

יבגני מומבלט ,
Head of R&D,Gett
מניפסט קצר על ניהול
2022-06-29
•
3 דקות קריאה
עמיתי היקר שי משעלי, אותו אני מכיר ומוקיר מתקופת עבודתו בגט, כתב לאחרונה מאמר על כך שבעצם ניהול אינו אופן ההתפתחות הבלעדי כיום בתעשיה שלנו.
הסאב טקסט במאמר היה - "ניהול - זה כנראה לא בשבילי, וגם אתם הקוראים תחשבו טוב טוב לפני שאתם פונים לניהול, וודאו שאתם עושים זאת מהסיבות הנכונות".
למעשה, שי בחר להציג דעה רווחת כיום בקרב מהנדסים - הדוגלת בכך שחיים בתעשיה כ-IC והמשך התפתחות מקצועית - כ Tech Leads, Principal/Staff Engineer וכד' - הינה מסלול המתאים לרבים, לעומת ניהול - אשר נתפס בעבר כקידום היחיד האפשרי וכיום הוא רק אחד ממסלולי ההתפתחות, ולא בהכרח מתאים לכולם.
המאמר של שי הדליק אצלי נורה. זה זמן מה שאני מוצא את עצמי מהרהר בסוגיה הרת הגורל - למה יש מועמדים מעטים כל כך כיום לניהול מבין המהנדסים.
והאמת? בוא נודה באמת. מנהל בהייטק כיום נתפש במקרה הטוב כמנהיג (אשריהם של אלו המוכשרים
שהצליחו להתפש כאלה על ידי סביבתם) ובמקרה הנפוץ - כעסקן לא מקצועי הבוחש בקלחת, נושא במשרה שאין מנוס מלאייש אותה.
יש גם מילה מאוד מפחידה שמתקשרת למנהל, שהס מלהזכיר אותה ברבים - "פ-ו-ל-י-ט-י-ק-ה" !!!
הניהול - נראה שאינו אטרקטיבי כבעבר.
אם נחזור שני עשורים אחורה - אפשר להבין איך הגענו עד הלום. חברות מובילות בשנות ה-90 כמו מיקרוסופט ו IBM נתקעו עם מודל התפתחות מקצועי עתיק, קלטו שגוגל עוקפת אותן בסיבוב והן מאבדות כוח אדם איכותי ומרכזי, ושאלו את עצמן את השאלה - מה שונה במה שגוגל עושה.
אחת התשובות - בניית מסלול התפתחות מקצועי למהנדסים.
מאז כל התעשיה מחקה את גוגל בצורה זו אחרת, מסלולי התפתחות מקצועיים הפכו לסטנדרט, מפתחים רבים מעדיפים להישאר IC - Individual Contributor והשאר היסטוריה.
בהזדמנות זו, אני רוצה לדבר בזכות ההתפתחות לניהול והאתגר המדהים שמזדמן לכל מי שפונה למסלול הזה.
השאלות אותן בעיני צריך לשאול כל מפתח שמתלבט האם לפנות לניהול או לא, היא כמה אתם רוצים להשפיע על הארגון שלכם? כמה אתם רוצים שהמוצר שאתם מפתחים יצליח, ולהשפיע על עתידו והכיוון אליו הוא יתפתח? כמה חשוב לכם להשפיע על התרבות ההנדסית בארגון שלכם?
וכמה תהנו מהצלחה והתפתחות של עובדים אחרים?
כל מנהל צעיר בהייטק מכיר את המשולש הקדוש:
בואו ננסה לפרק לגורמים את האתגרים שמציע כל אחד מאזורי ההשפעה הללו בארגון, ומה תוכלו אתם לעשות כמנהלים, ברמות ניהול שונות בארגון.
People
מנהל צריך לבנות ולשמר את האנשים שלו, כל הזמן, ולבנות מוטיבציה.
מעבר ליחס האישי שצריכים לקבל כל העובדים, כי כל אינדיבידואל הוא עולם ומלואו, יש לחשוב יחד איתם על ההתפתחות שלהם, לתכנן אותה, לעקוב ולוודא שהתוכנית מתקיימת. יש לשקף לעובדים את ההתפתחות שהתרחשה בעבר - לא כל אחד יכול לתרגם את השינויים שקורים ביכולות שלו להכרה בהם.
על המנהל להעניק פידבק בונה - בכל סיטואציה בה יש הצלחה פחותה, בין אם מדובר ב soft skills או ב hard skills של העובד. כמו כן, יש לבצע סבבי משוב שגרתיים, לא בהכרח מבוססי משוב ארגוני (רבעוני למשל) על מנת לשקף לעובד את האופן בו הוא נתפס בארגון, מה נעשה טוב ומה ניתן לשפר
שגרה של מנהל כוללת גם קשב לקשיים אישיים של העובדים, וסיוע, ככל שניתן, על מנת לאפשר המשך תרומה לארגון.
ברמה האישית, קשה לתאר את הסיפוק שאני חש כאשר אחד החברים אותם אני זוכה לנהל מכיר בכברת הדרך וההתפתחות שהוא עשה, למשל במשוב שנתי - ולדעת שהתרומה שלי לכך הינה משמעותית, שיצרתי עבורו את ההזדמנויות הנכונות, כמו גם לראות את רמת המחויבות של הקבוצה שלי למקום העבודה בסקרים השונים.
Technology
מנהל צריך להיות מקצועי בתחומו. עליו להיות סקרן ולומד, להיות בעניינים ולהכיר היטב את הארכיטקטורה של המוצר, את ההחלטות הטכניות שעל הפרק, ללמוד את האלטרנטיבות - גם בתוך המערכת וגם מחוץ לה. עליו לגבש דעה - ולחתור לביצועה.
על המנהל לחפש ולמצוא למצוא פתרונות מאפשרים ומיטיגציה - שמצד אחד לא יחסמו את ההתפתחות העתידית של המוצר, לא יפגעו באיכות המערכת - ומצד שני יאפשרו התקדמות יעילה של היוזמות המוצריות.
מנהל צריך לדעת מה הוא רוצה, ולבנות מסלול חכם, מדויק, ומדורג להשגת היעד - ולקדם את המסלול הזה עקב בצד אגודל (לא לשכוח, רצוי לתכנן באופן שבו כל שלב בפרויקט נכנס לפרודקשן מיד עם פיתוחו, ולא בסוף הפרויקט).
אין זבנג וגמרנו. כשמנהל מעוניין לקדם בחברה פרויקט תשתית משמעותי שלדעתו ישפר את מצב החברה משמעותית, עליו לשכנע stake holders שונים בארגון, לעשות buy in, לערב את האנשים הנכונים, לבנות תוכנית - שוב לשכנע, שוב לעשות buy in... תהליך סיזיפי ומייגע שצריך לדחוף ולדחוף לאורך זמן.
אין נכון הוא הדבר שכ-IC אין ביכולתו של המהנדס להשפיע וליזום, לשיפור הטכנולוגיה והמוצר - נהפוך הוא, הציפייה ממהנדסים בכירים, ארכיטקטים היא לגמרי כזו. עם זאת, יכולות ההשפעה שלהם בדרך כלל מוגבלות יותר מהמנהלים, וכמו כן, מנסיוני, לרוב אין המהנדסים (לצערי) זוכים להכשרה או/ו התנסויות מספקות באזורי ה soft skills אשר יאפשרו להם השפעה משמעותית בארגון (על הנדבך הזה במקצועיות של כל אחד מהמהנדסים אני שם דגש משמעותי בהתפתחות האישית שלהם).
Process
כמה פעמים חשבתם על כך שאתם מבזבזים זמן יקר על משהו שיכול היה, וצריך היה להתנהל אחרת?
בין אם מדובר על תהליך העבודה (מישהו אמר דיילי / פלנינג / רטרו) ובין אם על התהליך הטכנולוגי - ניצול משאבי מערכת, יעילות ביצועי הקוד - בכל אלו מצופה שתשפיעו ותעירו כ- IC.
ה-CI/CD לא מספיק יציב? מושקע זמן יקר בייצוב תשתיות?
כמנהלים, תוכלו ותרצו לנתח את העבודה של גוף הפיתוח אותו אתם מנהלים, ללמוד מגופים אחרים ולחשוב באופן מתמיד מה צריך לשנות וליעל.
אתם גם תשפיעו על האופן בו פועל הארגון שלכם, על תהליכי התכנון ועל הבחירות האסטרטגיות של החברה.
ככל שתתקדמו בהיררכיה הניהולית בארגון, יעברו אט אט האתגרים מרמת המיקרו למאקרו, כמו גם יכולת ההשפעה שלכם. תוכלו לאתגר פרדיגמות מחשבתיות ישנות, להציע ולקדם פתרונות טכנולוגיים חדשים, לדחוף פיתוח של אזורים אותם אתם רואים קריטיים במוצר שלכם, ולשנות סדרי עולם באופן בו פועל הארגון שלכם.
עבורי זה פשוט מרתק.
מה אתכם?
------------------
יבגני מומבלט הוא Head of R&D בחברת gett ומנהל נלהב מהטכנולוגיה שאנשים יכולים ליצור, בבלוג תשובה לבלוג של שי משעלי ״למה קידום לא חייב לעבוד בניהול״
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
בלוג
3 דק'
04/2025
מערכת יחסים בשלט רחוק: איך לנהל צוותים מרחוק בצורה אפקטיבית
מערכת יחסים בשלט רחוק: איך לנהל צוותים מרחוק בצורה אפקטיבית?
פודקאסט
40 דק'
04/2025
עקרונות בניהול - רועי מן, מנכ״ל מאנדיי (השמעה חוזרת)
איך יוצרים מנטליות בצוות של הגעה ליעדים? איזה כלים משמעותיים יש למנהל בתחילת הדרך? איך מנהל יכול למדוד את עצמו? בפרק השבוע אנחנו מביאים הקלטה של מפגש שערכנו עם רועי מן, שבו הוא סיפר על פרקטיקות שמלוות אותו עוד מתחילת הדרך, על העקרונות שמובילים אותנו במאנדיי סביב גיוס, קידום ופיטורים, וגם על איך אפשר למדוד את עצמנו בתור מנהלים.
פודקאסט
28 דק'
02/2025
292: כלים מעולם הדיבייט למשא ומתן בעבודה - איך לבנות טיעון מעולה (עמיחי אבן חן)
בפרק השבוע עמיחי אבן חן, סניור פרודקט מנג׳ר במאנדיי וזוכה אליפות אירופה בדיבייט, מסביר איך לבנות טיעון שעובד – מול מנהלים, משקיעים, או אפילו כשמבקשים העלאת שכר.
בלוג
4 דק'
02/2025
מחפשים עבודה? מקום העבודה הבא שלכם יכול להיות מקום העבודה הקודם שלכם
פודקאסט
25 דק'
01/2025
289: דרך של סטארטאפ בניו-יורק - להעביר את החיים למקום חדש (ניר לזניק, Sedric)
בפרק אנחנו צוללים אל המסע האישי והמקצועי של ניר לזניק, מייסד ומנכ"ל חברת Sedric, שעבר לניו יורק כדי לקדם את פעילות החברה בשוק האמריקאי.
פודקאסט
46 דק'
01/2025
286: סטוריטלינג עסקי - שש דרכים לספר את הסיפור שלך (ד״ר נועם פיינהולץ)
אנחנו מדברים על טכניקות פרקטיות להצגה עצמית: מסיפור קצר ומדוייק, דרך שימוש במספרים שמספרים את הסיפור שלנו בצורה עוצמתית, שימוש ברגעים קטנים כדי ליצור חיבור אמיתי ועד המודל שעוזר לנו לספר על עצמנו - מבלי להעמיד את עצמנו במרכז.
בלוג
3 דק'
12/2024
כולנו רוצים עובדים מלאי תשוקה לעשייה. איך גורמים לזה לקרות?
וידאו
35 דק'
12/2024
הקמת חברה בחו״ל - השקעה של קרנות במבנה אמריקאי
בסשן נלמד על ההבדלים בהסכם ההשקעה וההשפעה על בדיקת הנאותות (due diligence) של קרנות במבנה ישראלי ואמריקאי
פודקאסט
33 דק'
11/2024
279: איך הצלחתי לעבור לתפקיד שרציתי (אלמוג רוס ורועי סעדון)
אנחנו מדברים על איך להוביל שינוי בקריירה שלנו בתוך הארגון, איך מזהים הזדמנויות לצמיחה וממנפים אותן, ואיך רותמים אחרים למסע שלנו. האזינו לפרק
פודקאסט
34 דק'
11/2024
278: לתכנן את השנה הבאה - מדריך מקוצר לכתיבת תוכנית OKR
אנחנו מדברים על איך כותבים תוכנית OKR לתרגום אסטרטגיה לתוכנית פעולה באופן נכון ואפקטיבי.
בלוג
5 דק'
11/2024
איך לנהל ביצועים בסטארטאפים וחברות בצמיחה
פודקאסט
46 דק'
11/2024
277: המסע לעבר ה-OKR: המתודולוגיה שעזרה לנו ליצור פוקוס ושפה משותפת (שירן נאווי ויוליה פרגו)
אנחנו מדברים על המסע המתמשך של עבודה עם OKR, האתגרים בהטמעת תוכנית אסטרטגית חדשה בארגון, ועל איך שומרים על גמישות בתהליך.
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup