אמיר שבט ,
Early Stage Startup Investor, Author
על גיוס כסף ראשון מאנג׳לים
2022-11-16
•
5 דקות קריאה
אמיר שבט, יזם ומשקיע אנג'ל עם פורטפוליו הכולל למעלה מ-30 השקעות בסטרטאפים ישראליים ואמריקאים, התארח אצלנו בזום לאירוע שאלות ותשובות בהמשך לפרק פודקאסט שלנו בנושא גיוס כסף ראשון מאנג׳לים, ושיתף את נקודת המבט שלו כמשקיע שעובד עם יזמים ויזמות בשלבים מוקדמים. אספנו את התשובות שלו בבלוג הזה.
מה הדבר הכי חשוב לך כשאתה נפגש עם יזמים – הטכנולוגיה או התכנית העסקית?
״מעולם לא קראתי תכנית עסקית. עבורי זה בזבוז זמן אחד גדול. כשאני נפגש עם יזם או יזמת, מה שאני מחפש אצלהם זו הבנה עמוקה של הבעיה ויכולת להסביר לי איך הוא או היא יכולים לפתור אותה. מובן גם שהבעיה צריכה להיות מספיק גדולה ומעניינת. זה גם צריך להיות בתחום הדומיינים שאני מבין בהם. למשל, אם אני פוגש פאונדרים עם רעיון מדהים ופרמטרים טובים, אבל מה שהם עושים זה לייצר משחקים – אני לא אשקיע. פשוט כי אין לי הבנה בתחום הזה ולכן אני לא יכול להביא להם שום ערך מוסף. 'כסף טיפש' זה לא משהו שאני רוצה לתת, ולדעתי גם לא משהו שיזמים צריכים לקחת.
דבר נוסף שחשוב לי להבין זה את טיב ה-engagement של היוזרים. אני תמיד שואל יזמים מהו פרופיל היוזר שמשתמש במוצר שלהם בצורה בריאה, כמה אנשים כאלה יש ומה הם עושים כדי שיהיו להם עוד אנשים כאלה. זה מה שמאפשר לי להבין עד כמה המוצר קרוב ל-Product market fit.״
האם פאונדר יחיד זה deal breaker או לכל הפחות נורה אדומה מבחינת המשקיע?
״פאונדר יחיד יהיה דיל ברייקר רק אם יש לי בעיה להאמין שהוא או היא יכולים לייצר את מה שהם רוצים לייצר. רעיונות זה מאוד זול, יכולת ביצוע זה מאוד יקר. אם לפאונדר או לפאונדרית יש יכולת לבצע את מה שהם רוצים, אז אין שום בעיה. השקעתי בכמה וכמה יזמים יחידים, ותמיד היתה לי אמונה חזקה שהם יכולים לבצע את מה שהם רוצים לבצע.״
ככלל אצל אנג'לים ואצלך אישית – האם עדיף להיכנס לתמונה אחרי ה-POC או דווקא לעזור במימון ובייעוץ שלפניו?
״היתרון בלהיות אנג'ל זה שאתה רשאי לעשות מה שבא לך. בהשוואה לקרנות הון סיכון יש עלינו הרבה פחות הגבלות. למשל, קרן הון סיכון לא יכולה להצדיק השקעה בלי פרודקט, כל עוד התזה שלה היא תזה של צמיחה. זה כמו משכנתא – אם אתה לא עומד בקריטריונים, הבנק לא יאשר לך הלוואה.
אני, בכובע של אנג'ל, יכול לתת דוגמאות להשקעות שעשיתי בלי שהיה מוצר. השקעתי למשל ב-LIBLAB, סטארטאפ של יזם ישראלי בשם שגיב שפועל באוסטין. זה היה כל כך מוקדם שעוד לא היה לו שם לחברה. האמת שזה סיפור די מצחיק: שבועיים אחרי שדיברתי איתו ואמרתי לו 'Shut up and take my money', קיבלתי למייל מסמך עם הצעה להשקיע ב-LIBLAB וחשבתי לעצמי – מה זה LIBLAB? הנחתי שזה ניסיון פישינג. רק כשנכנסתי למסמכים וראיתי ששגיב הוא המנכ"ל, אז אמרתי 'הו יופי. שגיב מצא שם לחברה'.
אז למה השקעתי בחברה בלי מוצר ואפילו בלי מצגת? כי הפיץ' שקיבלתי משגיב, על כוונתו לבנות מנוע של SDK (Software Development Kit) לאחר שכבר בא עם רקע מ-AWS, גרם לי להאמין בו וברעיון. ההבנה שמדובר ביזם עם ידע מוקדם, שיודע לפתור בעיה שגם אני הכרתי והאמנתי בכל לבי שזקוקה לפתרון, היתה מבחינתי חשובה יותר מאשר האם קיים מוצר או לא. אותו דבר קרה לי עם יזמת אמריקאית בשם קאת', שבנתה את ה-Profit & Lost Center של פייסבוק עוד לפני שהם הפכו לציבוריים, ותכננה לבנות חברה בתחום הזה. גם שם לא היה מוצר ובכל זאת לא היססתי להשקיע.
ויש גם דוגמה הפוכה. חברה שפגשתי לאחרונה נמצאת באותו מצב כמו היזמים שהזכרתי קודם, אבל בשום שלב לא השתכנעתי לגבי הצוות והכיוון שהם הולכים אליו, ויש לי הרגשה שגם הם לא. לכן הסיכוי שאתן צ'ק במקרה הזה הוא מאוד נמוך.״
נהוג לחלק את ה-Pre-Seed לשני חלקים, או להגדיר אבן דרך קטנה יותר ורק אם עומדים בה לגייס חלק שני. מה דעתך על זה?
״מה שחשוב למשקיע אנג'ל בשלב הראשון זה לראות שהצוות יודע לבצע את מה שהוא רוצה לבצע, שהוא מבין את הדומיין שאליו הוא נכנס ושהדומיין מעניין. בנוסף, חשוב לי לזהות עניין בפתרון, ולו ראשוני, מצד הלקוחות, או לקבל איתות אחר לכך. לכן, אם אין אמון מלא בצוות למשל, אפשר לבנות מיילסטון כזה, ולהגיד 'בואו תבנו את הגרסה הראשונה' או 'תביאו חמישה לקוחות ואז ניתן לכם את שאר הכסף'. לי קצת קשה עם זה, אני לא מת על הדבר הזה, כי זה מרגיש קצת כמו מבחן, וחיים של סטארטאפ עוברים הרבה מאוד פיבוטים. אני אף פעם לא שמתי 'כסף מותנה' כי אני יודע איך זה מרגיש מהצד השני, כיזם.״
לאור המצב בשוק, הרבה חברות שהצליחו לגייס כסף מחפשות כעת Extension (מימון נוסף). האם אתה רואה את זה כהזדמנות או כדגל אדום?
״אכן, הרבה מאוד חברות מנסות כיום להשיג Cash בבנק. כולם מבינים ש-winter is coming ושהולך להיות פה חורף לפחות עד 2024. המשמעות היא שאם אין לכם כסף עד 2024 – אתם בבעיה. ככל שהזמן עובר, לקרנות יש פחות אינטרס להשקיע בדברים חדשים והן מעדיפות לשמור על השקעות קיימות. לכן אני מאוד ממליץ לסטרטאפים בפורטפוליו שלי שיהיו להם רזרבות כספיות (Cash) לפחות עד 2024, כדי שיוכלו to winter the storm."
איפה לדעתך עובר הגבול במערכת היחסים בין יזם או יזמת למשקיע? האם בעל המאה הוא גם בעל הדעה?
"משקיע חכם זוכר תמיד שהחברה היא של היזמים ולא שלו, ויודע לשתוק ולתת ליזמים לעשות את מה שהם יודעים לעשות. עם כמה שהדעה שלו חשובה, בסוף הוא משקיע ביזמים כי הוא מאמין בהם וכי הם מבינים בדומיין שלהם הרבה יותר טוב ממנו - אחרת המשקיע היה מרים את הסטרטאפ הזה בעצמו. אצלי, מאחר שאני משקיע רק בחברות שמבינות את הדומיין שלהן הרבה יותר טוב ממני, כשיש מחלוקת עם היזמים, הדעה שלהם גוברת.״
האזינו כאן לפרק עם אמיר על גיוס כסף מאנג׳לים
לבלוג שאלות ותשובות על השקעות אנג׳ל עם אמיר שבט
שתפו את הבלוג:
Startup for Startup אישי
קבלו עדכונים על הנושאים שהכי מעניינים אתכם
שלי Startup for Startup
קבלו עדכון ישר למייל ברגע שיוצא תוכן חדש בנושא.
הירשמו לאיזור האישי
צרו פרופיל אישי באתר ותוכלו להתחבר לאחרים ואחרות, לקבל תכנים מותאמים אישית, ולשמור את התכנים שהכי מעניינים אתכם.
עוד תוכן בנושא:
בלוג
3 דק'
04/2025
מערכת יחסים בשלט רחוק: איך לנהל צוותים מרחוק בצורה אפקטיבית
מערכת יחסים בשלט רחוק: איך לנהל צוותים מרחוק בצורה אפקטיבית?
פודקאסט
40 דק'
04/2025
עקרונות בניהול - רועי מן, מנכ״ל מאנדיי (השמעה חוזרת)
איך יוצרים מנטליות בצוות של הגעה ליעדים? איזה כלים משמעותיים יש למנהל בתחילת הדרך? איך מנהל יכול למדוד את עצמו? בפרק השבוע אנחנו מביאים הקלטה של מפגש שערכנו עם רועי מן, שבו הוא סיפר על פרקטיקות שמלוות אותו עוד מתחילת הדרך, על העקרונות שמובילים אותנו במאנדיי סביב גיוס, קידום ופיטורים, וגם על איך אפשר למדוד את עצמנו בתור מנהלים.
וידאו
38 דק'
04/2025
מה הבעיה שלך? איך לדעת שאתם פותרים את הבעיה הנכונה
בלוג
5 דק'
04/2025
AI evals: תפקידו החדש של מנהל המוצר?
פודקאסט
20 דק'
04/2025
מה מנהלי מוצר יכולים ללמוד מהמוצר הכי ויראלי בשוק? מחשבות על Base44
בפרק הזה אנחנו צוללים להצלחה של Base 44, מנתחים איך כלים מבוססי AI משנים את הדרך שבה בונים מוצרים, ואיזה תובנות מנהלי ומנהלות מוצר יכולים לקחת לעבודה היומיומית שלהם. נדבר על הדרך לקיצור הזמן עד לרגע קבלת הערך עבור המשתמשים, על תמחור חכם, ויראליות מובנית, וגם על האתגרים שבאים עם הצמיחה המהירה. האזינו לפרק באתר
וידאו
04/2025
Nine out of ten companies fail. Why fail if you can succeed? (Yonatan Stern)
ההרצאה מהווה הזדמנות ייחודית ללמוד מנסיונו של יונתן שטרן, מייסד זומאינפו, ביזו, אופסטר וחברות אחרות, מייסד ומנכ"ל של smartup academy. בהרצאה יונתן מספר מניסיונו האישי על תובנות מעשיות שיכולות לעזור לצמיחה ולהתפתחות של הסטארט-אפ שלכם. יונתן מרחיב על למה סטארטאפים נכשלים? איך זה קשור לגיוסי כספים? איך הכל קשור בזמן חיי החברה? ולמה צריך לדעת כל הזמן להוסיף מנועי צמיחה. הרצאה ייחודית ומרתקת שהייתה חלק מאירוע האנג'לים שלנו ב30.3.25.
פודקאסט
37 דק'
04/2025
298: הכל על PLG ו- SLG: השיקולים שבבחירת אסטרטגיית צמיחה (ערן זינמן ורועי מן)
פודקאסט
38 דק'
03/2025
297: ״על הספה״ - להיות מכור לאתגר, אופיר ארליך על המנוע הפנימי ליזמות
להיות יזם זה לא רק לחלום בגדול, זו גם ההתמודדות עם חוסר ודאות, משברים, ולילות בלי שינה. בפרק הזה של ״על הספה״, סדרת שיחות שבה אנחנו מדברים על האספקטים הפסיכולוגיים של יזמות - נועה מץ מארחת את אופיר ארליך, מייסד-שותף ומנכ"ל EON, לשיחה על הדלק שמניע יזמים.
בלוג
4 דק'
03/2025
איך להפוך נטוורקינג למכירות
פודקאסט
10 דק'
03/2025
בקצרה: המענקים שכדאי לסטארטאפ שלכם להכיר ואיך לשלב אותם באסטרטגיה רחבה
בפרק נבין למה מדינות משקיעות מיליארדים בטכנולוגיה, אילו מענקים זמינים לסטארטאפים ישראליים, ואיך לשלב אותם באסטרטגיית הגיוס שלך בצורה חכמה.
בלוג
3 דק'
03/2025
איך להצליח בפגישה ראשונית עם תאגיד – טעויות נפוצות וטיפים
בלוג
5 דק'
02/2025
בונים צמיחה חכמה: ניהול פיננסי המשפר מדדים ומגביר אטרקטיביות לגיוס הבא
הניוזלטר שלנו
הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!
רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?
אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע.
Startup for Startup