

Startup for Startup,
המדריך לתהליך ראיון עבודה
2021-11-18
•
5 דקות קריאה
להתקבל לעבודה חדשה זה תהליך שיכול להרגיש ארוך, מתיש ומבלבל. גם אם הצלחתם לקבל פניה חזרה ממחלקת HR בחברה מסוימת, לפניכם עומד תהליך ראיונות שידרוש מכם לא מעט עבודה והתכוננות ויכול להיות מלווה בהרבה מאוד מתחים וחששות טבעיים. זאת הסיבה שרצינו לפרט איך עובד תהליך ראיון העבודה כאן במאנדיי, שלב אחר שלב, בשביל שתוכלו ללמוד ולהתכונן כמו שצריך.
שיר יהב היא אחת המגייסות הוותיקות והמנוסות במאנדיי. בשנה האחרונה היא מתפקדת בחברה כ-HR Business Partner. ביקשנו ממנה שתסביר לנו את התהליך שעובר כל מועמד במאנדיי וכיצד יכול כל אחד להכין את עצמו טוב יותר לכל שלב בתהליך.
שלב I - ראיון טלפוני. מגשרים בין קורות החיים לאדם
הראיון הטלפוני הוא ראיון קצר, ממוקד, בדרך כלל רבע שעה עד 20 דקות, והמטרה שלו היא סינון שהוא מאוד ראשוני ובסיסי. אנחנו רוצים גם לראות שמה שכתוב בקורות חיים זה באמת נכון ומתאים לדרישות שלנו, וגם לשאול שאלות שהן קצת יותר מעמיקות. המטרה שלנו היא להבין איך המועמד או המועמדת עבדו, באיזה סדר גודל של לקוחות הם טיפלו או באיזה סוגי חברות הם עבדו, לראות שהם מכירים את המונחים המקצועיים ויועדים על מה הם מדברים. כל דבר שאי אפשר לראות רק מהנייר.
לדוגמא - לפעמים חברות שונות מגדירות תפקידים שונים אחרת, או דורשות ניסיון מאוד שונה אחת מהשנייה. לכן אנחנו נרצה לוודא מול המועמדת או המועמד ששנינו משדרים על אותו הגל, שהמשרה שהם ביצעו בעבודתם הקודמת היא באמת תואמת את המשרה שאנחנו רוצים לאייש, שהניסיון שלהם או הכישורים שהם מביאים רלוונטיים למשרה.
צריכים טיפים לכתוב קורות חיים? יש לנו כתבה על זה.
מה צריך לזכור? שמדובר בראיון קצר וממוקד. אין צורך לספר על תחילת הקריירה שלכם מלפני עשר שנים. שימו לב מה שואלים אתכם וענו בענייניות.
טיפ: היו נחמדים ואדיבים. אם הזמן לא מתאים לכם, בקשו זמן אחר שבו תוכלו להקדיש את עצמכם לשיחה.
שלב II - ראיון מקצועי. מקבלים הצצה לתפקיד
אחרי שווידאנו שאנחנו מסונכרנים עם המועמדת או המועמד, אפשר להתקדם לשלב המקצועי.
אם המגייסת היא זו שניהלה מול המועמד או המועמדת את הראיון הטלפוני, את החלק הזה ינהלו בדרך כלל העובדים מהמחלקה שאליה המועמד או המועמדת מתמיינים.
בשלב הזה אנחנו רוצים להכיר את המועמדת או המועמד קצת יותר לעומק ולהתחיל לעבור איתם על הפן המקצועי שלהם. אנחנו רוצים להבין מה סך הניסיון שיש להם במקצוע, מהם הכלים שהם מביאים ממקומות העבודה הקודמים שלהם ואילו יכולות הם צברו. המטרה שלנו היא להבין את הידע המקצועי של המועמדים, וגם את היכולות הפרקטיות שלהם.
שלב זה יכול להכיל שלושה חלקים:
- שלב המבחן המקצועי - בשלב זה אנחנו נרצה לראות את העבודה עצמה של המועמדת או המועמד. השלב הזה יכול להיות בדמות מבחן בית, או מבחן כלשהו בזמן הראיון עצמו. ניקח איזושהי פיסת תוכן מתוך התפקיד וניתן אותה למועמדים שלנו על מנת לראות כיצד הם פותרים בעיות ובונים פרויקטים בעצמם. זהו השלב שבו המועמדים יכולים גם הם להבין טוב יותר, מגוף ראשון, מה כולל התפקיד שאליהם הם מתמיינים. המטרה שלנו היא לבחון את המקצועיות של המועמדים ולבדוק כיצד הם יכולים להתמודד עם משימות גדולות הלקוחות ישירות מהעבודה היום יומית. שימו לב - לפעמים בתהליך נבקש שני מבחנים מקצועיים, האחד עוסק יותר בעבודה היום יומית והשני עוסק יותר באסטרטגיה וחשיבה מרחבית יותר. תלוי במשרה הספציפית שאליה אתם מתמיינים.
- שלב הראיון המקצועי - בשלב הזה נבצע עם המועמד או המועמדת Review על המשימה שהם הגישו. ננסה להבין למה הם בחרו להכין את המשימה בצורה הזאת, נשאל אותם מה היו האתגרים שלהם בזמן שהם עבדו על המשימה וננסה לנתח איתם מה עבד ולא עבד במשימה שהם הגישו. כאן גם נוכל לנסות לבדוק ביחד תרחישי קיצון ולראות כיצד המועמד או המועמדת התמודדו בעבר עם תרחישים כאלה ובאיזה צורה הם ניגשים לפתור אותם.
- שלב הראיון הניהולי - כאן המועמד או המועמדת יפגשו את מי שמנהל או מנהלת את המחלקה שאליה הם מתמיינים. בשלב הזה נוכל לדבר על נושאים שהם ב-High Level של התפקיד שאליו הם מתמיינים. נוכל לדבר על אסטרטגיה וכיצד הם רואים את התפקיד ולאן הם רוצים לקחת אותו הלאה.
מה צריך לזכור? תוכלו להעזר בללמוד על החברה ועל מה האתגרים של החברה. אתם יכולים לשחק קצת עם המוצר ולנסות להיכנס לראש של התפקיד שאליו אתם מתמיינים.
טיפ:
בשלב הראיון - כשאתם עוברים על ה-Review למשימת הבית שלכם, אין צורך לצאת להגנת המשימה שלכם בכל מחיר. נסו להבין את הביקורת, ונהלו דיאלוג עם המראיין במקום לנסות להוכיח לו רק עד כמה אתם צודקים.
בשלב משימת הבית - נסו למצוא את האיזון הנכון לביצוע המשימה: מצד אחד, אין צורך להעמיס על משימת הבית ועדיף שלא לכתוב במשימה כל מחשבה שעוברת לכם בראש. מצד שני, שימו לב שאתם לא מגישים משימה שהיא דלה מדי. להשקעה שלכם תהיה חשיבות גדולה בבחינה שלנו את המקצועיות שלכם.
בנוסף, נסו מראש לחשוב על מקרי קיצון וכיצד תוכלו להתמודד איתם. אנחנו רוצים להבין כיצד המועמד או המועמדת עובדים לא רק ביום יום אלא גם בבל״תמים.
רוצים לדעת איך אנחנו מגייסים עובדים לפי יכולות ולא לפי ניסיון? יש לנו פרק על זה.
שלב III - ראיון HR. בודקים התאמה בין עובד לחברה
אחרי שסיימתם את השלב המקצועי, אתם תשובו לשלב נוסף עם המגייס או המגייסת. המטרה בשלב הזה היא לבדוק התאמה לתפקיד, לחברה ולצוות אליו המועמד מתמיין. במהלך הראיון אנחנו לומדים את המועמד, הקריירה שלו, ההתפתחות. אנחנו אוספים סימנים לאורך הראיון שבאמצעותם נוכל לנבא התאמה. לדוגמא - איפה אתם יושבים על הסקאלה שבין עבודה כסוליסטים לבין הרצון לעבוד בצוות? באיזו דרך אתם נוהגים להציף בעיות שעולות בעבודה שלכם? כיצד התמודדתם עם טעויות שעשיתם בעבודתכם בעבר וכיצד אתם נוהגים ללמוד מהן?
מה צריך לזכור? לפעמים אפשר להגיע לשלב הזה עם הרצון הבוער לשכנע את המגייס או המגייסת, ובדרך לשכוח שיש מראיין מולך ששואל שאלות אחרות לגמרי, מה שהופך את הראיון לפחות אמין ויכול לגרום למגייס או המגייסת להעלות סימני שאלה וחשדות. כדאי לכם להיות אתם, לבוא קשובים ולשים לב למה שואלים אתכם. אל תבואו למכור את עצמכם, אלא לנהל שיחה שבה יש לכם מסר להעביר לגבי עצמכם.
טיפ: תתכוננו על המסר שאתם רוצים להעביר בראיון. לפני הראיון עשו לכם סדר בראש, רשימה של מה אתם עושים ביום יום, מה חשוב, מה פחות ואיך אתם מעבירים את זה בצורה בהירה לבנאדם שמולכם. ברגע שהראיון מתחיל, זיכרו שאתם בשיחה ואתם לא מנסים למכור רק את עצמכם אלא רוצים להסביר למראיין כיצד אתם יכולים להתאים לחברה ולצוות.
שלב IV - ממליצים. יש עוד אנשים שרוצים לספר עליכם
אנחנו קרובים לסוף, וזה המקום לסגור פינות אחרונות ולעבור לממליצים.
לפעמים חושבים שהשלב הזה הוא רק חותמת גומי. הוא לא. מדובר בחלק אינטגרלי מתהליך הגיוס שלנו, ולממליצים יש חשיבות גדולה על כל התהליך. המטרה היא לאמת את העובדות שעלו בכל הראיונות שלנו, וגם לבדוק את החששות שלנו במידה ויש כאלה.
טיפ: תתקשרו לפני לממליצים שלכם, ספרו להם על החדשות הטובות שהגעתם לשלב כל כך מתקדם, ותבקשו מהם להיות זמינים ולענות ביום יומיים הקרובים גם למספרים שהם לא מכירים. עדיף שהם ידעו מראש שעומדים להתקשר אליהם ויהיו מוכנים לזה.
שלב V - ההצעה. אז מה אתם אומרים?
זה לא נגמר עד שזה לא נגמר. עברתם את שלב הממליצים, ועכשיו המגייס או המגייסת יתקשרו אליכם עם הצעה. הרבה מאוד אנשים מחכים לשמוע כמה הם ירוויחו בחודש ולפי זה להחליט, וזה בהחלט חלק מאוד מרכזי בהצעה שאתם עומדים לקבל, אבל ממש לא החלק היחיד. לכן, תנו למגייס או למגייסת לספר לכם מה החברה מציעה לכם - הוצאות כלולות, ימי חופש, ימי מחלה, בונוסים שונים, השירותים שמקום העבודה מציע, כל אלה צריכים להיות חלק מהשקלול שלכם.
וכמובן שיש תמיד את עניין האופציות או המניות שההצעה תכלול. אם אתם מרגישים שאתם לא מבינים מספיק בנושא הזה, יש לנו פרק גם על זה.
אתם עומדים לקבל חוזה העסקה. אם אתם לא מבינים משהו בחוזה, זה הזמן לשאול את המגייס או המגייסת את כל מה שצריך בשביל שתוכלו להרגיש בנוח עם התנאים והחוזה שקיבלתם.
מה צריך לזכור? אתם עומדים לקבל חוזה העסקה. אם אתם לא מבינים משהו בחוזה, זה הזמן לשאול את המגייס או המגייסת את כל מה שצריך בשביל שתוכלו להרגיש בנוח עם התנאים והחוזה שקיבלתם. בקבו
טיפ: חשבו מראש מה חשוב לכם יותר ומה חשוב לכם פחות במקום העבודה, מה חשוב לכם יותר ומה אתם יכולים לתעדף בחשיבות נמוכה יותר.
חתמתם? מזל טוב! אתם מוזמנים להיכנס למאמר שלנו על תהליך ה-Onboarding להבין איך הולך להראות תהליך הקליטה שלכם.
לסיכום
כמו שאתם יכולים לראות, תהליך הראיונות הוא ארוך ומורכב. אפשר להסתכל עליו כעל מכשול שצריך לעבור, אבל אפשר גם לראות בו הזדמנות - אתם יכולים בעזרתו להבין איזה מסר אתם משדרים, איך רואים אתכם בראיונות עבודה, איך ניראות משרות שונות ועל מה אתם צריכים לשים דגש בשביל לתת עליו דגש בלימוד שלכם, בשביל שתוכלו בסופו של דבר להשיג את העבודה שאתם מחפשים.
עושים את צעדכים הראשונים בעולמות ההייטק? בעמוד היסודות שלנו תמצאו הרבה תכנים שיוכלו לעזור לכם.
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
פודקאסט
28 דק'
02/2025
292: כלים מעולם הדיבייט למשא ומתן בעבודה - איך לבנות טיעון מעולה (עמיחי אבן חן)
בפרק השבוע עמיחי אבן חן, סניור פרודקט מנג׳ר במאנדיי וזוכה אליפות אירופה בדיבייט, מסביר איך לבנות טיעון שעובד – מול מנהלים, משקיעים, או אפילו כשמבקשים העלאת שכר.
בלוג
4 דק'
02/2025
מחפשים עבודה? מקום העבודה הבא שלכם יכול להיות מקום העבודה הקודם שלכם
פודקאסט
46 דק'
01/2025
286: סטוריטלינג עסקי - שש דרכים לספר את הסיפור שלך (ד״ר נועם פיינהולץ)
אנחנו מדברים על טכניקות פרקטיות להצגה עצמית: מסיפור קצר ומדוייק, דרך שימוש במספרים שמספרים את הסיפור שלנו בצורה עוצמתית, שימוש ברגעים קטנים כדי ליצור חיבור אמיתי ועד המודל שעוזר לנו לספר על עצמנו - מבלי להעמיד את עצמנו במרכז.
וידאו
35 דק'
12/2024
הקמת חברה בחו״ל - השקעה של קרנות במבנה אמריקאי
בסשן נלמד על ההבדלים בהסכם ההשקעה וההשפעה על בדיקת הנאותות (due diligence) של קרנות במבנה ישראלי ואמריקאי
פודקאסט
33 דק'
11/2024
279: איך הצלחתי לעבור לתפקיד שרציתי (אלמוג רוס ורועי סעדון)
אנחנו מדברים על איך להוביל שינוי בקריירה שלנו בתוך הארגון, איך מזהים הזדמנויות לצמיחה וממנפים אותן, ואיך רותמים אחרים למסע שלנו. האזינו לפרק
וידאו
54 דק'
10/2024
איך השתמשתי ב-AI כדי למצוא עבודה
איך כלי AI יכול להפוך לגורם מרכזי שמוביל להצלחה בתהליך חיפוש העבודה? בסשן נלמד איך להשתמש ב-ChatGPT כדי לעשות אופטימיזציה לקורות החיים, איך לשדרג את פרופיל הלינקדאין כך שיבליט בדיוק את הכישורים שהמגייסים מחפשים, ואיך להתכונן לראיונות עבודה בצורה כזו, שאפילו השאלות הקשות ביותר יהפכו לנושאים שקל להתמודד איתם. נועה פרבר עובדת בתעשיית ההייטק ב-15 שנה האחרונות בתפקידי אופרציה בשיווק, מכירות ועסקים, ומתמחה בהובלת תהליכי אופטימיזציה ואוטומציה טכנולוגיים. לאחרונה, לאחר חופשת לידה, היא נאלצה לחפש עבודה בתוך מציאות מאתגרת של מלחמה ואתגרים אישיים. בעזרת הידע שלה בתחום האופטימיזציה, היא נעזרה בכלים מבוססי AI כדי לייעל את תהליך חיפוש העבודה שלה. לינקים שימושיים: קובץ הפרומפטים: https://www.noafarber.com/ai-job-search-guide? utm_source=webinar&utm_medium=presentation&utm_campaign=ai_job_search_guide ChatGPT for Beginners: Save time with Microsoft Excel: https://www.coursera.org/projects/chatgpt-for-beginners-save-time-with-microsoft-excel Prompt Engineering for ChatGPT: https://www.coursera.org/learn/prompt-engineering
בלוג
5 דק'
09/2024
איך תגנו על הארגון שלכם ממתקפת Deep Fake ?
בלוג
6 דק'
09/2024
איך צולחים את גיוס העובד הראשון בארה"ב? המדריך המלא
בלוג
4 דק'
09/2024
על שיתוף פעולה בין מנהלים בארגון
בלוג
4 דק'
09/2024
איך תרבות ארגונית מובילה למוצר איכותי
פודקאסט
24 דק'
08/2024
264: איך AI יכול לשפר את שיחות הפידבק השנתיות
אנחנו מדברים על שימוש בכלי AI כדי לייעל שיחות הפידבק ואת ההכנה אליהן במהלך השנה.
בלוג
5 דק'
08/2024
איך להשתמש (ואיך לא) בכלי AI לחיפוש עבודה
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup