

חן טוביה,
Head of Strategy and Partnerships, IBI Capital
צעדים ראשונים בהענקת אופציות לעובדים
2024-07-08
•
4 דקות קריאה
התוכן בנושא אופציות לעובדים לרוב יהיה על מושגים בסיסיים בתחום, מיסוי ודרישות דיווח, סוגי אקוויטי, מתי רואים כסף ועוד.
הפעם אני כותבת למי שיהיו חלק מהנעת המהלך להעניק אופציות לעובדים בחברה. אם אתם/ן היזמים, או מנהלים בתפקיד ובדרג כזה שמצופה מכם להניע את התהליך, המאמר הזה הוא בשבילכם. בהמשך המאמר סיכמתי שישה צעדים ראשונים לאישור של תכנית אופציות בחברה.
*אגב, "תכנית אופציות" זה מונח שגור אבל לא מדויק, כי תכניות כוללות לרוב סוגים נוספים של הענקת אקוויטי כמו מניות, RSU ועוד, לכן בעגה המקצועית אנחנו נוהגים לכתוב "תכנית תגמול"/"תכנית הטבה" וכדומה. כדי להקל, נישאר עם המונח המוכר - תכנית אופציות.
תגמול עובדים באמצעות אופציות לרכישת מניות בחברה הוא פופולרי משתי סיבות עיקריות (לדעתי): הראשונה – כבר שנים רבות שמדובר בסטנדרט שכר, במיוחד בתעשיית ההייטק. אפילו סמל סטטוס. השנייה – ברכיב התגמול הזה גלומה הטבת מס משמעותית לעובדים. זה לא טריוויאלי בכלל לקבל הטבות במיסים, לא בקשר לאופציות ולא באופן כללי, ולכן יש רשימה ארוכה של כללים, פעולות ומגבלות שצריך לעמוד בהם כדי להיות זכאים לכך. לפיכך, להנהלת החברה ולגורמים המטפלים באופן שוטף באופציות לעובדים צריכה להיות הבנה בסיסית על מנת לא לפספס, שכן כל חריגה מהרשימה המדוברת עלולה להביא לביטול הטבת המס, מה שיפגע בכוונת החברה להטיב עם עובדיה, ועלול לגרור בעיות מול העובדים, וחבל.
זה לא אומר שאתם צריכים להפוך למומחים לאופציות, אולם מומלץ שילוו אתכם אנשי מקצוע מומחים לתחום שידעו לתת לכם מענה מקצועי ולכוון בכל שלב, מההתחלה, דרך הטיפול השוטף, ובמהלך אירוע משמעותי כמו M&A, סקנדרי, הנפקה וגם לאחריהם. אקוויטי בחברה שלכם הוא ביג דיל כמובן, ואתם רוצים את טובי המומחים לצידכם.
בקשר להטבת המס, לרוב מעניקים "אופציות 102"- זהו הסעיף בפקודת מס הכנסה הקובע את הסדר המס החל על אופציות לעובדים ישראלים, ומציג את הטבות המס במסגרת מסלול שנקרא "מסלול רווח הון". ישנם מסלולי מיסוי נוספים בסעיף 102 לפקודת מס הכנסה, אבל ספציפית זה נחשב למטיב ביותר. מסלול רווח הון חל על עובדים ונושאי משרה בחברה בלבד.
אם יש כוונה להעניק ליועצים, בעלי שליטה בחברה, עובדים בחברות אחרות בקבוצה ו/או מחוץ לישראל יש לבחון את הסדרי המס הרלוונטיים להם.
ששת הצעדים הראשונים בהענקת אופציות לעובדים:
התייעצות עם הדירקטוריון ועם בעלי המניות
גם אם תיאורתית יש נכונות להעניק אופציות לעובדי החברה, יש ליישר קו עם הדירקטורים ועם בעלי המניות בחברה בעניין הזה. אל תצאו מנקודת הנחה שזה רק עניין פרוצדורלי שצריך לטפל בו.
תצטרכו להגיע מוכנים עם מענה על היקף התכנית (נעסוק בזה בסעיף 2), משמעויות תאגידיות של דילול, זכויות כבעלי אופציות/מניות וכו', עלויות כרוכות כמו נאמן 102, עורך דין, הערכות שווי, חישוב ההוצאה לדוחות הכספיים ועוד.
שיקלו את היקף תכנית האופציות
למי מהעובדות והעובדים יש כוונה להעניק אופציות?
יש לקבוע קריטוריונים להענקה; מספר העובדים שיוענקו להם/ן אופציות, מנגנון חישוב פנימי לקביעת כמות האופציות ועוד.
זה שלב מומלץ כדי שיהיה מתווה ראשוני להנעת המהלך, כך תגיעו מוכנים לפגישות עם הגורמים המעורבים בתוך החברה ומחוץ לה (עם הדירקטורים ויתר חברי ההנהלה המעורבים, עורכי הדין שינסחו את התכנית, ועוד).
ניסוח תכנית אופציות
המתווה הכללי לפיו יוענקו לעובדים מניות/אופציות/RSU בחברה נקבע במסגרת מסמך משפטי – תכנית, שמנוסחת על ידי עורכי דין מומחים לנושא.
מעבר לכך שהתכנית צריכה לכלול את ההיבטים המשפטיים ההכרחיים, יש לוודא כי העקרונות החשובים בעיני החברה בקשר להענקת אופציות לעובדים קיימים בה.
פניה לנאמן 102
כחלק מרשימת הכללים שכתבתי עליה בהקדמה, מסלול המס המיטיב בסעיף 102 לפקודת מס הכנסה – "מסלול רווח הון" מחייב להפקיד את האופציות שיוענקו לעובדים בידי נאמן.
במקביל לניסוח תכנית האופציות על ידי עורכי הדין של החברה, יש למנות נאמן וכן לאשר את המינוי בדירקטוריון החברה.
אישור תכנית האופציות
אסיפת בעלי המניות ודירקטוריון החברה הם הגורמים שמאשרים את תכנית האופציות לעובדים.
על הדירקטוריון לאשר גם את מינוי הנאמן מהסעיף הקודם.
הגשת תכנית האופציות למס הכנסה
אחד הכללים להטבת המסל במסלול רווח הון הוא הגשת תכנית האופציות שאישרתם בסעיף הקודם למשרדי מס הכנסה.
הגשת התכנית מלווה בטפסים שיש לחתום עליהם.
כחלק מהתנאים למסלול המס המוטב, רק לאחר שיעברו 30 ימים מיום שהוגשה תכנית האופציות למס הכנסה ניתן יהיה לבצע הענקה ראשונה של אופציות לעובדים.
אם יש כוונה לאשר תכנית אופציות ולהתחיל להעניק אופציות לעובדים באופן מיידי, במהלך 30 הימים ניתן להכין את הרשימות המפורטות של העובדים והעובדות שיוענקו להם אופציות. פה תוכלו למצוא קובץ אקסל לשימושכם עם כל הפרטים שצריך לכלול בכל הענקה.
ההענקות יאושרו על ידי דירקטוריון החברה ולאחר אישור הדירקטוריון יש להחתים את כל הזכאים על הסכמי ההענקה.
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
פודקאסט
40 דק'
04/2025
עקרונות בניהול - רועי מן, מנכ״ל מאנדיי (השמעה חוזרת)
איך יוצרים מנטליות בצוות של הגעה ליעדים? איזה כלים משמעותיים יש למנהל בתחילת הדרך? איך מנהל יכול למדוד את עצמו? בפרק השבוע אנחנו מביאים הקלטה של מפגש שערכנו עם רועי מן, שבו הוא סיפר על פרקטיקות שמלוות אותו עוד מתחילת הדרך, על העקרונות שמובילים אותנו במאנדיי סביב גיוס, קידום ופיטורים, וגם על איך אפשר למדוד את עצמנו בתור מנהלים.
וידאו
38 דק'
04/2025
מה הבעיה שלך? איך לדעת שאתם פותרים את הבעיה הנכונה
בלוג
5 דק'
04/2025
AI evals: תפקידו החדש של מנהל המוצר?
פודקאסט
38 דק'
04/2025
299: עקרונות בבניית רואדמאפ ואסטרטגיה מוצרית (דניאל לריה וסיתוון אמיר)
אנחנו מדברים על איך יוצרים את הבסיס לעבודה על התוכנית המוצרית השנתית, איך מקשרים את החלקים השונים בחברה שפוגשים את הלקוחות בכל יום, איך שומרים על איזון בין מה שהלקוח מבקש למה שהוא ״צריך״ ויזיז את המטריקות העסקיות, ואיך מצליחים לעשות את ההחלטות הנכונות עבור החברה ועדיין מצליחים לשקף את המורכבות לכל המחלקות השונות.
בלוג
4 דק'
04/2025
שמירה על זכויות הפאונדרים בתהליך גיוס כסף
בלוג
3 דק'
04/2025
זכויות יוצרים על תוצרים של בינה מלאכותית: האם אתם בעלי זכות יוצרים ביצירה
וידאו
45 דק'
04/2025
מ-0 ל-10 מיליון דולר ARR: איך בונים אופרציית מכירות (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 4)
וידאו
63 דק'
04/2025
כלי מכירות שכדאי להכיר ואיך לאפטם כנסים (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 3 )
וידאו
23 דק'
04/2025
ניהול תהליך מכירה נכון: Do's and Don'ts (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 2 | חלק ב׳)
וידאו
49 דק'
04/2025
ייצור פייפליין (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 2 | חלק א׳)
וידאו
61 דק'
04/2025
אינטרו ל-Value Selling (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 1)
וידאו
04/2025
Nine out of ten companies fail. Why fail if you can succeed? (Yonatan Stern)
ההרצאה מהווה הזדמנות ייחודית ללמוד מנסיונו של יונתן שטרן, מייסד זומאינפו, ביזו, אופסטר וחברות אחרות, מייסד ומנכ"ל של smartup academy. בהרצאה יונתן מספר מניסיונו האישי על תובנות מעשיות שיכולות לעזור לצמיחה ולהתפתחות של הסטארט-אפ שלכם. יונתן מרחיב על למה סטארטאפים נכשלים? איך זה קשור לגיוסי כספים? איך הכל קשור בזמן חיי החברה? ולמה צריך לדעת כל הזמן להוסיף מנועי צמיחה. הרצאה ייחודית ומרתקת שהייתה חלק מאירוע האנג'לים שלנו ב30.3.25.
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup