

ניצן דורנבוים,
Startup for Startup champion
על מה מדברים כשמדברים על AI
2023-04-13
•
4 דקות קריאה
ביולי האחרון טסתי עם בן זוגי לפריז לכבוד יום הולדתי. בעודנו חוזרים מיום ארוך בדיסנילנד (you're never too old), כשהשעה מתקרבת לשתיים-עשרה בלילה ויום ההולדת שלי בפתח, כל מה שבן זוגי היה עסוק בו זו איזו אפליקציה חדשה שנקראת Dall-E. הוא התלהב בטירוף וניסה להסביר לי למה מדובר באירוע משנה חיים ואני, בכנות, לא הבנתי על מה כל הבלגן.
מאז עברו חודשים ועוד ועוד מערכות שאני לא מכירה תפסו את הכותרות - ChatGPT, midJourney ובעיקר המילה שחוזרת שוב ושוב - AI. כולם מדברים על זה. ואני? אני עדיין לא מבינה מה הסיפור.
אז החלטתי להשתמש בניסיון המחקרי שלי משנותי כעורכת דין כדי לצאת ולחקור את הנושא, בשביל עצמי ובשביל אחרים כמוני שלא מבינים עד הסוף על מה מדובר. כאלה שעדיין נמצאים עם סימני שאלה לגבי איך זה בדיוק עובד? והאם יש גם צדדים בחידוש הטכנולוגי הזה שאנחנו צריכים לדאוג לגביהם? ובעיקר, כדי להבין איך ה-AI הזה שכולם מדברים עליו עתיד להשפיע על העולם שאנחנו חיים בו .
אבל לפני הכל - מה זה בכלל AI?
AI או בינה מלאכותית בעברית, מתייחס להדמייה של תהליכי אינטליגנציה אנושית על ידי מכונות. כלומר, מערכות או מכונות המחקות אינטליגנציה אנושית לצורך ביצוע של משימות ואשר מסוגלות לשפר את עצמן באופן איטרטיבי על סמך המידע שהן אוספות.
AI עובד על ידי שילוב של שלושה תהליכים - learning, reasoning ו-self-correction
- תהליך הלמידה (Learning) מתמקד באיסוף דאטה ויצירת כללים כיצד להפוך את הדאטה למידע בר-פעולה. כללים אלו הינם האלגוריתמים, המספקים הוראות שלב אחר שלב כיצד להשלים משימה ספציפית.
- תהליך החשיבה (Reasoning) מתמקד בבחירת האלגוריתם הנכון כדי להגיע לתוצאה הרצויה.
- תהליך תיקון עצמי (Self-Correction) נועד לכוונן את האלגוריתמים באופן מתמשך ולהבטיח שהם מספקים את התוצאות המדויקות ביותר.
מה אפשר לעשות כשמשלבים את שלושת התהליכים האלו? הנה למשל שלוש דוגמאות של כלים שכבר נמצאים היום בשימוש רחב ובטח שמעתם עליהם -
- DALL-E - מערכת AI שמחוללת תמונות מתיאורים טקסטואליים. המערכת פותחה על ידי חברת OpenAI ויכולה ליצור תמונות ריאליסטיות או לא, בהתאם להנחיית המשתמש. בגרסה האחרונה של DALL-E 2 מסוגלת המערכת להבין מושגים מורכבים, וליצור תמונות המבוססות על מושגים מופשטים כגון רגשות, רעיונות או אפילו סצנות שלמות.
- MidJourney - בדומה ל-DALL-E, גם MidJourney מחולל תמונות מתיאורים טקסטואליים. הכלי שפותח על ידי מעבדת המחקר בשם דומה ובהקמתו וניהולו של דיויד הולץ, נועד ליצירת תמונות בינה מלאכותית. MidJourney משתמש בתיאורי טקסט, ובאמצעות אלגוריתם למידה חישובית (ML) המאומן על כמות גדולה של נתוני תמונה מייצר תמונות ייחודיות.
- ChatGPT - צ'אטבוט של בינה מלאכותית המסוגל לייצר תוכן כתוב במגוון פורמטים. החל מתשובות לשאלות פשוטות, מאמרים ועד קוד. ChatGPT, פותח על ידי חברת OpenAI, ופועל על פי מודל שפה גדול (LLM) - אלגוריתם שיכול לזהות, לסכם, לתרגם, לחזות ולייצר טקסט ותוכן אחר על בסיס ידע שנרכש ממאגרי נתונים מסיביים. בכך, הוא מסוגל לחקות את הכתיבה האנושית
אוקיי, עכשיו כשהבנו על מה מדובר, יש שאלה גדולה נוספת - האם השינוי שהכלים האלו מביאים איתם חיובי? אחד הדברים שהכי מטרידים את העולם כיום עם כניסתם של כלי ה- AI, הוא איך יראה שוק העבודה העתידי בראי התפתחות כלים אלו ונוספים. היתרונות של שימוש בכלים אלו ונוספים הם ברורים - AI יכול לסייע בסיפור היעילות והפרודוקטיביות, לשפר את הדיוק, לעזור בהתאמה אישית של מוצרים, שירותים או חוויות למשתמש, לנתח ולעבד מערכי נתונים גדולים שיכולים להיות מאתגרים עבור בני אדם, ולבסוף לנטר לאתר סיכונים בזמן אמת, ולשפר את אבטחת המוצר.
מצד שני, יש גם לא מעט חששות שמלווים את הפיתוח שלהם שחשוב לקחת בחשבון. ראשית, אלגוריתמי בינה מלאכותית הינם חסרי פניות רק בהנתן הנתונים שהם מאומנים עליהם. אם הנתונים מכילים הטיות, כמו הטיות גזעיות או מגדריות, מערכת ה-AI תלמד ותנציח את ההטיות הללו. לכן קיים סיכון לאפליה וליחס לא הוגן. שנית, חלק ממערכות הבינה המלאכותית הן כה מורכבות עד שקשה לבני אדם להבין כיצד הן פועלות. חוסר השקיפות הזה יכול להקשות על זיהוי ותיקון בעיות או להבטיח שמערכות ה-AI מקבלות החלטות בצורה הוגנת ואתית. לבסוף, למערכות AI יכולות להיות השלכות לא מכוונות, כגון יצירת צורות חדשות של הטיה או גרימת נזק לאנשים או לסביבה. רק לאחרונה פורסם כי מודל הבינה המלאכותית של מטא דלף והגיע לדארקנט וכעת יש חשש כי הדבר ינוצל לרעה. לכן, את ההשלכות הללו יכול להיות קשה לחזות ולהפחית.
נראה שאין פה נכון או לא נכון - לבינה מלאכותית יש פוטנציאל לשנות היבטים רבים בחיינו לטובה, אבל חשוב להיות מודעים ולשקול גם את הסיכונים והאתגרים הפוטנציאליים שבהכנסת טכנולוגיות של בינה מלאכותית. פיתוח של AI חייב להיעשות בזהירות ובמחשבה, תוך שימת דגש על הבטחת מערכות AI שקופות ואתיות התואמות את הערכים של החברה שבה אנחנו חיים.
אז עם כל היתרונות, החששות, והפוטנציאל האין סופי של הכלים האלו - לאן פנינו מועדות?
בימים אלו השינויים שאנו חווים הם תכופים. בשנה האחרונה אנו עדים לכניסה של טכנולוגיות חדשות ועדכונים בזמנים קצרים ונראה שזו רק ההתחלה. על אף שקשה לדעת כיצד יראה העולם בטווח הרחוק, אין ספק של-AI תהיה השפעה משמעותית על שוק העבודה ועל חיינו בכלל. לכן, ישנה חשיבות שאנחנו כיחידים וכארגונים נסתגל לשינויים הללו, זאת על ידי פיתוח מיומנויות חדשות וחקירת הזדמנויות חדשות.
אני יכולה לספר לכם שבעקבות המחקר שערכתי, ואחרי שלמדתי והכרתי טוב יותר על מה מדובר, החלטתי לנסות בעצמי את הכלים הקיימים. היום אני משתמשת בChatGPT כדי להבין סוגיות שאני נתקלת בהן במהלך היום יום, הטיול הבא שלי תוכנן בסיועו, וכן, גם לצורך כתיבת שורות אלו נעזרתי ב- ChatGPT, והאמת שהוא לא אכזב 😉.
** מידע זה נכתב בסיוע ChatGPT 🙂
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
פודקאסט
38 דק'
03/2025
297: ״על הספה״ - להיות מכור לאתגר, אופיר ארליך על המנוע הפנימי ליזמות
להיות יזם זה לא רק לחלום בגדול, זו גם ההתמודדות עם חוסר ודאות, משברים, ולילות בלי שינה. בפרק הזה של ״על הספה״, סדרת שיחות שבה אנחנו מדברים על האספקטים הפסיכולוגיים של יזמות - נועה מץ מארחת את אופיר ארליך, מייסד-שותף ומנכ"ל EON, לשיחה על הדלק שמניע יזמים.
פודקאסט
9 דק'
03/2025
ללמוד מטעויות: 5 אתגרים ושיעורים בצוותי פיתוח
אנחנו מדברים על שיעורים חשובים שלמדנו: מבחירות טכנולוגיות, דרך דילמות של Outsource מול פיתוח פנימי, ועד מבנה הצוותים, גיוס מפתחים ודוקומנטציה.
פודקאסט
35 דק'
01/2025
287: סטארטאפים בניו-יורק - איך התחלנו בשוק האמריקאי? (יותם כהן)
אנחנו מדברים על המעבר מישראל לניו יורק, על הבחירה להתקרב לשוק האמריקאי ועל האתגרים שבניהול חברה בשני צדי האוקיינוס.
פודקאסט
46 דק'
01/2025
286: סטוריטלינג עסקי - שש דרכים לספר את הסיפור שלך (ד״ר נועם פיינהולץ)
אנחנו מדברים על טכניקות פרקטיות להצגה עצמית: מסיפור קצר ומדוייק, דרך שימוש במספרים שמספרים את הסיפור שלנו בצורה עוצמתית, שימוש ברגעים קטנים כדי ליצור חיבור אמיתי ועד המודל שעוזר לנו לספר על עצמנו - מבלי להעמיד את עצמנו במרכז.
פודקאסט
53 דק'
12/2024
״על הספה״ פרק 1: רן רבנזפט על שתי מערכות היחסים החשובות בדרך היזמית
שיחה אינטימית עם רן ריבנזפט קו-פאונדר של חברת ״אפסגון״ על שני הקשרים שעיצבו את חייו כיזם: מערכת היחסים עם השותף שלו ניצן, והמערכת הזוגית שלו עם אשתו נטע.
פודקאסט
31 דק'
12/2024
283: בואו נדבר על Startup for Startup - פרק מטא במיוחד
אנחנו מדברים על השינוי שStartup for Startup עברה במהלך השנים, איך היוזמה נראית היום וגם על האתגרים שעומדים בפנינו במסע לדחוף את האקו-סיסטם הישראלי קדימה.
בלוג
3 דק'
12/2024
כולנו רוצים עובדים מלאי תשוקה לעשייה. איך גורמים לזה לקרות?
בלוג
4 דק'
12/2024
CEO Loneliness Affect: האתגר המרכזי בהובלת חברה
פודקאסט
37 דק'
10/2024
לבנות מתוך ההריסות: הסיפור של ירון שי ו״נקסט אוקטובר״ (יזהר שי)
בפרק שמוקדש לציון שנה לטבח 7 לאוקטובר, יזהר שי יספר על בנו ירון ז״ל, איך הוא וחבריו הצילו את חייהם של תושבי קיבוץ שלם, ועל מסע של אופטימיות ותקווה ישראלית - על האומץ לבנות במקום שבו הכל נחרב.
בלוג
5 דק'
09/2024
איך תגנו על הארגון שלכם ממתקפת Deep Fake ?
בלוג
5 דק'
05/2024
התרחבות חברת סטארטאפ לארצות הברית - מתי ולמה?
פודקאסט
45 דק'
05/2024
253: 5 מטריקות יסוד לחברות SaaS (ערן זינמן)
אנחנו מדברים על חמש מטריקות שכל חברת SaaS צריכה להכיר ולהשתמש בהן - ARR, CAC, LTV, Churn, TROI. האזינו עכשיו לפרק באתר.
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup