יאיר נתיב,
Co-Founder & CEO, Hour25.ai
יזמות ומשמעות: מסע אישי בחיפוש אחר מטרה ראויה
2023-06-06
•
5 דקות קריאה
הדחיפה של כל אחת ואחד מאיתנו ליזמות מתחילה ממקום שונה וממוטיבציות שונות.
שלי היתה לאחר אסון אישי, כשאיבדתי את אבי בתאונת דרכים. זו הייתה חוויה ששינתה את חיי ודחפה אותי לנתיב שלא תכננתי - הקמת מיזם טכנולוגי למניעת תאונות דרכים. ביחד עם קבוצת חברים, הקמנו מיזם טכנולוגי מציל חיים. הדלק העיקרי היה המחשבה שאבא לא מת לחינם, והתמונה שהיתה לי בראש בימים הקשים שבהם דברים לא הולכים, היא המחשבה על ילדים אחרים שהתאונה שלהם תימנע. עם תמונה כזו בראש, איך אפשר לנוח, או להישבר כשבדיוק עוד מישהו שכבר ממש עוד רגע היה אמור לקבל את ההחלטה על התחלת הפיילוט בדיוק התחלף, שוב.
אני מאמין שבלי המשמעות העמוקה, הייתי יכול, בשלב מסוים, להגיד לעצמי שזה לא שווה את האתגרים היומיומיים של היזמות: בהתחלה, לא לדעת אם זה יקרה; אז, להתמודד עם כל משבר אחר במעין תדירות יומיומית.
עם הזמן, ואחרי שהצלחנו לייצר אימפקט משמעותי, רציתי לפנות לנתיב אחר. עולם המניעת תאונות דרכים היה בלתי נתפס בערך שלו, אבל לא רציתי שהקריירה שלי תהיה רק סביב תאונות. לאור זאת, ומתוך הבנה שלפחות עבורי, בלתי אפשרי לבנות מיזם על כל אתגרי היום יום בלי להביא איתו משמעות עמוקה, ניסיתי להבין איך לבחור את הדבר הבא בלי סיפור אישי עמוק וכואב.
כיום, אני מוביל סטארטאפ שהמשימה שלו היא לסייע לסטודנטים לא לנשור מהלימודים, ואנו עוזרים להם ברמות הלחץ הבלתי נתפס של הדור החרד ביותר בהיסטוריה, שמביאות לסחרור, אי תפקוד ופרישה. אכפת לי, מאוד, אבל איך זה בכלל יכול להשתוות לכאב "ההוא". ניסיתי להבין איך אני יכול להתחבר לכאב החדש, או איך אני מייצר תמונות אחרות בראש. החיבור הבסיסי הגיע מאחד הפחדים האישיים העמוקים שלי, ואני מאמין של עוד יזמים.ות, של חוסר מימוש עצמי. אבל זה לא הספיק. אז הלכתי והבאתי "תמונות" חדשות: מאות פנים ומאות סיפורים של סטודנטים מתמודדים, שואפים, ומתמידים. זה סוג שונה של מוטיבציה, אבל מייצר מספיק דלק במיכל.
מניסיון אישי לעקרונות מנחים
אחד הדברים החשובים בעולם היזמי הוא למידה מהירה מטעויות, בעיקר של עצמנו ולפעמים של אחרים, ובעשור של יזמות, עם מיזמים שהצליחו יותר, הצליחו פחות (וכאלה שעוד נראה (: ), ראיתי שלפחות עבורי איפה שהיתה משמעות עמוקה, היתה גם עמידות גבוהה לקשיים. ובהתבוננות על המסע הזה, ניסיתי להסתכל רגע החוצה ולהבין מה עבד לאחרים ואחרות בכל מה שקשור להסתכלות הפנימית שלהם ושלהן, שיכול לתת השראה לכולנו.
מה היו העקרונות המנחים שאפשר ללמוד בבחינה של מיזם חדש, וגם בהסתכלות על מיזם קיים, בהקשר של חיבור אישי אליו:
- התאמה לערכים אישיים: וויטני וולף הרד, מייסדת Bumble, אפליקציה להכרויות שבה הנשים הן אלה שעושות את הצעד הראשון, בנתה את החברה שלה על הערכים של חיזוק מעמד הנשים ואתגור הנורמות המגדריות המסורתיות. הניסיון האישי שלה והתשוקה ליצור סביבה בטוחה יותר להכרויות אינטרנט הובילו אותה ואת האפליקציה.
קשה שלא להזדהות. המיזם הראשון שלי היה מאוד אישי, ונוצר מערכים של אחריות, צדק ואמפתיה, והחיבור הזה הכרחי בעיניי. בלי החיבור העמוק העמידות הדרושה חלשה יותר.
2. מוטיבציה פנימית ותשוקה: אחד הפסיכולוגים המוכרים בעולם, מיהאי צ'יקסנטמיהאיי, הוא עדות לכוח של מוטיבציה פנימית. הוא הוביל את המחקרים על Flow מתוך תשוקה עמוקה ורצון לפתחו. בעוד שלא בכל נושא אפשר לפתח תשוקה עמוקה (היי כל הסטרטאפים של Devops!), זה בהחלט עוזר.
4. אימפקט: קיראן מזומדר שאו, מייסדת Biocon, חברת ביוטק גדולה בהודו, מוכרת בעקבות עבודתה בתעשיית הבריאות ותרומתה להפיכת שירותי הבריאות לנגישים וזמינים יותר בהודו, מה שמשקף את המחויבות העמוקה שלה ליצירת השפעה חיובית. בעוד שרובנו לא בהכרח נעסוק בפעילות חברתית, יש ערך לאימפקט חברתי, כל אחד באתגר שלו.ה. זה בעיניי לא חייב להיות משהו גדול מהחיים, כמו בריאות נגישה לכולם, גם אימפקט קטן יותר יכול לייצר משמעות.
5. אותנטיות ואוטונומיה: ריצ'רד ברנסון, שמוכר ברוח היזמית הנועזת והלא מתפשרת שלו, הוא דמות מרתקת. הוא מכניס משהו מעצמו בכל מה שהוא עושה, החל מסרטונים לא שגרתיים בחברת הטיסות ועד טיסה לחלל, וזה מעורר השראה. בעולם יצירתי עם כללי משחק יחסית ברורים, אני תמיד מנסה לחשוב כמה אותנטי אני, וכמה החברה שאנחנו בונים יצירתית ולא מפחדת לחדש ולחשוב מחוץ לקופסה.
מסקנה
המסע שלנו יכול להיות עדות לכוח של הסיפורים האישיים שלנו בהכוונת הנתיב היזמי. זה עניין של התאמת העבודה שלנו לערכים שלנו, טיפוח התשוקות שלנו, השאיפה לאימפקט ולצמיחה אישית, ולאותנטיות. בעיניי, קשה מאוד לצלוח את כל אתגרי היום יום בלי זה. אני יודע שלפחות בשבילי, זה בלתי אפשרי להתמודד עם צעדים של יזמות יומיומית בלי למצוא משמעות עמוקה במטרה.
ומה עובד לכן.ם? ספרו לי בתגובות
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
פודקאסט
40 דק'
04/2025
עקרונות בניהול - רועי מן, מנכ״ל מאנדיי (השמעה חוזרת)
איך יוצרים מנטליות בצוות של הגעה ליעדים? איזה כלים משמעותיים יש למנהל בתחילת הדרך? איך מנהל יכול למדוד את עצמו? בפרק השבוע אנחנו מביאים הקלטה של מפגש שערכנו עם רועי מן, שבו הוא סיפר על פרקטיקות שמלוות אותו עוד מתחילת הדרך, על העקרונות שמובילים אותנו במאנדיי סביב גיוס, קידום ופיטורים, וגם על איך אפשר למדוד את עצמנו בתור מנהלים.
וידאו
38 דק'
04/2025
מה הבעיה שלך? איך לדעת שאתם פותרים את הבעיה הנכונה
פודקאסט
20 דק'
04/2025
מה מנהלי מוצר יכולים ללמוד מהמוצר הכי ויראלי בשוק? מחשבות על Base44
בפרק הזה אנחנו צוללים להצלחה של Base 44, מנתחים איך כלים מבוססי AI משנים את הדרך שבה בונים מוצרים, ואיזה תובנות מנהלי ומנהלות מוצר יכולים לקחת לעבודה היומיומית שלהם. נדבר על הדרך לקיצור הזמן עד לרגע קבלת הערך עבור המשתמשים, על תמחור חכם, ויראליות מובנית, וגם על האתגרים שבאים עם הצמיחה המהירה. האזינו לפרק באתר
פודקאסט
38 דק'
03/2025
297: ״על הספה״ - להיות מכור לאתגר, אופיר ארליך על המנוע הפנימי ליזמות
להיות יזם זה לא רק לחלום בגדול, זו גם ההתמודדות עם חוסר ודאות, משברים, ולילות בלי שינה. בפרק הזה של ״על הספה״, סדרת שיחות שבה אנחנו מדברים על האספקטים הפסיכולוגיים של יזמות - נועה מץ מארחת את אופיר ארליך, מייסד-שותף ומנכ"ל EON, לשיחה על הדלק שמניע יזמים.
פודקאסט
10 דק'
03/2025
בקצרה: המענקים שכדאי לסטארטאפ שלכם להכיר ואיך לשלב אותם באסטרטגיה רחבה
בפרק נבין למה מדינות משקיעות מיליארדים בטכנולוגיה, אילו מענקים זמינים לסטארטאפים ישראליים, ואיך לשלב אותם באסטרטגיית הגיוס שלך בצורה חכמה.
פודקאסט
9 דק'
03/2025
ללמוד מטעויות: 5 אתגרים ושיעורים בצוותי פיתוח
אנחנו מדברים על שיעורים חשובים שלמדנו: מבחירות טכנולוגיות, דרך דילמות של Outsource מול פיתוח פנימי, ועד מבנה הצוותים, גיוס מפתחים ודוקומנטציה.
בלוג
4 דק'
02/2025
בנקאות אמריקאית לחברות ישראליות – איך לא ללכת לאיבוד
בלוג
5 דק'
02/2025
זהות מותגית מדויקת ככלי ליצירת עניין ואמון בתהליכי גיוס
בלוג
4 דק'
02/2025
איך פונים למשקיעים (ואיך לא) בעזרת AI
בלוג
3 דק'
01/2025
על עצות טובות (ולמה לא כדאי להקשיב להן)
פודקאסט
35 דק'
01/2025
287: סטארטאפים בניו-יורק - איך התחלנו בשוק האמריקאי? (יותם כהן)
אנחנו מדברים על המעבר מישראל לניו יורק, על הבחירה להתקרב לשוק האמריקאי ועל האתגרים שבניהול חברה בשני צדי האוקיינוס.
פודקאסט
46 דק'
01/2025
286: סטוריטלינג עסקי - שש דרכים לספר את הסיפור שלך (ד״ר נועם פיינהולץ)
אנחנו מדברים על טכניקות פרקטיות להצגה עצמית: מסיפור קצר ומדוייק, דרך שימוש במספרים שמספרים את הסיפור שלנו בצורה עוצמתית, שימוש ברגעים קטנים כדי ליצור חיבור אמיתי ועד המודל שעוזר לנו לספר על עצמנו - מבלי להעמיד את עצמנו במרכז.
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup