דניס נרוש,
Director of AI, Elementor
המיתוס של 90 הימים הראשונים: איך יוצרים השפעה מיידית כמנהל פיתוח
2024-10-20
•
5 דקות קריאה
אסטרטגיית "90 הימים הראשונים", שהתפרסמה על ידי מייקל ד. ווטקינס בספרו "The First 90 Days: Proven Strategies for Getting Up to Speed Faster and Smarter", נחשבה זמן רב לסטנדרט הזהב עבור מנהלים שמתחילים תפקיד חדש. הנחת היסוד של הספר פשוטה: שלושת החודשים הראשונים בתפקיד חדש הם קריטיים לביסוס עצמך, ללמידה על הארגון, ולהנחת היסודות להצלחה עתידית. ווטקינס מדגיש את חשיבות יצירת תוכנית 30-60-90 יום כדי לבנות את המעבר של המנהל לתפקיד, להבטיח הבנה של התפקיד, בניית יחסים והשגת ניצחונות מוקדמים.
עם זאת, עבור מנהלי ומנהלות פיתוח הנכנסים/ות לתפקיד חדש, המותרות של 90 הימים הראשונים, הן מיתוס שהגיע הזמן לנפץ. בסביבת הטכנולוגיה המהירה של ימינו, המתנה של אפילו 60 יום כדי להתחיל להשפיע נחשבת לעיתים קרובות לארוכה מדי, כמנהלי ומנהלות פיתוח חדשים, כדאי להתחיל לרוץ מהר (יצרתי את הצ'קליסט המקיף הזה כדי לעזור לך להתקדם במהירות ולהתחיל להשפיע מהר).
ללמד מהר ולפעול מהר יותר
כשנכנסים לתפקיד חדש, המהירות היא קריטית. הבנת הדינמיקה של הצוות, מטרות החברה, וסטטוס הפרויקטים הנוכחיים מאפשרת לבצע שינויים משמעותיים מוקדם יותר. אפשר להתחיל ״בפגישות הקשבה והכירות״ מהירות כדי לחוש את הדופק של הצוות והארגון. מומלץ להיפגש עם חברי צוות, עמיתים, מנהלים ובעלי עניין מרכזיים כדי לאסוף תובנות. במקום לחכות יותר מחודש כדי להשלים את כל פגישות ההיכרות, כדאי להשלים אותם לא יאוחר מ-2-3 שבועות, אני ממליץ לתעדף אותם כך שתפגשו עם האנשים החשובים והרלוונטיים ביותר במהלך השבועיים הראשונים.
הבנה מהירה אך מקיפה זו תעזור לזהות בעיות דחופות הדורשות תשומת לב מיידית.
לאחר שאספנו תובנות, אפשר לשקף את הממצאים שלך והפעולות האפשריות לדרג הניהולי. זה יעזור להבטיח שהבנת הארגון והעובדים מתיישרת עם המטרות הארגוניות הרחבות יותר ומבטיחה את התמיכה הנדרשת ליוזמות שלכם. זו דרך מעולה להדגים גישה פרואקטיבית, כזו שבונה בסיס של אמון ושיתוף פעולה עם המנהלים הישירים.
בנוסף, אני ממליץ לסיים כל יום בכתיבת "מה למדתי היום". בכל יום תתעדו את המחשבות, תובנות ורעיונות שאספתם לאורך היום כדי שתוכלו לאמת אותן ולקבל תשובות עליהן במהלך הימים הבאים. תוודאו שכל יום שאתם מצליחים לענות לעצמכם על שאלות שלא ידעת לענות עליהן לפני כן. תהליך מתודי שכזה מבטיח התקדמות מהירה והעמקה במקומות החשובים.
יצירת ממונטום ע״י ניצחונות מהירים
ניצחונות מהירים מצטברים והם חיוניים לביסוס אמינות ובניית מומנטום. חפשו הזדמנויות לבצע שיפורים מיידיים, כמו ייעול תהליכים, שיפור כלים, שיפור חוויית פיתוח (Development Experience), או פתרון בעיות קטנות המפריעות לפרודוקטיביות הצוות.
בתפקידי ראש צוות לרוב מצופה מהמנהל/ת להיות hands-on, כלומר לכתוב קוד. אל תחכו זמן רב לפני התקנת סביבת הפיתוח המקומית ועבודה עם המוצר. הגישה המעשית תאפשר לכם לזהות ניצחונות מהירים, להדגים את היכולות הטכניות שלכם, ולעזור לזכות באמון ובכבוד של הצוות.
הנה כמה דוגמאות נפוצות ל"ניצחונות מהירים":
- כתיבת סיכום פגישה ו-Action Items
תופתעו לכמה חברות יש תרבות פגישות גרועה. פעולות פשוטות כמו שיתוף אג׳נדת הפגישה, רישום הערות, ושיתוף סיכום הפגישה יחד עם action items ברורים יבססו את האמינות שלכם ויראו שאתם מעריכים יעילות ובהירות בתקשורת. כדאי לעקוב אחר ה-AIs וליצור את האחריות הנדרשת. כך תבטיחו שכולם מיושרים ויודעים מה היה ומה הצעד הבא, מה שממזער אי הבנות ושומר על יישור קו של הצוות והאנשים הרלוונטיים.
- אוטומציה של עבודה ידנית
זהו משימות חוזרות ונשנות ואטמטו אותן באמצעות סקריפטים או כלי אוטומציה אחרים. זה לא רק חוסך זמן, אלא גם מפחית את הסיכון לטעות אנושית. לא צריך להוסיף המון בדיקות אטומיות למוצר, אלא פשוט לזהות את האזורים שהצוות רגיל לעשות באופן ידני, ושיכול להיות קל יחסית לאטמט. לדוגמה:
- השתמשו ביכולות ה-workflow automation של Slack כדי להוסיף תזכורות אוטומטיות (תזכורות חוזרות להוסיף פריטים לפגישת הרטרו, הדפסה אוטומטית של יעדי הספרינט, הוספה של עובד חדש לכל הצ׳אנלים הרלוונטיים, וכו׳.).
- כתבו סקריפטים כדי לחלץ נתונים ותובנות בקלות עבור דוחות במקום ליצור pivot tables באופן ידני ב-Excel.
- הוספו כלי ״no code״ כמו Streamlit או NocoDB לחשיפת נתוני פרודקשיין ללא-מהנדסים (מנהל מוצר, שיווק) כדי לחסוך את ההודעות והבקשות המיותרות.
- צרו קבוצות Google והוסף בקלות חברים רלוונטיים לאירועי צוות.
אוטומציה של עבודה שגרתית מדגימה את המחויבות שלכם לשיפור היעילות והפרודוקטיביות של הצוות. שינויים קטנים אלה גם יכולים לבסס אתכם ככאלו שמוכנים לאתגר את הנורמה ויכולים לגרום לדברים לקרות.
- הוספת בדיקות אוטומטיות ל-Pull Request שלך
דוגמה אישית חשובה בהמון מקרים. העלו את הרף לאיכות על ידי הוספת בדיקות אוטומטיות ל-PRs. כולנו יודעים את היתרונות של כתיבת בדיקות אוטומציה (יחידה, אינטגרציה, e2e). עם זאת, פרקטיקה זו עלולה להיות מוזנחת בצוותים קיימים רבים מסיבות שונות. כמנהל/ת חדש/ה, העלאת הרף על ידי הדגמה שאפשר להוסיף בדיקות גם למקומות הקשים ביותר, לא צריך כיסוי של 100%, אבל אפילו בדיקת יחידה אחת טובה יותר מאפס.
עזרו לצוות החדש שלך לזכור את החשיבות והיתרונות של הפרקטיקה הזו ותתחילו ליישם. כך גם תגדל תחושת המסוגלות של הצוות והאמון בכם.
- תראה מה קורה ב-Production
לוגים במערכת נפוצים מאוד וקיימים ככל הנראה בכל צוות. עם זאת, כלי ניטור מתקדמים יותר כמו OpenTelemetry, Grafana ו-Sentry עשויים לא להיות קיימים. כלים אלה אינם דורשים קידוד נרחב והם קלים יחסית לשילוב. על ידי הוספת כלים אלה, ניתן להציג בצורה וויזואלית פשוטה מה קורה ב-Production והם מאפשרים להשיג תובנות יקרות ערך, ועוזרות לזהות ולפתור בעיות במהירות.
התמקדות בניצחונות מהירים יכולה לבנות מומנטום ולבסס מנהיגות מוקדמת.כל הפעולות האלו מדגימות את היכולת שלכם לספק ערך מיידי, לשפר את הפרודוקטיביות של הצוות, ולטפח תרבות של שיפור מתמיד.
- יצירת ניוזלטר לצוות
צרו ניוזלטר חודשי קבוע שישלח בתפוצת כל החברה כדי להדגיש על מה הצוות עובד, לחגוג ניצחונות, ולשתף עדכונים. זה לא רק יגרום לצוות שלכם להיות גאה, אלא גם יעלה מודעות בתוך הארגון הרחב יותר. זה עוזר בבניית תרבות צוות חיובית ומדגים את המחויבות שלכם לשקיפות והכרה.
תעדף וטפל בבעיות דחופות
זהו ותעדפו בעיות דחופות המשפיעות על הצוות ועל ביצועי החברה. התמקדות בתחומים אלה בראש ובראשונה יכולה להביא לניצחונות מהירים שבונים תנופה ומדגימים יכולת מנהיגות אפקטיבית. לא הכל צריך להיות מתוקן בבת אחת, לכן חשוב להבחין בין מה שדורש תשומת לב מיידית וניתן לטיפול מיידי לבין מה שניתן לטפל בו מאוחר יותר. כפי שניתן לראות, בעיות דחופות לא יכולות לחכות 60 יום כדי ש"תלמדו" או "תסיימו את הקליטה״ שלכם. התמקדו בלמידה על הבעיות, הרקע שלהן, והבנה מה מעכב אותן מלהיפתר. זהו את האנשים הרלוונטיים וכנסו אותם למספר מפגשים ממוקדים על יישור קו בנוגע לבעיה, הבנת ההשפעה שלה, זיהוי הסיבה השורשית, ופעולות מיידיות. ככל הנראה, לא יהיה לכם חלק משמעותי בעבודה בפועל, אבל אתם תהיו אלו שמנהלים את המצב על לכדי פתרון.
שמור על תקשורת פתוחה ושקופה
תקשורת שקופה היא עיקרון מנחה כללי וחשובה אף יותר כשאתם מתחילים את התפקיד החדש. אפשר לזכות באמון על ידי הסברים על הפעולות שאתם נוקטים בהן, הסיבות להן, והתועלות הצפויות. כדאי לערוך סיעור מוחות עם הצוות ולבקש מהם פידבק לפני שאתם רצים לשינויים. השקיפות הזו מטפחת אמון ושיתוף פעולה, מה שמקל על יישום שינויים והשגת התוצאות הרצויות.
על ידי שמירה על שקיפות, אתם מטפחים סביבה בה משוב מעודד ומוערך, תורם לשיפור מתמיד וחדשנות.
כבד את קודמיך
כדאי להמנע מביקורת על מאמציהם של אלה שבאו לפניך. במקום זאת, התמקדו בעתיד ובהעלאת הרף. גישה זו מראה כבוד ומקדמת תרבות עבודה חיובית, מה שמקל על השגת תמיכה ליוזמות שלכם. השתמשו בחוזקות שלכם כדי לדבר על חזון ומפת דרכים טכנולוגית. לא צריך 90 יום כדי לעודד את הצוות ולהתחיל לדבר על אוטומציה, CI/CD, יציבות ב-production, סטנדרטים גבוהים יותר לפיתוח, ופגישות יעילות יותר. אפשר וכדאי לעשות את זה הרבה יותר מוקדם.
מסקנה: המיתוס של 90 הימים המסורתיים
בסביבת חברות הייטק, המותרות של מעבר הדרגתי של 90 יום הן מיתוס. בעוד שמושג "90 הימים הראשונים" מספק הקשר היסטורי, צריך להיות מוכנים להתאים את הגישה שלכם, לאמץ דחיפות, לתקשר בבהירות, ולפעול בנחישות - כל אלו יעזרו לכם ליצור השפעה מיידית בתפקיד החדש. על ידי הסתגלות מהירה והדגמת היכולות שלכם להשיג תוצאות, אתם בעצם מכינים את הקרקע להצלחה ארוכת טווח ומבססים את עצמכם כמנהיגים כבר מהיום הראשון.
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
פודקאסט
9 דק'
03/2025
ללמוד מטעויות: 5 אתגרים ושיעורים בצוותי פיתוח
אנחנו מדברים על שיעורים חשובים שלמדנו: מבחירות טכנולוגיות, דרך דילמות של Outsource מול פיתוח פנימי, ועד מבנה הצוותים, גיוס מפתחים ודוקומנטציה.
פודקאסט
25 דק'
01/2025
289: דרך של סטארטאפ בניו-יורק - להעביר את החיים למקום חדש (ניר לזניק, Sedric)
בפרק אנחנו צוללים אל המסע האישי והמקצועי של ניר לזניק, מייסד ומנכ"ל חברת Sedric, שעבר לניו יורק כדי לקדם את פעילות החברה בשוק האמריקאי.
פודקאסט
9 דק'
01/2025
המיתוס של 90 הימים הראשונים: איך יוצרים השפעה מיידית כמנהל פיתוח (אודיו-בלוג)
אנחנו מדברים על פעולות דרכים שמנהלי פיתוח יכולים להתחיל לייצר ערך כבר בשבועות הראשונים שלהם בתפקיד.
פודקאסט
35 דק'
01/2025
287: סטארטאפים בניו-יורק - איך התחלנו בשוק האמריקאי? (יותם כהן)
אנחנו מדברים על המעבר מישראל לניו יורק, על הבחירה להתקרב לשוק האמריקאי ועל האתגרים שבניהול חברה בשני צדי האוקיינוס.
בלוג
4 דק'
12/2024
איך להטמיע נגישות בפיתוח שלכם?
בלוג
3 דק'
12/2024
כולנו רוצים עובדים מלאי תשוקה לעשייה. איך גורמים לזה לקרות?
פודקאסט
9 דק'
12/2024
מעבר לאג'ייל: הטקסים של צוותי פיתוח מנצחים (אודיו-בלוג)
הבלוגים שהכי אהבתם באתר שלנו בגרסה מוקלטת. דניס נרוש, Director of AI ב-Elementor, משתף ב-4 טקסים שימושיים שפיתח לאורך הקריירה שלו ויכולים לעזור לכם לבנות צוות חזק ומוצר מנצח.
פודקאסט
34 דק'
11/2024
278: לתכנן את השנה הבאה - מדריך מקוצר לכתיבת תוכנית OKR
אנחנו מדברים על איך כותבים תוכנית OKR לתרגום אסטרטגיה לתוכנית פעולה באופן נכון ואפקטיבי.
בלוג
5 דק'
11/2024
איך לנהל ביצועים בסטארטאפים וחברות בצמיחה
פודקאסט
46 דק'
11/2024
277: המסע לעבר ה-OKR: המתודולוגיה שעזרה לנו ליצור פוקוס ושפה משותפת (שירן נאווי ויוליה פרגו)
אנחנו מדברים על המסע המתמשך של עבודה עם OKR, האתגרים בהטמעת תוכנית אסטרטגית חדשה בארגון, ועל איך שומרים על גמישות בתהליך.
בלוג
4 דק'
10/2024
האקתון כזרז לחדשנות: איך יצירתיות וגיבוש צוותי מובילים לפיתוח מוצר מהפכני
בלוג
5 דק'
10/2024
המיתוס של 90 הימים הראשונים: איך יוצרים השפעה מיידית כמנהל פיתוח
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup