יאיר שניר ,
Managing Director, Dell Technologies Capital
מה משקיעים מחפשים בסטארט-אפים של ג'נרטיב AI?
2023-12-14
•
5 דקות קריאה
ג'נרטיב AI הפכה תוך תקופה קצרה ליקירת המשקיעים והיהלום שבכתר, תחום שאסור להיעדר ממנו (אפקט ה-FOMO) ומומלץ מאוד להיות פעיל בו לאור הפוטנציאל משנה המציאות שגלום בו. על פי CB Insights, בשנת 2022 כולה הסתכמו ההשקעות בתחום ב-2.5 מיליארד דולר ובמחצית הראשונה של 2023 הן זינקו ל-14.1 מיליארד דולר והיד עוד נטויה לקראת המחצית השנייה של השנה.
האם קרן השפע הזאת תזרים כסף לכל יזם ויזמת, ולכל סטארט-אפ שנושא את התואר ג'נרטיב AI? על אף ההייפ, קרנות ההון סיכון מאמצות במהירות כללי עשה ואל תעשה שעתידים להציב רף משמעותי ליזמים ויזמיות ויבנו שוק הגיוני לטובת כל בעלי העניין. להלן מספר קווים מנחים לקבלת השקעות בתחום:
יצירת תהליכים אוטומטיים המוטמעים בקלות, מהירות ובעלות סבירה - הנחת העבודה של היזמים צריכה להיות שארגונים (הלקוחות הפוטנציאליים שלהם) מחפשים פתרונות שיהפכו תהליכים רבים לאוטומטיים או כמעט אוטומטיים וישפרו את הפריון. לצד זה, האתגר הגדול שניצב בפני הארגונים הוא היכולת לאמץ ולהטמיע יכולות של ג'נרטיב AI. תהליך מסוג זה שדורש משאבי מחשוב יקרים, יימשך מספר שנים לאור כמות הדאטה הגדולה שנצברה בארגונים והצורך להתאימו לפתרונות ג'נרטיב AI. משקיעי הון סיכון מצפים מהיזמים לזהות תרחישי שימוש רלוונטיים שיאפשרו לארגונים להטמיע פתרונות בקלות ובמהירות יחסית ובעלויות סבירות. כל התחומים עשויים להיות רלוונטיים כמו אופטימיזציה של עלויות, תפעול פיננסי, מכירות, משאבי אנוש ורבים נוספים.
צוות משולב עם ידע וניסיון ממרחב הבעיה וממרחב הפתרון - הצוות המוביל בחברה צריך להיות משולב ולכלול אנשים הן ממרחב הבעיה שאותה רוצים לפתור - בין אם זה מתחומי הבריאות, הפיננסים, הקמעונאות ועוד, והן אנשים ממרחב הפתרון, שהם מומחי AI ו- ג'נרטיב AI. מגוון הבעיות הוא רחב וכולל אוטומציה של תהליכים פיננסיים, ביקורת ספרים, תשלומים לעובדים, הדרכות עובדים, בדיקה או כתיבה של חוזים, איסוף של מודיעין תחרותי והתאמתו לחברה, מערכות ERP, תהליכי מכירות, כתיבת קוד ועוד. משימות אלה כרוכות כיום בהעסקה של אנשי מקצוע רבים ו/או מומחים חיצוניים (כמו פירמות הייעוץ הגדולות, משרדי עו"ד ועוד) והאוטומציה עשויה להקפיץ את הפריון לדרגות חדשות, תוך חיסכון בכוח אדם יקר. עבור משקיעים, הימצאותו של איש מקצוע מתחומי הבעיה בצוות המייסדים (למשל בתחום הפיננסים רו"ח או מנהל כספים) הוא אות וסימן שהסטארט-אפ מבין את התהליכים הנדרשים בתעשייה, מכיר גם את גודל הבעיה ומורכבותה והפוטנציאל שהדבר יתרום לאיכות הפתרון והרלוונטיות שלו לחיי הארגון, גדול משמעותית.
פתרון הג'נרטיב AI חייב להיות הוליסטי מקצה לקצה - כלומר מערכת חכמה שיודעת לתחקר נתונים, להציג שאילתות, לשאול שאלות המשך משלימות, להפיק תובנות, לשקלל משאבים ויכולות של הארגון ולהציג תוכנית עבודה מלאה, המתכללת יכולות מולטי דיסיפלינריות ותפורה בדיוק למידותיו של הארגון. הפתרון צריך להיות דינמי, מגיב בזמן אמת לשינויים ומציג אותם בתדירות המשרתת את צרכי הארגון. הפתרון ההוליסטי צריך לשנות את כללי המשחק ולספק לארגון ערך ברמה חדשה, לרבות שיפורי יעילות בזמני תגובה, חיסכון בכוח אדם ויכולת להגדיל באופן משמעותי את הביזנס.
איכות האלגוריתמיקה והרלוונטיות שלה לפתרון - האלגוריתמיקה לא חייבת להיות מקורית (וברוב המכריע של המקרים אכן אינה מקורית) אך חייבת להציג 'תפירה' יעילה, מדויקת ונכונה לפתרון תוך קישור איכותי בין תשתית ה-AI לפתרון האפליקטיבי. שכבת האלגוריתמיקה הספציפית והפתרונות האפליקטיביים מהווים את החלק המכריע של העניין והפוטנציאל עבור משקיעי ההון סיכון בתחום הג'נרטיב AI כשאיכות ההתאמה (תפירה) ביניהם קובעת במידה רבה את האטרקטיביות של הפתרון.
קלות ההטמעה בארגון תוך שימור היכולת שלו לא לאבד שליטה - זהו מאפיין חשוב נוסף. הדבר מחייב שילוב של יכולות observability ו-explainability ברמה גבוהה, שיאפשרו להבין על מה מבוססות התובנות וההמלצות שהמערכת הפיקה, על איזה דאטה הוא נסמך, תחת אילו הנחות עבודה ועוד. הבנה עמוקה זו שמבוססת על 'הנדסה לאחור' תאפשר להחליט החלטות מושכלות שאינן אפשריות כשהמערכת היא 'קופסה שחורה' שמסתירה את מרכיבי המלצותיה ובלתי אפשרי לאתר את טעויותיה ואת ההטיות שלה.
לצד כל אלה, צוות מייסדי הסטארט-אפ צריך לעמוד כמובן בכל המדדים הגנריים שמעניינים משקיעים וביניהם: צוות חזק ברמה האישית והאינדיבידואלית, דינמיקה טובה ביניהם, הכרה ביכולות שיש להם וכאלה שאין להם ועוד.
מוזמנים להעמיק ולקרוא את הבלוג של שולי גלילי, מייסדת ושותפה בקרן upwest, על מה משקיעים מחפשים.
קרנות הון סיכון מודעות היטב לפוטנציאל הכמעט אינסופי של הג'נרטיב AI כדבר הגדול הבא לא רק בתחום הטכנולוגי אלא גם בתולדות האנושות. עם זאת, כמקצוענים, המשקיעים לא ישקיעו בכל דבר שזז ולא ייסחפו בהייפ אלא יציבו בפני היזמים רף מקצועי גבוה. הפתרון שישקיעו בו צריך לפתור בעיה קשה, שיש לה שוק גדול ופוטנציאל צמיחה גדול. הוא חייב לשפר את הפרודוקטיביות הן במישור הפונקציונאלי והן במישור התהליכי ולהוליד 'שיבוש' חיובי משמעותי בשוק. הרף הגבוה שמשקיעים מציבים הוא בסופו של דבר כדאי גם ליזמים שבעתיד יביאו פתרון לשוק.
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
בלוג
3 דק'
04/2025
מערכת יחסים בשלט רחוק: איך לנהל צוותים מרחוק בצורה אפקטיבית
מערכת יחסים בשלט רחוק: איך לנהל צוותים מרחוק בצורה אפקטיבית?
בלוג
5 דק'
04/2025
AI evals: תפקידו החדש של מנהל המוצר?
פודקאסט
5 דק'
04/2025
בקצרה: איך בונים מוצר GenAI שמשרת לקוחות קצה יום-יום בארגוני B2C
דרך הסיפור של ״אלה״, הבנקאית הדיגיטלית של ONE ZERO, נבחן כיצד ניתן ליצור ערך אמיתי ללקוחות באמצעות אימון פנימי וחיצוני, גישה מודולרית לשיפור מתמיד, ומעקב חכם אחר ביצועי המערכת.
בלוג
3 דק'
04/2025
זכויות יוצרים על תוצרים של בינה מלאכותית: האם אתם בעלי זכות יוצרים ביצירה
פודקאסט
20 דק'
04/2025
מה מנהלי מוצר יכולים ללמוד מהמוצר הכי ויראלי בשוק? מחשבות על Base44
בפרק הזה אנחנו צוללים להצלחה של Base 44, מנתחים איך כלים מבוססי AI משנים את הדרך שבה בונים מוצרים, ואיזה תובנות מנהלי ומנהלות מוצר יכולים לקחת לעבודה היומיומית שלהם. נדבר על הדרך לקיצור הזמן עד לרגע קבלת הערך עבור המשתמשים, על תמחור חכם, ויראליות מובנית, וגם על האתגרים שבאים עם הצמיחה המהירה. האזינו לפרק באתר
וידאו
04/2025
Nine out of ten companies fail. Why fail if you can succeed? (Yonatan Stern)
ההרצאה מהווה הזדמנות ייחודית ללמוד מנסיונו של יונתן שטרן, מייסד זומאינפו, ביזו, אופסטר וחברות אחרות, מייסד ומנכ"ל של smartup academy. בהרצאה יונתן מספר מניסיונו האישי על תובנות מעשיות שיכולות לעזור לצמיחה ולהתפתחות של הסטארט-אפ שלכם. יונתן מרחיב על למה סטארטאפים נכשלים? איך זה קשור לגיוסי כספים? איך הכל קשור בזמן חיי החברה? ולמה צריך לדעת כל הזמן להוסיף מנועי צמיחה. הרצאה ייחודית ומרתקת שהייתה חלק מאירוע האנג'לים שלנו ב30.3.25.
פודקאסט
37 דק'
04/2025
298: הכל על PLG ו- SLG: השיקולים שבבחירת אסטרטגיית צמיחה (ערן זינמן ורועי מן)
פודקאסט
38 דק'
03/2025
297: ״על הספה״ - להיות מכור לאתגר, אופיר ארליך על המנוע הפנימי ליזמות
להיות יזם זה לא רק לחלום בגדול, זו גם ההתמודדות עם חוסר ודאות, משברים, ולילות בלי שינה. בפרק הזה של ״על הספה״, סדרת שיחות שבה אנחנו מדברים על האספקטים הפסיכולוגיים של יזמות - נועה מץ מארחת את אופיר ארליך, מייסד-שותף ומנכ"ל EON, לשיחה על הדלק שמניע יזמים.
בלוג
4 דק'
03/2025
סוכני AI: איך הסטרטאפ שלכם יכול לנצל את הטכנולוגיה לקידום המכירות?
בלוג
4 דק'
03/2025
איך להפוך נטוורקינג למכירות
פודקאסט
10 דק'
03/2025
בקצרה: המענקים שכדאי לסטארטאפ שלכם להכיר ואיך לשלב אותם באסטרטגיה רחבה
בפרק נבין למה מדינות משקיעות מיליארדים בטכנולוגיה, אילו מענקים זמינים לסטארטאפים ישראליים, ואיך לשלב אותם באסטרטגיית הגיוס שלך בצורה חכמה.
בלוג
3 דק'
03/2025
איך להצליח בפגישה ראשונית עם תאגיד – טעויות נפוצות וטיפים
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup