יהונתן פרידמן,
Demostack מייסד שותף ומנכ"ל חברת
,תרבות ארגונית: לא 'אם', אלא 'איך
2022-06-08
•
3 דקות קריאה
כולם מכירים את המניפסט של נטפליקס המציג את התרבות הארגונית של החברה בעשרה עמודים מתעדכנים. המניפסט פורסם לראשונה בשנת 2009, שנתיים לאחר שהחברה הוקמה בידי היזמים הסדרתיים מארק רנדולף וריד הסטינגס (Reed Hastings and Marc Randolph). המניפסט פומבי ונגיש, ומאפשר למועמדים ועובדים חדשים, כמו גם לעובדי החברה ברחבי העולם, לדעת מה מצופה מהם.
נטפליקס לא הייתה החברה הראשונה שהיזמים הקימו, והם כבר ידעו איך הם רוצים שהתרבות הארגונית שלהם תראה. ליזמים חדשים זה אתגר הרבה יותר מסובך. מנכ"לים לא תמיד מחזיקים בתפיסת עולם ארגונית ברורה, אך להחלת תרבות ארגונית יש חשיבות וכוח גדול בביסוס ואיפשור צמיחה מהירה ובריאה.
למה תרבות ארגונית חשובה, במיוחד בחברות קטנות? כי בעזרתה ובהיעדר הנחיות ברורות, העובדים עדיין ידעו לעשות את הדבר הנכון גם אם אתה לא נמצא בחדר. לאף מייסד אין יכולת לשלוט בכל מיקרו-החלטה, גם בימים הראשונים של חברות סטארט אפ. תרבות ארגונית היא בעצם היכולת לנהל בעקיפין.
מה זו תרבות ארגונית?
מישהו פעם אמר לי שתרבות ארגונית היא: מי שוכרים, את מי מקדמים ואת מי מפטרים. אני חושב שזו הגדרה מאד מצמצמת. בעיני תרבות ארגונית היא מערכת ההפעלה של החברה. במיוחד בחברות סטארט אפ צעירות, זה משמעותי. אין ואקום בארגון, בהעדר תרבות ארגונית מובנית, תמיד תהיה תרבות ארגונית כלשהי - השאלה אם היא תהיה מבוססת על הערכים שבחרתם מראש.
תרבות ארגונית, גם אם היא לא מוגדרת מראש במניפסט מנוסח, נבנית מהשנייה הראשונה של החברה. פעמים רבות היא מראה של המייסדים. לפעמים זה מלחיץ לראות בעובדים את החסרונות והיתרונות של המייסדים. כל החלטה, מושכלת או שלא, הופכת להיות הנורמה שבהו הדברים נעשים בחברה. שווה להקדיש לזה מחשבה. במיוחד בשלב שהחברה מונה כעשרה עובדים. אלה עמודי התשתית של החברה, והם מביאים את הדנא המקצועי שלהם למיזם החדש ומשפיעים על אופיו. עובד שלא מתאים לאופי המתגבש של החברה הוא למעשה מכשול עתידי אך גם דוגמה שלילית לעובדים אחרים.
במהלך לימודי מנהל עסקים באוניברסיטת ארסמוס בהולנד השתתפתי בקורס על תרבות ארגונית שבו התבקשתי ללוות חברה אמיתית ולסקור את התרבות הארגונית שלה באופן מדעי. סקרתי חברת כימיקלים שהוקמה בשנות ה-50. החברה הציגה את התרבות הארגונית שלהם כמשפחתית, אך ביום הראשון גיליתי בין היתר שהנהלת החברה אוכלת צהריים בשולחן נפרד משאר העובדים בזמן ההפסקה. מה שלקחתי מהקורס הזה היה שהדברים הקטנים ביותר משנים ומשפיעים על סביבת העבודה והתרבות של החברה. יכול להיות פער גדול בין התרבות ה״רשמית״ הכתובה לבין מה שקורה בפועל.
איך מחליטים מה התרבות הארגונית הרצויה לך?
נכתבו על זה ספרים, מחקרים ומאמרים בשפע ובכל שפה אפשרית. קל לאסוף סיסמאות, אבל האמת היא שהן לא יתפסו אם התרבות הארגונית אינה מוחלת באופן אותנטי. חשוב לבחור את הערכים שרוצים להנחיל כי אלו האלמנטים שיביאו משמעות לחברה, אבל יותר חשוב להסתכל פנימה קודם כל ולדעת שאת.ה באמת יכולים לחיות ולנשום אותם. זה לא פשוט לדעת ולפעמים עדיף לשאול אנשים חיצוניים אם ערכים מסוימים באמת הולמים אותכם.
הצעד הראשון ביצירת תרבות ארגונית הוא כנראה מתן דוגמה אישית. אם אני מצפה מהעובדים שיעבדו קשה, אני חייב לעשות בדיוק את זה. חשוב לאמץ כללים ולדבוק בהם, אי אפשר לעודד את העובדים לצאת לחופשה אבל כשהם באים לבקש אותה, לעקם את האף ולהגיד שזה לא נוח.
אני למשל מדבר בגלוי על העובדה שאני בטיפול פסיכולוגי. אני מתכוון להכניס סעיף בהסכמי העבודה שיסייע במימון עלויות שלמות (wellness) לעובדים שרוצים. ככה אני מייצר לגיטימיות לעניין שאני חושב שהוא משמעותי. אנחנו עובדים בסביבה תחרותית ולוחצת. כמו שאנחנו הולכים לחדר כושר כדי לשחרר את הגוף, אני מאמין שצריך לטפל גם ברובד הנפשי, בכל מתודה שמתאימה. אם לא מטפלים הלחץ מצטבר.
ה"ערכים" כולם טובים ויפים אך צריכים להתאים באמת. אני למשל לא מאמין שעבודה זה משפחה. בעיני חשוב לעשות הפרדה. אני מדמה אותנו לקבוצת ספורט. יש אחרים שתופסים את העניין הזה אחרת. וחשוב להיות כמה שיותר ברור בעניין הזה כדי שאנשים יוכלו להחליט אם זה הולם את תפיסת העולם שלהם. ולא פעם הערכים נתקלים במציאות. מי לא מכיר את העובד שהוא Brilliant Jerk? מוצאים אותו בכל חברה. הוא מבריק יצירתי פורה אבל לא מתאים לתרבות הארגונית. מה עושים אז? האם נותנים למישהו חריג להתנהל בחופשיות שמקוממת אחרים בגלל האיכויות המקצועיות שלו? בעיני, התשובה שלילית. זה לא מתאים לקבוצה. אם זה היה משפחה, אז יותר קשה לפטר את הדוד.
יש תרגיל מחשבתי שאני אוהב: הקמתי חברה שקוראים לה ״כלומסקי בע״מ״. אני משלם משכורות מעולות וגבוהות מעל השוק אבל העובדים לא צריכים לעשות כלום חוץ מלשבת על כיסא במשך כל היום. אין לי ספק שמעטים ישרדו את זה למשך תקופה ממושכת. אם אתה מוציא את המשמעות מהעבודה, היא הופכת להיות מטרד, לא משנה כמה משלמים לך עליה. אין תחליף ליצירת משמעות גדולה יותר שמניעה את החברה והעובדים שלה, וגם זה חלק מהתרבות הארגונית שחשוב לבנות.
תרבות ארגונית פשוט תקרה. השאלה היא מי שולט בה. ככל שהארגון גדל, צריך להיות יותר ברורים. לא מספיק לרדת ממשרדי ההנהלה עם לוחות הברית והצהרות גדולות, זה לא יהיה רלוונטי. טוב יותר לעשות קבוצות שיחה עם העובדים ומתוך הצוותים להבין מה המשמעות הגדולה יותר בארגון ומה הערכים שהאנשים חיים ונושמים באמת ולנסח אותם ביחד למניפסט שמתחבר למה שקורה במציאות.
טיפים:
- אימוץ ערכים חיצוניים, יפים ונכונים ככל שיהיו, לא יתגבשו לתרבות ארגונית רצויה אלא אם הם יקשרו לשטף העבודה היום יומי.
- חייבת להיות התאמה בין התרבות הארגונית המנוסחת לזו שפועל. פער בין הערכים המונחלים בסיסמאות למציאות היום יומית יצרו חברה מבולבלת וחוסר שביעות רצון תמידי.
- אי תגובה לאירוע חריג הינה תגובה, ולמעשה תתקבל בעיני העובדים כאישור של התקרית כנורמטיבית.
- Hire slow, fire fast – העלות של עובד לא טוב לחברה היא ענקית, כי עצם הישארותו חרף אי ההתאמה שלו מזיקה לחברה ולנורמות של יתר העובדים. כשהפיטורים הם נכונים, יתר העובדים מרגישים הקלה ונושמים לרווחה.
- כשהארגון קטן – כל עובד שנכנס משנה את הארגון ואת התרבות שלו. ככל הארגון גדל יש נטייה לגדול לממוצע, כדי להנחיל שינויים בארגון גדול צריך להנחיל את השינוי מלמטה למעלה.
--------------------
יהונתן פרידמן, מייסד שותף ומנכ"ל חברת Demostack. החברה הישראלית שפיתחה פלטפורמה ליצירת דמו (Demo) עבור צוותי מכירות של חברות ענן.
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
פודקאסט
40 דק'
04/2025
עקרונות בניהול - רועי מן, מנכ״ל מאנדיי (השמעה חוזרת)
איך יוצרים מנטליות בצוות של הגעה ליעדים? איזה כלים משמעותיים יש למנהל בתחילת הדרך? איך מנהל יכול למדוד את עצמו? בפרק השבוע אנחנו מביאים הקלטה של מפגש שערכנו עם רועי מן, שבו הוא סיפר על פרקטיקות שמלוות אותו עוד מתחילת הדרך, על העקרונות שמובילים אותנו במאנדיי סביב גיוס, קידום ופיטורים, וגם על איך אפשר למדוד את עצמנו בתור מנהלים.
וידאו
38 דק'
04/2025
מה הבעיה שלך? איך לדעת שאתם פותרים את הבעיה הנכונה
פודקאסט
38 דק'
04/2025
299: עקרונות בבניית רואדמאפ ואסטרטגיה מוצרית (דניאל לריה וסיתוון אמיר)
אנחנו מדברים על איך יוצרים את הבסיס לעבודה על התוכנית המוצרית השנתית, איך מקשרים את החלקים השונים בחברה שפוגשים את הלקוחות בכל יום, איך שומרים על איזון בין מה שהלקוח מבקש למה שהוא ״צריך״ ויזיז את המטריקות העסקיות, ואיך מצליחים לעשות את ההחלטות הנכונות עבור החברה ועדיין מצליחים לשקף את המורכבות לכל המחלקות השונות.
פודקאסט
20 דק'
04/2025
מה מנהלי מוצר יכולים ללמוד מהמוצר הכי ויראלי בשוק? מחשבות על Base44
בפרק הזה אנחנו צוללים להצלחה של Base 44, מנתחים איך כלים מבוססי AI משנים את הדרך שבה בונים מוצרים, ואיזה תובנות מנהלי ומנהלות מוצר יכולים לקחת לעבודה היומיומית שלהם. נדבר על הדרך לקיצור הזמן עד לרגע קבלת הערך עבור המשתמשים, על תמחור חכם, ויראליות מובנית, וגם על האתגרים שבאים עם הצמיחה המהירה. האזינו לפרק באתר
וידאו
45 דק'
04/2025
מ-0 ל-10 מיליון דולר ARR: איך בונים אופרציית מכירות (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 4)
וידאו
63 דק'
04/2025
כלי מכירות שכדאי להכיר ואיך לאפטם כנסים (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 3 )
וידאו
23 דק'
04/2025
ניהול תהליך מכירה נכון: Do's and Don'ts (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 2 | חלק ב׳)
וידאו
49 דק'
04/2025
ייצור פייפליין (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 2 | חלק א׳)
וידאו
61 דק'
04/2025
אינטרו ל-Value Selling (קורס מכירות ליזמים.ות | מפגש 1)
וידאו
04/2025
Nine out of ten companies fail. Why fail if you can succeed? (Yonatan Stern)
ההרצאה מהווה הזדמנות ייחודית ללמוד מנסיונו של יונתן שטרן, מייסד זומאינפו, ביזו, אופסטר וחברות אחרות, מייסד ומנכ"ל של smartup academy. בהרצאה יונתן מספר מניסיונו האישי על תובנות מעשיות שיכולות לעזור לצמיחה ולהתפתחות של הסטארט-אפ שלכם. יונתן מרחיב על למה סטארטאפים נכשלים? איך זה קשור לגיוסי כספים? איך הכל קשור בזמן חיי החברה? ולמה צריך לדעת כל הזמן להוסיף מנועי צמיחה. הרצאה ייחודית ומרתקת שהייתה חלק מאירוע האנג'לים שלנו ב30.3.25.
פודקאסט
37 דק'
04/2025
298: הכל על PLG ו- SLG: השיקולים שבבחירת אסטרטגיית צמיחה (ערן זינמן ורועי מן)
פודקאסט
38 דק'
03/2025
297: ״על הספה״ - להיות מכור לאתגר, אופיר ארליך על המנוע הפנימי ליזמות
להיות יזם זה לא רק לחלום בגדול, זו גם ההתמודדות עם חוסר ודאות, משברים, ולילות בלי שינה. בפרק הזה של ״על הספה״, סדרת שיחות שבה אנחנו מדברים על האספקטים הפסיכולוגיים של יזמות - נועה מץ מארחת את אופיר ארליך, מייסד-שותף ומנכ"ל EON, לשיחה על הדלק שמניע יזמים.
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup