ליאור סגל,
שותף-מנהל בקרן ההון סיכון Horizon Capital
CEO Loneliness Affect: האתגר המרכזי בהובלת חברה
2024-12-05
•
4 דקות קריאה
אחרי שנים בתעשיית ההייטק הישראלית והבינלאומית, והיכרות עם מאות מנכ"לים החל משלבי ה-Early Stage ועד מנכ"לים בכירים של חברות מונפקות או כאלו שעשו אקזיט בלתי נשכח, יש דבר אחד שלא משתנה - תחושת הבדידות בכיסא המנכ"ל. זו לא בדידות מהסוג הרגיל שרובנו מכירים, לרוב אפילו תהיה מוקף באנשים שרוצים בהצלחתך, תומכים, מייעצים ועוזרים, אבל הקושי שנובע מלקיחת החלטות גורליות בעבור החברה ועובדייה יוצר לעיתים תחושה שאין אף אחד אחר בעולם שיוכל להבין את מה שעובר עליך, בוודאי לא אנשים מבחוץ כמו משפחה או חברים.
להיות מנכ"ל של חברה זה תפקיד מדהים - הוא מתגמל, הוא משלב אסטרטגיה וטקטיקה, הוא נוגע במגוון של החלטות והוא הופך אותך להיות האבא והאמא של מוצר חדש שבראת יחד עם שותפייך לדרך. אבל יחד עם אותה שליחות והגשמה מגיעה גם אחריות חסרת תקדים, שלא פעם מציבה את המייסדים, ובייחוד את המנכ"ל, מול גבולות היכולת ויוצרת חיכוכים, אם זה עם שאר המייסדים ואם זה מול משפחה וקרובים נוספים. אותה אחריות מביאה איתה לעיתים תחושה של בדידות עמוקה - כאשר אף אחד לא מבין את המקום שבו אתה נמצא ואת כובד האחריות על כתפיך.
אבל! נקודה אופטימית מרכזית היא העובדה שמה שאתה חווה כמנכ"ל חווים גם מנכ"לים מסביבך, בעיקר בשלבים המוקדמים ולכן הדרך הטובה ביותר להתמודד היא שיתוף. כיום המודעות לנושא הקושי בתפקיד המנכ"ל גדולה הרבה יותר ומרבית הקרנות מספקות קהילות סגורות למנכ"לים בהן הם יכולים לשתף, להתייעץ וללמוד מעמיתיהם, כמו גם גורמים נוספים באקו-סיסטם שיוצרים קהילות שיתופיות שמאפשרות למידת עמיתים.
הבדידות שבתפקיד - נתונים מהשטח
מחקר שפורסם ב-Harvard Business Review מצא כי 61% מהמנכ"לים חווים תחושת בדידות בתפקידם, וכי תחושה זו משפיעה לרעה על ביצועיהם. המחקר הדגיש את הצורך במציאת דרכים להתמודדות עם הבדידות, במיוחד בקרב יזמים בשלבים המוקדמים של הסטארטאפ, כזו שיכולה להביא בסופו של דבר לסגירתו. על פי המחקר, "בעוד רבים רואים במנכ"ל את המנהיג החזק והבלתי מעורער, האמת היא שמנהיגות, במיוחד בסטארטאפ, מגיעה עם תחושת אחריות עצומה שיכולה להפוך לבדידות מתמשכת. המנכ"ל ניצב מול אתגרים יומיומיים שדורשם קבלת החלטות קריטיות, כשלא תמיד יש לו עם מי להתייעץ בצורה כנה ואמיתית."
מחקרים נוספים מצאו כי תחושת הבדידות היא אחת הסיבות המרכזיות לשחיקה בתפקידי הנהלה בכירים. על פי נתונים שנאספו כ-50% מהמנהלים הבכירים בארה"ב העידו על תחושת בדידות בתפקיד, כשמתוכם חלק גדול מרגיש שהבדידות הזו משפיעה על הביצועים שלהם. בסטארטאפים, שם הלחץ גדל, התחושה הזו יכולה להיות אף עוצמתית יותר.
סטארטאפים בישראל - הצלחות לצד אתגרים
ישראל נחשבת לאומת הסטארטאפים, וכמות החברות שנפתחות כאן מדי שנה מרשימה בכל כנה מידה. כאשר הממוצע השנתי עומד על כ-1,400 סטארטאפים חדשים בשנה (להוציא את 2023, שנת מלחמה), הנתון הבא מפתיע אף יותר: כ-70% מהם נסגרים בתוך חמש שנים.
על פי נתונים שפרסמה רשות החדשנות, הקשיים הניהוליים, בהם תחושת הבדידות בתפקיד המנכ"ל, הם חלק בלתי נפרד מהסיבות לכישלון של חברות רבות. המנכ"ל נדרש להתמודד עם לחצים בלתי פוסקים - גיוס הון, פיתוח המוצר, ניהול הצוות, ושימור קשרים עם לקוחות ומשקיעים. לצד כל אלו, הבדידות מתחזקת, במיוחד כשמדובר ביזם או יזמת צעירים שעוד לא התנסו בתפקידי ניהול קודמים ולכן כל החלטה שהוא מקבל נראית קריטית, וכל טעות עלולה להיראות כהחלטה שעלולה להוביל לכישלון.
כיצד ניתן להתמודד עם תופעת הבדידות, במספר צעדים:
- כדי להתמודד עם תחושת הבדידות, חשוב שהמנכ"ל ימצא לעצמו מקורות תמיכה. אחת הדרכים היא להתחבר לקבוצות יזמים אחרות, כאלו שמבינות את האתגרים הייחודיים של ניהול סטארטאפ בשלב מוקדם. שיח עם יזמים נוספים יכול לעזור להבין שלא מדובר רק בהם - שהאתגרים שהם חווים משותפים לאחרים, ושיש אנשים שמבינים בדיוק מה הם עוברים.
- מנטורינג ממישהו בעל ניסיון הוא בגדר חובה. בין אם זה מנכ"ל ותיק בתעשיה או פרטנר בקרן שהשקיעה בך, מציאת מנטור מנוסה, שעבר שלבים דומים לשלך, יכולה לספק נקודת מבט חיצונית ותמיכה בקבלת החלטות. לעיתים הדבר החשוב ביותר הוא פרספקטיבה, וכזו יכולה להגיע רק מאדם חיצוני לסיטואציה. המנטור יכול לשמש לא רק כיועץ מקצועי אלא גם כמי שיודע להקשיב ולהיות שם בזמנים הקשים.
- אימוץ גישה פתוחה וסלחנית לסיטואציה. המנכ"ל לעיתים מרגיש שעליו להיות חזק כל הזמן, כדי להציג חזות של ביטחון בפני הצוות והמשקיעים. אך דווקא גישה פתוחה וכנה יכולה לעזור להפחית את תחושת הבדידות. לשתף את השותפים ברגשות, לדבר על הקשיים, ואפילו שיתוף העובדים בכובד הראש הנדרש לקבלת ההחלטות - כל אלו יכולים לעזור ליצור סביבת עבודה תומכת יותר.
האתגר הוא חלק מהמסע
בדידות המנכ"ל היא חלק מהמסע היזמי, אך היא לא חייבת להגדיר אותו. עם התמיכה הנכונה, חיבור לקהילה, ואימוץ גישה סלחנית יותר, ניתן לצמצם את תחושת הבדידות ולהפוך אותה לכלי לצמיחה אישית ומקצועית. האתגר הוא אמיתי, אך כך גם הפתרונות. יזמים שמצליחים להתמודד עם הבדידות ולבנות סביבם רשת תמיכה חזקה, יוכלו להוביל את החברה שלהם להצלחה ולפרוץ דרך.
אני זוכר שבתקופה שהקמתי את החברה שלי היו ימים שבהם הבדידות כמעט גרמה לי לעצור, בייחוד ברגעים בהם נאלצתי לקבל החלטות כבדות משקל. על עצמי למדתי שהדרך להקל את התחושה הזו היא למצוא מישהו שיהיה שם בעבורי לעזרה בקבלת החלטות. וינסנט אומירה, שהיה אז מנכ"ל של חברת Instadebit, היה מי שתמך בי באותה והיה לי ערוץ ישיר להתייעצות מולו ושיתוף לפני קבלת החלטות משמעותיות ולימים הפך למשקיע בקרן Horizon. זה היה תהליך לא פשוט, אבל לימים הבנתי את חשיבותו ועד כמה תמיכתו עזרה לי להתקדם קדימה ולא לוותר.
יזמים בתחילת הדרך, במיוחד בשלבים המוקדמים, צריכים לזכור שהם לא לבד. הקשיים הם חלק מהדרך, וההצלחה תלויה לא רק בכישרון ובמזל, אלא גם ביכולת להתמודד עם האתגרים שמגיעים עם התפקיד.
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
פודקאסט
38 דק'
03/2025
297: ״על הספה״ - להיות מכור לאתגר, אופיר ארליך על המנוע הפנימי ליזמות
להיות יזם זה לא רק לחלום בגדול, זו גם ההתמודדות עם חוסר ודאות, משברים, ולילות בלי שינה. בפרק הזה של ״על הספה״, סדרת שיחות שבה אנחנו מדברים על האספקטים הפסיכולוגיים של יזמות - נועה מץ מארחת את אופיר ארליך, מייסד-שותף ומנכ"ל EON, לשיחה על הדלק שמניע יזמים.
פודקאסט
9 דק'
03/2025
ללמוד מטעויות: 5 אתגרים ושיעורים בצוותי פיתוח
אנחנו מדברים על שיעורים חשובים שלמדנו: מבחירות טכנולוגיות, דרך דילמות של Outsource מול פיתוח פנימי, ועד מבנה הצוותים, גיוס מפתחים ודוקומנטציה.
פודקאסט
35 דק'
01/2025
287: סטארטאפים בניו-יורק - איך התחלנו בשוק האמריקאי? (יותם כהן)
אנחנו מדברים על המעבר מישראל לניו יורק, על הבחירה להתקרב לשוק האמריקאי ועל האתגרים שבניהול חברה בשני צדי האוקיינוס.
פודקאסט
46 דק'
01/2025
286: סטוריטלינג עסקי - שש דרכים לספר את הסיפור שלך (ד״ר נועם פיינהולץ)
אנחנו מדברים על טכניקות פרקטיות להצגה עצמית: מסיפור קצר ומדוייק, דרך שימוש במספרים שמספרים את הסיפור שלנו בצורה עוצמתית, שימוש ברגעים קטנים כדי ליצור חיבור אמיתי ועד המודל שעוזר לנו לספר על עצמנו - מבלי להעמיד את עצמנו במרכז.
פודקאסט
53 דק'
12/2024
״על הספה״ פרק 1: רן רבנזפט על שתי מערכות היחסים החשובות בדרך היזמית
שיחה אינטימית עם רן ריבנזפט קו-פאונדר של חברת ״אפסגון״ על שני הקשרים שעיצבו את חייו כיזם: מערכת היחסים עם השותף שלו ניצן, והמערכת הזוגית שלו עם אשתו נטע.
פודקאסט
31 דק'
12/2024
283: בואו נדבר על Startup for Startup - פרק מטא במיוחד
אנחנו מדברים על השינוי שStartup for Startup עברה במהלך השנים, איך היוזמה נראית היום וגם על האתגרים שעומדים בפנינו במסע לדחוף את האקו-סיסטם הישראלי קדימה.
בלוג
3 דק'
12/2024
כולנו רוצים עובדים מלאי תשוקה לעשייה. איך גורמים לזה לקרות?
בלוג
4 דק'
12/2024
CEO Loneliness Affect: האתגר המרכזי בהובלת חברה
פודקאסט
37 דק'
10/2024
לבנות מתוך ההריסות: הסיפור של ירון שי ו״נקסט אוקטובר״ (יזהר שי)
בפרק שמוקדש לציון שנה לטבח 7 לאוקטובר, יזהר שי יספר על בנו ירון ז״ל, איך הוא וחבריו הצילו את חייהם של תושבי קיבוץ שלם, ועל מסע של אופטימיות ותקווה ישראלית - על האומץ לבנות במקום שבו הכל נחרב.
בלוג
5 דק'
03/2024
איך פרויקט צדדי יכול לקדם אותנו לתפקיד הבא?
וידאו
56 דק'
01/2024
כל מה שפספסתם בעולם ה-AI ברבעון האחרון של 2023
מה קרה בעולם ה-AI מאז שהתחילה המלחמה? אורי אליאבייב, מומחה AI ומייסד קהילת Machine & Deep Learning Israel, משתף בכל הטכנולוגיות החדשות, בטרנדים שצריך להכיר, וגם בהזדמנויות מעניינות בתחום בעתיד.
פודקאסט
13 דק'
12/2023
235: השיעורים שלמדנו ב-2023
אנחנו מסכמים את שנת 2023 בפרק מיוחד עם חברי הקהילה שלנו, על השיעור האחד שהם למדו מהשנה האחרונה. האזינו עכשיו לפרק באתר.
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup