רעות בר קנא,
Product Marketing Designer, Mize
כיצד לעבוד נכון עם מעצבים פרילנסרים בתנאי אי וודאות
2023-12-27
•
6 דקות קריאה
סטארטאפים, בייחוד בשלביהם הראשונים נאלצים לבחור בקפידה כל אדם נוסף שיצטרף לצוות הפאונדרים, בעיקר בשל מגבלות במשאבים. על אף שתחום העיצוב הוא בעל חשיבות רבה, מכל הבחינות, מרקטינג, פרודקט, ברנד, סיילס וכו׳, לרוב לא מגייסים מעצב אין-האוס עד שלב מאוחר יותר. עם זאת, מצטברים לא מעט צרכים הדורשים עבודת עיצוב בין היתר מיתוג של החברה החדשה, מצגת משקיעים, מצגות סיילס, חומרים ויזואליים על המוצר, סושיאל, אתר או דף נחיתה ועוד.
בשנים האחרונות הפך שוק הפרילנס להיות נגיש ומהיר, יש היצע מטורף לכל שירות שסטארטאפ חדש או ותיק חפץ בו. באשר לתוצרי עיצוב כאלה ואחרים, שימוש בפרילנסרים נדמה כפתרון קסם, אך הוא כולל בתוכו כמה הסתייגויות שכדאי לבחון כדי ללמוד איך אפשר לגבור עליהן.
בחודשים האחרונים אנחנו נמצאים במצב רגיש ומיוחד כאן בארץ, עם כל הקושי והמהמורות המאפיינות סטארטאפים בתחילת דרכם, פעילות תוך כדי מלחמה הופכת את המסע למאתגר במיוחד אשר מצריך התאמות רבות בכל יום מחדש. בייחוד במצבי קיצון כאלה כאשר חלק מהעובדים במילואים ומצב הגיוסים אינו יציב, אפשר לבחון שימוש בפרילנסרים ולנסות להפיק מהם את המירב.
נקודות חיכוך עיקריות בהסתמכות בלעדית על עבודה עם פרילנסרים בתחום העיצוב:
מידת המעורבות: בפרויקטים פשוטים ומורכבים ככל שיהיו ישנה חשיבות למעורבות המעצב בליבת העשייה של החברה, הבנה אמיתית של המוצרים, סוגי הלקוחות, המשתמשים והחזון העדכני ביותר שלה. במקרים רבים בהם מנסים לפתור פרויקטים נקודתיים כ״פלסטר״ באמצעות פרילנסר, צריך לקחת בחשבון את ההכרות המוגבלת שלו עם החברה ובהתאם לכך את המענה שיספק שייתכן ויהיה מוגבל.
היעדר קו אחיד: קו אחיד בכל התכנים הויזואליים של החברה מבחינתי הוא ערך עליון- כדי להתפתח כחברה רצינית ולצבור לקוחות חשוב מאוד להישאר אחידים, עמוד הלינקדאין צריך להתאים עם האתר שצריך להתאים עם מצגת הסיילס שצריכה להתאים עם תהליך האונבורדינג. בהנחה שבכל פעם שנצטרך ״תוצר״ עיצובי אנחנו נפנה לנותן שירות אחר, נתרחק יותר ויותר מהאחידות הנכספת (כן, גם אם נשלח להם את הפונט, הצבעים וה assets שלנו).
בזבוז זמן במציאת ״האחד״: בתור מעצבת שצריכה לפעמים חיזוק מפרילנסרים אני יכולה להגיד שזאת משימה לא פשוטה למצוא את האחד (עובדה שכל רווק מצוי יסכים איתה). לפעמים צריך לעבור כמה אנימטורים עד שמוצאים אחד שנותן מענה מספק ולכן צריך לקחת בחשבון את זמן החיפושים. בהנחה שמצאנו מעצב שאנחנו מסופקים מהשירותים שמציע, עלינו על הגל ונוכל להמשיך לעבוד ביחד גם בפרויקטים עתידיים. בהמשך לנקודה הקודמת, זוהי הזדמנות נהדרת להתקרב אל עבר הקו האחיד כאשר ממשיכים לעבוד עם אותו המעצב.
תקשורת עם הפרילנסר: מונחים משפת העיצוב יכולים להישמע לעתים כשפת חייזרים לאנשים שלא מגיעים מהתחום. כאשר גורמים שאינם מוגדרים כגורמי עיצוב פרופר, אלא מתחומי מעטפת כמו מרקטינג, פרודקט, או בורד הופכים להיות אנשי הקשר עם המעצבים יש לצפות לאי הבנות, איטרציות רבות ודיסוננס בין הציפיה לבין התוצרים בפועל. אין ספק שעיצוב של באנר בסיסי ללינקדאין למשל יכול להסתיים כהצלחה מסחררת, לעומת זאת אפיון ועיצוב מחדש של הדשבורד יכול להיות מייגע ומתסכל כאשר לא מצליחים להעביר נכון את המסר.
מה אפשר לעשות כדי למנף את העבודה עם נותני השירות ולהישאר מרוצים:
ההיצע היום הוא מטורף! אפשר להיעזר בסושיאל כדי לקצר את זמן החיפוש ולקבל המלצות מקולגות ומהקהילה. אם אתם מחפשים שירות עבור פרויקט ספציפי, כמו למשל בניית דף נחיתה לחברה, נסו לפרסם פוסט עם פירוט של כמה שורות על הפרויקט וחפשו המלצות. נכון שלא כל המלצה היא אמינה, אבל קל מאד להגיע להרבה אנשים שמכירים הרבה אנשים בפוסט אחד. ישנן קבוצות פייסבוק של מעצבים שמחפשים פרויקטים שאפשר גם שם לפרסם פוסט.
טסט קצר עם 3-4 מעצבים. ממש כמו שחלק מתהליך גיוס מכיל בתוכו טסט שמסייע בהבנת היכולות של המועמד והאם הוא הבין את החברה והמשרה, כך גם יכול להיות יעיל במקרה הזה. לפני שמתחילים לעבוד על פרויקט וצוללים לעומק, מומלץ להכין טסט קצר בתשלום (לדוגמא- לעצב באנר ללינקדאין, בלוג פוסט וגיף של מרי קריסמס) ולשלוח לכמה מעצבים שונים וכך לעשות את הסינון הראשוני לפני שמתחילים באמת לעבוד. כמובן שאפשר להשתמש בתוצרים של הטסט ולחסוך עוד זמן, עבודה וכסף.
כדי להימנע מקצרים בתקשורת ובחוסר מידע צריך לעשות מחקר מקדים ולהכין ״קיט״ שלם לטובת הפרויקט. מעצב חיצוני הוא מספיק לא מחובר לעשייה, לאנשים או לדרייב של החברה ולכן צריך לספק לו כמה שיותר חומרים שיוכל לעבוד איתם. מומלץ להכין תיקיה עם כל ה-assets הנדרשים, דף הסבר המפרט את כל הצרכים לגבי הפרויקט, לוחות זמנים, אנשי קשר בחברה, רפרנסים מרחבי הרשת, חומרים מקדימים שיכולים לשמש כרפרנס ועוד כל מידע נוסף שיכול לסייע בהבנה וביצוע של המשימה. בנוגע לאופן התקשורת חשוב לציין שסטארטאפ קטן שעדיין לא מכיל בתוכו חטיבת עיצוב אלא רק מעצב- שניים יכול בהחלט להיעזר בשירותים חיצוניים כאשר איש הקשר הוא מעצב שיודע לתווך את הצרכים של שאר המחלקות. במידה ואין מעצב חשוב עוד יותר להקפיד על העברת בריף מקיף שכולל כמה שיותר מידע וחומרים.
העסקת פרילנסרים קבועים המאפשרים לייצר אחידות יחסית. מעבר להתמדה בעבודה עם אותו המעצב על פרויקטים שונים, כדאי ואפשר לקבוע כמה שעות חפיפה עם אותו ״קבוע״, וכמובן לשלם לו עליהן כמו על שעות עבודה רגילות, בכך לנסות לחשוף אותו לכמה שיותר מידע שיוכל לסייע לו להבין את המתרחש בחברה (כל זאת אחרי שחתם על NDA, מיותר לציין).
בפרויקטים מורכבים וארוכי טווח כמו עיצוב הפרודקט עצמו או אתר מורכב צריך להיות יותר מחושבים ולשקול לקחת חברה שיכולה לתת מענה מקצה לקצה. בניית המוצר, בין אם הוא מיועד למובייל או לדסקטופ, B2B או B2C, מערכת מורכבת או פיצ׳ר חדש - הוא אירוע מורכב ולכן כדאי לבחון שירותים של חברה גדולה שהיא מעבר למעצב יחיד או סטודיו קטן כך שיוכלו לתת מענה מלא של עיצוב וגם פיתוח. בהמשך לנקודה הראשונה, גם כאן מומלץ מאד לחפש המלצות בקהילה.
לעבודה עם פרילנסרים יש יתרונות רבים ועם זאת כמה הסתייגויות. חברות קטנות יכולות להפיק המון מעבודה עם נותני שירות ולהנות מהיצע בלתי נגמר מכל רחבי העולם. חשוב להישאר ממוקדים בדיוק על מה השירות והתוצרים שאנחנו מחפשים, ולא להתייאש עד שמוצאים את האחד!
אולי יעניין אתכם לקרוא על היתרונות של שימוש בפרילנסרים
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
בלוג
4 דק'
02/2025
עיצוב של מצגת משקיעים - no drama
בלוג
4 דק'
01/2025
הטאו של ה-UX: פילוסופיה סינית עתיקה ועיצוב UX מודרני
פודקאסט
27 דק'
09/2024
פרודקטיבי: איך להוביל רידיזיין כמנהלי מוצר (יעל פלג, Healthee)
אנחנו מדברים על השלבים השונים של רידיזיין, איך רותמים את כל בעלי התפקידים בחברה, איך מודדים את ההצלחה של הפרוייקט, ואיך רידיזיין יכול להיות הזדמנות נפלאה לבחון את המוצר מחדש - מה אנחנו משאירים בו, וממה אנחנו נפרדים. האזינו עכשיו לפרק באתר
בלוג
5 דק'
09/2024
כיצד להנגיש למשתמשים מוצרי בקאנד
בלוג
6 דק'
07/2024
איך להיפתח לשווקים חדשים ולשמור על המותג
בלוג
6 דק'
03/2024
כיצד לשמור על יעילות בעיצוב עבור המחלקות השונות
פודקאסט
29 דק'
03/2024
245: איך עשינו 750 שיפורים במוצר ביום אחד? (איילה נרושביץ׳, ענבל הורן)
אנחנו מדברים על האקתוון חוויית משתמש שקיימנו בחברה, ואיך שמים במרכז סוגיות חשובות שנדחקו לשוליים. האזינו עכשיו לפרק באתר
בלוג
6 דק'
02/2024
בחירה חופשית בעיצוב - יש דבר כזה?
בלוג
6 דק'
01/2024
מיתוג לסטארטאפ קטן - איך לעשות את זה?
בלוג
6 דק'
12/2023
כיצד לעבוד נכון עם מעצבים פרילנסרים בתנאי אי וודאות
וידאו
04 דק'
05/2023
איך להקים את תחום הפרודקט דיזיין
איילת פז-אקלר עבדה כמעצבת בחברות ענק כמו נייס וצ׳קפוינט, אבל להקים פרודקט דיזיין בסטארטאפ זה אתגר מסוג אחר. אחרי שעשתה את זה כבר פעמיים, היא הגיעה אלינו לאולפן כדי לשתף מה למדה מזה
וידאו
11 דק'
11/2022
תהליך העבודה הצוותי מאחורי המוצר
״שמנו לב שאנחנו מעבירים משימות למפתחים״, מספרת דניאל ורטמן, Senior UI/UX Product Designer במאנדיי, ״והן היו נדחות ונדחות עד אין קץ״. איך שינוי בתהליך העבודה פתר את זה?
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup