
בת שבע משה,
פאונדרים זוגיות ומה שביניהם
2021-08-07
•
6 דקות קריאה
במסגרת הפעילות שלנו בפועלים הייטק, אנו מעניקים שירות לאלפי סטארטאפים וחברות צמיחה במערך סניפים ומרכזי עסקים מומחים לתחום ההייטק בישראל ובניו יורק. בנוסף לצד הפעילות הבנקאית שלנו, אנו מנהלים תוכנית Fund of Funds ומשקיעים בעשרות קרנות הון סיכון בישראל.
כחלק מהעשייה היומיומית, אנחנו פוגשים מאות סטארטאפים בשנה משלב המפית ועד שלב היוניקורנס, מלווים ומייעצים להם בתחום גיוס משקיעים, פיתוח עסקי, מסייעים בחיבורים ועוד ועוד. אז באופן טבעי יש לנו מבט די רחב על האקוסיסטם.
תמיד חשבתי ש-its all about the team, אבל אחרי שפגשתי, שמעתי, ועקבתי אחר התפתחותן של המון חברות אני יכולה לומר בביטחון מלא שהפרמטר המשמעותי ביותר להצלחת/ אי הצלחת החברה הוא הצוות! ובעיקר צוות המייסדים, האיכות האישית של כל אחד מהם, המוטיבציה הנכונות לתת כמעט הכל למען ההצלחה, החוש העסקי והטכנולוגי ולא פחות חשוב – הדינמיקה בין השותפים.
שותפות בסטארטאפ זו חתונה לכל דבר, רק הרבה הרבה יותר אינטנסיבית מזוגיות רגילה, ולעיתים (=כמעט תמיד) מלאת דרמות.
בעוד שאת בן/בת הזוג אנחנו רואים בערב ובמקרה הטוב גם בסופי שבוע (ובמקרה הממש טוב גם מרימים את הראש מהטלפון מידי פעם ומתעניינים קצת באיך הלך לו/לה היום), בזוגיות יזמית – בוודאי בשלבים הראשונים - נצטרך לדעת כל פרט ונשוחח אלפי שעות. כל מעשה או חוסר מעשה של השותף משפיע באופן דרמטי על ההצלחה/חוסר ההצלחה האישית שלי, של החברה – ושל שאר השותפים.
במילים אחרות – אתם חייבים לחשוב טוב טוב עם מי אתם בוחרים להתחתן ולהיכנס למסע משנה החיים הזה.
אז שניה לפי שאתם קופצים למים, אני ממליצה לכם בחום: תעצרו שניה תעמדו מול המראה ותשאלו את עצמכם:
האם אתם בכלל אנשים של שותפות?
אם התשובה היא כן – המשיכו לקרוא!
אז מה חובה לקחת בחשבון בבחירת השותפ/ה למסע:
- הדינאמיקה הכללית. זורמים ביחד? מבינים אחד את השני – עם מילים או בלי? מאזנים אחד את השני. מפרגנים אבל באמת אחד לשני. האם יהיה כיף יחד? אגב, זו אולי השאלה הכי משמעותית. אם לא יהיה כיף יהיה קשה מאוד לשרוד את המסע הזה.
- האם אתם משלימים אחד את השני. אתם מביאים חוזקות שונות לשולחן? אם שניכם (אני מתייחסת לשני שותפים אך כמובן הרבה פעמים יש יותר משני קו פאונדרים, מה שלעיתים הופך את העניין ליותר מורכב) בראש של ביזנס ואף אחד לא בראש הטכנולוגי, חסרה לכם צלע טכנולוגית. אם שניכם חזקים בפיתוח עסקי ואף אחד לא חזק באופרציה, אם שניכם גאוני קוד ואף אחד לא איש ביזנס - זה פחות טוב. האם אחד איש של מספרים והשני איש של אנשים? או שאולי אחד איש חזון והשני איש ביצוע? בקיצור האם בכל רגע נתון תסתכלו זה בפנים של זה ותבינו למה באמת לכל אחד יש מה להביא לשולחן ולמה אתם זקוקים זה לזה כדי להצליח.
- איך התפקידים הולכים להתחלק ביניכם – ברמת המאקרו. המודל של מנכ"ל משותף למשל – הוא מודל לא פשוט בכלל ולא מתאים לכל אחד. יותר מאתגר להחזיק מעמד כשיש שני אנשים שחייבים להיות בפרונט ושכל החלטה חייבת להתקבל על ידי שני השותפים במידה שווה (לעומת חלוקת תחומי אחריות ותחומי סמכות). אם יש לכל אחד את תחום שונה, חוזקות אחרות, שאליהם הוא הכי נמשך ומתחבר אליו הכי בטבעיות – כן ייטב מאשר שתשבו על אותו SPOT.
- האם כבר עשינו "דייטינג" או ישר קפצנו לחתונה? הדייטינג חשוב. פירוק שותפות לעיתים משמעותו – פירוק החברה. תרוצו קצת זמן על הכביש יחד. תתנסו בעבודה משותפת אינטנסיבית יחד לפני שתכריזו על הקמת החברה ולפני שתרוצו לגייס משקיעים.
משקיעים נותנים משקל אדיר לדינמיקה בין המייסדים. הידיעה שהצוות לא נולד אתמול היא דרמטית מבחינת משקיעים. (אנחנו למשל בכובע שלנו כמשקיעים בקרנות לא נשקיע ב-first time team מחשש גדול שהחתונה לא תחזיק מעמד).
- לדבר על הכל לפני. הכל. לנסות לשרטט את כל תרחישי הקיצון. גם בפן הכלכלי גם בפן הניהולי וגם - בפן האישי. תדמיינו ותדברו על תסריטים של כישלון ושל הצלחה. תחשבו על מי יקבל את ההחלטה אם יש חוסר הסכמה. מה המסלול שרוצים ללכת אליו. מה הקווים האדומים. השריטות האישיות שלכם, מה צורת העבודה, איפה איך כמה באיזה שעות איך מדברים מה עושים כשמתחילים להעלות את הטונים ואיך ובאיזה כללים נפרדים. מה קורה אם יש שינוי בחיים האישיים של אחד המייסדים. אם צריך לעבור לחול – מי עובר? מי בוחר את חברי הצוות? אם יש הזדמנות למכור – מוכרים? מתי מחליטים שלא מצליחים וסוגרים ? לאן שואפים. מה הend game אליו אתם מכוונים במסע הזה. כל הנושאים הללו נראים אולי רחוקים כרגע, אבל סופר חשובים וככל הנראה הזוגיות שלכם תפגוש את כל אלו בשלב כזה או אחר.
- להכין הסכם מייסדים. כמובן MUST MUST להכין הסכם מייסדים ובהמשך הסכם שותפות בליווי מקצועי שיכיל כמה שיותר תסריטים עתידיים.
ולסיכום – אם קודם שלחתי אתכם להסתכל במראה, עכשיו כשהגענו עד הלום – אני ממליצה לכם להסתכל אחד לשני בעיניים, ואח"כ ללכת לישון על זה שבוע. האם יש כאן באמת אהבה לטווח ארוך ? או רק CRUSH שיעבור מהר מידי? רק אתם יודעים את התשובה...
תקשיבו לעצמכם (ואל תכנעו ללחצים חיצוניים של הצד השני שלעיתים מבלבלים אותנו).
שותפים טובים לא נפרדים – מדהים לראות איך יזמים סדרתיים באחוזים גבוהים ימשיכו בחברות הבאות שלהם עם אותם שותפים איתם עבדו בחברה הקודמת. זה לא קורה סתם. כל כך נדיר וקשה למצוא פרטנר אמיתי – שכשמוצאים לא מוותרים על זה בקלות. קחו זאת בחשבון.
אז אני מאחלת לכולכם שתהיו Power couple או triple, ושתהיה זוגיות יזמית מוצלחת וארוכת טווח – מהמפית ועד האקזיט!
**הפוסט פורסם לראשונה בקהילה של Startup for Startup
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
פודקאסט
40 דק'
04/2025
עקרונות בניהול - רועי מן, מנכ״ל מאנדיי (השמעה חוזרת)
איך יוצרים מנטליות בצוות של הגעה ליעדים? איזה כלים משמעותיים יש למנהל בתחילת הדרך? איך מנהל יכול למדוד את עצמו? בפרק השבוע אנחנו מביאים הקלטה של מפגש שערכנו עם רועי מן, שבו הוא סיפר על פרקטיקות שמלוות אותו עוד מתחילת הדרך, על העקרונות שמובילים אותנו במאנדיי סביב גיוס, קידום ופיטורים, וגם על איך אפשר למדוד את עצמנו בתור מנהלים.
וידאו
38 דק'
04/2025
מה הבעיה שלך? איך לדעת שאתם פותרים את הבעיה הנכונה
פודקאסט
38 דק'
04/2025
299: עקרונות בבניית רואדמאפ ואסטרטגיה מוצרית (דניאל לריה וסיתוון אמיר)
אנחנו מדברים על איך יוצרים את הבסיס לעבודה על התוכנית המוצרית השנתית, איך מקשרים את החלקים השונים בחברה שפוגשים את הלקוחות בכל יום, איך שומרים על איזון בין מה שהלקוח מבקש למה שהוא ״צריך״ ויזיז את המטריקות העסקיות, ואיך מצליחים לעשות את ההחלטות הנכונות עבור החברה ועדיין מצליחים לשקף את המורכבות לכל המחלקות השונות.
פודקאסט
20 דק'
04/2025
מה מנהלי מוצר יכולים ללמוד מהמוצר הכי ויראלי בשוק? מחשבות על Base44
בפרק הזה אנחנו צוללים להצלחה של Base 44, מנתחים איך כלים מבוססי AI משנים את הדרך שבה בונים מוצרים, ואיזה תובנות מנהלי ומנהלות מוצר יכולים לקחת לעבודה היומיומית שלהם. נדבר על הדרך לקיצור הזמן עד לרגע קבלת הערך עבור המשתמשים, על תמחור חכם, ויראליות מובנית, וגם על האתגרים שבאים עם הצמיחה המהירה. האזינו לפרק באתר
וידאו
45 דק'
04/2025
מ-0 ל-10 מיליון דולר ARR: איך בונים אופרציית מכירות (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 4)
וידאו
63 דק'
04/2025
כלי מכירות שכדאי להכיר ואיך לאפטם כנסים (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 3 )
וידאו
23 דק'
04/2025
ניהול תהליך מכירה נכון: Do's and Don'ts (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 2 | חלק ב׳)
וידאו
49 דק'
04/2025
ייצור פייפליין (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 2 | חלק א׳)
וידאו
61 דק'
04/2025
אינטרו ל-Value Selling (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 1)
וידאו
04/2025
Nine out of ten companies fail. Why fail if you can succeed? (Yonatan Stern)
ההרצאה מהווה הזדמנות ייחודית ללמוד מנסיונו של יונתן שטרן, מייסד זומאינפו, ביזו, אופסטר וחברות אחרות, מייסד ומנכ"ל של smartup academy. בהרצאה יונתן מספר מניסיונו האישי על תובנות מעשיות שיכולות לעזור לצמיחה ולהתפתחות של הסטארט-אפ שלכם. יונתן מרחיב על למה סטארטאפים נכשלים? איך זה קשור לגיוסי כספים? איך הכל קשור בזמן חיי החברה? ולמה צריך לדעת כל הזמן להוסיף מנועי צמיחה. הרצאה ייחודית ומרתקת שהייתה חלק מאירוע האנג'לים שלנו ב30.3.25.
פודקאסט
37 דק'
04/2025
298: הכל על PLG ו- SLG: השיקולים שבבחירת אסטרטגיית צמיחה (ערן זינמן ורועי מן)
פודקאסט
38 דק'
03/2025
297: ״על הספה״ - להיות מכור לאתגר, אופיר ארליך על המנוע הפנימי ליזמות
להיות יזם זה לא רק לחלום בגדול, זו גם ההתמודדות עם חוסר ודאות, משברים, ולילות בלי שינה. בפרק הזה של ״על הספה״, סדרת שיחות שבה אנחנו מדברים על האספקטים הפסיכולוגיים של יזמות - נועה מץ מארחת את אופיר ארליך, מייסד-שותף ומנכ"ל EON, לשיחה על הדלק שמניע יזמים.
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup