מוטי אלקיים,
Founder ,Atlantic Brands
איך ה"פיץ' סייקל" יחבר משקיעים לסטארטאפ ולחזון שלכם
2024-02-04
•
5 דקות קריאה
עד 2023 היה קל להאמין שיש טמפלט קבוע לפיץ' שלפיו מציגים למשקיעים. אלא שבתקופה שבהן השקעות כבר לא נפוצות כבעבר, צריך לעדכן גרסה ולהציג את המוצר והחברה שלכם בצורה שונה. יזמים וסטארטאפיסטים שרוצים לגייס כסף נדרשים יותר מתמיד להציג את החזון שלהם בצורה שתחדור את סף הקשב של המשקיעים ותעלה "מעל הרעש".
במידה מסוימת, אפשר לחשוב על זה כמו הורים. אם יש לכם כסף והילדים מבקשים צעצועים, קל יותר להסכים. אבל אם ההכנסה נפגעה – כפי שקרה לעובדי הייטק רבים שהתמודדו עם קיצוצים רחבים בשנה האחרונה – צריך שתהיה סיבה טובה להוצאה הזו.
כך ה"פיץ' טמפלט" מחליש את הסיפור שלכם
אני יכול למנות בקלות "עשרה דברים שאני שונא לגבי טמפלטים", אבל אתמקד באחד: "פיץ' טמפלט" שאומר ליזמים מה להציג לפי רשימה שמוגדרת מראש, וכך רוב היזמים עושים לאותו הפורמט המיושן "העתק-הדבק", מה שגורם למשקיעים לסוג של תרדמת- שכן המוח שלהם כבר התרגל לתבנית מצגת גנרית שמוצגת 500 פעמים בחודש.
מהניסיון שלי - משקיעים שרואים את אותה המצגת שוב ושוב נוטים לאבד עניין במהירות, לכן צריך היזם המתחיל לבדל את עצמו ככל הניתן - ולהביא תבנית חדשה ומיוחדת עם הצעת ערך ברורה עבור המשקיע הפוטנציאלי.
תבנית הפיץ המסורתית כוללת את הסדר הבא:
- הצגת הבעיה
- הפתרון
- דמו
- יתרונות
- טרקשן (Traction – כלומר השלבים שהסטארטאפ עבר עד כה)
- ניתוח שוק
- מגמות והזדמנויות
- מודל עסקי
הבעיה בתבניות הללו זה שהן מקבעות את הרעיונות והאנרגיה של הפיץ' לתוך רצף קבוע מראש. זו שיטה שכבר לא רלוונטית לשוק הנוכחי.
מעבר לשאלה מה להציג, יזמים צריכים לשאול את עצמם למה משקיע פוטנציאלי צריך להקשיב להם ואיך משמרים רמת התעניינות למשך כל המצגת. אם יזמים רוצים לשמור את המשקיעים מחוברים למיזם, לחזון ולמוצר שלהם, כדאי לוותר על ה"פיץ' טמפלט" ולעבור ל"פיץ' סייקל".
הכירו את שיטת ארבעת השלבים ל"פיץ' סייקל"
שיטת הפיץ' סייקל כוללת ארבעה שלבים והיא מאפשרת לקחת את המשקיעים הפוטנציאליים למסע עוצמתי, באמצעות סטוריטלינג שמחבר את היזם והחזון למשקיע. זאת, בגלל שמבנה הפיץ סייקל לא נועד רק לשם העברת מידע, אלא בנוי כדי לייצר מעגל קשב ותשומת לב בקרב המשקיעים ולשמור עליהם עד הסוף ההצגה.
אז איך עושים את זה נכון?
שלב ראשון- הכניסו את המשקיע לעולם שלכם
משקיעים יכולים לקבל החלטה על סמך שלושת הדקות הראשונות של השיחה. לכן, לתפוס את הדמיון שלהם כבר מההתחלה הוא המפתח.
בחלק הזה, היזם ייתן הצגה אישית קצרה שלו, יתייחס למטרה שלשמה הוקמה החברה ולאחר מכן יעבור לסיפור המהותי שגרם להקמת החברה. מטרת הסיפור המהותי היא לכלול בתוכו באופן אמיתי את ההשראה, מקור הבעיה, קהל היעד ואת הפיתרון.
שיטה זו, במקום הצורה הלינארית של הפיץ טמפלט תאפשר למשקיע הפוטנציאלי שמולכם לדמיין את עצמו בתוך "העולם" של הסטארטאפ ולא רק בתור מי שצופה בו. הסיפור המהותי נותן קונטקסט חיוני שעליו תשען כל המצגת ומאפשר יצירת קשר אישי עם המשקיע שיימשך עד סוף הפיץ'.
שלב שני- הציגו את ההזדמנות
לאחר יצירת הקשר עם המשקיע אפשר לעבור להצגת ההזדמנות העסקית. המטרות של החלק הזה ב"פיץ' סייקל" הן:
- להגדיר את הצעת הערך של המוצר, תוך התייחסות לסיפור של החברה ומטרתה
- לתת סקירה קצרה של המוצר (דמו או אבטיפוס יכולים לעזור אך הם לא בגדר חובה)
- להראות למה ואיך החברה שלכם סקיילאבילית (ברת-צמיחה)
ואם באמת רוצים לשמור על הקשב של המשקיעים, כדאי לזכור את זה: המנעו ממספרים שלא מהעולם הזה. במקום שקף ה-TAM (השקף שמציג את כלל הפוטנציאל בשוק של המוצר שלכם ונפוץ ב"פיץ' טמפלט") –מומלץ להתמקד בהסבר עם היגיון הפשוט שמאחורי המוצר – ומדוע כל חברה בתחום הפעילות הרלוונטי תרצה להשתמש בו.
חושב לבנות את ההזדמנות העסקית בהקשר לסיפור ולתת תחזיות ראליסטיות למכירות. המנעו משקפים שמדברים על גודל שוק של $300B. משקיעים לא מתרגשים מגודל שוק לא ריאליסטי. לא שם הם רואים את ההזדמנות.
התמקדו בתהליך שינוי העבודה שבו המוצר שלכם עוזר. אל תתמקדו במוצר עצמו שכן הטכנולוגיה היא משנית בפיץ. השינוי בתהליכי העבודה הוא מנוע צמיחה שהיזמים שלכם מחפשים לראות שכן שינוי זה הוא מה שניתן ליישם בכל חברה בתעשיה שאליה אתם פונים. שינוי תהליכי עבודה זו מטרת החברה שלכם, לא המוצר.
שלב שלישי- הסבירו בפשטות: למה דווקא אתם?
החלק הזה נועד לספק תשובה לשאלה אחת פשוטה: למה דווקא אתם?
כמו שציינתי בפיסקה הקודמת, משקיעים בחברות צעירות, בראש בראשונה משקיעים ביזמים. הטכנלוגיה, גודל השוק, צוות היועצים המרשים שבניתם (טיפ קטן, advisory board כבר לא מרשים משקיעים כל כך) ועוד הם משניים.
קחו את הזמן להציג בבירור למה אתם (היזמים או החברה) בהקשר של הסיפור שסיפרת בהתחלה, האנשים הנכונים למשימה שעומדת לפניכם.
אם חוויתם על בשרכם את הכאב שאתם באים לפתור, זה יתרון גדול בעיניי המשקיעים.
בחלק זה כדאי לתת סקירה עליכם או על האנשים שבצוות, על הטרקשן העסקי (הוסבר בפסקאות קודמות) על הסביבה התחרותית – ולמה אתם אלו שיכולים לנצח בה.
בחלק הזה כדאי לא לשכוח: כשאתם ממצבים את עצמך מעל המתחרים שלכם בפינה הימנית העליונה, ודאו שיש לכם סיבה אחת פשוטה ותמציתית על הסיבה שדווקא אתם שם. אם אתם לא מצליחים לעשות את זה, כדאי לבדוק מחדש את הצעת הערך שלכם.
שלב רביעי- שאלת מליון הדולר
בשלבים מוקדמים של גיוס הכספים, השלב הרביעי והסופי של "הפיץ' סייקל", הוא גם החשוב ביותר.
הרבה יזמים שואלים אותי מהי הדרך הנכונה לבקש את סכום ההשקעה. ואני תמיד אומר שהדרך הכי נכונה לקבל כסף היא לא לבקש אותו. וכך גם במצגות משקיעים.
במקום לסיים את המצגת בבקשה של כסף (אם נהיה כנים אף אחד לא אוהב שמבקשים ממנו כסף - אפילו משקיעים) שחותמת את הפיץ בצורה קרה, צרו עניין בהבנת הסכום שאתם צריכים כדי להגדיל את העסק. תדמיינו את עצמכם עומדים מול משקיע ואומרים את המשפט הבא:
"אנחנו מקווים שהבנת את החזון של החברה שלנו ואם אתה רוצה לדעת איך אנחנו מתכוונים לנצל את הגיוס הנוכחי של $4.5 מליון דולרים כדיי להשיג את יעדי החברה נשמח לעבור ביחד על התכנית העסקית שלנו ותהליך החדירה לשוק". כך, אנחנו מאפשרים להם לומר פשוטו כמשמעו: "כן, אני רוצה לשמוע"
הסיבה היא מאוד פשוטה. בסטוריטלינג ובטכניקות מכירה, בקשה לעניין היא בעלת סיכויים הרבה יותר גדולים לתגובה חיובית מאשר בקשה לכסף.
זה לא סוד שהמטרה של פגישה ראשונה עם משקיע היא להגיע לפגישה שנייה. בדומה, המטרה של חמש הדקות הראשונית בפרזנטציה הן לתפוס את תשומת לבו של המשקיע ולגרום להם לרצות לשמוע את 40 הדקות שנותרו. שימוש בארבעת השלבים של ה"פיץ' סייקל", יבטיח שהם אכן ירצו לעשות את זה וישארו מחוברים לאורך כל המצגת שלכם.
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
בלוג
3 דק'
04/2025
מערכת יחסים בשלט רחוק: איך לנהל צוותים מרחוק בצורה אפקטיבית
מערכת יחסים בשלט רחוק: איך לנהל צוותים מרחוק בצורה אפקטיבית?
פודקאסט
40 דק'
04/2025
עקרונות בניהול - רועי מן, מנכ״ל מאנדיי (השמעה חוזרת)
איך יוצרים מנטליות בצוות של הגעה ליעדים? איזה כלים משמעותיים יש למנהל בתחילת הדרך? איך מנהל יכול למדוד את עצמו? בפרק השבוע אנחנו מביאים הקלטה של מפגש שערכנו עם רועי מן, שבו הוא סיפר על פרקטיקות שמלוות אותו עוד מתחילת הדרך, על העקרונות שמובילים אותנו במאנדיי סביב גיוס, קידום ופיטורים, וגם על איך אפשר למדוד את עצמנו בתור מנהלים.
וידאו
38 דק'
04/2025
מה הבעיה שלך? איך לדעת שאתם פותרים את הבעיה הנכונה
בלוג
5 דק'
04/2025
AI evals: תפקידו החדש של מנהל המוצר?
פודקאסט
20 דק'
04/2025
מה מנהלי מוצר יכולים ללמוד מהמוצר הכי ויראלי בשוק? מחשבות על Base44
בפרק הזה אנחנו צוללים להצלחה של Base 44, מנתחים איך כלים מבוססי AI משנים את הדרך שבה בונים מוצרים, ואיזה תובנות מנהלי ומנהלות מוצר יכולים לקחת לעבודה היומיומית שלהם. נדבר על הדרך לקיצור הזמן עד לרגע קבלת הערך עבור המשתמשים, על תמחור חכם, ויראליות מובנית, וגם על האתגרים שבאים עם הצמיחה המהירה. האזינו לפרק באתר
וידאו
04/2025
Nine out of ten companies fail. Why fail if you can succeed? (Yonatan Stern)
ההרצאה מהווה הזדמנות ייחודית ללמוד מנסיונו של יונתן שטרן, מייסד זומאינפו, ביזו, אופסטר וחברות אחרות, מייסד ומנכ"ל של smartup academy. בהרצאה יונתן מספר מניסיונו האישי על תובנות מעשיות שיכולות לעזור לצמיחה ולהתפתחות של הסטארט-אפ שלכם. יונתן מרחיב על למה סטארטאפים נכשלים? איך זה קשור לגיוסי כספים? איך הכל קשור בזמן חיי החברה? ולמה צריך לדעת כל הזמן להוסיף מנועי צמיחה. הרצאה ייחודית ומרתקת שהייתה חלק מאירוע האנג'לים שלנו ב30.3.25.
פודקאסט
37 דק'
04/2025
298: הכל על PLG ו- SLG: השיקולים שבבחירת אסטרטגיית צמיחה (ערן זינמן ורועי מן)
פודקאסט
38 דק'
03/2025
297: ״על הספה״ - להיות מכור לאתגר, אופיר ארליך על המנוע הפנימי ליזמות
להיות יזם זה לא רק לחלום בגדול, זו גם ההתמודדות עם חוסר ודאות, משברים, ולילות בלי שינה. בפרק הזה של ״על הספה״, סדרת שיחות שבה אנחנו מדברים על האספקטים הפסיכולוגיים של יזמות - נועה מץ מארחת את אופיר ארליך, מייסד-שותף ומנכ"ל EON, לשיחה על הדלק שמניע יזמים.
בלוג
4 דק'
03/2025
איך להפוך נטוורקינג למכירות
פודקאסט
10 דק'
03/2025
בקצרה: המענקים שכדאי לסטארטאפ שלכם להכיר ואיך לשלב אותם באסטרטגיה רחבה
בפרק נבין למה מדינות משקיעות מיליארדים בטכנולוגיה, אילו מענקים זמינים לסטארטאפים ישראליים, ואיך לשלב אותם באסטרטגיית הגיוס שלך בצורה חכמה.
בלוג
3 דק'
03/2025
איך להצליח בפגישה ראשונית עם תאגיד – טעויות נפוצות וטיפים
בלוג
5 דק'
02/2025
בונים צמיחה חכמה: ניהול פיננסי המשפר מדדים ומגביר אטרקטיביות לגיוס הבא
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup