

אסף שטרית,
Mobile Tech Lead, Evinced
איך להטמיע נגישות בפיתוח שלכם?
2024-12-16
•
4 דקות קריאה
בעידן הדיגיטלי, כולנו זקוקים לנגישות בשלב כזה או אחר. בין אם מדובר בהגדלת הפונט כדי לראות טוב יותר, בשימוש בהגדרות מסך מותאמות במצבים של תאורה באור או בחושך, או אפילו כשיש רק יד אחת פנויה, נגישות דיגיטלית היא לא דבר השמור רק למתמודדים עם מוגבלויות קבועות. היא הכרחית לכולנו במצבים שונים, ולכן, רצוי שגם מפתחים יכירו את הכוח הטמון בה.
מפתח שמבין בנגישות דיגיטלית הופך לא רק למתכנת טוב יותר, אלא גם לאדם שתורם תרומה משמעותית לארגון שבו הוא עובד ולחברה כולה. כשמתכנתים מבינים כיצד לבנות ממשקים שמתאימים לכולם, הם לא רק ממלאים אחר דרישות רגולטוריות, אלא גם מספקים חוויית משתמש, נוחה ואף טובה יותר, לכולם. לכן, הכשרת מתכנתים בתחום הנגישות דיגיטלית היא מהלך הכרחי ואף בסיסי בעולם בו אנו חיים, ובעל ערך שמוביל לפיתוח מוצרים טובים יותר וקוד נקי, קריא ויעיל יותר.
האתגרים בנגישות דיגיטלית
לא הכל ורוד- הנגשה דיגיטלית יכולה להוות אתגר לא פשוט עבור מפתחים. בניגוד לבעיות הנדסיות קלאסיות, שמלוות בהדרכות ברורות ופתרונות ישימים, הנושא מרגיש לפעמים כמו "חור שחור" - לא מובן, מורכב ולא מתועד מספיק. לכן, ההבנה כי הנגשת אפליקציות ושירותים דיגיטליים היא הכרחית, מביאה לשינוי עמוק בדרך בה מפתחים תופסים את העבודה שלהם.
האתגרים המרכזיים ביצירת הנגשה דיגיטלית מתחילים בהבנת הפערים הקיימים.
לעיתים קרובות, מפתחים מגלים שהנגישות נופלת בין הכיסאות או שהיא לא חשובה מספיק, מפני שהיא אינה נתפסת כמשהו קריטי באותו הרגע, במיוחד אם אין למפתח את המודעות לתחום ואת הצורך בו. למשל, אם משתמש בעל מוגבלות לא יצליח להשתמש בכפתור מסוים או לבצע פעולה כלשהי, זו לא תהיה בעיה "שוברת" מערכת עבור כל המשתמשים, אך עבור אלו המסתמכים על נגישות, חוויית השימוש יכולה להיפגע באופן קריטי.
מפתח שמתחשב בהנגשה דיגיטלית נדרש לכתוב קוד שמתייחס לצרכים מגוונים של משתמשים עם מוגבלויות שונות. תהליך זה מעודד אותו לתכנן בקפדנות רבה יותר את מבנה הקוד ואת ארגונו, כך שהוא יהיה ברור, גמיש ומובנה בצורה נכונה.
לדוגמה, שימוש נכון בפרמטרים המיועדים לשירותי הנגישות ובשמות בעל משמעות עבור רכיבים אינטראקטיביים לא רק משפר את הנגישות, אלא גם מחייב את המפתח לכתוב קוד מובן יותר, עם תיאורים ברורים שמייעלים את הקריאה והתחזוקה שלו. יתרה מכך, הדרישה לעמוד בסטנדרטים אלה מובילה לפיתוח ממשקים שהם לא רק נגישים יותר, אלא גם עקביים, מודולריים וברי שינוי, דבר שתורם לאורך זמן למוצר יציב יותר וקל יותר להרחבה ולשדרוג.
בסופו של דבר, כתיבת קוד שמותאם לנגישות מעלה את איכות הפיתוח, מונעת תקלות עתידיות ומייעלת את התהליכים הטכנולוגיים והארגוניים כאחד.
טעויות נפוצות בפיתוח מונגש דיגיטלית ודרכי הימנעות מהן
תוויות נגישות ואלטרנטיבות טקסטואליות
באפליקציות רבות ניתן למצוא כפתורי תמונה או רכיבים שהם ויזואליים בלבד ללא תווית ברורה. עבור משתמשים שנעזרים בקוראי מסך, חוסר בתוויות כאלו יכול ליצור בלבול וחוסר הבנה של המסך ולפגוע בחוויית השימוש. תיאור ברור של כל רכיב אינטראקטיבי חיוני לשימושיות של כולם. יש להבטיח כי כל כפתור או רכיב אינטראקטיבי יקבל תיאור מתאים ונגיש.
שטח מגע
גודל האזור הניתן להקשה הוא עוד אתגר משמעותי. התקן הגלובלי לנגישות דיגיטלית (WCAG) ממליץ על גודל מינימלי של 24x24 פיקסלים בגדלים של מסך לתוכן וובי (Web), אך iOS ו-Android ממליצים על אזורי הקשה גדולים יותר (48x48dp או 44x44pt), דבר שמתאים יותר למשתמשים שהאינטראקציה שלהם עם האפליקציה היא באמצעות האצבע שדורשת שטח גדול יותר מפוינטר של עכבר, זו דוגמה לבעיית נגישות שלא מצריכה מוגבלות כלשהי. איזון נכון בין הדרישות לנגישות לבין הצרכים המעשיים של משתמשים עם מוגבלויות יכול להוביל לפיתוח חוויית משתמש כללית טובה ושמישה יותר, במיוחד באפליקציות מובייל.
Custom views
כאשר מפתחים רכיבים מותאמים אישית כמו סולמות דירוג או כפתורים מיוחדים, חשוב להוסיף להם תכונות נגישות ברורות, כדי שמשתמשים שנסמכים על טכנולוגיות מסייעות יוכלו להבין ולנווט בהם בקלות. רכיבים מותאמים אישית ללא סימון מתאים גורמים לבלבול בקרב משתמשים ועשויים להקשות על השימוש בטכנולוגיות נגישות.
איחוד תוכן
רכיבים המכילים טקסט ואייקון צריכים להיות מקובצים כיחידה אחת, כך שקורא המסך יוכל להקריא אותם כיחידה אחת, ולא כמספר רכיבים. אם אין קיבוץ כזה, האלמנטים עלולים להיקרא בנפרד, דבר שעלול ליצור בלבול. לדוגמה, כשמשתמש נדרש ללחוץ על אייקון שמתחתיו טקסט מלווה, הוא עלול לא להבין את מה שהוא ישמע מקורא המסך, אם קורא המסך יכריז על האייקון בנפרד ועל הטקסט בנפרד במקום לאחד אותם.
התאמה לכלל הטכנולוגיות המסייעות
בדיקות נגישות דיגיטלית רבות מתמקדות בעיקר בקוראי מסך, אך חשוב לבדוק גם טכנולוגיות נוספות כמו שליטה קולית, מקלדות חיצוניות, ויכולת תפעול באמצעות מקשי קיצור.
חשיבות שילוב נגישות דיגיטלית בשלב מוקדם בפיתוח
מפתחים שמכירים את כללי הנגישות והסטנדרטים העולמיים, יכולים לשלב נגישות דיגיטלית כבר משלב התכנון והפיתוח (Shifting Left). כלומר, כבר כחלק מהשיקולים הראשונים של תהליך הפיתוח. כשמשלבים את הנגישות מוקדם, ניתן לאתר בעיות פוטנציאליות לפני שהן הופכות לבעיות יקרות לתיקון בשלבים מאוחרים יותר. מדובר בטעויות שתיקונן עלול לעלות לחברות מיליוני דולרים, משלב הבדיקות עד להחזרת המוצר לצוות הפיתוח, ולגזול זמן רב.
שילוב מוקדם לא רק משפר את המוצר עבור משתמשים עם מוגבלויות, אלא גם תורם לפיתוח חוויית משתמש משופרת לכולם. לדוגמה, כאשר מפתחים מתאימים את האפליקציה לשימוש נוח במקלדת חיצונית או באמצעות קול, כלל המשתמשים נהנים משימוש נוח יותר בפלטפורמות.
הנגשה היא לא רק עניין של ציות לרגולציה, אלא הדרך להבטיח שהמוצר ישמש את כל המשתמשים בו, ללא תלות במגבלות פיזיות או טכנולוגיות. כשתהליך זה מבוצע נכון, המוצר הסופי לא רק עונה על דרישות החברה, אלא גם הופך נגיש יותר לקהלים רחבים, וזה מפתח להצלחה בעידן הדיגיטלי. לכן, רצוי שכל מפתח יבין בנגישות דיגיטלית. זה חלק מהיותו מקצוען ומפתח טוב יותר, ותורם לתחום הפיתוח כולו, ולא רק בהיבט הטכני, אלא גם בהיבט החברתי והתרבותי. על ידי הפיכת המוצרים לנגישים יותר, אנחנו מבטיחים שכלל החברה תוכל להפיק מהם את המירב.
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
פודקאסט
9 דק'
03/2025
ללמוד מטעויות: 5 אתגרים ושיעורים בצוותי פיתוח
אנחנו מדברים על שיעורים חשובים שלמדנו: מבחירות טכנולוגיות, דרך דילמות של Outsource מול פיתוח פנימי, ועד מבנה הצוותים, גיוס מפתחים ודוקומנטציה.
פודקאסט
9 דק'
01/2025
המיתוס של 90 הימים הראשונים: איך יוצרים השפעה מיידית כמנהל פיתוח (אודיו-בלוג)
אנחנו מדברים על פעולות דרכים שמנהלי פיתוח יכולים להתחיל לייצר ערך כבר בשבועות הראשונים שלהם בתפקיד.
בלוג
4 דק'
12/2024
איך להטמיע נגישות בפיתוח שלכם?
פודקאסט
9 דק'
12/2024
מעבר לאג'ייל: הטקסים של צוותי פיתוח מנצחים (אודיו-בלוג)
הבלוגים שהכי אהבתם באתר שלנו בגרסה מוקלטת. דניס נרוש, Director of AI ב-Elementor, משתף ב-4 טקסים שימושיים שפיתח לאורך הקריירה שלו ויכולים לעזור לכם לבנות צוות חזק ומוצר מנצח.
בלוג
4 דק'
10/2024
האקתון כזרז לחדשנות: איך יצירתיות וגיבוש צוותי מובילים לפיתוח מוצר מהפכני
בלוג
5 דק'
10/2024
המיתוס של 90 הימים הראשונים: איך יוצרים השפעה מיידית כמנהל פיתוח
בלוג
3 דק'
10/2024
איך לאזן בין דרישות מוצר לפיתוח
בלוג
5 דק'
09/2024
מעבר לאג'ייל: הטקסים של צוותי פיתוח מנצחים
בלוג
4 דק'
09/2024
5 אתגרים שהפכו לשיעורים בקבוצת הפיתוח שלנו
בלוג
5 דק'
09/2024
סקייל ארגוני - האתגר האנושי
בלוג
7 דק'
03/2024
איך לשמור על גמישות, מהירות ותפוקה של סטארטאפ גם כשגדלים
פודקאסט
39 דק'
02/2024
244: איך נשארים רלוונטיים בשוק מלא בתחרות
אנחנו מדברים על איך מגלים גמישות כשנכנסת טכנולוגיה חדשה שמשנה את השוק שלנו. אורח: ירון אינגר מייסד שותף ו-CTO ב-Lightricks, לייטריקס. האזינו
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup
ציפה דריפה
מפתחת אנונימית
חשוב חשוב חשוב! מי ייתן ועוד אתרים יהיו מונגשים, כתיבה מעולה ותודה על הטיפים!