

אמיר שבט ,
Head of Product - Developer Platform at Twitter, Investor, Author
הכל על השקעות אנג'ל
2022-07-11
•
7 דקות קריאה
2021 הייתה השנה הפעילה ביותר שלי בכל מה שקשור להשקעות אנג'ל. בסך הכל, מתוך 29 סטארטאפים שהשקעתי בהם במהלך 5 השנים האחרונות, 13 התרחשו רק השנה.
מאמר זה בא לענות על שאלות שאני מקבל ממשקיעי אנג'לים ומייסדים אחרים.
השאלתי הרבה שאלות מהקהילה המדהימה של סטארטאפים ומשקיעים שאני שייך אליהם. ניסיתי לענות בפתיחות ככל שיכולתי ולתת דוגמאות רלוונטיות.
הערה: התחלתי להשקיע גם כשותף (venture partner ) בחברת Innovation Endeavors. אני אוהב לעשות את זה, אבל לאחר 6 חודשים בלבד, עדיין מוקדם לחלוק תובנות עמוקות לגבי השקעות כהון סיכון. זה למועד מאוחר יותר.
אז הנה אנחנו מתחילים:
איך התחלת עם השקעת אנג'ל?
עברתי לעמק הסיליקון לפני 8 שנים כדי לנהל את תוכנית הסטארט-אפ של גוגל. זה אומר שמהיום הראשון הייתי מוקף ביזמים וסטארטאפים מדהימים. כשמישהו היה מבקר בבית שלנו, הילדים שלי נהגו לשאול אותם "אז על מה הסטארט-אפ שלכם?". המשכתי לעזור למייסדים (בעיקר בנושא מוצר/טכנולוגיה) וכל הזמן קיבלתי הצעות לבצע השקעות. לא הייתה לי הכנסה פנויה, וממילא ההשקעה בזמן העבודה בגוגל הייתה כאב גדול, אז דחיתי בחביבות את ההצעות האלה.
כששאלתי את חברי דרור ברמן, מה יידרש כדי להיות שותף טוב להון סיכון, הוא אמר - "תצבור יותר ניסיון ותשקיע כאנג'ל".
לקח לי עוד 3 שנים עד שהצלחתי להתחיל להשקיע ברצינות. התמזל מזלי להצטרף ל-Slack בימיה הראשונים, להיות סמנכ"ל ב-Twitch, והשנה מכרתי את הסטארט-אפ שלי לטוויטר. זה נתן לי ניסיון רב בסטארטאפים, כמו גם את הכספים הזמינים לבצע השקעות בפועל.
מהם קריטריוני ההצלחה שלך כמשקיע אנג'ל?
כמובן שאני מקווה לקבל את הכסף שלי בחזרה, ואולי אפילו להגיע לכמה הום-ראנ'ס (ביטוי אמריקאי להצלחה), ולהרוויח הרבה כסף. למען האמת, המהנדס שבי מבין שלהכנס את הכסף הזה ל-VOO (אינדקס S&P 500), כנראה יהיה הרבה יותר בטוח, וכנראה אסטרטגיית השקעה משתלמת יותר.
אם אני רוצה להיות כנה עם עצמי, הסיבה האמיתית שאני משקיע כאנג'ל היא שאני רוצה לעזור למייסדים לייצר מוצרים ושירותים מעולים שמשנים את העולם. אני רואה בהשקעת האנג'ל שלי דרך להשפיע בקנה מידה בצורה שלא יכולתי לעשות על ידי התמקדות בסטארט-אפ אחד בודד.
אני מאמין שמוצרים מעולים שמוסיפים ערך רב לעולם יחזירו לי את ההשקעה פי עשרה, הן מבחינה כספית והן מבחינה רוחנית.
כמה אתה משקיע?
השיקים שאני כותב נעים בין $10K ל$100K. לפני שנתיים, הייתי סקאוטר (מאתר הזדמנויות להשקעה) של בלומברג בטא עם רוי ברהט (Roy Barhat) המדהים, שם הם היו מכפילים כל השקעה שעשיתי. היום אני נוטה להשקיע עם אנג'לים אחרים, כך שהשיק שהסטארטאפים רואים בדרך כלל גדול משמעותית מסכום ההשקעה שלי בלבד.
איזה חלק מהשווי הנקי שלך הוא השקעות בסטארט-אפים?
זה די אישי, אבל אני אענה על זה בכל מקרה כי אני לא רוצה שאנג'לים צעירים יסכנו יותר מדי. השקעות אנג'ל הן עסק מסוכן, אז אני מנסה לשמור עליה מתחת ל-10% מהשווי הנקי שלי. אגב, אני נמצא הרבה מתחת לזה.
מהן התכונות הטובות ביותר של משקיע אנג'ל טוב?
- להיות ידידותי למייסדים, להוסיף ערך כאשר אתה יכול או התבקשת, אל תטריד את המייסדים אלא אם כן הכרחי. חיי הסטארט-אפ הם מסע קשה של עליות ומורדות — תמוך במייסדים שלך ככל שאתה יכול, אבל לכל הפחות, וודא שאתה לא עושה נזק.
- זכור שזה הסטארט-אפ שלהם, לא שלך. כמה שאפשר לשתף בניסיון ולא בדעות. אסור לנהל אותם ברמת המיקרו או להיכנס לכל פרט.
- הישאר חיובי ותעודד בזמנים קשים. אל תגרום למייסד שלך לדאוג מכך שתאבד אמון בו או בסטארט-אפ. תהיה המעודד שלהם.
- עזוב את האגו שלך בצד.
יצירת דיל-פלואו (זרם עסקאות), בדיקת נאותות ובחירת ההשקעות
מהי אסטרטגיית ההשקעה שלך?
אני משקיע בסטארט-אפים בשלבים מוקדמים, בכלי פיתוח (dev-tools), פרודוקטיביות עבודה ושיתוף פעולה (work productivity and collaboration) ו-B2B SaaS.
התזה שלי היא: (א) העבודה ב-Microsoft, Google, Slack, Twitch ועכשיו טוויטר, נתנה לי ניסיון להעריך את הצוות והרעיון עבור התחומים הללו ו-(ב) אלו תחומים צומחים במהירות עם הרבה כסף וכאב, שהייתי שמח להשקיע בהם.
האסטרטגיה שלי די רחבה, ואני יכול ללפעמים לחרוג, אבל אם תבוא אליי עם משחק למובייל, רוב הסיכויים שאפנה אותך לחברים שלי שמשקיעים בתחום הזה.
האם הייתם משקיעים מחוץ לאסטרטגיה שלכם?
כן, 3 מתוך 13 ההשקעות שעשיתי השנה היו מחוץ לאסטרטגיה. הם היו הזדמנות שהביאו לי אנג'ל אחר שאני סומך עליו, או סטארטאפ שאני עובד איתו ומאמין בו כבר הרבה זמן.
הנה דוגמה — אני עוזר ל-Kai (מאמנת בריאות אישית ופתרון יומן) כבר יותר משנה. ככל שבניתי אמון בצוות, במנכ"ל וביכולת להניב ערך עם הפתרון, הגברתי את האמונה שלי בהשקעה בחברה, מה שעשיתי סוף סוף השנה.
איך סטארט-אפים פונים אליך / איך אתה מייצר את הדיל פלואו (זרימת העסקאות)?
זה כוח העל שלי, בהשוואה לאנג'לים אחרים. יש לי דיל פלואו טוב בטירוף. אני אף פעם לא רודף אחרי סטארט-אפ או מחפש אותם.
הטריק שלי קל — אני מנסה לעזור לכל סטארט-אפ שאני פוגש בלי קשר אם אני מתכוון להשקיע או לא. אני תמיד שואל את המייסדים "מה תהיה התוצאה הטובה של הפגישות?" ומנסה תמיד לגרום להם לראות ערך בפגישה עצמה. ואז המייסדים האלה שולחים אלי מייסדים אחרים.
אני גם עוזר לחברות הון סיכון ואנג'לים אחרים עם חברות הפורטפוליו שלהם, אני מבלה זמן במתן מענה לשאלות בטפסים מקוונים, ומדבר בהרבה אירועים. בסופו של דבר זה מתבטא ומשתלם בזרימת עסקאות בריאה ואיכותית מאוד.
החלק המצחיק הוא שאני לא עושה את זה בשביל הדיל פלואו. לעזור למייסדים זה באמת דבר שכיף לעשות —יש אנשים שאוהבים לרוץ, חלק אוהבים אמנות, אני אוהב לעזור לסטארט-אפים.
הנה דוגמה: עזרתי ל-Notion לחשוב על האסטרטגיה וה-API של הקהילה שלהם. התיידדתי עם מוביל השיווק שלהם, שחיבר אותי למייסדים המדהימים של Byteboard שהפכו להשקעה הגדולה שלי ב-2020.
מהי החשיבות מבחינתך ללידים חמים / האם אתה מקבל מיילים קרים?
אני אוהב לידים חמים (מייל היכרות ממישהו שמכיר את שני הצדדים). ליד חם פירושו מישהו שאני סומך עליו, חשב מספיק על הסטארט-אפ או על מייסדיו כדי לעשות היכרות. זה נקודת סייג נהדרת וכאדם שמאמין בשרשרות של אמון - "זה גורם לסיכוי גבוה יותר שאקח את הפגישה ואשקיע.
לעתים רחוקות אני מקבל פניות קרות. הייתי אומר שכ-10% מהפגישות שאני עושה עם סטארטאפים הן פניות קרות (בעיקר דרך חברתיות ולינקדאין). רק אחת מתוך 21 ההשקעות שלי עד היום הייתה תוצאה של פניה קרה.
כמה סטארטאפים ראית השנה / כמה דחית?
נפגשתי עם קצת יותר מ-500 סטארטאפים חדשים ב-2021, והשקעתי ב-13. זה אומר שאני אומר כן ל-2.6% מהעסקאות שאני נחשף אליהן. חלק מהסטארטאפים האלה לא רצו שאשקיע, אלא לעזור להם עם אתגר מוצר או אתגר יציאה לשוק (GTM) שהיה להם. אבל הייתי אומר שאני בהחלט מעביר הרבה הזדמנויות.
אני משקיע רק כשיש לי שכנוע חזק בצוות, בתחום הבעיה ובפתרון. תזמון ותנאי העסקה גם לרוב אינם מתאימים לאסטרטגיה שלי (לדוגמה: שלב מאוחר מדי, הערכה לא מציאותית, מונחים מוזרים).
איך בוחרים באילו סטארטאפים להשקיע? מה אתה מחפש בסטארטאפ?
זו רשימת הקריטריונים שלי לפי עדיפות:
- צוות: אני מחפש צוות מעולה (ניסיון, כימיה טובה, מעגל מיומנויות שלם של טכנולוגיה ועסקים) שאני מרגיש טוב לעבוד איתו.
- רעיון: אני מחפש רעיון משבש גדול בתחום שאני מבין ומאמין בו. לדוגמה, השנה השקעתי בבקרת מקור (source control) מהדור הבא שמביא חידוש ל-Git - סופר משבשת, בתחום שאני אוהב (כלי מפתחים), ופותר כאב גדול באזור זה. אז אני שואל את עצמי - האם אני נרגש מהרעיון?
- תנאי העסקה: אני מסתכל על תנאי העסקה - האם זה סבב מחירים? האם זו השקעת SAFE? מהו הסכום שגויס בכללותו? מה הסכום שהוקצה לי? מי מוביל? מי הם המשקיעים האחרים הבולטים? מה היו תנאי הסבב האחרון? אני מחפש תנאים ידידותיים למייסדים והסדר שלא יפריע להצלחתו העתידית של הסטארט-אפ.
- ללא דגלים אדומים: אני בודק שאין דגלים אדומים (ראה שאלה לגבי דגלים אדומים במאמר זה)
- חוות דעת וביקורת עמיתים: אני מנסה להביא לפחות עוד אדם אחד שהשקעתי איתו בעבר, שיבדוק את ההזדמנות ויגיד לי מה הוא חושב.
איך נראית פגישת פיץ' נהדרת?
תמציתי, ברור, מתחרה וקצר.
עבורי, פיצ' דק (מצגת משקיעים) נהדר מתמקד בבעיה, בפתרון ובהתאמה של הצוות לפתור אותה. אם יש אימות או הוכחה שאתם מדהימים — שימו אותה בראש ובמרכז. אל תנסו למכור או לעורר השראה, אלא שימרו על זה אותנטי. תגידו מה שאתם לא יודעים, ומה עוד צריך לפצח. אם הייתם בנקודה שאתם מבינים הכל לא הייתם מגייסים כספים, אלא מדפיסים כספים 😊
שימו את הצוות בראש! עבור סטארט-אפים בשלב מוקדם, הצוות הוא כל מה שיש לכם! ספרו לי למה יש לכם את הניסיון הרלוונטי, מי מנהל מה ואיך עבדתם יחד בעבר.
מהו החלק הפחות חשוב בפגישת פיץ' עבורך?
המצגת. מייסדים מבלים כל כך הרבה זמן והרבה פעמים כסף בהפיכת המצגת שלהם ליפה. השקעתי בכמה סטארטאפים שלא היה להם אפילו מצגת פיץ'. אני לא אומר שהאריזה צריכה להיראות כאילו ילד בן 5 יצר אותה, אבל יש הרבה תבניות טובות ופשוטות בחוץ, פשוט השתמשו באחת מהן.
במיוחד בעולם של Zoom/Hangout, אני מוצא את זה סופר מרשים כאשר מייסד שיודע לספר את סיפור הכאב, הפתרון, ויש לו את כל מדדי הביצועים הרלוונטיים.
אם הייתי יכול לבחור את החלק השני הכי פחות חשוב בפגישת הפיצ', זה יהיה אבני הדרך/מפת הדרכים לטווח ארוך. העתיד בלתי צפוי, ואפילו מפות דרכים של חברות גדולות כמו גוגל או מיקרוסופט מתפוצצות - רוב הסיכויים שמפת הדרכים לטווח ארוך שלך שגויה. מסיבה זו, אני חושב שתוכנית עסקית שאורכה יותר מ-1-3 עמודים היא בזבוז זמן מוחלט.
מהן הטעויות הנפוצות שמייסדים עושים במהלך פגישת הפיץ'?
- איחרו, לא זכרו שהגיע הזמן לשיחה, קבעו מחדש ברגע האחרון בלי סיבה טובה. אני מוצא שזה חסר כבוד ואני אוהב לנהל מערכת יחסים מכבדת עם המייסדים שאני משקיע בהם.
- באותו נושא של ניהול זמן, חלק מהמייסדים "מחזיקים יותר מדי זמן בכדור", ולא משאירים זמן לדיון — זו בעיה פשוטה וניתנת לתיקון.
- לא לדעת את המספרים והנתונים הקריטיים — כמה משתמשים יש לך? מה ה-ARR שלך? שימור לקוחות? מהם תנאי העסקה? שאלות אלו הן דוגמה למידע בסיסי שלפעמים המייסדים אינם יודעים — אם אין לך את הנתונים האלה, כיצד תוכלו לנהל את העסק? אם אין לך את המידע כי אתם עדיין עובדים על זה - זה בסדר, פשוט תאמרו את זה.
- לשקר / לטשטש את האמת / להגזים - אם אתם לא יודעים משהו תגידו "אני לא יודע.ת". הרי המשקיע ראה מאות הצעות, וכבר הפכנו לגלאי שטויות די טובים. אותו דבר עם שקופיות — אם את.ה משתמש.ת במספרים מצטברים כדי לגרום לגרף לעלות למעלה ולימין, בבקשה אל תעשו זאת. אלא אם כן את.ה מתחרה ישירות באמזון, אל תגידו לי ששוק המסחר האלקטרוני הוא 3536 גזיליון דולר, זה לא רלוונטי.
- לא לקבל משוב בצורה נכונה. המייסדים צריכים להתמודד עם משוב כל הזמן. גם אם אינך מסכימ.ה עם המשוב, לקחת אותו בחן זה סימן טוב מאוד.
מהם הדגלים האדומים כאשר שוקלים השקעה?
- חוסר אסטרטגיה/מיקוד במוצר — אם הלקוח הוא "כולם" ומקרה השימוש אינו מוגדר בבירור, או שיש שני מוצרים/פתרונות.
- קאפ טייבל (פירוט האחזקות בחברה) "מלוכלך" — כשהמייסדים מסרו יותר מדי מהחברה, מוקדם מדי, זה דגל אדום מרכזי. המשמעות היא שיהיה להם קשה יותר לגייס כספים בעתיד תוך שמירה על השליטה בחברה.
- דירקטוריון לא מובנה — אם למייסדים אין רוב בדירקטוריון בשלבים הראשונים של החברה, אני בחוץ.
- תנאי עסקה לא מובנים - אם יש משהו שאינו סטנדרטי, זה דגל אדום - דברים כמו הבטחות שניתנו למשקיעים בעבר, זכויות מרחביות למשקיעים מוקדמים, מגבלות קניין רוחני (מענקים ממשלתיים למשל), וחוק שלטוני הם דוגמאות שראיתי בעבר.
- מייסדים עדיין עובדים על דברים אחרים - אם המייסדים אינם מחויבים ב-100%, אני לא מרגיש מחויב.
- משקיעים אחרים שאינם ידידותיים למייסדים —יש רשימה מאוד קטנה של משקיעים שאני יודע שהם לא ידידותיים למייסדים ואני לא אשקיע לצדם.
- תחרות עם השקעות אחרות שלי - זה מאוד פשוט, אני מאוד ידידותי למייסדים, אני לא רוצה ניגוד עניינים עם אף אחת מההשקעות שלי.
בכמה מההשקעות שלך יש מייסדות?
ב-8 מתוך 21 ההשקעות שעשיתי היו מייסדות. אני רוצה לשפר את הגיוון שלי, חלק מההשקעות המובילות שלי, כמו Vareto ו- ByteBoard, מובלות על ידי מייסדות נשים.
מה דעתך על גיוון?
אני חושב שגיוון הוא היבט חשוב בבניית חברה גלובלית. אני אוהב לראות מייסדים מגוונים יותר לא רק במגדר, אלא גם בהיבטים אחרים כמו גיוון חברתי וכלכלי. אני מאמין שמנהיגים מגוונים מניבים חברות טובות יותר.
האם יש מצגת פיץ' / וואן פייג'ר מושלם?
לא אמור להיות. מצגת משקיעים מספיק טובה / וואן פייג'ר זה מצוין. המאמץ להפוך אותו למושלם (שהמייסדים מבלים בו לפעמים ימים ושבועות רבים) הוא בדרך כלל מאוד שולי מבחינת היעילות.
מצגת פיץ' או וואן פייג'ר קצרים וברורים - ספר את הסיפור של הבעיה, הפתרון, הצוות, השוק, תנאי העסקה וכו'.
עם מי אתה מתייעץ? יש לך משקיעי אנג'ל לביצוע השקעות משותפות?
יש לי צוות של 5 משקיעים אנג'לים אחרים בקבוצה שאנו מכנים באופן לא רשמי "הגילדה". אנחנו חולקים הזדמנויות, עורכים סקירת עמיתים ועושים יחד בדיקת נאותות.
אני תמיד שואל את המייסדים אם זה בסדר לדבר עם משקיעים אחרים, ותמיד נותן להם לפגוש לפחות אחד מהאנג'לים האחרים שעוזר לי לעשות את בדיקת הנאותות. כל שאר האנג'לים הם משקיעים עם ערך מוסף, כך שההיכרות איתם בעלת ערך בפני עצמה, גם אם בסופו של דבר לא נשקיע.
לאחר בדיקת נאותות קצרה, כל אחד מהאנג'לים יכול להחליט להצטרף או לא להצטרף לעסקה. המייסדים מקבלים שקיפות מלאה להחלטה, כשאנחנו תמיד חוזרים אליהם.
מה היו הסיבות העיקריות שלא השקעת בחברות האחרות?
האמת, אני חושב שקוף המשקיע בכל SaaS ארגוני עם קריטריונים מסוימים (ARR, Team fit,...) יראה החזר גדול על ההשקעה שלו בממוצע.
הסיבות העיקריות שדחיתי כמה מהזדמנויות ההשקעות היו:
- סטארטאפים בדומיינים שאני לא מבין / דומיינים שאני לא אוהב (פרסומות למשל).
- חוסר חיבור עם המייסדים.
- אין רוחב פס לבדיקת העסקה / הייתי עסוק בעסקאות אחרות.
- דגלים אדומים כמו קאפ טייבל גרוע, בעיות בצוות, מורכבויות משפטיות.
- אין התרגשות / שכנוע.
האם היית דוחה עסקה בגלל משקיעים אחרים/נסיבות אחרות?
כן, יש מעט מאוד משקיעים שאני יודע שהם לא ידידותיים למייסדים, או שממש קשה לעבוד איתם, שלא הייתי משקיע יחד איתם. אני גם לא אשקיע אם העסקה מורכבת מדי מבחינה משפטית, או שמעורבים בו אנשים לא ראויים. החיים קצרים מדי ויש מספיק דיל פלואו בשביל זה.
האם אתה מעדיף להשקיע בצוות נהדר או ברעיון נהדר?
בהחלט צוות — אני מאמין מאוד שצוות נהדר יבין את האתגר ויבצע התאמות \ פיבוט לרעיון במידת הצורך. לאחר שאמרתי זאת, טרם השקעתי ברעיון שלא האמנתי בו. לכן אין לי נתונים חזקים שתומכים בתשובה זו.
עם כמה מהמייסדים הייתה לך היכרות קרובה לפני ההשקעה?
11 מתוך 21 ההשקעות האחרונות שלי היו במייסדים שהכרתי לפחות שנה לפני שהשקעתי. ביצעתי 4 השקעות בסטארטאפים של חברים קרובים. אם אני רוצה להיות כנה עם עצמי, כנראה שההשקעות שלי מתפקדות טוב יותר כשאני לא לוקח בחשבון את החברות הקרובה שלי עם המייסדים.
איך ההשקעות עצמן עובדות
מה הזמן הממוצע בין הפגישה הראשונה לכסף בבנק?
בדרך כלל לוקח כחודש מהפגישה הראשונה ועד להשקעה. בדיקת הנאותות אורכת כשבועיים (1-3 פגישות איתי/עמיתים). ההחלטה אורכת כשבוע נוסף, והחתימה על הניירת וההעברה הבנקאית אורכת שבוע נוסף.
במקרים שבהם אני צריך להגדיר סינדיקציה עם מספר אנג'לים אחרים, זה יכול לקחת עוד חודש של עבודה וניירת. עבודת הניירת היא לא החלק הכי כיף בהשקעה באנג'לים.
איך מתנהל משא ומתן על התנאים?
לעתים רחוקות אני מנהל משא ומתן על התנאים כמשקיע אנג'ל, בדרך כלל הצטרפתי לעסקה קיימת — כך שאאני בפנים או בחוץ. זה למעשה קל יותר למשקיעים אנג'לים, הם בדרך כלל מצטרפים לעסקה שכבר התנהל לגביה משא ומתן על ידי משקיע אחר. כשותף למיזם אני כן צריך לנהל משא ומתן על תנאי העסקה, ואני לא אוהב את החלק הזה.
דחיתי 4 עסקאות השנה בהתבסס על תנאי עסקה שהיו יקרים מדי לשיקולי. שזה פחות מ-1% מתזרים העסקאות, כך שזה לא היה כזה שיקול גדול.
האם אתה משתמש בסינדיקציה או בהשקעה ישירה?
אני עושה את שניהם. אני יכול להשקיע ישירות באמצעות העברה בנקאית (כואבת וארוכה) או שאצטרף לסינדיקציה קיימת שהמשקיע המוביל הקים.
היו 4 פעמים בשנה שעברה שבהם הקמתי סינדיקציה דרך sydecar.io — אהבתי את המוצר כל כך שבסופו של דבר השקעתי גם בסידקאר עצמה. הסינדיקציות האישיות שלי הן בדרך כלל אפס נשיאה (Carry) ואפס דמי ניהול ואני חולק אותן עם חברים נבחרים שעזרו לי בבדיקת הנאותות.
לאחר ההשקעה
מה המעורבות שלך בסטארטאפ לאחר ההשקעה?
ככל שהמייסד צריך או רוצה אותי. אני נוטה לתת למייסדים מקום ולתת להם להשתמש בכישורים/נטוורק שלי כראות עיניהם. כמה מייסדים הכניסו אותי לפאנלים של ראיונות, לסקירת עיצובי UX ושאעזור עם תוכניות יציאה לשוק (GTM). אני אומר לכל המייסדים שלי שהלינקדאין שלי הוא שלהם — אם הם רוצים היכרות עם מישהו הם רק צריכים לשלוח לי את השמות והטקסט, ואני אפנה. אני גם עוזר למייסדים עם היכרות עם משקיעים אחרים אם הם מבקשים.
רק כדי להיות ברור, אני משתדל להיות לא לחפור ולא להיות פולשני ככל האפשר. מניסיוני, למייסדים יש הרבה דברים בראש, ולא להציק להם עושה יותר טוב מרוב הדברים. המייסדים יתקשרו אלי כשהם צריכים אותי, ואני תמיד אהיה שם בשבילם.
מהן השיטות המומלצות שאתה רואה שהמייסדים עושים לאחר ההשקעות?
- תקשורת — אני מוצא שזה מאוד שימושי למייסדים לשלוח עדכון חודשי. זוהי דרך מצוינת לשמור על קשר, אך גם דרך מעולה לספק למשקיעים מידע כיצד הם יכולים לעזור.
- דע היכן המשקיע שלך יכול לעזור והשתמש בהם בעת הצורך — גם משקיעים הם אנשים עסוקים, אבל הם בדרך כלל מאוד פתוחים לעזור כאשר אתה צריך אותם. חשוב לציין שמשקיעים הם לא גיבורי על, למשל אני ממש מתבאס מלעשות מכירות אז השימוש בי לזה אולי לא יהיה אופטימלי.
- הפנה מייסדים וסטארט-אפים למשקיעים שלך - רוב ההשקעות שלי נעשות באמצעות הפניות, אם אתה אוהב לעבוד איתי שלח לי סטארט-אפים מדהימים.
- שתף אתגרים והיה שקוף — אם יש לך משקיע ידידותי, שהיה מייסד בעבר, הוא ישמח לשמוע את האתגרים שלך ולעזור לך לעבור אותם.
מה היו ההצלחות והכישלונות שלך עד כה?
המקומות בהם נכשלתי הם בתחומים שלא השקעתי בהם מספיק עבודה בבדיקת נאותות. זה נבע מהבנה לקויה של תחום הנושא או מהיותו מוטה בגלל ידידות אישית עם המייסדים.
המקומות שבהם הכסף שלי הרוויח הכי הרבה, היו שבהם היו לי שכנוע חזק ומשקיעים שותפים חזקים. לצרף את הכסף שלי בהשקעה יחד עם קרנות גדולות היה מאוד יעיל. הסיבה היא שלקרנות הגדולות יש את היכולת להשפיע בצורה דרסטית על הסבב הבא - זה יתרון-לא-הוגן שאני נהנה ממנו כשמצטרפים לסבבים כאלה.
האם יש סטארטאפ שהיית רוצה שתהיה ההשקעה ה-14 שלך השנה?
כל כך הרבה, אמרתי לא לכל כך הרבה סטארטאפים שלדעתי יצליחו בצורה מדהימה. אם יש לך דיל פלואו בריא, להיות משקיע אנג'ל בימינו זה לומר הרבה לא לעסקאות טובות.
האם אתה מתחרט על אחת מההשקעות שלך השנה?
מוקדם מדי לדעת, בשנה הראשונה אתה כמעט ולא מקבל שום אות משמעותי. השקעה בשלבים המוקדמים היא בד"כ בצוות ובחלום. בדרך כלל בשנה 2 או 3 החלום הזה פוגש את המציאות.
מה הפתיע אותך השנה?
כמות החברות החדשות שהוקמו בשנה שעברה (2021) הייתה מדהימה! גורמים רבים בשנה האחרונה כמו קורונה, העברת חלקים משמעותיים מחיינו לאינטרנט, ושפע הכסף שמחפש השקעות יצרו קרקע פורייה להרבה מייסדים.
מה הלקחים שלך למדת השנה? איך יישמת אותם?
- למדתי איך להגיד לא בחן. זה היה החלק הקשה ביותר במסע הזה עד כה. אם אתה מתכנן להיות אנג'ל, זה הולך להיות חלק מרכזי בעבודה שלך.
- למדתי לעבוד עם צוות של אנג'לים עמיתים. בניתי תשתית (Slack, פגישות חודשיות, הגדרת סינדיקציה).
- למדתי לנהל את הזמן שלי דרך קלנדלי — אני חולק את הקישור לקלנדלי עם מייסדים ומשקיעים אחרים והם יכולים לשלוח את הקישור הזה למייסדים שהם רוצים שאראה. זה חוסך לי מאות מיילים של תיאום.
מה העצה שלך למייסדים בשלב מוקדם?
- התמקדו בלקוחות/משתמשים שלכם. יותר מדי מייסדים מתמקדים במשקיעים ושוכחים את ההתאמה לשוק המוצרים שלהם. מתן ערך עצום ללקוח הוא הדרך היחידה להצמיח חברה, והדרך היחידה לעשות טוב גם למשקיעים שלך.
- קראו על גריט (Grit) ותרגלו אותו. חייו של מייסד סטארט-אפ הם רכבת הרים מטורפת - יהיו ימים רבים של עליות ומורדות. אתם צריכים להיות אופטימיים בימי השפל, ומציאותיים בימי הגאות.
- תמיד תתקשרו. שלחו עדכונים, אספו משובים, דברו עם הלקוחות והשותפים שלכם לעתים קרובות.
- אתם כל התפקידים שעדיין לא שכרתם. אם חסר איש שיווק, אתם איש השיווק.
- בחרו היטב את המשקיעים שלכם. משקיעים הם לא רק כסף - הם יכולים להיות מאוד מועילים או 'קוץ גדול בישבן'. ודאו שאתם אוהבים לעבוד עם המשקיעים שלכם ולסמוך עליהם.
מה העצה שלך למשקיעים בשלב מוקדם?
- היו מועילים כשצריך, והישמרו מהדרך כשלא. החיים של מייסד הסטארט-אפ קשים מספיק בלי שתשבו להם על הצוואר.
- למדו לומר "לא" בנימוס ובשקיפות.
- מצאו חברים להשקיע איתם. זה הופך את חווית ההשקעה להרבה יותר טובה וסביר יותר להצליח.
- תנו קרדיט למייסדים. זכור שזה לא הסטארט אפ שלך אלא שלהם.
מה הלאה?
אני מתכנן להשקיע הרבה יותר בשנים הקרובות. אני אוהב את המייסדים שאיתם אני עובד ומתכוון לעזור להם ולעקוב אחר ההשקעות שלי ככל שאוכל. אני אעבור לאט לאט לעשות יותר השקעות הון סיכון, באמצעות Innovation Endeavors, במקום השקעות אנג'ל, ומבטיח לחלוק את התובנות שאצבור בדרך.
----------------
אמיר שבט הוא משקיע אנג׳ל, Head of Product - Developer Platform at Twitter וסופר.
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
בלוג
7 דק'
04/2025
איך עושים אידיאיישן וולידציה - סיכום סדנה
פודקאסט
7 דק'
04/2025
בקצרה - איך פונים למשקיעים (ואיך לא) בעזרת AI
תהליך גיוס ההון לסטארטאפים צעירים הוא מטבעו תהליך מורכב, תובעני, ולעיתים גם מתסכל. בעידן שבו כלי AI הופכים לחכמים ונגישים יותר, יזמים יכולים להיעזר בהם כדי לייעל את הפנייה למשקיעים, ממחקר שוק וניתוח פרסונות משקיעים, דרך כתיבת מצגות ומיילים מותאמים אישית, ועד סימולציה של שאלות מראיונות השקעה. אבל לצד כל ההזדמנויות, חשוב לזכור: משקיעים מזהים …
בלוג
3 דק'
04/2025
מערכת יחסים בשלט רחוק: איך לנהל צוותים מרחוק בצורה אפקטיבית
מערכת יחסים בשלט רחוק: איך לנהל צוותים מרחוק בצורה אפקטיבית?
פודקאסט
40 דק'
04/2025
עקרונות בניהול - רועי מן, מנכ״ל מאנדיי (השמעה חוזרת)
איך יוצרים מנטליות בצוות של הגעה ליעדים? איזה כלים משמעותיים יש למנהל בתחילת הדרך? איך מנהל יכול למדוד את עצמו? בפרק השבוע אנחנו מביאים הקלטה של מפגש שערכנו עם רועי מן, שבו הוא סיפר על פרקטיקות שמלוות אותו עוד מתחילת הדרך, על העקרונות שמובילים אותנו במאנדיי סביב גיוס, קידום ופיטורים, וגם על איך אפשר למדוד את עצמנו בתור מנהלים.
וידאו
38 דק'
04/2025
מה הבעיה שלך? איך לדעת שאתם פותרים את הבעיה הנכונה
בלוג
5 דק'
04/2025
AI evals: תפקידו החדש של מנהל המוצר?
פודקאסט
20 דק'
04/2025
מה מנהלי מוצר יכולים ללמוד מהמוצר הכי ויראלי בשוק? מחשבות על Base44
בפרק הזה אנחנו צוללים להצלחה של Base 44, מנתחים איך כלים מבוססי AI משנים את הדרך שבה בונים מוצרים, ואיזה תובנות מנהלי ומנהלות מוצר יכולים לקחת לעבודה היומיומית שלהם. נדבר על הדרך לקיצור הזמן עד לרגע קבלת הערך עבור המשתמשים, על תמחור חכם, ויראליות מובנית, וגם על האתגרים שבאים עם הצמיחה המהירה. האזינו לפרק באתר
וידאו
04/2025
Nine out of ten companies fail. Why fail if you can succeed? (Yonatan Stern)
ההרצאה מהווה הזדמנות ייחודית ללמוד מנסיונו של יונתן שטרן, מייסד זומאינפו, ביזו, אופסטר וחברות אחרות, מייסד ומנכ"ל של smartup academy. בהרצאה יונתן מספר מניסיונו האישי על תובנות מעשיות שיכולות לעזור לצמיחה ולהתפתחות של הסטארט-אפ שלכם. יונתן מרחיב על למה סטארטאפים נכשלים? איך זה קשור לגיוסי כספים? איך הכל קשור בזמן חיי החברה? ולמה צריך לדעת כל הזמן להוסיף מנועי צמיחה. הרצאה ייחודית ומרתקת שהייתה חלק מאירוע האנג'לים שלנו ב30.3.25.
פודקאסט
37 דק'
04/2025
298: הכל על PLG ו- SLG: השיקולים שבבחירת אסטרטגיית צמיחה (ערן זינמן ורועי מן)
פודקאסט
38 דק'
03/2025
297: ״על הספה״ - להיות מכור לאתגר, אופיר ארליך על המנוע הפנימי ליזמות
להיות יזם זה לא רק לחלום בגדול, זו גם ההתמודדות עם חוסר ודאות, משברים, ולילות בלי שינה. בפרק הזה של ״על הספה״, סדרת שיחות שבה אנחנו מדברים על האספקטים הפסיכולוגיים של יזמות - נועה מץ מארחת את אופיר ארליך, מייסד-שותף ומנכ"ל EON, לשיחה על הדלק שמניע יזמים.
בלוג
4 דק'
03/2025
איך להפוך נטוורקינג למכירות
פודקאסט
10 דק'
03/2025
בקצרה: המענקים שכדאי לסטארטאפ שלכם להכיר ואיך לשלב אותם באסטרטגיה רחבה
בפרק נבין למה מדינות משקיעות מיליארדים בטכנולוגיה, אילו מענקים זמינים לסטארטאפים ישראליים, ואיך לשלב אותם באסטרטגיית הגיוס שלך בצורה חכמה.
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup