

רותם פרץ,
Entrepreneur, VP R&D at JustTalkTo
על פחדים בעולם היזמות
2022-08-16
•
4 דקות קריאה
במהלך השבועות האחרונים ניהלתי את השיחה הבאה עם עצמי כך וכך פעמים…
*מה עכשיו לכתוב על פחדים, בשביל מה אני צריך את הצרה הזו. לא יותר פשוט לכתוב על החלק הכיף של סטארטאפים – גיוסים, מוצר, לקוחות… למה להתעסק בתחום שגם ככה אף אחד לא רוצה לדבר עליו, בטח לא בפומבי. גם בטח ישפטו אותי ויחשבו שאם אני מביע פחד בצורה פומבית זה אומר עלי דברים שליליים. גם אין לי מושג איך שירה ואמרי יקבלו את הפוסט הזה או אם במקרה יגיע לפה משקיע שלנו. לא יודע…"
במהלך שלושת החודשים האחרונים ליוו אותי פחדים שלא חוויתי עד כה בדרכי המקצועית. אני אוהב לדלג למקומות חדשים, למצוא את עצמי בנעליים גדולות ועם צורך להדביק פער גדול במהירות. זה חלק מהדי אן אי שלי כבן אדם, הצורך לאתגר את עצמי ולהצליח. אם בוחנים את המעבר משכיר ליזם, בסטארטאפ הספציפי הזה, לצד שירה ואמרי, זה המהלך הכי הגיוני ונכון עבורי. אפילו רמת הסיכון שאני נושא כמתכנת ותיק בתעשיה של היום הוא אפסי, אם המיזם יכשל וארצה לחזור להיות שכיר, אוכל למצוא עבודה די בקלות. כל נתון שלוקחים בחשבון צועק – "לך על זה". עם זאת, משהו הפעם שונה, והפחד בהחלט מלווה אותי.
בין הפחדים שחוויתי היו:
אני לא מספיק טוב כשחושבים על כמה השותפים שלי מוכשרים
שירה ואמרי חברי ילדות ולא באמת יצליחו לקבל אותי כשותף על מלא
לא יהיו פתוחים לקבל את הדעה שלי
לא ישתפו אותי בכל ההחלטות
זה תמיד מתחיל באירוע טריגר, משם עולה פחד מכאב עתידי ורצון לוותר מראש. כמו מי שמנסה לחסוך מעצמו אכזבה עתידית ע"י לא לצאת לדרך כלל. עם הזמן שמתי לב שגל פחד מקיים שלבים קבועים. בהתחלה ישנו אירוע שמתחיל את הכל, מציף נק' כאב לפני השטח, עם הפחד מתחילות מחשבות שליליות המגבירות את עוצמת הפחד, פיק של פחד, אירוע מרגיע ומשם ירידה של רמת החשש וחזרה לשגרה.
עם השנים למדתי שפחד פועל עלי כמו זכוכית מגדלת, לוקח מחשבה ומגביר את האופן שבו אני מאמין שהמחשבה הזו יכולה להשפיע על חיי. ככל שהפחד גדול יותר כך הפרופורציה בין המציאות לתפיסה שנובעת מהפחד, גדלה בצורה משמעותית. דבר נוסף שלמדתי עם השנים, זו דרך בריאה להתמודד עם פחדים ברגע שהם מגיעים. אני לא יודע אם פחדים משפיעים על אנשים אחרים באותו האופן או עם דרך ההתמודדות שלי תעזור באותה יעילות, אבל כך זה פועל אצלי.
הנקודות המשמעותיות בהתמודדות עם מעגל הפחד שלי הן:
להבין שנכנסתי לאירוע כזה
להצליח לא להתנגד
ליצור אירוע מרגיע
לעשות הפקת לקחים
הכרה – כמו תמיד, הכרה בכך שיש בעיה מסוימת, היא חלק משמעותי בהתמודדות עימה. ככל שאני מבין מהר יותר שהגעתי למקום של פחד לא רציונלי, כך קל לי יותר להתחיל את ההתמודדות.
לא להביע התנגדות – לא לנסות ולשכנע את עצמי שאין טעם בפחד, שהוא לא הגיוני, שכדאי/צריך להתעלם ממנו. עדיף להכיר בכך שהפחד קיים והוא טבעי, שעומדת מאחוריו סיבה שצריך להתייחס אליה.
אירוע מרגיע – זהו הפיצוח המשמעותי ביותר שחוויתי סביב התמודדות עם פחדים. להבין מה אני יכול לעשות אקטיבית, כדי "להחזיר את עצמי לפרופורציה". גיליתי שיש שני דברים שעובדים לי – שיחה עם אנשים שמכירים אותי ממש טוב (בעיקר יעל) או טיול ארוך עם לילה (הפויינטרית שלנו).
שיחה עם בני אדם אחרים לרוב מאפשרת שיקוף של הפרופורציה האמיתית של גורם הפחד, שזה קצת כמו להסיר את הזכוכית מגדלת ולקלוט שמה שמולי הרבה יותר קטן ממה שנדמה לי. בנוסף שיחה כזו עוזרת לחדד את הסיבה האמיתית שעליה יושב הפחד.
את הטיולים בשדות הפתוחים ליד הבית אני לא יודע להסביר, אבל יש שם משהו מרגיע שפשוט מאפשר לי לנשום קושי החוצה.
הפקת לקחים – אחד הדברים הכי חשובים סביב ניהול פחדים זה לא לשים את זה בצד ברגע שהגל חלף ולהתעלם עד לגל הבא. ניתוח הפחד, גילוי הסיבה האמיתית שעמדה בבסיסו והבנה של מה עזר להתמודד, יוצרים חוסן מנטלי עבור הגלים הבאים. מפעם לפעם הצלחתי להתמודד עם הגל בצורה טובה ומהירה יותר בשל החוסן הזה.
בהקשר של רשימת הפחדים שרשמתי למעלה, הפקת לקחים עזרה לי להבין שאם שירה ואמרי רוצים בי כשותף, כנראה שאני מספיק מוכשר. ששותפות היא לא דבר שבונים ביום אחד, אך כשבוחנים את הבסיס שלנו יש שם יסודות לשותפות חזקה, של אנשים שאכפת להם אחד מהשניה עם תקשורת סופר בריאה. שכולנו נכונים להקשיב למה שיש לכל אחת ואחד מאיתנו לומר. שבשותפות טובה לא כולם צריכים לקחת את כל ההחלטות, ישנם תחומי אחריות וטוב שכך, אנחנו סומכים אחד על השניה שניקח החלטות מיטביות.
במבט לעתיד אני יודע שיהיו עוד גלי פחד שילוו את המסע הזה ואני סומך על עצמי שאדע להתמודד עם הפחדים האלו בצורה בריאה. לא יודע אם הבלוג הזה יעזור למישהו, לפחות סיימתי עם מחסום הכתיבה הארור הזה ועכשיו אני מרגיש שלם לחזור לכתוב על הדברים הכיפיים יותר של המסע.
תודה ליעל שתמיד מרגיעה אותי, לאיתן ועידן שיודעים לתת עצה טובה, לבן שמאתגר אותי, לעמוס שנותן לי פרופורציה נכונה וללילה שתמיד שמחה לצאת לטיול שטח.
------------
עוד מסעות של יזמים:
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
בלוג
3 דק'
04/2025
מערכת יחסים בשלט רחוק: איך לנהל צוותים מרחוק בצורה אפקטיבית
מערכת יחסים בשלט רחוק: איך לנהל צוותים מרחוק בצורה אפקטיבית?
פודקאסט
40 דק'
04/2025
עקרונות בניהול - רועי מן, מנכ״ל מאנדיי (השמעה חוזרת)
איך יוצרים מנטליות בצוות של הגעה ליעדים? איזה כלים משמעותיים יש למנהל בתחילת הדרך? איך מנהל יכול למדוד את עצמו? בפרק השבוע אנחנו מביאים הקלטה של מפגש שערכנו עם רועי מן, שבו הוא סיפר על פרקטיקות שמלוות אותו עוד מתחילת הדרך, על העקרונות שמובילים אותנו במאנדיי סביב גיוס, קידום ופיטורים, וגם על איך אפשר למדוד את עצמנו בתור מנהלים.
וידאו
38 דק'
04/2025
מה הבעיה שלך? איך לדעת שאתם פותרים את הבעיה הנכונה
פודקאסט
20 דק'
04/2025
מה מנהלי מוצר יכולים ללמוד מהמוצר הכי ויראלי בשוק? מחשבות על Base44
בפרק הזה אנחנו צוללים להצלחה של Base 44, מנתחים איך כלים מבוססי AI משנים את הדרך שבה בונים מוצרים, ואיזה תובנות מנהלי ומנהלות מוצר יכולים לקחת לעבודה היומיומית שלהם. נדבר על הדרך לקיצור הזמן עד לרגע קבלת הערך עבור המשתמשים, על תמחור חכם, ויראליות מובנית, וגם על האתגרים שבאים עם הצמיחה המהירה. האזינו לפרק באתר
פודקאסט
37 דק'
04/2025
298: הכל על PLG ו- SLG: השיקולים שבבחירת אסטרטגיית צמיחה (ערן זינמן ורועי מן)
פודקאסט
38 דק'
03/2025
297: ״על הספה״ - להיות מכור לאתגר, אופיר ארליך על המנוע הפנימי ליזמות
להיות יזם זה לא רק לחלום בגדול, זו גם ההתמודדות עם חוסר ודאות, משברים, ולילות בלי שינה. בפרק הזה של ״על הספה״, סדרת שיחות שבה אנחנו מדברים על האספקטים הפסיכולוגיים של יזמות - נועה מץ מארחת את אופיר ארליך, מייסד-שותף ומנכ"ל EON, לשיחה על הדלק שמניע יזמים.
פודקאסט
10 דק'
03/2025
בקצרה: המענקים שכדאי לסטארטאפ שלכם להכיר ואיך לשלב אותם באסטרטגיה רחבה
בפרק נבין למה מדינות משקיעות מיליארדים בטכנולוגיה, אילו מענקים זמינים לסטארטאפים ישראליים, ואיך לשלב אותם באסטרטגיית הגיוס שלך בצורה חכמה.
בלוג
3 דק'
03/2025
איך להצליח בפגישה ראשונית עם תאגיד – טעויות נפוצות וטיפים
בלוג
4 דק'
02/2025
בנקאות אמריקאית לחברות ישראליות – איך לא ללכת לאיבוד
וידאו
02/2025
איך משקיעים אמריקאים רואים השקעות בטכנולוגיות AI?
בלוג
5 דק'
02/2025
זהות מותגית מדויקת ככלי ליצירת עניין ואמון בתהליכי גיוס
בלוג
4 דק'
02/2025
איך פונים למשקיעים (ואיך לא) בעזרת AI
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup