רון רייטר,
Co-Founder & CTO, Sentra
מהפכת ה-AI: איך אפשר לנצל את היתרונות של ChatGPT מבלי להסתכן בדליפת מידע רגיש?
2023-08-09
•
4 דקות קריאה
ChatGPT נכנס לחיינו בסערה והפך לכלי שמיליוני בני אדם משתמשים בו מדי יום. רובנו נעזרים בו על מנת לקבל סיוע במטלות שונות בעבודה- מניסוח מיילים ועד כתיבת קוד. הטכנולוגיה נגישה וקלה מאוד לשימוש ומאפשרת לקצר תהליכים, ואפילו לייעל אותם באופן משמעותי, כך שלעיתים התוצאה תהיה טובה יותר מאשר ללא שימוש בצ׳אטבוט. לצד היתרונות הרבים והברורים של מודלי שפה כמו ChatGPT, Google Bard ואחרים, לטכנולוגיה החדשה יש גם לא מעט בעיות שעלולות להביא לסכנות כמו פגיעה בפרטיות ודליפות מידע רגיש וקריטי, לאנשים פרטיים או לארגונים.
הסיבה שמובילה לדליפת מידע היא העובדה שברירת המחדל במרבית מודלי השפה השונים היא שכלל השיחות שאנו מנהלים עם הצ׳אטבוטים נשמרות על שרתי החברות המפתחות והן משתמשות בו על מנת להמשיך ולפתח ולאמן את הבינה המלאכותית. לכן, החשש הוא שאם אדם פרטי או עובד יזין מידע רגיש, מידע עסקי סודי, חלק מקוד או כל דבר אחר, המידע יוכל להגיע לעובדי OpenAI, גוגל או מייקרוסופט שיוכלו להשתמש בו. יתרה מכך, הבוט עצמו יוכל להדליף את המידע על ידי שיתופו עם משתמשים אחרים, ובכך לסכן פרטים אישיים, סודות עסקיים ומידע רגיש אחר.
רק לאחרונה חברת סמסונג אסרה על עובדיה להשתמש ב-ChatGPT ודומיה לאחר שעובדי החברה שעשו שימוש במודל חשפו מידע רגיש הקשור לקוד של החברה, ועלול לפגוע בה באופן משמעותי. אחריה גם אפל החליטה להגביל את שימוש העובדים במודלי שפה מחשש לדליפת מידע למיקרוסופט המתחרה, שמשתפת פעולה עם OpenAI. אחרי חברות הענק, גם שורה של חברות נוספות בארץ ובעולם החליטו לאמץ את הגבלת השימוש כפתרון ראוי בעיניהן להתמודדות עם הבעיה. למרות מה שרבים חושבים, התעלמות מטכנולוגיה כה משמעותית, שכבר ידוע כי היא תשנה את העולם ומקצועות רבים בו, אינה הדרך לפתור את הבעיה. הסוגיה הביאה לכך שהשאלה המשמעותית בעולם הטכנולוגי בימים אלו היא איך משתמשים ביתרונות שמביאה עימה טכנולוגיית ה-GenAI מבלי להסתכן בדליפות מידע רגיש?
בחודשים האחרונים מנהלי אבטחת מידע בארגונים עימם אנחנו עובדים שיתפו איתנו בדאגה כי זליגת מידע לצ׳אטבוט הפכה לבעיית האבטחה הגדולה ביותר עבורם בעת הנוכחית. כשהבנו את גודל הסוגייה, החלטנו לפתח תוסף לדפדפן שמונע את זליגת המידע הרגיש, ומצנזר שמות, כתובות מייל, פרטי אשראי ועוד. בכך אנחנו מאפשרים לארגונים להשתמש במודלים השונים בבטחה, וללא סכנה ממשית לארגון. מלבד הפתרון שפיתחנו בתוך הבית מתוך צורך שעלה, ישנם עוד מספר דברים שניתן לעשות בנושא, כאשר בראש ובראשונה הדבר הכי חשוב הוא להבין מול מה אנחנו מתמודדים.
כאשר אנחנו מדברים על אבטחת מידע בארגונים וחברות, הדבר הראשון שניתן לעשות הוא להביא לידיעת העובדים את הבעיה והרגישות, לחנך את העובדים כיצד נכון להשתמש במודלי השפה השונים ולקבוע צעדים מוסכמים לשימוש בטוח בטכנולוגיה, למשל, באילו נושאים מותר להשתמש בצ׳אט ובאילו לא. כך אפשר להפחית או לצמצם את השימוש בטכנולוגיה במסמכים המכילים פרטים רגישים, אך לא לאסור אותו לגמרי.
פתרון נוסף אליו לא מודעים כל המשתמשים הוא שימוש במודלים שונים בתשלום שמונעים את אחסון הדאטה המועבר בשיחה עם הצ׳אט. כך, לא יישמרו או ישמשו לאימון המודל, אבל לא כל המשתמשים מודעים לכך. בנוסף לכך, חלק מהחברות החליטו על פיתוח כלים פנימיים שישמשו כתחליף למודלי השפה שקיימים בציבור, או גישה למודלים המוכרים באמצעות חברות הענן, שמבטיחות כי המידע של הלקוחות לא ישמש לאימון הצ׳אטבוט.
לסיכום, לא משנה במה תבחרו, העיקר שתכירו את המגבלות ואת הפתרונות העומדים לרשותכם. בתחום הסייבר ואבטחת המידע הדבר החשוב ביותר הוא להגן על המידע הרגיש הקיים בארגון, והימנעות משימוש במודלי הבינה המלאכותית השונים אינה הפתרון לכך. ככל שטכנולוגיות מהסוג יהפכו למתקדמות יותר, כך לא יהיה ניתן להתעלם מהן. על כל מנכ״ל, מנהל אבטחת מידע או ארגון שרוצה לאפשר לעובדים שלו לעבוד עם הטכנולוגיות המתקדמות ביותר ובו בזמן להגן על עצמו, ללמוד את הסוגייה ולחשוב כיצד ירצה לטפל בה, על מנת להביא לשגשוג והתייעלות של כלל העובדים, ושל הארגון כולו.
מהן השפעות הבינה המלאכותית על מתקפות מניעת שירות מבוזרות (DDoS attacks)? קראו את הבלוג של
אלון יפה (Cyber Security Solutions Architect, Mazebolt)
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
בלוג
5 דק'
04/2025
AI evals: תפקידו החדש של מנהל המוצר?
פודקאסט
5 דק'
04/2025
בקצרה: איך בונים מוצר GenAI שמשרת לקוחות קצה יום-יום בארגוני B2C
דרך הסיפור של ״אלה״, הבנקאית הדיגיטלית של ONE ZERO, נבחן כיצד ניתן ליצור ערך אמיתי ללקוחות באמצעות אימון פנימי וחיצוני, גישה מודולרית לשיפור מתמיד, ומעקב חכם אחר ביצועי המערכת.
בלוג
3 דק'
04/2025
זכויות יוצרים על תוצרים של בינה מלאכותית: האם אתם בעלי זכות יוצרים ביצירה
פודקאסט
20 דק'
04/2025
מה מנהלי מוצר יכולים ללמוד מהמוצר הכי ויראלי בשוק? מחשבות על Base44
בפרק הזה אנחנו צוללים להצלחה של Base 44, מנתחים איך כלים מבוססי AI משנים את הדרך שבה בונים מוצרים, ואיזה תובנות מנהלי ומנהלות מוצר יכולים לקחת לעבודה היומיומית שלהם. נדבר על הדרך לקיצור הזמן עד לרגע קבלת הערך עבור המשתמשים, על תמחור חכם, ויראליות מובנית, וגם על האתגרים שבאים עם הצמיחה המהירה. האזינו לפרק באתר
בלוג
4 דק'
03/2025
סוכני AI: איך הסטרטאפ שלכם יכול לנצל את הטכנולוגיה לקידום המכירות?
פודקאסט
33 דק'
03/2025
פרודקטיבי: איך עוזרים למשתמשים שלנו להתחיל, או: מה עושים עם בעיית הדף הלבן? (רזיאל איינהורן, Pecan AI)
איך יודעים שהפתרון שלנו עובד? למה לפעמים חוויה קלה מדי דווקא עלולה לפגוע בהבנה של המשתמשים? מה אפשר ללמוד מחוויות Co-pilot ואיך ליישם אותן נכון?
וידאו
34 דק'
02/2025
Trends in Fundraising: What Investors Look For in the Age of AI (Gigi Levi-Weiss)
וידאו
18 דק'
02/2025
Building companies with AI agents (Mickey Haslavsky)
וידאו
37 דק'
02/2025
Fireside Chat - Everything AI (Adi Soffer Teeni & Gigi Levy-Weiss)
וידאו
02/2025
איך משקיעים אמריקאים רואים השקעות בטכנולוגיות AI?
פודקאסט
29 דק'
02/2025
פרודקטיבי: איך עושים Discovery נכון בעולמות ה-Gen AI? (אבירם מרום, Riverside)
אנחנו מדבירם על איך בונים פיצ׳רים שימושיים ולא רק גימיקים, מתי כדאי לשחרר מוצר לא מושלם כדי ללמוד מהיוזרים, ואיך מוצאים את הבעיות הכואבות באמת בתוך שפע האפשרויות החדשות.
וידאו
40 דק'
01/2025
איך לבנות מהר עם AI כדי ליצור בידול ולנצח חברות גדולות יותר
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup
מוטי מלכה
DevOps Lead U-Btech
נושא חשוב אבל לצערי לא באמת נתנה התשובה לשאלה במאמר איך מגינים על המידע ? איך מאפשרים גישה רק מהרשת הארגונית כולל מערך הזדהות באמצעות ה-IDP של הארגון ומה קורה במצב שאסור לי להוצא מידע מהמדינה (GDPR) פתרון שכן היה אמור להיות פה במאמר זה -Azure OpenAI שלזה הוא נועד
מוטי מלכה
DevOps Lead U-Btech
נושא חשוב אבל לצערי לא באמת נתנה התשובה לשאלה במאמר איך מגינים על המידע ? איך מאפשרים גישה רק מהרשת הארגונית כולל מערך הזדהות באמצעות ה-IDP של הארגון ומה קורה במצב שאסור לי להוצא מידע מהמדינה (GDPR) פתרון שכן היה אמור להיות פה במאמר זה -Azure OpenAI שלזה הוא נועד