

אביב אבידן שליט,
שותפה, מיתר עורכי דין
שמירה על זכויות הפאונדרים בתהליך גיוס כסף
2025-04-06
•
4 דקות קריאה
הגעתם לרגע בו אתם מייסדים בעצמכם סטארטאפ שלכם, חלום שמתגשם.
אתם יוצאים לדרך משותפת עם המשקיע שלרוב אין ממנה חזרה, ברוב המקרים אין "גירושים" ממשקיע, מדובר ביחסים משמעותיים וחשובים לטווח ארוך ולכן חייבים להיות מודעים לדרישות וההסכמות העיקריות אותן אתם לוקחים על עצמכם. שימו לב שעיקרי הדברים נקבעים כבר במסמך הראשוני שעתיד להיחתם ביניכם לבין המשקיעים הTerm Sheet.
מרגע שקיבלתם לידיכם את המסמך הזה, ממליצה לכם מאוד להתייעץ עם אנשי מקצוע. המסמך הזה מהווה בסיס לכל ההסכמות עם המשקיע אשר ישתקפו במסמכים המפורטים שתחתמו עם המשקיע אחר כך. אל תתפתו לחשוב שמדובר במסמך ראשוני שניתן יהיה לתקן אח"כ. מה שנקבע במסמך הזה נשאר.
כמובן הTerm Sheet כולל תנאים במגוון נושאים שונים, אבל בשורות הבאות בחרתי להתייחס הפעם, בקצרה, רק נקודות מרכזיות הנוגעות ישירות לזכויות המייסדים אשר דורשות תשומת לב מיוחדת בעת הכנסת המשקיע לחברה.
מובן שככל שהחברה בתחילת דרכה וניסיונכם כמייסדים קטן יותר, יש למשקיעים אינטרס מובנה בהקטנת הסיכון על-ידי דרישה שהסעיפים בהסכמים יכללו דרישות נוקשות יותר שמטרתם לוודא את תרומתכם לחברה מצד אחד ואת היכולת להפחית את השפעתכם בעת הפסקת תרומה כזו מצד שני, זו בדיוק הסיבה שעליכם לבחון את ההצעות שקבלתם לעומק בעת קבלתן, להתאים את ההצעות לסיטואציה הייחודית שלכם, תוך הבנה מודעות והתאמה אישית באמצעות אנשי מקצוע מנוסים בתחום.
יחסי עבודה
בעת סגירת מסמכי ההשקעה, תדרשו בין השאר, להתקשר עם החברה בהסכם העסקה מסודר. בהסכם יוסדרו תנאי ההעסקה שלכם, לרבות שכר, תקופת הודעה מוקדמת, ימי חופשה וצבירתם, תניות אי תחרות ועוד. כאן תבחן היכולת להתקשר במקרה הצורך באמצעות חברה או בהסכמי ייעוץ וכן האפשרות (המאוד לא רצויה מבחינת משקיע) לאפשר לכם לעבוד פחות מ100% משרה, ככל שאפשרות כזו נדרשת מבחינתכם. בין השאר ההסכם יכלול הסבת קניין רוחני שפיתחתם לחברה החדשה, וכן אישור מפורש שאין קונפליקט עם מעסיקים קודמים או גופים אחרים ביחס לקניין הרוחני או הסתייגויות ברורה ככל שיש כאלה.
נושא מרכזי בקשר עם הסכם ההעסקה הוא האופן בו תוכל החברה להביא את ההעסקה שלכם לסיומה, שלא בשל סיבה חמורה (כגון: מעילה, הפרת אמונים או פעולה או מחדל חמור אחר) אלא מטעמי נוחות בלבד. עיקר הדיון נוגע בשאלה מי צריך לקבל את ההחלטה על פיטוריכם ובאיזו רוב. שימו לב שגם אם ההחלטה אמורה להתקבל בדירקטוריון בו יש לכם לכאורה רוב, יתכן שניתן לקבל את ההחלטה בלי אישורכם כמייסדים, זאת בגלל הכלל הקובע שאדם שעניינו מובא לאישור הדירקטוריון לא רשאי להצביע בדיון כזה. חשוב מאוד לבחון מראש את הליך קבלת ההחלטה ולהסכים על פתרון מותאם לכם בין היתר בגלל השלכת סיום העסקה על סך המניות שיוותר בידכם אחר סיומה ועל מעמדכם כחברי דירקטוריון כפי שמוסבר כאן בהמשך.
הון
בעת הקמת החברה, מחלקים המייסדים ביניהם את הון המניות שלה. נקודת המוצא היא שכל אחד מהמייסדים משמעותי להתקדמות החברה ומקבל את המניות, גם אם הדבר לא נאמר במפורש, בתמורה לתרומתו העתידית להצלחת החברה. בפועל, פעמים רבות משקיעים מבקשים לוודא ששיעור אחזקותיו של מייסד שאינו מועסק יותר בחברה יבטאו את הפסקת תרומתו לחברה, גם בפן האישי של יצירת הנעה של המייסד להישאר בחברה לאורך זמן, גם כדי ליצור איזון כלפי המייסד/ים ובעלי המניות האחרים שנשארים לקדם את החברה כשאחר עוזב וגם כדי לאפשר לחברה להחליף מייסד עוזב באחר אחר במקומו. לשם כך משקיעים עשויים לדרוש הכפפת המניות של כל מייסד ל"הבשלה הפוכה". כלומר, מייסד שיפסיק לעבוד בחברה לפני שחלפה תקופה מוסכמת, יאבד חלק ממניותיו ביחס מוסכם. כמובן, לדרישה הזו השלכה קריטית על חלקכם בחברה ויכולתכם להשפיע על מהלכיה בעתיד ולכן חשוב מאוד להבין ולדון בדרישה הזו מראש.
גם במקרים בהם מסכימים על הדרישה להכפיף מניות למנגנון שחרור מוסכם, ישנם פרמטרים מרכזיים שיש בהם כדי להשליך על התוצאה הסופית ולכן חייבים לדון ולהסכים עליהם מראש, בין השאר, אחוז המניות הנתון להבשלה הפוכה, התקופה שעל פניה משתחררות מניות מן המגבלות, ולבסוף, העילות המאפשרות רכישה חוזרת/ביטול של מניות המייסדים ללא תמורה.
כך, אתם עלולים למצוא את עצמכם מפסידים את כל המניות שטרם שוחררו אם עזבתם את החברה ללא סיבה (יש להסכים על הגדרת "סיבה"), אם פוטרתם מהחברה בשל "עילה" (יש להסכים על הגדרת "עילה") כלומר בשל אירוע חמור מאוד, אתם עלולים לאבד את כל המניות שטרם שוחררו וגם כאלה ששוחררו, אם אינכם יכולים לעבוד יותר (מחלה חלילה או מוות) צריך להבין ולהסכים מה מספר המניות שתאבדו במקרה זה, אבל עיקר הדיון ייסוב סביב כמות המניות שיישארו אצלכם במקרה שהחברה החליטה לפטר אתכם משיקולי נוחות ולא בשל "עילה". יש פתרונות מגוונים ושונים לכל אחד מהמקרים שציינתי, חשוב להתייעץ ולהבין מה הפתרון המתאים והראוי לכל מצב.
שימו לב שבשל יצירת הקשר בין עבודה למספר המניות יש לוודא שהסכם הרכישה החוזרת עומד בכללים שקבע מס הכנסה בהקשר הזה.
איסור מכירה
לפני אקזיט המשקיע עלול לדרוש להגביל את יכולתכם למכור את מניותיכם לצדדי ג' (Secondary Sale). נכון שבמציאות מכירת מניות כזו לרוב בסופו של דבר תעשה בהסכמה, עם זאת עדיף להגיע לסיטואציה הזו עם מגבלות משפטיות מינימליות לעומת הצורך לבקש מהמשקיע לוותר על זכויות חוזיות שכבר הסכמתם לתת לו.
מקום בדירקטוריון
בהשקעות הראשונות בחברה המייסדים מהווים עדיין רוב של בעלי המניות ורוב זה בא לידי ביטוי בדרך כלל גם בדירקטוריון החברה. יש לשים לב אם המייסדים מקבלים זכות למנות דירקטור או רק רשאים לכהן כדירקטורים בעצמם (לקביעה זו עשויות להיות גם השלכות מס שכדאי לוודא). משקיעים כלולים לדרוש שמייסדים שאינם מועסקים בחברה יאבדו גם את מקומם סביב שולחן הדירקטוריון. כלומר, בעת הפסקת העבודה תאבדו גם את מקומכם בדירקטוריון. זו סיבה נוספת לדון לעומק באופן בו חברה רשאית לפטר מייסד מטעמי נוחות בלבד כמוסבר בסעיף למעלה.
אל תהססו, אתם חייבים להבין לעומק את משמעות התניות המשפטיות ואת מידת החשיבות שלהן, ולמקד את ההערות שלכם בנקודות הקריטיות מבחינתכם. הבנת הנקודות הללו במועד תסייע לכם להגן על האינטרסים הלגיטימיים שלכם ותבטיח תאום ציפיות ושיתוף פעולה מוצלח עם המשקיעי לאורך זמן.
בהצלחה!
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
בלוג
4 דק'
04/2025
שמירה על זכויות הפאונדרים בתהליך גיוס כסף
בלוג
3 דק'
04/2025
זכויות יוצרים על תוצרים של בינה מלאכותית: האם אתם בעלי זכות יוצרים ביצירה
בלוג
5 דק'
03/2025
הצד המשפטי של מכירות: דברים שחשוב לדעת או יותר נכון – ממש לא כדאי לפספס
בלוג
5 דק'
10/2024
מהו Down Round ומהן ההשלכות בטווח הקצר והארוך?
בלוג
3 דק'
08/2024
תיקון חוק הגנת הפרטיות בישראל: איך הסטארטאפ שלכם יכול להפוך את האתגר להזדמנות?
בלוג
5 דק'
08/2024
AI אחראי - כבר לא מותרות אלא כורח חיוני
בלוג
4 דק'
07/2024
צעדים ראשונים בהענקת אופציות לעובדים
פודקאסט
18 דק'
10/2023
שגרה במצב חירום - דיני עבודה - מה חשוב לדעת
אנחנו מדברים עם טל קרת, שותפה מובילה במחלקת דיני עבודה במשרד ארנון-תדמור-לוי, על דיני עבודה בתקופה הנוכחית - מה הזכויות והחובות שלנו כמעסיקים וכעובדים.
וידאו
58 דק'
09/2023
שאלות תשובות - כל מה שרציתם לדעת על הקמת חברה אמריקאית
פאנל שאלות תשובות עם כל מה שרציתם לדעת על הקמת חברה אמריקאית, בהשתתפות עורכי דין ורואי חשבון שמתמחים בנושא.
וידאו
59 דק'
09/2023
מה צריך לדעת על הקמת חברה בארה״ב, ואיך מנהלים חברות-בנות או חברות-אם אמריקאיות.
מה צריך לדעת על הקמת חברה בארה״ב, מה היתרונות והחסרונות, ואיך מתפעלים ומנהלים חברות-בנות או חברות-אם אמריקאיות.
וידאו
08 דק'
06/2023
התהליך מאחורי מכירת הסטארטאפ שלי
ב-2022 קיבל גיא קשטן מייל מפתיע מחברה ציבורית גדולה: ״אנחנו מתעניינים באופציה לרכוש אתכם״, נכתב שם. מה קרה בין אותו מייל ועד האקזיט?
בלוג
4 דק'
08/2023
סטארטאפים כמשתמשי AI: שיקולים משפטיים שכל סטארט-אפ צריך לחשוב עליהם
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup