הנכון ביותר לצרכי המשתמש. זה חשוב לכל מוצר כמובן, אך מאחר והבינה המלאכותית היא טכנולוגיה מאוד חזקה, הכרוכה באי וודאות ושליטה לעיתים וכרוכה בעלות גבוהה ובסיכונים, הפוקוס על הבעיה שבאים לפתור, הוא אף חיוני יותר.
עיצוב עבור בני אדם
לאחר שזיהיתם את קהל היעד שלכם, העמיקו בהבנתם:
- מי הם המשתמשים שלכם? מהן התכונות, ההעדפות וההתנהגויות שלהם? איך בינה מלאכותית הולכת לעזור להם? מה היחס שלהם לבינה מלאכותית? באיזה כלים הם משתמשים? האם הם מכירים כבר כלי AI שהם עובדים איתם?
- מהם הFLOWS של המשתמשים ומהם תהליכי העבודה הנוכחיים שלהם? האם AI ישפר את התהליך? אם כן, איך? מה סוג האינטראקציה שהמשתמש צריך עם AI? האם התהליכים שהם עושים עכשיו יהיו הרבה יותר מהירים/פשוטים/ זולים עם AI?
תשובות על שאלות אלו יובילו לפתרון הנכון לכאב של המשתמשים.
עקרונות עיצוב ממוקדי אדם HUMAN CENTERED DESIGN
כדי ליצור מוצר GenAI שמשרת באמת את המשתמשים שלו, שקלו את העקרונות המרכזיים הבאים:
1. ניתוח צרכי המשתמשים והתסריטים: בצעו מחקר מעמיק כדי להבין מקרי שימוש שונים ודרישות משתמשים. כיצד AI ישפר תרחישים אלה?
2. ניווט אינטואיטיבי: עצבו נתיבים ברורים והגיוניים דרך המוצר שלכם. זה נכון גם לשיחה - האם תוכלו להתחיל עם כמה נושאי פתיחה או הצעות? האם תוכלו להציע את הנושאים הבאים?
3. אוריינטציה: וודאו שהמשתמשים תמיד יודעים היכן הם נמצאים במערכת וכיצד להתקדם. ודאו שהמשתמשים משלימים את תהליך העבודה שלהם תוך שימוש ב-AI ולא כשלב נפרד בתהליך שלהם.
4. עדיפות לתהליכי עבודה עיקריים: הפכו פעולות עיקריות לזמינות ובולטות כברירת מחדל. אל תגרמו למשתמשים לכתוב כשאין צורך בכך.
5. הפחתת חשיבות לתהליכי עבודה משניים: פונקציות, נושאים או פעולות פחות קריטיים למשתמש צריכים להיות נגישים אך לא מסיחים את הדעת. ודאו שאתם מתמקדים בפונקציונליות העיקרית.
6. עיצוב מלמעלה למטה: התחילו עם הבנת התהליכים ברמה גבוהה ובהדרגה עדנו את הפרטים. זה חשוב במיוחד בכלי AI בהתחשב במגוון שלהם ובצורך שלהם בכיוונון.
7. איזון: מצאו את האיזון הנכון בין מורכבות לפשטות כדי לענות על צרכי משתמשים שונים. כל עוד אתם לא בונים מודל שפה גדול, עליכם להתמקד בעולם הידע שלכם ולענות עליו בדיוק מירבי.
8. בניית אמון: יישמו תכונות המקדמות שקיפות ואמינות בפעולות AI. וודאו שה-AI שלכם ברור ומדויק. ככל שיש לכם יותר הזיות/ הלוצינאציות, כך תהיה פחות אמון מצד המשתמשים שלכם.
9. משוב מתמשך: אספו ונתחו באופן קבוע משוב משתמשים איכותני וכמותי. עקבו אחר התוצאות מקרוב לאורך כל התהליך כיוון שהן ישתנו ויצטרכו להתאים באופן מתמיד.
הרכבת הצוות הנכון של מוצר-UX-AI
ההצלחה של מוצר GenAI שלכם תלויה בפיצוח תרחישי השימוש הנכונים בצורה יעילה, מהירה ומדויקת יותר מהפתרונות הקיימים. כדי להשיג זאת, חשוב להתחיל מבעיות המשתמשים ולא מהטכנולוגיה עצמה. עם זאת, כדי לממש פיתרון נכון ומדוייק שיתוף הפעולה בין מהנדסי הML או AI (שיכולים להבין איך לבנות ולטייב את המודל בהתבסס על פידבק מהמשתמשים) ומומחי הUX (שיכולים להבין את המשתמשים ואת המטרות שלהם) הוא שיוביל למוצר טוב ומצליח יותר.
"ההצלחה של מוצר GenAI שלכם תלויה בפיצוח תרחישי השימוש הנכונים בצורה יעילה, מהירה ומדויקת יותר מהפתרונות הקיימים. כדי להשיג זאת, חשוב להתחיל מבעיות המשתמשים ולא מהטכנולוגיה עצמה".
עיצוב לאי-ודאות ושגיאות: ניווט בבלתי צפוי ב-AI
בעולם ה-AI הגנרטיבי, אי-ודאות ושגיאות הם חלק מהנוף. עיצוב לתרחישים אלה הוא קריטי ליצירת מוצר חזק וידידותי למשתמש. הבה נחקור שלושה תחומים מרכזיים להתמקד בהם:
טיפול בשגיאות והתאוששות: הפיכת מעידות להפלגה חלקה
אפילו ה-AI המתקדם ביותר יכול לטעות. המפתח הוא לעצב מערכות שמטפלות בשגיאות אלה בחן, תוך הבטחת חוויית משתמש חלקה. שקלו ליישם:
- הודעות שגיאה ברורות, ללא ז'רגון, המסבירות מה השתבש ומדוע
- הצעות לצעדים הבאים או פעולות חלופיות למשתמשים
- דיווח אוטומטי על שגיאות לצוות שלכם לשיפור מתמשך
- מנגנוני הגנה שמונעים משגיאות קריטיות לשבש את חוויית המשתמש כולה
על ידי התייחסות לשגיאות כהזדמנויות לשיפור ולא ככישלונות, תוכלו לשמור על אמון המשתמשים ומעורבותם.
תגובות מסתגלות: ריקוד עם אי-ודאות
יהיו זמנים שבהם ה-AI שלכם לא בטוח או חסר מידע ספציפי. עצבו שיחות שיכולות להתמודד עם מצבים אלה בחן:
- יישמו ספי ביטחון (GUARDRAILS), שבהם ה-AI מכיר באי-ודאות מתחת לרמה מסוימת
- הציעו הצעות חלופיות או שאלו שאלות הבהרה כשנתקלים בעמימות
- ספקו אפשרויות למשתמשים לעדן את השאילתות או הקלטים שלהם
- עצבו תגובות גיבוי שהן מועילות ורלוונטיות להקשר, גם אם הן לא עונות במלואן על שאלת המשתמש
אסטרטגיות אלה עוזרות לשמור על דיאלוג זורם, גם כשה-AI לא בטוח בתשובה המושלמת.
חינוך משתמשים והגדרת ציפיות: שקיפות בונה אמון
אחד הכלים החזקים ביותר בארסנל העיצוב שלכם הוא שקיפות. תקשורת ברורה של היכולות והמגבלות של ה-AI שלכם יכולה לשפר משמעותית את שביעות רצון המשתמשים:
- ספקו סקירה נגישה בקלות של מה ה-AI שלכם יכול ולא יכול לעשות
- השתמשו בחוויות הדרכה ראשונית כדי להגדיר ציפיות ריאליסטיות
- שלבו רמזים עדינים בממשק שמרמזים על היכולות הנוכחיות של ה-AI
- עדכנו באופן קבוע את המשתמשים על תכונות ושיפורים חדשים
זכרו, עיצוב לאי-ודאות ושגיאות אינו עניין של הסתרת פגמים אלא של יצירת מערכת חסינה ושקופה שהמשתמשים יכולים לסמוך עליה, גם כשדברים לא מושלמים. גישה זו לא רק משפרת את חוויית המשתמש אלא גם בונה אמון לטווח ארוך במוצר ה-AI שלכם.
סיכום
לסיכום, יצירת מוצרים מבוססי AI יעילים באמת דורשת איזון עדין בין חדשנות טכנולוגית לעיצוב ממוקד אדם. מהאימוץ של מרכזיות המשתמש והבנת הקשר הנתונים-משתמש, ועד להתחלה מבעיות בעולם האמיתי ועיצוב לצרכים אנושיים, כיסינו את אבני הבניין החיוניות לחוויות AI מצוינות. הדגשנו את החשיבות של הרכבת הצוות הנכון, ביצוע מחקר משתמשים מעמיק, ואפילו הכנה לטבע הבלתי צפוי של AI באמצעות טיפול בשגיאות. עקרונות אלה יוצרים מסגרת חזקה לפיתוח מערכות AI שלא רק מציגות מצוינות טכנולוגית אלא גם מהדהדות עמוקות עם המשתמשים.
בפוסט הבא, אפרט עם דוגמאות ממערכות AI והנחיות עיצוב לחוויית המשתמש הטובה ביותר עבור מערכות AI. ככל שנמשיך לנווט בגבול המרתק הזה של AI ו-UX, אני סקרנית לשמוע את מחשבותיכם. אילו אתגרים נתקלתם בהם בעיצוב עבור AI? האם נתקלתם במוצרים מבוססי AI שממחישים את העקרונות הללו בצורה יפה? או אולי יש לכם רעיונות חדשניים על איך נוכל לשפר עוד יותר את האינטראקציה בין האדם ל-AI? שתפו את חוויותיכם ותובנותיכם בתגובות למטה - בואו נעצב יחד את העתיד של UX ל-AI.
נשמע מעניין? - קבלו מדריך על בניית מוצרי GEN AI עבור מנהלי מוצר ויזמים- בגרסה עבור קהילת סטארטאפ פור סטארטאפ.
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
בלוג
3 דק'
04/2025
פיבוט כמנוע צמיחה: איך לעשות שינוי נכון בסטארטאפ שלכם
בלוג
5 דק'
04/2025
AI evals: תפקידו החדש של מנהל המוצר?
פודקאסט
38 דק'
04/2025
299: עקרונות בבניית רואדמאפ ואסטרטגיה מוצרית (דניאל לריה וסיתוון אמיר)
אנחנו מדברים על איך יוצרים את הבסיס לעבודה על התוכנית המוצרית השנתית, איך מקשרים את החלקים השונים בחברה שפוגשים את הלקוחות בכל יום, איך שומרים על איזון בין מה שהלקוח מבקש למה שהוא ״צריך״ ויזיז את המטריקות העסקיות, ואיך מצליחים לעשות את ההחלטות הנכונות עבור החברה ועדיין מצליחים לשקף את המורכבות לכל המחלקות השונות.
פודקאסט
5 דק'
04/2025
בקצרה: איך בונים מוצר GenAI שמשרת לקוחות קצה יום-יום בארגוני B2C
דרך הסיפור של ״אלה״, הבנקאית הדיגיטלית של ONE ZERO, נבחן כיצד ניתן ליצור ערך אמיתי ללקוחות באמצעות אימון פנימי וחיצוני, גישה מודולרית לשיפור מתמיד, ומעקב חכם אחר ביצועי המערכת.
בלוג
3 דק'
04/2025
זכויות יוצרים על תוצרים של בינה מלאכותית: האם אתם בעלי זכות יוצרים ביצירה
פודקאסט
20 דק'
04/2025
מה מנהלי מוצר יכולים ללמוד מהמוצר הכי ויראלי בשוק? מחשבות על Base44
בפרק הזה אנחנו צוללים להצלחה של Base 44, מנתחים איך כלים מבוססי AI משנים את הדרך שבה בונים מוצרים, ואיזה תובנות מנהלי ומנהלות מוצר יכולים לקחת לעבודה היומיומית שלהם. נדבר על הדרך לקיצור הזמן עד לרגע קבלת הערך עבור המשתמשים, על תמחור חכם, ויראליות מובנית, וגם על האתגרים שבאים עם הצמיחה המהירה. האזינו לפרק באתר
בלוג
4 דק'
03/2025
סוכני AI: איך הסטרטאפ שלכם יכול לנצל את הטכנולוגיה לקידום המכירות?
פודקאסט
33 דק'
03/2025
פרודקטיבי: איך עוזרים למשתמשים שלנו להתחיל, או: מה עושים עם בעיית הדף הלבן? (רזיאל איינהורן, Pecan AI)
איך יודעים שהפתרון שלנו עובד? למה לפעמים חוויה קלה מדי דווקא עלולה לפגוע בהבנה של המשתמשים? מה אפשר ללמוד מחוויות Co-pilot ואיך ליישם אותן נכון?
בלוג
6 דק'
03/2025
התפקיד הקריטי של מנהלי מוצר בהצלחת מכירות לארגונים גדולים
פודקאסט
24 דק'
03/2025
פרודקטיבי: איך מאזנים בין טווח קצר לטווח ארוך בבניית רואודמאפ? (יהונתן כהן, Upwind)
אנחנו מדברים על איך לזהות הזדמנויות מתוך בקשות קטנות של לקוחות, איך להחליט אם להשקיע ב-POC זריז או בפיצ'ר עמוק יותר, ואיך מוודאים שהמוצר נשאר קוהרנטי ולא הופך ל"פרנקנשטיין"
וידאו
34 דק'
02/2025
Trends in Fundraising: What Investors Look For in the Age of AI (Gigi Levi-Weiss)
וידאו
18 דק'
02/2025
Building companies with AI agents (Mickey Haslavsky)
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup