

נדב כהן,
מייסד שותף ומדען ראשי, Imubit
איך מקימים חברת Deep Tech?
2022-06-08
•
3 דקות קריאה
המושג דיפ טק (Deep Tech) מתייחס למיזמים המבוססים על טכנולוגיה חדשה ופורצת גבולות. כמעט כל חברת סטארט אפ רואה עצמה כפורצת דרך, ואכן מרביתן נושאות בשורה חדשה כלשהי, בין אם זה מוצר שלא היה קודם לכן, שירות שמייעל תהליכים קיימים, או תוכנה/חומרה שמשפרת ביצועים. עם זאת, רב החברות מתבססות על טכנולוגיה קיימת. חברת דיפ טק היא שונה, במובן שהיסודות הטכנולוגיים עליהם היא בנויה הם חדשים. יסודות טכנולוגיים כאלו לרב חורגים מתחומי האינטרנט והתוכנה הקלאסיים, ונוגעים לתחומים עתירי ידע כגון בינה מלאכותית, מחשוב קוונטי, ביולוגיה, רפואה, הנדסת חומרים, רובוטיקה וכדומה.
האם כדאי להקים חברת דיפ טק? על פניו, כל יזמת או יזם היו רוצים שהחברה שלהם תהיה שונה מבחינה טכנולוגית. אולם לא בכדי ישנן מעט חברות דיפ טק — השוני בינן לבין מיזמים טיפוסיים (סייבר, גיימינג, אינטרנט, פינטק וכו') אינו מסתכם בטכנולוגיה, הוא בא לידי ביטוי לכל אורך הדרך. זה מתחיל הרבה לפני הקמת החברה. כדי להחזיק בכישורים המאפשרים המצאת טכנולוגיה חדשה נדרשת לרב הכשרה ארוכה מאוד (שנים, ואף עשרות שנים), במהלכה יש להמתין עם השאיפות היזמיות.
גם לאחר הקמת החברה פרקי הזמן הם ארוכים, שכן המצאת טכנולוגיה חדשה הוא תהליך מדעי, וככזה דורש זמן רב יותר מפיתוח טיפוסי של תוכנה או חומרה. תהליכי ההגדרה וההטמעה של המוצר עלולים להיות אף הם ארוכים מהרגיל, כי אין תקדימים לשימוש בטכנולוגיה שהומצאה, ולוקח זמן להבין את מגבלותיה ולבנות אמון בה. על מנת להצליח, לכל אורך הדרך יש לוודא שהטכנולוגיה השונה מתרגמת למוצר שמשנה, כלומר פותר בעיה שלא ניתן היה לפתור לפני כן. בסך הכל, אם נמשיל הקמת חברת סטארט אפ טיפוסית לריצת ספרינט, הקמה של חברת דיפ טק היא ריצת מרתון. הסיכון לטעות בדרך ולהגיע למקום הלא נכון לרב עולה על הסיכון להפסיד למתחרים.
הרצון להקים חברת דיפ טק בער בי כבר בתחילת דרכי הטכנולוגית, לפני עשרים שנה. שירתתי אז ביחידת הסייבר מצו"ב, ולמרות שלקחתי חלק בפרויקטים משמעותיים, קונן בי הרצון להמציא טכנולוגיות שאינן קיימות, ובאמצעותן לפתור בעיות שנתפשות כבלתי פתירות. לאחר השירות הצבאי החלטתי, בניגוד לעצת רבים, לוותר על כניסה מוקדמת לעולם ההיי טק וללכת במסלול אקדמי ארוך, שנמשך עד היום. רק במהלך הפוסט-דוקטורט, למעלה מעשר שנים אחרי שחבריי מהשירות הצבאי נכנסו לעולם ההיי טק והחלו להקים חברות, הקמתי חברת דיפ טק — אימיוביט (Imubit).
אימיוביט היא הדרך שלי להמציא טכנולוגיה שפותרת בעיות שלא ידעו לפתור. בלב ההמצאה עומדת מערכת למידה עמוקה (Deep Learning), לביצע למידה מחיזוקים ללא ניסוי וטעיה (Offline Reinforcement Learning) בעולם האמיתי. באמצעות טכנולוגיה זו, מבצעת אימיוביט שליטה בזמן אמת על מפעלי הייצור התעשייתי הגדולים בעולם, ומביאה לכך שיפעלו באופן מיטבי, תוך זיהום מינימלי, רווח מקסימלי וללא תקלות.
לאורך שנות קיומה של אימיוביט, היו אינספור פיתויים לסטות מהמסע הארוך אליו יצאנו וללכת במסלול יותר קצר ופחות שאפתני. משקיעים מפורסמים ניסו להכווין אותנו לאקזיט מהיר, לקוחות ענק רצו להשקיע סכומי עתק כדי שנהפוך לזרוע מחקר ופיתוח שלהם, ושותפים עצומים עשו ככל יכולתם על מנת שהטכנולוגיה שלנו תהיה חלק ממוצריהם. בכל המקרים הללו בחרנו, בניגוד לעצות שקיבלנו, להתמיד במסע אל עבר המצאת טכנולוגיה שונה ומשנה. היום, כשהמוצר של אימיוביט משולב במפעלים רבים של חברות התעשייה הגדולות בעולם, ברור לי שלא הייתה דרך אחרת - אם רוצים להקים חברת דיפ טק אמיתית, חייבים להתאזר בסבלנות.
קשה לתת טיפים קצרים להקמת מיזם דיפ טק, אך בכל זאת אנסה:
- הטכנולוגיה בבסיס המיזם צריכה להיות שונה. מדובר בהרבה יותר מאשר פרטים מימושיים כאלו ואחרים. השוני צריך להיות כזה שלמתחרים פוטנציאליים יהיה קשה מאוד להבין איך לפתח טכנולוגיה דומה.
- מעבר להיותה שונה, על הטכנולוגיה להיות משנה. משמעות הדבר היא שהטכנולוגיה מולידה מוצר שפותר בעיות שהן גם מרכזיות וגם נחשבות לבלתי פתירות באמצעים אחרים.
- סבלנות, סבלנות ועוד סבלנות. אל תתפתו ללכת בדרך הקלה והמהירה, גם (ובעיקר) בתקופות של גאות בשוק ההיי טק. מהפכות טכנולוגיות דורשות זמן ומאמץ רב, אחרת כבר היו קורות.
- הקיפו את עצמכם בצוות נכון, באנשים עם תשוקה לטכנולוגיה, רצון לעשות משהו אחר, חיבור לחזון ארוך טווח, ויכולת עמידה באתגרים לאורך זמן. עצה זו תקפה כמובן למייסדים-שותפים, אך לא פחות מכך למשקיעים, וכמובן לעובדים, בין אם אלו עוסקים במחקר ופיתוח ובין אם במאמצים אחרים (שיווק, מכירות, כספים, משאבי אנוש, אדימיניסטרציה וכו'). כמאמר פתגם מפורסם, "אם ברצונכם להגיע מהר לכו לבד, ואם ברצונכם להגיע רחוק לכו יחד״. מיזם דיפ טק הוא מסע למרחקים, והדרך היחידה לצלוח אותו היא ביחד.
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
פודקאסט
38 דק'
03/2025
297: ״על הספה״ - להיות מכור לאתגר, אופיר ארליך על המנוע הפנימי ליזמות
להיות יזם זה לא רק לחלום בגדול, זו גם ההתמודדות עם חוסר ודאות, משברים, ולילות בלי שינה. בפרק הזה של ״על הספה״, סדרת שיחות שבה אנחנו מדברים על האספקטים הפסיכולוגיים של יזמות - נועה מץ מארחת את אופיר ארליך, מייסד-שותף ומנכ"ל EON, לשיחה על הדלק שמניע יזמים.
פודקאסט
9 דק'
03/2025
ללמוד מטעויות: 5 אתגרים ושיעורים בצוותי פיתוח
אנחנו מדברים על שיעורים חשובים שלמדנו: מבחירות טכנולוגיות, דרך דילמות של Outsource מול פיתוח פנימי, ועד מבנה הצוותים, גיוס מפתחים ודוקומנטציה.
פודקאסט
35 דק'
01/2025
287: סטארטאפים בניו-יורק - איך התחלנו בשוק האמריקאי? (יותם כהן)
אנחנו מדברים על המעבר מישראל לניו יורק, על הבחירה להתקרב לשוק האמריקאי ועל האתגרים שבניהול חברה בשני צדי האוקיינוס.
פודקאסט
46 דק'
01/2025
286: סטוריטלינג עסקי - שש דרכים לספר את הסיפור שלך (ד״ר נועם פיינהולץ)
אנחנו מדברים על טכניקות פרקטיות להצגה עצמית: מסיפור קצר ומדוייק, דרך שימוש במספרים שמספרים את הסיפור שלנו בצורה עוצמתית, שימוש ברגעים קטנים כדי ליצור חיבור אמיתי ועד המודל שעוזר לנו לספר על עצמנו - מבלי להעמיד את עצמנו במרכז.
פודקאסט
53 דק'
12/2024
״על הספה״ פרק 1: רן רבנזפט על שתי מערכות היחסים החשובות בדרך היזמית
שיחה אינטימית עם רן ריבנזפט קו-פאונדר של חברת ״אפסגון״ על שני הקשרים שעיצבו את חייו כיזם: מערכת היחסים עם השותף שלו ניצן, והמערכת הזוגית שלו עם אשתו נטע.
פודקאסט
31 דק'
12/2024
283: בואו נדבר על Startup for Startup - פרק מטא במיוחד
אנחנו מדברים על השינוי שStartup for Startup עברה במהלך השנים, איך היוזמה נראית היום וגם על האתגרים שעומדים בפנינו במסע לדחוף את האקו-סיסטם הישראלי קדימה.
בלוג
3 דק'
12/2024
כולנו רוצים עובדים מלאי תשוקה לעשייה. איך גורמים לזה לקרות?
בלוג
4 דק'
12/2024
CEO Loneliness Affect: האתגר המרכזי בהובלת חברה
פודקאסט
37 דק'
10/2024
לבנות מתוך ההריסות: הסיפור של ירון שי ו״נקסט אוקטובר״ (יזהר שי)
בפרק שמוקדש לציון שנה לטבח 7 לאוקטובר, יזהר שי יספר על בנו ירון ז״ל, איך הוא וחבריו הצילו את חייהם של תושבי קיבוץ שלם, ועל מסע של אופטימיות ותקווה ישראלית - על האומץ לבנות במקום שבו הכל נחרב.
בלוג
5 דק'
03/2024
איך פרויקט צדדי יכול לקדם אותנו לתפקיד הבא?
וידאו
56 דק'
01/2024
כל מה שפספסתם בעולם ה-AI ברבעון האחרון של 2023
מה קרה בעולם ה-AI מאז שהתחילה המלחמה? אורי אליאבייב, מומחה AI ומייסד קהילת Machine & Deep Learning Israel, משתף בכל הטכנולוגיות החדשות, בטרנדים שצריך להכיר, וגם בהזדמנויות מעניינות בתחום בעתיד.
פודקאסט
13 דק'
12/2023
235: השיעורים שלמדנו ב-2023
אנחנו מסכמים את שנת 2023 בפרק מיוחד עם חברי הקהילה שלנו, על השיעור האחד שהם למדו מהשנה האחרונה. האזינו עכשיו לפרק באתר.
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup