

דמי בן-ארי ,
Co-Founder ו CTO, Panorays
איך לבחור Technology Stack לסטאראטפ?
2022-09-14
•
6 דקות קריאה
אחד הנושאים שיצא לי לעסוק בו כבר לא מעט פעמים בקריירה שלי ועולה לפחות פעם אחת בחייה של חברה אם לא מספר רב של פעמים, בכל שינוי ארגוני או בכל Pivot, והוא: ״איזה Technology Stack אני אבחר לחברה / מוצר שלי?״
זה נושא שמדובר בקרב מנהלי פיתוח, ארכיטקטים, מנהלי מוצר, מפתחים, כמעט כל בעלי התפקידים בחברה, אבל זה מעבר לטכנולוגיה בלבד, כי זה בסופו של דבר משפיע ישירות על המוצר ועל ה Business.
כמעט בכל קבוצת CTO's, וגם בקהילות שאני מעורב בהן, זה נושא שיחה שתמיד עולה.
(ספוילר, אני לא הולך לתת פה תשובות, אלא יותר נדבר על השיקולים שצריך לחשוב עליהם וגם לאיפה זה יכול לגלגל אותנו בעתיד החברה)
אז ממה מתחילים?
השאלות הרגילות כנראה עולות בראש:
- איזה שפת תכנות? האם זה Java או Python?
- איזה Cloud Provider נבחר? Google Cloud או AWS?
- איזה ארכיטקטורה? האם אנחנו נשתמש ב Microservices או Monolith?
אז בגדול, הייתי מתחיל מהנושאים שאנחנו צריכים להתייחס אליהם וגם קצת דוגמאות שאולי ימחישו בכל נושא על מה מדובר:
סוג המוצר שאנחנו רוצים לבנות:
-
- האם המוצר שלנו יהיה B2B / B2C / B2B? (או עוד הרבה סגנונות).
- זה הולך להשפיע לנו מאוד גם על הארכיטקטורה שאנחנו נבחר, וגם על איזה פלטפורמות אנחנו הולכים לפתח עליהן.
- לדוגמא אם מחליטים ללכת על פתרון שהוא Consumer Based אז יכול להיות שהגישה תהיה Mobile First ברמת ה Frontend שלנו ואז נרצה לפתח את זה ב iOS או ב Android שזה מכווין אותנו מאוד לצורה מסוימת, אבל פתאום נחליט שזה אפליקציה שלא צריכה להיות מותאמת מאוד למכשירים, ולכן אין בעיה לפתח זאת ב React Native בכדי שידע לתמוך בכל הפלטפורמות ונוכל לגייס מפתחים שמפתחים בכלל מעל ה framework הזה ולא לכל פלטפורמה בנפרד.
- בכל אופן, נצטרך לחשוב על טכנולוגיית Backend שתדע לתמוך, ונמשיך בדוגמא שלנו הקודמת, צריך גם להתייחס לארכיטקטורה שנרצה לבנות, ואיך מתקשרים עם השרתים? באיזה פרוטוקול? ופה אנחנו צריכים לקחת בתור שיקול איזה תעבורה הולכת להיות ואיך גם התהליכים מתנהלים במערכת? כי זה מאוד ישפיע אם אנחנו נבחר טכנולוגיה שיודעת לתמוך ב 100 משתמשים במקביל בתוכנה שלנו או 100 מיליון. (כמובן שאנחנו מדברים על החזון כולנו יודעים שבהתחלה הולכים להשתמש כנראה: אמא שלי, החברים הקרובים שלנו, ואולי גם כמה אנשים שחילקנו להם ארטיקים בים כדי שיתקינו את האפליקציה שלנו).
- לאחר מכן, נוכל להחליט האם זה יהיה Java או Python וגם איזה Framework אנחנו נשתמש.
- אבל תזכרו, בסוף זה אמור לשרת את ה Business ולא סתם ״להיות היפסטר תוכנה מגניב שכותב ב Go כי אני יכול לרשום את זה אחרי זה בקו״ח״.
האם המוצר יהיה SaaS או On-Prem
-
- השיקול הזה הולך לבסס הרבה מהארכיטקטורה שלנו בפיתוח המוצר, וגם על הטכנולוגיות שאנחנו נחבר בכדי לממש. זה מאוד תלוי למי אנחנו הולכים למכור את המוצר, כי נגיד אם אנחנו נבוא למכור את המוצר לממשלת ארה״ב, יש סיכוי גדול שאנחנו נהיה חייבים לתת פתרון שהוא On-Prem, או אולי אפילו Hybrid שמשלב גם Cloud (רגע, הוא גם צריך להיות סופר דופר מוגן וסודי נכון?)
- אם כבר הלכנו ל Cloud, אז גם פה יש שיקול מאוד גדול, של איזה Cloud לבחור? איפה המידע הולך להיות, באיזה Data Center? וגם אולי אנחנו רוצים Multi-Cloud כי אנחנו בכלל מוכרים מוצר למפתחים ורוצים לתמוך בכמה שיותר אפשרויות.
- הדוגמא הטובה לזה, כשיצא ה GDPR - רגולציה של פרטיות עולמית, אז כל מי שבחר לממש את הפתרון שלו רק בארה״ב נתקל בהרבה בעיות של שיכנוע לקוחות ב״למה זה בסדר שהמידע שלכם לא נמצא באירופה״, וכל זה בהשפעה של כמה קליקים של לשים את המידע באירופה / ארה״ב או אוסטרליה, כי זה כל כך קל. אבל בשורה התחתונה, יכול מאוד להשפיע לפי המדינות שאנחנו מוכרים אליהן. רוב הפעמים גם בעתיד אנחנו נגיע למימוש המוצר גם בכמה מקומות בגלובוס.
איזה כלים אנחנו הולכים לבחור לסביבת הפיתוח
-
- חלק שאי אפשר להתעלם ממנו הוא העניין של איזה סביבת פיתוח אנחנו בוחרים ואיזה כלים אנחנו נבחר כדי לנהל גם את כל תהליך הפיתוח.
- בטח שמעתם את כל הקללות של: JIRA, GitHub, VS Code, IntelliJ, Pycharm ועוד טובים ורבים, וזה כבר נכנס לכל מיני פינות של ״חסידויות״ של חנונים. שורה תחתונה, זאת התשובה המעצבנת ביותר: ״זה תלוי״. תלוי באיזה שיקולים עשינו בנקודות הקודמות, שיגזרו את השפות תכנות שאנחנו נבחר, וגם כתלות בגוף הפיתוח באיזה כלי אנחנו נבחר לניהול כל התהליך, יש היום אינסוף סטארטאפים / חברות ומוצרים שעוזרים לנהל את התהליך כולו, ואנחנו צריכים לבחור מה מתאים בכל שלב של החברה / מוצר / פיתוח.
- לדוגמא, ביום הראשון של החברה כנראה שאתם תפתחו mono-repo ב Git ואז כל המפתחים עושים deployment ביחד ל Production - וכל זאת כדי לזוז מהר, ואחרי שיש לכם פיתוח של 10 אנשים, אתם כבר תתחילים לעבוד ביחד עם ה DevOps שלכם על לבנות Continuous Integration Pipeline שבקליק יוכל לאחד ולעשות אוטומציה של כל התהליך (אני יודע שזרקתי הרבה קללות, אבל ״זה קשה, תסמכו עליי״)
איזה כלים אנחנו נבחר ל Analytics
-
- אתם מכירים את ה Buzzword הזה שנקרא ״Data Driven״, אז לטובת זה כמובן שאנחנו צריך דאטה, וזה אומר שאנחנו צריכים להביא את המידע לדוגמא של השימוש במוצר שלנו למקום מרכזי, לדעת לנתח אותו, להעביר אותו לגורמי ה Product בארגון, וגם כמובן להסיק ממנו מסקנות.
- מוצרים כמו Mixpanel או לדוגמא Heap ועוד רבים וטובים, שבסוף נותנים לנו הרבה מאוד מטריקות שאפשר לשדר מהמוצר ולהעביר לניתוח פנימי כדי לדעת איך להחליט החלטות מוצריות הרבה יותר נכונות וגם ליישם את ההחלטות בהתבסס על מידע אמיתי ולא ״תחושת בטן״ של המפתח שלנו.
- זה עולם ומלאות, ובהתאם לכמות ה Data שאחנו נאסוף, יכול להיות שתיוולד מחלקה שלנו בפיתוח שלנו (ספוליר - אם החברה תתקדם זה יקרה, תהיו בטוחים בזה) שמתעסק רק בזה.
המוצר שלנו ״אמור להיות מאובטח, לא?״ - Cyber Cyber Cyber
-
- אז כמובן, תמיד נכנס השיקול של איזה כלים אנחנו צריכים לממש בכל הסביבה שלנו, כדי שהפיתוח יהיה מאובטח, המוצר יהיה מאובטח, וכל זאת ועוד כדי שלא יפרצו אלינו, שמידע הלקוחות שלנו יהיה מוגן, וגם שנוכל לתפקד במהלך מתקפת הסייבר הבאה (שהיא תהיה, תאמינו לי) כדי שהלקוחות שלנו יוכלו תמיד להמשיך לעבוד.
- אבל יש פה עוד שיקול, וזה אולי נשמע כמו משהו מאוד משעמם: Compliance - ובזה אני אחבר את זה קצת יותר ל Business, כי היום כדי למכור את המוצר שלנו, במיוחד בתעשייה ה B2B ובסגנון שלה, אנחנו חייבים לעמוד בסטנדרטים מאוד גבוהים של Cyber Security ולכן, המימוש של הצד הטכנולוגי בתחום הזה הוא חיוני כדי לעשות את הצעד הראשון במכירות של המוצר.
- זה עולם שלם, שאנחנו לא ניכנס אליו מאוד לעומק (מקום לפוסט נוסף )
צריך שמערכת תהיה למעלה תמיד? אז מכניסים עוד סיבוך של Monitoring
-
- כאן אנחנו ניגע קלות באלמנט מאוד חשוב של זמינות של המערכת שלנו ושל המוצר שלנו, צריך ברמה ה Business לדעת מה אנחנו מספקים ללקוחות ואיזה רמת זמינות של המוצר אנחנו צריכים להיות? נניח בתחום של בנקאות, כנראה שאנחנו לא רוצים שיהיה מצב ש״אופס״ ואיבדנו טרנזאקציה כלכלית של אחד הלקוחות שלנו שיכול להיות שהיא שווה מיליוני דולרים.
- כדי לוודא את הזמינות של המערכות שלנו, אנחנו צרכים לממש הרבה מאוד פתרונות ל Monitoring ו Logging וגם תגובה לתקלות, והכל זה עוד ועוד מערכות שאנחנו צריכים לממש.
- זה לא עולם פשוט בכלל ויש המון מערכות שאנחנו נצטרך להכניס לתהליך, והכל חייב לצאת מהשאלות הראשונות של איזה סגנון מוצר אנחנו מוכרים.
אז נכון שחשבתם שתהיה פה תשובה קצרה של חנון שאומרת ״ברור ש JAVA״ וקיבלתם חפירה של החיים שלא תבייש את טולסטויי, אבל זה באמת כי הסט ההחלטות שצריך לקבל הוא מאוד מורכב וצריך לדעת איזה דברים צריך לשקול ולפתוח בין כל המעורבים בתהליך וגם לקבל בהבנה שדברים ישתנו, והחלטות שקיבלתם ביום הראשון של החברה יהיו נכונות אולי לרגע נתון, אבל פחות נכונות בשלב יותר מתקדם של החברה וידרשו שינוי.
מראש אני מתריע, לא נגעתי בכל התחומים שלדעתי ״בוחרים טכנולוגיה בגללם״, אבל אלו באמת המרכזיים מביניהם.
----------------
דמי בן-ארי, הוא ה- Co-Founder ו CTO של חברת Panorays, חברת סייבר שמתעסקת בניהול הסיכון מגורמי צד שלישי. הקים שתי קהילות מפתחים, ״Big Things״ וגם את Google Developer Groups Cloud (שמתעסקות ב Big Data, Data Science, DevOps, Cloud ושאר יקרות), ואחד ממקימי עמותת בוגרי אופק שמקדמת תחומים של יזמות וטכנולוגיה.
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
פודקאסט
7 דק'
04/2025
בקצרה - איך פונים למשקיעים (ואיך לא) בעזרת AI
תהליך גיוס ההון לסטארטאפים צעירים הוא מטבעו תהליך מורכב, תובעני, ולעיתים גם מתסכל. בעידן שבו כלי AI הופכים לחכמים ונגישים יותר, יזמים יכולים להיעזר בהם כדי לייעל את הפנייה למשקיעים, ממחקר שוק וניתוח פרסונות משקיעים, דרך כתיבת מצגות ומיילים מותאמים אישית, ועד סימולציה של שאלות מראיונות השקעה. אבל לצד כל ההזדמנויות, חשוב לזכור: משקיעים מזהים …
איך לבחור Technology Stack לסטאראטפ? לקריאה »
בלוג
3 דק'
04/2025
מערכת יחסים בשלט רחוק: איך לנהל צוותים מרחוק בצורה אפקטיבית
מערכת יחסים בשלט רחוק: איך לנהל צוותים מרחוק בצורה אפקטיבית?
פודקאסט
40 דק'
04/2025
עקרונות בניהול - רועי מן, מנכ״ל מאנדיי (השמעה חוזרת)
איך יוצרים מנטליות בצוות של הגעה ליעדים? איזה כלים משמעותיים יש למנהל בתחילת הדרך? איך מנהל יכול למדוד את עצמו? בפרק השבוע אנחנו מביאים הקלטה של מפגש שערכנו עם רועי מן, שבו הוא סיפר על פרקטיקות שמלוות אותו עוד מתחילת הדרך, על העקרונות שמובילים אותנו במאנדיי סביב גיוס, קידום ופיטורים, וגם על איך אפשר למדוד את עצמנו בתור מנהלים.
בלוג
3 דק'
04/2025
פיבוט כמנוע צמיחה: איך לעשות שינוי נכון בסטארטאפ שלכם
וידאו
38 דק'
04/2025
מה הבעיה שלך? איך לדעת שאתם פותרים את הבעיה הנכונה
בלוג
5 דק'
04/2025
AI evals: תפקידו החדש של מנהל המוצר?
פודקאסט
38 דק'
04/2025
299: עקרונות בבניית רואדמאפ ואסטרטגיה מוצרית (דניאל לריה וסיתוון אמיר)
אנחנו מדברים על איך יוצרים את הבסיס לעבודה על התוכנית המוצרית השנתית, איך מקשרים את החלקים השונים בחברה שפוגשים את הלקוחות בכל יום, איך שומרים על איזון בין מה שהלקוח מבקש למה שהוא ״צריך״ ויזיז את המטריקות העסקיות, ואיך מצליחים לעשות את ההחלטות הנכונות עבור החברה ועדיין מצליחים לשקף את המורכבות לכל המחלקות השונות.
פודקאסט
20 דק'
04/2025
מה מנהלי מוצר יכולים ללמוד מהמוצר הכי ויראלי בשוק? מחשבות על Base44
בפרק הזה אנחנו צוללים להצלחה של Base 44, מנתחים איך כלים מבוססי AI משנים את הדרך שבה בונים מוצרים, ואיזה תובנות מנהלי ומנהלות מוצר יכולים לקחת לעבודה היומיומית שלהם. נדבר על הדרך לקיצור הזמן עד לרגע קבלת הערך עבור המשתמשים, על תמחור חכם, ויראליות מובנית, וגם על האתגרים שבאים עם הצמיחה המהירה. האזינו לפרק באתר
פודקאסט
37 דק'
04/2025
298: הכל על PLG ו- SLG: השיקולים שבבחירת אסטרטגיית צמיחה (ערן זינמן ורועי מן)
פודקאסט
38 דק'
03/2025
297: ״על הספה״ - להיות מכור לאתגר, אופיר ארליך על המנוע הפנימי ליזמות
להיות יזם זה לא רק לחלום בגדול, זו גם ההתמודדות עם חוסר ודאות, משברים, ולילות בלי שינה. בפרק הזה של ״על הספה״, סדרת שיחות שבה אנחנו מדברים על האספקטים הפסיכולוגיים של יזמות - נועה מץ מארחת את אופיר ארליך, מייסד-שותף ומנכ"ל EON, לשיחה על הדלק שמניע יזמים.
פודקאסט
10 דק'
03/2025
בקצרה: המענקים שכדאי לסטארטאפ שלכם להכיר ואיך לשלב אותם באסטרטגיה רחבה
בפרק נבין למה מדינות משקיעות מיליארדים בטכנולוגיה, אילו מענקים זמינים לסטארטאפים ישראליים, ואיך לשלב אותם באסטרטגיית הגיוס שלך בצורה חכמה.
בלוג
3 דק'
03/2025
איך להצליח בפגישה ראשונית עם תאגיד – טעויות נפוצות וטיפים
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup