עדי גוזס,
Partner ,Entrée Capital
על גיוס סבב A באקלים הנוכחי
2023-03-16
•
5 דקות קריאה
היי, נעים להכיר - אני עדי גוזס, שותפה ב-Entrée Capital, קרן הון סיכון גלובלית שמשקיעה בחברות בשלבים שונים ומובילה סבבים החל משלבי הפרי-סיד ועד סבבי B.
רגע לפני שאתם יוצאים לגייס סבב A, הנה כל מה שאתם צריכים להכיר על השינויים בשוק בשנה האחרונה ומה שנדרש מכם.
נתחיל בבסיס - המטרה של סבב A והציפיות מהסטארטאפים
מטרתו של גיוס סבב A היא לסייע לסטארטאפ שכבר הגיע ל-Product Market Fit לעשות סקייל ולהגדיל את הצמיחה.
אם בשלב הסיד משקיע בוחן שלושה סיכונים מרכזיים - התאמת צוות המייסדים ויכולתו לבנות צוות רחב יותר ומתאים, היכולת למצוא צורך גדול מספיק בשוק והיכולת לפתח מוצר אשר ישרת את הצורך בשוק, בשלב ה-A, הסיכון המרכזי הוא היכולת לעשות סקייל ולשמר את היתרון התחרותי לאורך זמן.
בשלב של גיוס סבב A, אלה הציפיות מהסטארטאפ שלכם:
- הוכחה של (PMF (Product Market Fit- כבר הצלחתם לזהות את שוק המטרה, לקוח הקצה והמוצר שאתם בונים מתקבל ע"י לקוחות המטרה ויש לכך עדויות ב-engagement גבוה עם המוצר, פידבק חיובי של הלקוחות ולקוחות חוזרים.
- מכירות וצמיחה - בשלב זה כבר צריך להיות לכם בסיס לקוחות ומכירות משמעותיים, עם תוכנית ברורה להתרחבות וצמיחה ומודל עסקי מוכח וסקיילבילי. חשוב שכבר תהיה הוכחה ליכולת גיוס ושימור לקוחות, עם הבנה ברורה של קהל היעד והצרכים שלו. משקיעים מעוניינים לראות שיש ביקוש משמעותי למוצר או לשירות ושיש תוכנית כדי להמשיך להגדיל את בסיס הלקוחות, עם מדדים ואבני דרך ברורים המדגימים צמיחה, כולל גידול בהכנסות, רכישת לקוחות, שותפויות ועוד.
- צוות חזק - אם בגיוס הסיד ההימור הוא שהפאונדרים יוכלו לגייס צוות חזק, בשלב ה-A צריך כבר להיות צוות משמעותי שגויס לחברה, עם כל הפונקציות הקריטיות מאוישות. משקיעים רוצים לראות צוות עם track record של יכולות ביצוע, כזה שיכול להתמודד עם אתגרים ולהשיג יעדים. בשלב הזה צריך להיות צוות עם כישורים וניסיון מגוונים, המסוגלים לעבוד יחד ביעילות כדי להניע את הצמיחה של החברה. גם יועצים יכולים למלא תפקיד מכריע בהדרכה ומנטורשיפ בדרך של החברה להצלחה.
- יתרון תחרותי - על המוצר שלכם להיות מבודל באופן משמעותי מהתחרות ועליכם להראות כיצד ניתן יהיה לשמר את הבידול לאורך זמן. המטרה היא להיות מסוגלים להפגין פוטנציאל גדול לצמיחה והתרחבות בהמשך, עם מוצר או שירות עם פוטנציאל לשבש או לשנות את השוק.
בקצרה, על-מנת שתוכלו לגייס את הסבב, על המייסדים לבנות אסטרטגיה ברורה ומתוכננת היטב, הכוללת תוכנית עסקית מפורטת ומובנית המתארת את המוצרים והשירותים של החברה, ניתוח תחרותי, תוכניות שיווקיות ופיננסיות להמשך ועוד.
בנוסף, כמו בכל סבב גיוס, חשוב לפתח קשרים עם משקיעים. בניית קשרים עם משקיעים פוטנציאליים היא אחד המפתחות להבטחת מימון. אז זה הזמן להשתתף באירועים בתעשייה, להתחבר עם משקיעים ולחפש הזדמנויות להציג את החברה.
מה השתנה בשנה האחרונה?
נתחיל ב-disclaimer והוא שיש הרבה אי ודאות כרגע גם לאור המצב הכלכלי הגלובלי, המצב הפוליטי בישראל וגם לאור הסגירה של SVB. לכן כל ניסיון לחזות מה נדרש כדי לגייס סבב A או איך הסבב יראה, הוא מאתגר וגם יכול להשתנות במהרה.
בשנה האחרונה סביבת המאקרו השתנתה באופן מאוד משמעותי. ישנם חששות מפני מיתון מתקרב, השוק הציבורי צנח והיום חברות ציבוריות נסחרות במכפילים נמוכים בהרבה ממה שנסחרו ב-2021 שהייתה שנת שיא.
שינויי המאקרו משפיעים באופן ניכר על גיוסי ההון וניכרת האטה בכל גיוסי ההון של סטארטאפים. ניתן לראות את ההאטה בגיוסים באופן ברור בדוחות הסיכום של שנת 2022:
קרדיט: Israel Tech Review, IVC and LeumiTech
השלבים בהם ראינו האטה משמעותית ואפילו קיפאון, הם שלבי הגיוס המתקדמים (growth stage), אבל גם בשלבים המוקדמים יותר כבר ישנה האטה, במיוחד אם מסתכלים על הרבעונים האחרונים:
קרדיט: Israel Tech Review, IVC and LeumiTech
מבחינת סבבי ה-A, ניכר שתנאי הסף לגיוס הסבב, כמו גם גודל הסיבוב והוליואציה חזרו למקום דומה לאלו שהיו בעבר. למעשה, 2021 הייתה האנומליה. בשנה זו, היינו עדים גם לחברות שגייסו סבב A כאשר בקושי היו הכנסות ובמכפילי שווי גבוהים מאוד, גם בגובה 100x. עוד בלט הקצב שבו בוצעו סבבי ההשקעה - 25% מסבבי ה-A קרו תוך פחות משנה לאחר גיוס הסיד ו-10% מסבבי ה-A קרו 8 חודשים בלבד אחרי סבב הסיד. למעשה, בשנת 2021 היו סבבי A בחברות שעדיין היו בשלב אפקטיבי של סיד וטרם הוכיחו PMF.
כיום ישנן עדיין קרנות הון סיכון רבות שגייסו הון, המעוניינות לבצע השקעות, אבל התנאים השתנו.
מחקר שעשתה קרן Point Nine האירופאית שסקר חברות שגייסו בחציון הראשון של 2022 (עם דגש גדול יותר על חברות שגייסו בין מאי ליולי), מצא שהדרישות לגיוס סבב A היום הן ARR של $0.5-2.5m עם צמיחה של 2-3x YoY. כלומר, על-מנת לגייס את סבב ה-A צריך שיהיה מוצר בר-קיימא עם לקוחות משלמים, הכנסות משמעותיות ואסטרטגיית GTM מוכחת.
מבחינת גודל הסבבים והשווי, ההערכה היא שהסיבובים הטיפוסיים ככל הנראה ינועו בטווח $6-18m והווליואציות ינועו בטווח של $25-75m. כמובן שישנו טווח רחב יותר ותמיד ישנם יוצאים מהכלל.
מהי המשמעות ליזמי סיד?
היות והשוק השתנה והתנאים לגיוס סבב A היום יותר קשים מלפני שנה, הנה כמה מההמלצות של Entrée לסטארטאפים:
- לצמצם הוצאות ולהאריך ככל שניתן את ה-runaway כך שהמזומנים בקופת החברה יביאו אתכם למצב בו אתם מגיעים ליעדים ומוכנים לסבב A.
- במידה ונדרש מימון נוסף, כדאי לשקול אפשרות של bridge / extension לסיבוב הסיד על-מנת להגיע ליעדים. במידת האפשר, ניתן לשקול גם Venture debt כדי להאריך את ה-runway ללא דילול נוסף.
- חשוב שתתאימו את הציפיות מבחינת גודל הסיבוב והוליואציה והקפידו לתכנן בהתאם.
בניית סטארטאפ היא מהלך ארוך טווח וגיוסי הון הם אמצעי ולא מטרה. לא תמיד סיבוב גדול ונוצץ הוא מה שנדרש לטובת צמיחה בריאה ויעילה של החברה. למעשה, אפילו ראינו מקרים בהם over funding היה מזיק. השורה התחתונה היא שגם באקלים הנוכחי, חברות טובות מוצאות מימון בשלבי A.
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
פודקאסט
40 דק'
04/2025
עקרונות בניהול - רועי מן, מנכ״ל מאנדיי (השמעה חוזרת)
איך יוצרים מנטליות בצוות של הגעה ליעדים? איזה כלים משמעותיים יש למנהל בתחילת הדרך? איך מנהל יכול למדוד את עצמו? בפרק השבוע אנחנו מביאים הקלטה של מפגש שערכנו עם רועי מן, שבו הוא סיפר על פרקטיקות שמלוות אותו עוד מתחילת הדרך, על העקרונות שמובילים אותנו במאנדיי סביב גיוס, קידום ופיטורים, וגם על איך אפשר למדוד את עצמנו בתור מנהלים.
וידאו
38 דק'
04/2025
מה הבעיה שלך? איך לדעת שאתם פותרים את הבעיה הנכונה
בלוג
5 דק'
04/2025
AI evals: תפקידו החדש של מנהל המוצר?
פודקאסט
38 דק'
04/2025
299: עקרונות בבניית רואדמאפ ואסטרטגיה מוצרית (דניאל לריה וסיתוון אמיר)
אנחנו מדברים על איך יוצרים את הבסיס לעבודה על התוכנית המוצרית השנתית, איך מקשרים את החלקים השונים בחברה שפוגשים את הלקוחות בכל יום, איך שומרים על איזון בין מה שהלקוח מבקש למה שהוא ״צריך״ ויזיז את המטריקות העסקיות, ואיך מצליחים לעשות את ההחלטות הנכונות עבור החברה ועדיין מצליחים לשקף את המורכבות לכל המחלקות השונות.
וידאו
45 דק'
04/2025
מ-0 ל-10 מיליון דולר ARR: איך בונים אופרציית מכירות (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 4)
וידאו
63 דק'
04/2025
כלי מכירות שכדאי להכיר ואיך לאפטם כנסים (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 3 )
וידאו
23 דק'
04/2025
ניהול תהליך מכירה נכון: Do's and Don'ts (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 2 | חלק ב׳)
וידאו
49 דק'
04/2025
ייצור פייפליין (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 2 | חלק א׳)
וידאו
61 דק'
04/2025
אינטרו ל-Value Selling (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 1)
וידאו
04/2025
Nine out of ten companies fail. Why fail if you can succeed? (Yonatan Stern)
ההרצאה מהווה הזדמנות ייחודית ללמוד מנסיונו של יונתן שטרן, מייסד זומאינפו, ביזו, אופסטר וחברות אחרות, מייסד ומנכ"ל של smartup academy. בהרצאה יונתן מספר מניסיונו האישי על תובנות מעשיות שיכולות לעזור לצמיחה ולהתפתחות של הסטארט-אפ שלכם. יונתן מרחיב על למה סטארטאפים נכשלים? איך זה קשור לגיוסי כספים? איך הכל קשור בזמן חיי החברה? ולמה צריך לדעת כל הזמן להוסיף מנועי צמיחה. הרצאה ייחודית ומרתקת שהייתה חלק מאירוע האנג'לים שלנו ב30.3.25.
פודקאסט
37 דק'
04/2025
298: הכל על PLG ו- SLG: השיקולים שבבחירת אסטרטגיית צמיחה (ערן זינמן ורועי מן)
פודקאסט
38 דק'
03/2025
297: ״על הספה״ - להיות מכור לאתגר, אופיר ארליך על המנוע הפנימי ליזמות
להיות יזם זה לא רק לחלום בגדול, זו גם ההתמודדות עם חוסר ודאות, משברים, ולילות בלי שינה. בפרק הזה של ״על הספה״, סדרת שיחות שבה אנחנו מדברים על האספקטים הפסיכולוגיים של יזמות - נועה מץ מארחת את אופיר ארליך, מייסד-שותף ומנכ"ל EON, לשיחה על הדלק שמניע יזמים.
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup