אוהד אל על,
R&D Team Leader, Artlist
להפוך למנהל: איך מנהלים צוות שהיית חלק ממנו?
2024-06-17
•
4 דקות קריאה
כשהתחלתי את דרכי המקצועית כמתכנת, חשבתי על הכיוונים המקצועיים אליהם ארצה להתפתח, אבל לא חשבתי על ניהול כאחד מהם. כיוצא ממר"ם ובוגר תואר במדעי המחשב, היה לי ברור לאילו אפיקים מקצועיים אני רוצה להגיע, מה עוד אני צריך ללמוד, אבל כשהגיעו אלי עם הצעה לתפקיד ניהולי, ועוד כזה שמשמעותו לנהל את הצוות בו אני חבר - הייתי צריך לחשב מסלול מחדש.
התחלתי בארטליסט לפני 3 שנים כמתכנת, וצמיחתה המואצת של החברה הביאה לכך שתוך 6-7 חודשים כל הפיתוח התרחב בצורה משמעותית וגם הצוות שלי. הבנו שכדי להמשיך ולהתייעל, יש צורך להתפצל לצוותים קטנים יותר עם תחומי אחריות מוגדרים יותר. בשלב הזה, הוצע לי להתקדם לתפקיד ניהולי ולנהל את הצוות שהייתי חלק ממנו, וששאר חבריו ותיקים יותר ממני בחברה.
האתגרים
המעבר לניהול צוות שאני חלק ממנו, היה מאתגר במיוחד עם לא מעט חששות ומחשבות כיצד לצלוח את התהליך. ראשית, אתגרים ברמה המקצועית שהיו בעיקר סביב הצורך לשנות חשיבה, להתמודד עם אתגרים מקצועיים שונים, לסגל ראייה מערכתית רוחבית יותר, ללמוד לנהל אנשים ולהבין שהעיסוק שלי hands on ברמה המקצועית הולך להשתנות. כמנהל, העבודה מתרכזת בתכלול פרויקטים, זיהוי אתגרים והזדמנויות וקבלת החלטות אסטרטגיות, ופחות ברמה הפרטנית בכל משימה ומשימה.
שנית, אתגרים ברמה הניהולית, שסבבו סביב הצורך ללמוד לנהל אנשים ולהרחיב את סט הכלים והיכולות שלי לאפיק ניהולי, מאחר שמדובר בתפקיד שטרם התנסיתי בו. לתעדף את המשימות באופן נכון בין העובדים, להקשיב לכל אחד ואחת ברמה האישית, לבנות תהליכים נכונים לעבודת הצוות, שגרות עבודה, לייצר סביבת עבודה תומכת ומגובשת ועוד.
שלישית, אתגרים ברמה האישית; איך חברי הצוות יקבלו את השינוי? איך לעבור מחבר לדמות סמכותית שצריכה לתת הנחיות? איך לנהל שיחת פידבק מקצועי בצורה נעימה עם עובד שרואה בך גם חבר?
הפער בין להיות חבר ולהיות מנהל - היה האתגר הגדול ביותר עבורי ברמה האישית. הייתי צריך למצוא את הדרך הנכונה ביותר עבורי להתנהל מול חברי הצוות, שגם תשמר את הקשר החברי במובן מסוים וגם תאפשר לי לשקף להם סיטואציות מקצועיות מסוימות באופן שיתקבל בהבנה, למשל, אי עמידה בזמנים וביעדים, נקודות לשיפור וכדומה.
איך עושים את זה?
לשמחתי, חברי הצוות קיבלו את המעבר שעשיתי מעובד למנהל בצורה מפרגנת ותומכת, אפשרו לי להיכנס לתפקיד בצורה חלקה ונעימה ולקדם מהלכים לבניית הצוות. יחד, יצרנו סביבה תומכת עם אמון הדדי, והרגשה שכולנו פה עובדים ביחד למען אותה המטרה. לכולנו חשוב לקדם את המוצר, להביא לתוצאות טובות ולעמוד ביעדים, כצוות אחד שחוגג הצלחות ולומד מכשלונות.
אם תמצאו את עצמכם בסיטואציה דומה, הנה כמה טיפים מהניסיון האישי שלי:
בהיבט האישי-ניהולי:
- הקדישו זמן להסביר לחברי הצוות את המציאות החדשה, עם כניסתכם לתפקיד המנהל. קיימו שיחות אינדיבידואליות בהן תסבירו את המצב, ונסו להבין איך כל אחד ואחת מחברי הצוות מקבל את המציאות החדשה, מה חשוב לו שתדעו ועוד.
- כנסו לתפקיד עם דף חדש ונקי. מערכות היחסים עם חברי הצוות יהיו מעתה אחרות ושונות, ולא תוכלו, לדוגמה, להעדיף מישהו רק כי היה חבר.
- היו כנים ושקופים עם חברי הצוות לגבי ההתנהלות שתרצו שתהיה מעתה בצוות, בין אם ברמה האישית ובין אם ברמה המקצועית. תיאום הציפיות הזה יסייע גם לכם וגם לעובדים להתנהל ביום-יום.
בהיבט המקצועי:
- תפקיד המנהל מביא עימו אתגרים מקצועיים חדשים ושונים מאלו שהתמודדתם איתם עד כה. כדי לצלוח אותם, חשוב להבין שיש צורך לשנות את ה-mindset ולהסתכל על המשימות המקצועיות במבט על, רוחבי ומקיף יותר, המחובר באופן שוטף לאסטרטגיה הכוללת של החברה.
- קיימו שיחות פידבק באופן שוטף. כאשר מקיימים מפגשים 1:1 אחת לשבועיים, למשל, העובד מקבל פידבק מתמשך על העשייה שלו, מרגיש את מעורבות המנהל ומקבל את הזמן האישי שלו לדבר על כל דבר שהוא בוחר.
- צרו מסגרת צוותית ברורה לעבודה, כדי למנוע תחושת "התפזרות" רק בגלל שהמנהל החדש הוא חבר. נהלים חשובים גם לכם ובעיקר לעובדים, שצריכים להמשיך ולהרגיש שגרת העבודה הנכונה ובריאה.
והדבר אולי הכי חשוב: תרצו את זה.
התפקיד החדש הוא לגמרי הזדמנות; גם להיות יותר מעורבים ומחוברים לנעשה בתוך הצוות, גם לרכוש סט כלים חדש שיפתח אתכם מקצועית ואישית וגם הזדמנות להשפיע באופן משמעותי יותר.
מרגע שהפכתי למנהל, יש לי 'אני מאמין' מאוד ברור: אני שם בשביל העובדים שלי, כל הזמן, לכל דבר. גם בהצלחות, גם באתגרים, גם בכישלונות. אני מציג אותם באור חיובי, משקף להם פנימית מקומות להשתפר בהם, נותן להם גיבוי מלא מול ההנהלה, ומאפשר להם לשתף אותי בכל דבר שהם רוצים ובוחרים.
להפוך מעובד למנהל בצוות שאתה חלק ממנו זו משימה מאתגרת, אבל כשזה נעשה בצורה נכונה זו לגמרי מקפצה קדימה, אישית ומקצועית.
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
בלוג
3 דק'
04/2025
מערכת יחסים בשלט רחוק: איך לנהל צוותים מרחוק בצורה אפקטיבית
מערכת יחסים בשלט רחוק: איך לנהל צוותים מרחוק בצורה אפקטיבית?
פודקאסט
40 דק'
04/2025
עקרונות בניהול - רועי מן, מנכ״ל מאנדיי (השמעה חוזרת)
איך יוצרים מנטליות בצוות של הגעה ליעדים? איזה כלים משמעותיים יש למנהל בתחילת הדרך? איך מנהל יכול למדוד את עצמו? בפרק השבוע אנחנו מביאים הקלטה של מפגש שערכנו עם רועי מן, שבו הוא סיפר על פרקטיקות שמלוות אותו עוד מתחילת הדרך, על העקרונות שמובילים אותנו במאנדיי סביב גיוס, קידום ופיטורים, וגם על איך אפשר למדוד את עצמנו בתור מנהלים.
פודקאסט
25 דק'
01/2025
289: דרך של סטארטאפ בניו-יורק - להעביר את החיים למקום חדש (ניר לזניק, Sedric)
בפרק אנחנו צוללים אל המסע האישי והמקצועי של ניר לזניק, מייסד ומנכ"ל חברת Sedric, שעבר לניו יורק כדי לקדם את פעילות החברה בשוק האמריקאי.
בלוג
3 דק'
12/2024
כולנו רוצים עובדים מלאי תשוקה לעשייה. איך גורמים לזה לקרות?
פודקאסט
34 דק'
11/2024
278: לתכנן את השנה הבאה - מדריך מקוצר לכתיבת תוכנית OKR
אנחנו מדברים על איך כותבים תוכנית OKR לתרגום אסטרטגיה לתוכנית פעולה באופן נכון ואפקטיבי.
בלוג
5 דק'
11/2024
איך לנהל ביצועים בסטארטאפים וחברות בצמיחה
פודקאסט
46 דק'
11/2024
277: המסע לעבר ה-OKR: המתודולוגיה שעזרה לנו ליצור פוקוס ושפה משותפת (שירן נאווי ויוליה פרגו)
אנחנו מדברים על המסע המתמשך של עבודה עם OKR, האתגרים בהטמעת תוכנית אסטרטגית חדשה בארגון, ועל איך שומרים על גמישות בתהליך.
בלוג
5 דק'
10/2024
המיתוס של 90 הימים הראשונים: איך יוצרים השפעה מיידית כמנהל פיתוח
בלוג
5 דק'
09/2024
מעבר לאג'ייל: הטקסים של צוותי פיתוח מנצחים
בלוג
5 דק'
09/2024
סקייל ארגוני - האתגר האנושי
בלוג
4 דק'
09/2024
על שיתוף פעולה בין מנהלים בארגון
בלוג
4 דק'
09/2024
להוביל למצוינות: הנעת עובדים ובניית צוות מנצח
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup