

גל מורן ,
Co-Founder and COO, Varolio
על אסטרטגיית מוצר מושלמת
2024-09-08
•
4 דקות קריאה
אז לאחרונה אימצנו כדור פרווה קטן ומתוק והבאנו אותה לבית החדש שלה.
למרות ששעות רבות הועברו ב"מחקר" איך לטפל נכון בחתלתולה (בעיקר צפייה בסרטונים של חתולים חמודים ביוטיוב, מן הסתם), לא ממש ידעתי מה האוכל שיהיה הכי טוב ומזין לקטנה.
אחרי לא מעט התלבטויות בחנות החיות, הלכתי בסוף עם המותג המוכר ,עליו המוכרים המליצו. על השקית, היה כתוב "שלב ראשון – לחתולים קטנים עד גיל שלושה חודשים".
"פעם הבאה שתבוא לקנות לה אוכל, קנה לה שקית של ה"שלב שני", לחתולים בני 3-6 חודשים".
אחרי המשפט הזה, בבת אחת הרגשתי ביטחון. פתאום, ברמה מודעת ולא מודעת, הרגשתי שאני יודע מה אני צריך לעשות מעכשיו והלאה, ואני יודע איך להתנהל מבחינת אוכל לנסיכה שלי. הייתי על המסלול הנכון.
בפעם הבאה שקניתי אוכל, לא היססתי בכלל. התקשרתי לחנות והזמנתי את השקית של ה"שלב שני", ושם זה נגמר. לא עברתי על הרכיבים, הסימון התזונתי, או אפילו המחיר, ולא קראתי בכלל ביקורות או מאמרים באינטרנט.
זה פשוט היה נוח, במלוא מובן המילה.
כשהבנתי שאני פשוט עוקב אחרי ההנחיות של המותג כמו זומבי, הבנתי שאני צריך לעצור ולחשוב על הנושא הזה קצת. איך בחור "רציונלי" כמוני, שחושב ומתכנן כל דבר (או לפחות תופס מעצמי בחור כזה), פשוט עוקב בצורה עיוורת אחרי מותג שאני בגדול לא יודע עליו כלום? וגרוע מזה – ממשיך לקנות את המותג ביוזמתי, גם כשאף אחד לא לחץ עלי לקנות?
הקסם שבהמשכיות
אפשר לפרק את הכלים בהם המותג משתמש כדי להשיג ולשמר את הלקוחות שלו.
"להישאר במסלול" – כשלקוח או יוזר יודעים איפה הם נמצאים ולאן הם הולכים במסגרת המוצר, הם מרגישים הקלה ויורד מהם עומס קוגניטיבי. יש להם מטרה, יש להם תוכנית איך להשיג אותה, ויש מי שמדריך אותם בדרך. אלו מאפשרים יציבות במסע הלקוח.
זה מתחבר לקונספט של "אני לא צריך לבחור". הלקוח במקרה שלנו, לא באמת בוחר או מחליט לגבי שום דבר, מלבד ההחלטה להישאר במסלול שהמותג התווה לו. אפשר להניח שרב הלקוחות פשוט יקנו את השקית של ה"שלב שני" אחרי שקנו את ה"שלב הראשון".
אנשים אוהבים שמאפשרים להם להמשיך ב"טייס האוטומטי" שלהם, ושהם לא צריכים להחליט או לחשוב. זה הרבה יותר נוח; יש לנו המון דברים אחרים לחשוב עליהם.
מצחיק להודות, אבל אני דווקא כן הרגשתי כאילו אני עושה מעשה פרודקטיבי כשקניתי את האוכל. למרות שבגדול לא עשיתי שום דבר חוץ מלרכוש את המוצר שהסלילו אותי לרכוש, עדיין הרגשתי כאילו אני בעלים אחראי ואבא טוב לחתולה, שנותן לה את האוכל הכי טוב ומתאים לשלב בו נמצאת. זה נתן לי בוסט לאגו בלי שהייתי צריך לעשות שום דבר!
הכל התחיל ונגמר באמון. אולי לא סמכתי על המותג מייד, אבל ברגע שמישהו כמו חנות החיות עמדו מאחוריו, כל מה שהייתי צריך לעשות היה להמשיך בדרך בה התחלתי.
כשאנשים לא יודעים באמת מה הם עושים, קל להם לבטוח בכל מי שפשוט יבטיח להם שיהיה בסדר. זה עובד טוב במיוחד כשהאנשים יודעים שלא יצטרכו להקדיש לזה מחשבה שוב בעתיד או לבחור שוב. רווח נקי בעיני הלקוח המתחיל ושאין לו הבנה בתחום.
היו פה שני רכיבים שפשוט קנו אותי – טריגר לקנייה, שהוריד לי חששות ראשוניים (המלצת המוכרים), ותוכנית סדורה. זה הכל, מכאן אני כמעט לקוח שבוי.
בסופו של דבר, המותג השתמש בשיטות האלו וב"מניפולציות" (חיוביות) כדי להפוך אותי ללקוח נאמן וחוזר:
- להישאר במסלול: נתנו לי הרגשה שאני במסלול הנכון, שיש תוכנית ואני רק צריך לעשות מה שכתוב בה.
- אינרציה וטייס אוטומטי: העמידה בתוכנית הייתה קלה מאוד. אני יכול אפילו לומר שלעזוב את התוכנית היה לי הרבה יותר קשה מאשר פשוט לדבוק בה, אפילו אם היא לא הכי נוחה לי או יקרה מדי בשבילי. הקבלה פשוטה לאחד הלקחים העתיקים בעסקים – הרבה יותר קל ועדיף לשמר לקוח קיים, מאשר להשיג במקומו לקוח חדש.
- אמון: בטחתי בתוכנית ובמי שמכר לי אותה, ולא ממש הייתה לי אפשרות אמיתית לדחות אותה בעקבות חוסר הידע שהיה לי בעולם הזה. רק אם היה לי ביטחון גבוה מאוד וידע בנושא, הייתי מסוגל לדחות את ההצעה. יכול להיות שיכלתי לשלם חצי מחיר או לקבל אוכל טוב יותר, אבל הבורות שלי, לצד החלטות קלות, שיחקו לטובת המוכרים והמותג.
- הרגשה טובה: קיבלתי בוסט לאגו שלי כשעקבתי אחרי התוכנית. הרגשתי כאילו עשיתי משהו טוב וחשוב, והבוסט הזה כנראה עזר להשאיר אותי, ולקוחות נוספים, בתוכנית השלבים של האוכל לחתולים.
למרות שהסיפור נשמע קצת מגוחך ומינורי, כל חברה יכולה להשתמש במתודות האלו כדי לעורר רגשות ולשפר את הסיכוי של לקוח להפוך ללקוח חוזר. כמובן שלא מדובר פה רק במוזר פיזי, וגם חברות שמייצרות מוצרים דיגיטליים יכולות להשתמש בעקרונות האלו כדי לשפר מכירות וריטנשן.
לגרום ליוזרים, בעיקר אלו שמגיעים בלי רקע לתחום לסמוך עליכם זהו עניין של מקצועיות וביטחון. אתם יכולים לחשוב ולייצר תוכניות עבור המשתמשים שלכם, ותוכנית טובה היא כזאת שהיוזר יכול לעקוב אחריה בקלות, להרגיש שמתקדם בה, וכל זאת בעודו מקדיש מעט מאוד מאמץ להתקדמות בה. דוגמה בולטת לכך במוצרים דיגיטליים למיניהם היא כל אסכולת הגיימיפיקציה – הכנסת פיצ'רים כגון רמות, תחרויות, תגים ומשימות בשביל למשוך את היוזר לתוך המערכת כמו שמשחקים נוטים לתגמל שעות משחק והצלחות בו (פרס לכניסה יומית, קבלת achievements, פרסים על עליית רמות, ושדרוגים ויזואליים שנראים לשחקנים אחרים ומעידים על סטטוס).
דוגמה לכך במערכות SaaS רבות הן למשל "רשימת משימות" בעת תהליך האונבורדינג.
העקרונות והיתרונות של תהליך אונבורדינג כמו זה ניכרים, והתהליך דומה לתהליך רכישת המזון:
- תוכנית ומסלול – אני לא אבוד במערכת, ברור לי מה אני צריך לעשות מהרגע בו נרשמתי.
- הרגשה - אני מקבל בוסט קטן לעצמי ולאגו על כל משימה שהשלמתי, וזריקת דופמין על כל וי.
- פיצ'ר דיסקברי - אני נחשף לפיצ'רים השונים של המערכת (ייתרון משמעותי למערכות בהן הערך לא מגיע בצורה מיידית). בנוסף, אני יכול להחשף בהתחלה לפיצ'רים פשוטים וקלים לביצוע, וככל שרמת הקושי עולה, גם הידע שלי במערכת מתרחב.
- השקעת זמן – בנוסף, פה גם השקעתי זמן ומאמץ במערכת, מה שיכול לגרום לי לנסות "להלחם" יותר על המערכת הזאת ולהוציא ממנה ערך, גם אם מצאתי מתחרה אחר.
זה פיצ'ר שלם, אבל במקרה של האוכל לחתולים – כמה מילים גם יכולות לעשות עבודה מדהימה. למשל - "מתחייבים להחזר כספי תוך 30 יום ללא שאלות" - מבסס אמון, ועוזר להוריד לחץ מההחלטה (היא פחות גורלית, שכן אני יכול להתחרט בקלות).
כמובן, המשימה החשובה ביותר היא יצירת מוצר/שירות שמביאים ערך אמיתי למשתמשים והלקוחות. רק אחרי שזה קיים, בחנו אפשרויות כמו גיימיפיקציה ובניית תוכניות ללקוחות, לצד הגברת האמון במותג, ואלו יעזרו לכם לשפר את חווית המשתמשים ולהגדיל את המכירות.
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
בלוג
3 דק'
04/2025
פיבוט כמנוע צמיחה: איך לעשות שינוי נכון בסטארטאפ שלכם
בלוג
5 דק'
04/2025
AI evals: תפקידו החדש של מנהל המוצר?
פודקאסט
38 דק'
04/2025
299: עקרונות בבניית רואדמאפ ואסטרטגיה מוצרית (דניאל לריה וסיתוון אמיר)
אנחנו מדברים על איך יוצרים את הבסיס לעבודה על התוכנית המוצרית השנתית, איך מקשרים את החלקים השונים בחברה שפוגשים את הלקוחות בכל יום, איך שומרים על איזון בין מה שהלקוח מבקש למה שהוא ״צריך״ ויזיז את המטריקות העסקיות, ואיך מצליחים לעשות את ההחלטות הנכונות עבור החברה ועדיין מצליחים לשקף את המורכבות לכל המחלקות השונות.
פודקאסט
20 דק'
04/2025
מה מנהלי מוצר יכולים ללמוד מהמוצר הכי ויראלי בשוק? מחשבות על Base44
בפרק הזה אנחנו צוללים להצלחה של Base 44, מנתחים איך כלים מבוססי AI משנים את הדרך שבה בונים מוצרים, ואיזה תובנות מנהלי ומנהלות מוצר יכולים לקחת לעבודה היומיומית שלהם. נדבר על הדרך לקיצור הזמן עד לרגע קבלת הערך עבור המשתמשים, על תמחור חכם, ויראליות מובנית, וגם על האתגרים שבאים עם הצמיחה המהירה. האזינו לפרק באתר
פודקאסט
33 דק'
03/2025
פרודקטיבי: איך עוזרים למשתמשים שלנו להתחיל, או: מה עושים עם בעיית הדף הלבן? (רזיאל איינהורן, Pecan AI)
איך יודעים שהפתרון שלנו עובד? למה לפעמים חוויה קלה מדי דווקא עלולה לפגוע בהבנה של המשתמשים? מה אפשר ללמוד מחוויות Co-pilot ואיך ליישם אותן נכון?
בלוג
6 דק'
03/2025
התפקיד הקריטי של מנהלי מוצר בהצלחת מכירות לארגונים גדולים
פודקאסט
24 דק'
03/2025
פרודקטיבי: איך מאזנים בין טווח קצר לטווח ארוך בבניית רואודמאפ? (יהונתן כהן, Upwind)
אנחנו מדברים על איך לזהות הזדמנויות מתוך בקשות קטנות של לקוחות, איך להחליט אם להשקיע ב-POC זריז או בפיצ'ר עמוק יותר, ואיך מוודאים שהמוצר נשאר קוהרנטי ולא הופך ל"פרנקנשטיין"
פודקאסט
29 דק'
02/2025
פרודקטיבי: איך עושים Discovery נכון בעולמות ה-Gen AI? (אבירם מרום, Riverside)
אנחנו מדבירם על איך בונים פיצ׳רים שימושיים ולא רק גימיקים, מתי כדאי לשחרר מוצר לא מושלם כדי ללמוד מהיוזרים, ואיך מוצאים את הבעיות הכואבות באמת בתוך שפע האפשרויות החדשות.
פודקאסט
16 דק'
01/2025
פרודקטיבי: כלי AI שהפכו אותי למנהלת מוצר טובה יותר (נטלי רודניצקי דלל, Palo Alto Networks)
אנחנו מדברים על שילוב בינה מלאכותית בכל צעד בניהול מוצר: מיצירת אסטרטגיה, ועד למחקר מתחרים ודיזיין.
פודקאסט
20 דק'
01/2025
פרודקטיבי: איך להתאים בין הבעיה שאנחנו מנסים לפתור לבין מודל AI? (קרן כץ, Apex)
דרך סיפורה האישי על פרויקט שאפתני שנכשל לאחר חמש שנים של עבודה, קרן משתפת תובנות חשובות על הפערים שיכולים להיווצר בין מנהלי מוצר לבין חוקרים – ואיך לסגור אותם ביעילות.
בלוג
3 דק'
01/2025
איך בונים מוצר GenAI שמשרת לקוחות קצה יום-יום בארגוני B2C
פודקאסט
7 דק'
12/2024
בקצרה: 5 עקרונות לשיפר את ה-A\B Testing שלכם
אנחנו מדברים על 5 נקודות למחשבה לפני שאתם ניגשים לבנות את ה-A\B טסט הבא שלכם.
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup