אביחי ניסנבאום,
מנהל-שותף בקרן הון סיכון lool ventures
במיוחד בתקופות משבר: התפקיד המרכזי של קרנות בתמיכה ביזמי סטרטאפים
2024-11-04
•
5 דקות קריאה
הקשר בין קרנות הון סיכון ליזמים הוא מהשותפויות המורכבות והמשפיעות ביותר בעולם הסטארטאפים. ממאות מפגשים שקיימתי עם יזמים, למדתי להבין שהתפקיד של קרן הון סיכון רחוק מלהיות חד-ממדי. הן לא מעניקות הון או ייעוץ עסקי בלבד, אלא מהוות שותף במלוא מובן המילה - שותף שעליו יזמים יכולים לסמוך כשנדרשת נקודת מבט חדשה, תמיכה רגשית או הכוונה בהתמודדות עם אתגרים בלתי צפויים שמאפיינים את הדרך היזמית, במיוחד בימינו.
בתקופה הנוכחית, אשר מאופיינת בחוסר ודאות, אני עוסק בחשיבה על הדרכים הלא שגרתיות בהן קרנות הון סיכון יכולות לסייע ליזמים באופן ממשי, כאשר הדרישות הרגשיות והתפעוליות של היזמות מצריכות מהקרנות, לפתח גישה תומכת ומותאמת לצרכים אלה:
גלו אמפתיה
סטארטאפים הם תוצר של מאמץ אנושי, יצירתיות והתמדה. משקיעים נוטים לעיתים קרובות להתמקד במדדים פיננסיים – צמיחה בהכנסות, התאמה לשוק, ולוחות זמנים – אך עליהם גם להעריך את המטען הרגשי שנושא היזם. כל הצלחה וכישלון משפיעים ישירות על תחושת הסיפוק האישית, הביטחון העצמי והרווחה הנפשית של היזם. על קרנות הון סיכון להציע יותר מעצות עסקיות, עליהם להיות שותפים שיכולים להזדהות עם האתגרים שהיזמים מתמודדים איתם, הן במישור האישי והן במקצועי. הצעת אוזן קשבת, מתן תמיכה רגשית, והכרה בכך שההצלחה של היזם תלויה לא רק באסטרטגיה עסקית אלא גם בעמידות נפשית, יכולה להיות ההבדל בין הצלחה לשחיקה.
מומחיות תפעולית מעבר למספרים
התמיכה המסורתית של קרנות הון סיכון כוללת תמיד מתן תובנות תפעוליות, אך בנוף של היום, התמחות זו חייבת להיות מעמיקה יותר. יזמים לא מחפשים רק ייעוץ על איך לצמוח, אלא הם צריכים משקיעים שיוכלו לעזור להם להתמודד עם חסמים תפעוליים בזמן אמת, החל מהתלבטויות טקטיות ועד קבלת החלטות אסטרטגיות קריטיות. היכולת של המשקיע להביא איתו ניסיון תפעולי, בין אם מתוך הרקע האישי שלו או דרך האקו-סיסטם שלו, היא קריטית. כיום, משקיעים עוזרים ליזמים לתכנן, לפתור בעיות וליישם אסטרטגיות באופן שמגביר את התפקוד היומיומי של החברה. מדובר בלהיות מקור ידע ליזמים שיכולים לפנות אליו כשהם זקוקים להכוונה מיידית ומעשית, ולא רק לייעוץ בחדר הישיבות.
מינוף קשרים לצמיחה משמעותית
קשרים תמיד היו אחד הנכסים החשובים ביותר שקרנות הון סיכון יכולות להציע ליזמים, אבל שימוש מושכל ברשתות הללו דורש חשיבה ותכנון. לא מדובר רק ביצירת חיבורים, אלא בפתיחת הדלתות הנכונות בזמן הנכון, והבטחה שהיזמים יקושרו לאנשים שיכולים להניע את העסק שלהם קדימה. קיים איזון דק בין להיות מעורב בצורה פעילה לבין לתת ליזמים את המרחב הדרוש לבנות את מערכות היחסים שלהם. קרנות הון סיכון יכולות להשתמש בקשרים שלהן כדי להרחיב את הנוכחות של החברה בתעשייה, להציג שותפים אסטרטגיים פוטנציאליים או אפילו לתווך הזדמנויות שמתאימות למסלול הצמיחה של היזם. סוג זה של תמיכה יכול להיות בעל השפעה עצומה כשהוא מבוצע בתבונה.
לשמש כראי ליזמים
אחת הדרכים החשובות אך לעיתים קרובות לא מוערכות שבהן קרנות הון סיכון יכולות לתמוך ביזמים היא לשמש כמראה. היזמים שקועים כל כך עמוק בעשייה שלהם עד שלפעמים קשה להם לשמור על פרספקטיבה אובייקטיבית. למשקיעים יש את ההזדמנות הייחודית לשקף בחזרה את מה שאנו רואים, ולהציע להם מבט ברור יותר על נקודות תורפה, אזורים לשיפור או הזדמנויות שאולי לא נראות מיד. על ידי מתן פרספקטיבה חיצונית, משקיעים עוזרים ליזמים להתמודד עם אתגרים בצורה בהירה יותר. בין אם מדובר בערעור על הנחות יסוד, הדגשת סיכון בלתי נראה או מתן דרך חשיבה שונה. תמיכה ברמה הזו מאפשרת קבלת החלטות מושכלות יותר ומאפשרת לראות את העסק שלהם מנקודת מבט חדשה.
מנטורינג ושותפות ארוכת טווח
שותפות אמיתית חורגת מעבר לאתגרים המיידיים של פיתוח הסטארטאפ. עבור מרבית מהיזמים זו הפעם הראשונה שהם מנהלים עסק גדול, היזמים הם לרוב מבריקים ובעלי יכולות רבות. למשקיעים יש את הזכות להדריך יזמים לא רק דרך המיזם הנוכחי, אלא לאורך כל הקריירה שלהם. מנטורינג מהווה דרך להציע תמיכה מעבר לכאן ועכשו, ולעזור ליזמים לצמוח כמנהיגים, לעזור להם לנווט בהחלטות קשות ולהכין אותם להצלחה ארוכת טווח גם בצד האישי וגם בצד המקצועי. מדובר בטיפוח מערכת יחסים שחורגת הרבה מעבר לסבבי מימון או אקזיט יחיד.
אמון וגמישות במערכת היחסים עם יזמים
אחד מההיבטים הרגישים ביותר של מערכת היחסים בין קרנות הון סיכון ליזמים הוא לדעת מתי להציע ייעוץ ומתי לתת מרחב. אמון הוא הבסיס לדינמיקה הזו. יזמים צריכים לדעת שהם יכולים לסמוך על המשקיע לקבלת הכוונה, אבל גם שהם חופשיים להוציא לפועל את החזון שלהם מבלי להרגיש שמנהלים אותם. התפקיד של המשקיע אינו לשלוט, אלא להעצים. האמון שנבנה עם היזמים נותן להם את הביטחון לקחת סיכונים, בידיעה שיש להם רשת תמיכה ובטחון. מתן גמישות ויצירת מרחב שבו היזמים מרגישים בנוח לקבל החלטות, גם כשהן נוגדות את עצת הקרן, הוא מפתח ליצירת מערכת יחסים חזקה ובריאה.
הרבה מעבר לתוכנית עסקית
התפקיד של קרן הון סיכון תמיד היה רב-ממדי, אך ככל שהאקוסיסטם של הסטארטאפים מתפתח, כך גם דרכי התמיכה ביזמים חייבות להשתנות. מתן הון וייעוץ אסטרטגי עדיין קריטיים, אבל היזמים של היום זקוקים לשותפים שמבינים את המאמץ הרגשי שביזמות, מציעים תמיכה תפעולית משמעותית, משתמשים בחוכמה ברשתות הקשרים שלהם ומשמשים כחונכים ושותפים אמינים לטווח הארוך. בסופו של דבר, הצלחת סטארטאפ תלויה ביותר מתוכנית עסקית מוצקה – היא נשענת על החוזק והעמידות של היזם, ואחד מתפקידי קרנות הון סיכון הוא לתמוך בהם בכל דרך אפשרית, הן בחדר הישיבות והן מעבר לכך.
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
בלוג
5 דק'
04/2025
AI evals: תפקידו החדש של מנהל המוצר?
פודקאסט
5 דק'
04/2025
בקצרה: איך בונים מוצר GenAI שמשרת לקוחות קצה יום-יום בארגוני B2C
דרך הסיפור של ״אלה״, הבנקאית הדיגיטלית של ONE ZERO, נבחן כיצד ניתן ליצור ערך אמיתי ללקוחות באמצעות אימון פנימי וחיצוני, גישה מודולרית לשיפור מתמיד, ומעקב חכם אחר ביצועי המערכת.
בלוג
3 דק'
04/2025
זכויות יוצרים על תוצרים של בינה מלאכותית: האם אתם בעלי זכות יוצרים ביצירה
פודקאסט
20 דק'
04/2025
מה מנהלי מוצר יכולים ללמוד מהמוצר הכי ויראלי בשוק? מחשבות על Base44
בפרק הזה אנחנו צוללים להצלחה של Base 44, מנתחים איך כלים מבוססי AI משנים את הדרך שבה בונים מוצרים, ואיזה תובנות מנהלי ומנהלות מוצר יכולים לקחת לעבודה היומיומית שלהם. נדבר על הדרך לקיצור הזמן עד לרגע קבלת הערך עבור המשתמשים, על תמחור חכם, ויראליות מובנית, וגם על האתגרים שבאים עם הצמיחה המהירה. האזינו לפרק באתר
בלוג
4 דק'
03/2025
סוכני AI: איך הסטרטאפ שלכם יכול לנצל את הטכנולוגיה לקידום המכירות?
פודקאסט
33 דק'
03/2025
פרודקטיבי: איך עוזרים למשתמשים שלנו להתחיל, או: מה עושים עם בעיית הדף הלבן? (רזיאל איינהורן, Pecan AI)
איך יודעים שהפתרון שלנו עובד? למה לפעמים חוויה קלה מדי דווקא עלולה לפגוע בהבנה של המשתמשים? מה אפשר ללמוד מחוויות Co-pilot ואיך ליישם אותן נכון?
וידאו
34 דק'
02/2025
Trends in Fundraising: What Investors Look For in the Age of AI (Gigi Levi-Weiss)
וידאו
18 דק'
02/2025
Building companies with AI agents (Mickey Haslavsky)
וידאו
37 דק'
02/2025
Fireside Chat - Everything AI (Adi Soffer Teeni & Gigi Levy-Weiss)
וידאו
02/2025
איך משקיעים אמריקאים רואים השקעות בטכנולוגיות AI?
פודקאסט
29 דק'
02/2025
פרודקטיבי: איך עושים Discovery נכון בעולמות ה-Gen AI? (אבירם מרום, Riverside)
אנחנו מדבירם על איך בונים פיצ׳רים שימושיים ולא רק גימיקים, מתי כדאי לשחרר מוצר לא מושלם כדי ללמוד מהיוזרים, ואיך מוצאים את הבעיות הכואבות באמת בתוך שפע האפשרויות החדשות.
וידאו
40 דק'
01/2025
איך לבנות מהר עם AI כדי ליצור בידול ולנצח חברות גדולות יותר
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup