שגרה במצב חירום – קרן Safe Dome נותנת מענה לסטארטאפים במשבר

אדווה: היי לכולם, אני אדווה שיסגל ואתם הגעתם ל-Startup for Startup, והיום אנחנו נדבר על אחת הקרנות, היזמות, שמטרתן לעזור לסטארט-אפים בימים אלו. אנחנו רוצים לנסות ולהשתמש בפודקאסט כדי לתת מענה לכמה מהאתגרים הכי גדולים שאנחנו יודעים שהתקופה הזו מביאה איתה עבור הסטארט-אפים, במיוחד כאלו בשלבים מוקדמים, ולכן השבוע נוציא מספר פרקים קצרים שנסו לתת במה ליוזמות שונות ולעצות וכלים פרקטיים, שבתקווה יוכלו לעזור בניהול שגרה גם במצבי משבר כמו זה שאנחנו חווים עכשיו. וכאמור את הפרק של היום נקדיש לאחד האתגרים הכי משמעותיים עבור סטארט-אפים כרגע, שזה נושא הכסף. הרבה סטארט-אפים מוצאים את עצמם במצב שה-run way הולך ואוזל, הם לא מצליחים להכניס כסף או לשלם משכורות. בשבוע האחרון קמו מספר יוזמות שמנסות לתת מענה בדיוק לבעיה הזו, ואנחנו רוצים לדבר היום על אחת מהיוזמות האלה על קרן SafeDome, ולצורך זה נמצאת איתנו כאן הילה חדד חמלניק.

הילה: היי.

אדווה: נגיד שאת לשעבר מנכ"לית משרד החדשנות ואת מקימת הקרן SafeDome, נכון? 

הילה: כן, אז קודם כל נאחל לנו להיפגש גם בימים טובים יותר. כן, זה מה שאני עושה בימים האלו. 

אדווה: מעולה. אז אני רוצה שנתחיל מזה שתספרי לי קצת על הקרן, רגע תספרי לי על הפרויקט.

הילה: אז אנחנו ישבנו שבוע שעבר, אני ביקשתי לשבת עם עוד כמה אנשים, שרגע מבינים מה קורה בתחום, בסוף כל אחד בדק איפה הוא יכול להיות הכי מועיל, ואני באה מהתחום הזה של מדיניות, גם של עולם ההייטק וגם של עולם המדע. באמת ניסינו להבין מה תהיה הבעיה הכי אקוטית, אני אגיד כאילו המקביל לאפודים קרמים בעולם הצבאי, וניסינו לזהות מי הכי פגיע, ובאמת ראינו ששכבת גיל כזאת של סטארט-אפים שהיא כנראה תהיה זאת שתסבול הכי חמור את האירוע הזה, אותם סטארט-אפים קטנים שעוד אין להם איזשהו גב כלכלי גדול, זאת אומרת- עשו גיוס כסף, מישהו כבר אמר, רגע, הרעיון הזה טוב, זה לא רמת רעיון, מישהו כבר שם כסף, הושקע בהם או חממה או כסף אנג'לים או what ever, אבל עדיין לא איזה קרן גדולה ומשמעותית שיודעת לעזור להם לעבור את המשבר הזה, וזיהינו שאנחנו מעריכים משהו כמו 250 חברות כאלה היום בישראל, סדר גודל, ובעצם באמת זיהינו זה את זה כשכבה הכי פגיעה, עשינו ככה חשיבה מכל מיני כיוונים, איך נכון לעזור, האם נכון לחבר למשקיעים או מה לעשות, והגענו למסקנה שהדרך הכי טובה היא תהיה באמת להקים קרן. למה קרן? אחד- כי להתחיל לגייס עכשיו לכל סטארט-אפ עצמו, עם משקיע ספציפי שזה מתאים לו, זה המון המון זמן, לא בטוח יש- לא לסטארט-אפים שרובם נמצאים בכל מיני מילואים, או מילואים אזרחיים, או מילואים צבאיים, ולהתחיל להיפגש עם המשקיעים, זה פשוט לא יעבוד בזמן הזה. וגם מבחינת ניהול הסיכונים למשקיעים, אם משקיע בחברה אחת ספציפית, אז באמת זה סיכון מאוד מאוד גבוה בשלב הזה של החיים של הסטארט-אפ, אבל אם הוא משקיע בסל כזה, שבעצם ייצג 100 חברות ישראליות, זה כבר הצעת השקעה טובה. ההייטק הישראלי הוא חזק, מתוך 100 סטארט-אפים ישראלים, אפשר להניח שכמה, אפילו לא אחד או שתיים, כמה טובים יצליחו, ולכן זה הופך את ההשקעה להשקעה פחות בסיכון למרות השלבים המאוד מוקדמים. ולכן החלטנו שצריך ליצור את המכשיר הזה של הקרן הזו. צריך לומר, זה קרן שמנהלת עם 0 דמי ניהול, הכל פרו בונו, לא עכשיו ולא אחר כך, זאת אומרת, 100% מההשקעה הולך להשקעות. אנחנו שלושתנו פרו בונו, משרד עורכי דין שיבולת שמלווה אותנו, KPMG שנותנים לנו את התמיכה, כולם פה באמת רגע מגויסים למטרה נטו, ואז גם אמרנו גם הדרך הכי הוגנת לסטארט-אפים בשלב הזה, זה ללכת דרך השקעות סייף, מה שיחסוך מהם בימים האלו, להתחיל לדבר על אלואציה, כאילו אנחנו לא רוצים לתפוס אותם בנקודה כזאת חלשה ולהיות, אלא להיות הכי הכי הוגנים שאפשר ולכן הלכנו על מנגנון של השקעת סייף, שאומרת עוד לא נדבר על אולואציות, סט דיסקאונט, כלי מוכר, כל מי שמתעסק בהייטק ובהשקעות, אחוזי הנחה לסבב הבא, בתקווה שבסבב עוד חצי שנה, יהיה קצת יותר רגוע, החברות יבואו ממקום יותר טוב, הולואציות שלהן יהיו יותר טובות וכו', ולא נשים אותן באיזשהו מקום בעייתי. אז ככה באיזון שבין לייצר הצעה טובה למשקיעים, לבין להעביר כסף מהר, לבין לשמור על האינטרסים של הסטארט-אפים, אנחנו חושבים שזה מנגנון שעושה את זה טוב.

אדווה: עכשיו, לפני שניכנס לתנאי הסף של מי שרוצה לקבל השקעה, אני אשמח אם תפרטי עוד מהצד שלכם קצת על תנאי ההשקעה. אמרת שזו השקעת סייף, נכון, אז מה הדיסקאונט, האם יש קאפ, מי המשקיעים?

הילה: תראי, כמו כל הקרן הזאת שבעצם מוקמת בחירום, אז אנחנו גם בימים האלה כותבים חוזה השקעה מאוד אחיד ובשביל לעשות את זה מהר שמרנו את זה מאוד פשוט וברור, כדי לא להתחיל להיכנס לאבלואציות, כי זו לא נקודה טובה לסטארטאפים להתחיל לדבר בולואציות, זה הסיבה שהלכנו על השקעות סייף, על 25% דיסקאונט לסיבוב הבא, כדי  שבעזרת השם יהיה יותר טוב והחברות יבואו ממקום יותר סביר לדבר על האבלואציות שלהן בסיבוב הבא, הקרן תיכנס בסייף. מבחינתנו כרגע אנחנו לא מתייחסים לסיבוב הבא, הוא לא מותנה, הדבר היחיד כאן זה שאנחנו לא רוצים שיהיה על ה- Cap Tableעכשיו איזשהו משקיע רציני, לא כי אנחנו לא רוצים שיהיה שם משקיע רציני, כי אנחנו חושבים שאם יש משקיע רציני, אז זאת אומרת קרן גדולה, או משקיע שיש לו כיסים עמוקים, אז הוא צריך לדעת אם הוא מאמין בחברה להציל, ומבחינתנו אם הוא לא עושה את זה, זה איזשהו איתות לא טוב להשקעה, אז אנחנו לוקחים את זה כאיזשהו מדד, ולכן זה קריטריון. אז מהבחינה הזאתי, זה בעיקר, כמו שאמרתי, אחד- שאין משקיע גדול סביב השולחן, אז אנחנו מבקשים ממנו לקחת אחריות, רק השקעת סייף ב-25% דיסקאונט לסיבוב הבא, בהנחה ויהיה.

אדווה: עכשיו, אתם מבקשים עוד דברים מעבר לזה? זאת אומרת, אתם מבקשים למשל נציג בבורד?

הילה: לא, אנחנו לא מבקשים כלום. שוב, צריך להבין, כולנו מנהלים את הקרן הזאת ומתעסקים עם הקרן הזאתי פרו בונו. ולכן אנחנו לא מקבלים כסף, לא עכשיו, לא בהמשך, לא קרי, לא שום דבר. באמת באמת רגע כדי לנסות לסייע, ולכן גם אנחנו לא מתכוונים לשבת בבורדים ולנהל את זה תוך כדי, לא יהיה מי שיעשה את זה. אנחנו גם לא חושבים שזאת המטרה. בסוף זה צ'קים קטנים, באמת באמת כדי לתת אוויר לנשימה, ולא עכשיו כדי לנסות להשתלט על פורטפוליו מאוד מאוד גדול. 

אדווה: מעולה ואני חושבת שזה באמת חשוב לתת את כל המידע הזה כדי שאנשים יוכלו לדעת מראש ובאמת לפנות אליכם במידה ורלוונטי. מבחינת המשקיעים שלכם, שאני יודעת ציינת גם שאתם את חלקם עוד מגייסים, זה בעיקר משקיעים פרטיים או מוסדיים או גם וגם? אז אנחנו שוב, שלא בימים כתיקונם, מצד אחד פונים לסטארט-אפים, מצד שני פונים למשקיעים במקביל ואנחנו רואים היענות, יש לנו היענות גם עם משקיעים פרטיים מסוגים כאלה ואחרים הרבה לא מהארץ שרגע רוצים לסייע, גם מוסדיים ששם לוקח להם עוד רגע להבין איך הם מאשרים את ההשקעה הזאת, אבל אנחנו גם איתם כבר מתקדמים. אני מניחה שזה יהיה תמהיל. בסוף מה שמאחד את כל המשקיעים, ואי אפשר לברוח מזה בתקופה כזאת, זה הרבה ציונות, הרבה אמונה במשק הזה, והרצון להשקיע בו, דווקא בו, בזמן מלחמה, מתוך אמונה שזה משק חזק, והייטק חזק, וההאב ישראלי שהוא חזק.

אדווה: מעולה. עוד משהו שאת חושבת שמי שמאזין לנו עכשיו צריך לדעת על הקרן, על התנאים של ה-Safe, על התנאים של ההשקעה, לפני שהוא פונה לכם. 1. הוא צריך להבין שזה קרן חירום קרן חירום. כמשמעה, זאת אומרת אנחנו לא מתחילים לעשות כל מיני ניואנסים כאלה ואחרים לטוב ולרע גם אם מישהו לא נופל בדיוק בדיוק בקווים כי פשוט אין לנו זמן, שתיים- כשדברים לא כתיקונם כמו שאנחנו מכילים את הסיטואציה הזאתי ורצים לתוכה בהרבה אי וודאות מצידנו, אני מושקעת בדבר הזה, בזמן שלי, אני לא יודעת לכמה זמן, אבל זה מה יש, אז גם הצד השני צריך להבין, הזמנים לפעמים משתנים, יכול להיות שנבקש נתונים נוספים, לא תמיד חוזרים בצורה- זה חלק מאי הוודאות הזאתי שכולנו נדע להתמודד איתה בצורה טובה ובהבנה ובלב פתוח ובהבנה שעל כולנו עוברים ימים מאוד קשים.

אדווה: מעולה. עכשיו מבחינת התנאים לקבלה, מי יכול להגיש בכלל לפני שניכנס לאיך מגישים?

הילה: אז באמת, כמו שאמרתי, ניסינו להבין בדיוק מי הסקטור הזה, וכמו כל פעם שאתה מנסה ללכת מהר, אז אתה קובע קריטריונים ברורים, יש לזה מחירים. אני אגיד רגע, מה הקריטריונים? אז הקריטריונים אומרים, אנחנו רוצים לתת חצי שנה הנשמת זהב לסארט-אפים, אז זה מי שיש לו פחות מחצי שנה runway, כדי להשלים לו לחצי שנה runway אנחנו מקווים לימים שקטים ואז עוד כמה חודשים עבודה. עד 100 אלף דולר, עד 100 אלף דולר burn rate לחודש כדי להגיע להשקעות של עד בערך חצי מיליון דולר, ככה שאפשר לסמוך על הדיודיליגנס שבוצע במסגרת השקעה הקודמת, לפחות 250 אלף דולר השקעה הקודמת בשנתיים האחרונות, שוב, כי אנחנו לא עושים דיודיליגנס מעמיק, אנחנו רוצים לראות שמישהו כבר עשה ולרכב על הדיודיליגנס שנעשה קודם, עד עשרה עובדים, אלו התנאים הסטריקט בשביל לעבור את המסננת. אנחנו כן נעשה גם כמה דקות של ראיון בשביל להבין רגע את הקשר בין המצב עיכוב בגלל מלחמת אוקטובר או איך שלא יקראו לה בעתיד, השארנו את זה כן קצת עמום בהקשר הזה, בגלל שאנחנו רואים מה קורה בארץ, וכל אחד זה תופס אותו במקום אחר, זאת אומרת, לא רוצים להגיד רק מילואים, כי יש מי שעושה מילואים, הצבא ממש בשטחי הכינוס, יש הרבה, מי שיש לו סטארט-אפים של מתק, הרבה חזרו לבתי החולים, יש מי שנפצע, יש מי שהרבה סטארט-אפים מהדרום פונים אלינו, זאת אומרת, אנחנו מבינים שזה כן מאוד מאוד מורכב לתפוס, ולכן זה יהיה הדבר היחיד שאנחנו נראיין עליו, וננסה להבין אותו, והשארנו אותו פתוח.

אדווה: דרך אגב, מה גודל הקרן? בכמה סטארט-אפים יש לכם יכולת להשקיע?

הילה: אז אנחנו ממש, שוב, בימי מלחמה שלא בימים תיקונם, בעולם נורמלי היינו הולכים, מגייסים, ואז פונים לשוק- אז אנחנו עושים הכל במקביל. אנחנו שואפים, אנחנו מאמינים וחושבים שאנחנו נדע לגייס בין 30 ל-50 מיליון דולר. אנחנו מקווים, אנחנו רצים על זה במקביל, במקביל ליציאה לשוק, שוב, כדי לקצר לוחות זמנים, כדי לעשות את הדברים מהר. אבל אנחנו נשקיע כל כסף שייכנס לקרן יצא, זאת אומרת אנחנו לא נחכה, כשהמדדים באמת יהיו מי שיש לו הכי פחות runway ומי שנזהה שזה באמת מאוד הדוק ביחס לעומד בתנאים וזה מאוד הדוק ביחס ללחימה.

אדווה: מעולה, עכשיו דיברנו על זה אני ואת קצת לפני שהתחלנו להקליט את הפרק, ובאמת שווה להגיד את זה, ציינת את זה רגע, שבאמת בגלל המהירות שאתם רוצים לרוץ  והרצון לתת מענה לכמה שיותר סטארט-אפים, כמה שיותר מהר, הייתם צריכה לקבוע כללים מאוד מאוד ברורים, ואולי שווה להגיד שלפחות בשלב הזה, אין לכם ולא יכולה להיות לכם גמישות וזה חשוב להגיד למי ששומע אותנו. 

הילה: אני מקבלת הודעות כאלה ובאמת אני כאילו הכי מבינה ואמפתית באמת לכל מי שאומר לי: אבל רגע אנחנו קצת יותר גבוהים בברן רייט, אנחנו קצת קיבלנו השקעה נמוכה יותר, וכמו שאמרת, המחיר של רגע לנסות לעשות מהר תחת לחימה מכריח אותנו להיכנס לאיזה פייפליין, מאוד מאוד מאוד ברור. אני כן אגיד שאנחנו יחד עם כל האקוסיסטם, בקשר עם עוד ועוד גורמים שרוצים וחושבים, ולכן אם משהו אצלנו לא ייפול, המידע יעבור למי שזה יכול לעניין אותו. אנחנו גם, אני מאמינה שזה שיצאנו לדרך, הפיל את האסימון להרבה גורמים שחייב עכשיו להיכנס לדבר הזה, ואנחנו נראה עוד ועוד, עוד ועוד מי שמבין שצריך לסייע לחברות סטארט-אפ, לסייע לחלק הצעיר יותר של ההייטק הישראלי, צריך להגיד, החלק הבוגר יותר של ההייטק הישראלי, שיש בו כסף, עושה פלאים, ותורם כל כך הרבה למאמץ המלחמתי. אז בסוף, הסקטור הזה הוא באמת סקטור שתורם המון למדינה, חוץ מהצד הכלכלי שלו. אז אני מניחה שאנחנו נראה עוד יוזמות כאלה ואיפה שאנחנו נדע להעביר נתונים, להיות בשקיפות, אנחנו נעשה את זה באופן מוחלט.

אדווה: מעולה, ואני אוסיף שבאמת כבר יש עוד כמה קרנות כאלה שמתחילות לפעול, חלק הם ספציפית לסטארט-אפים בתחום האגרוטק, חלק הן ספציפית לסטארטאפים בנגב. אז אנחנו נצרף גם בתיאור של הפרק פה, גם בקהילה שלנו, אפשר למצוא גם באתר שלנו, יהיה עמוד באמת בכל מקום שאנחנו יכולים, את שאר היוזמות שגם אנחנו יודעים עליהן כבר קיימות היום, אם יש מישהו שמאזין ומכיר עוד יוזמות כאלו שלא קיימות אצלנו, תגידו לנו כדי שנוכל לפרסם לכם הכל. אני רוצה רגע שניכנס לפרקטיקה, איך מגישים ותוך כמה זמן אפשר לקבל את הכסף?

הילה: אז יש אתר, הקמנו מהר מאוד אתר של הקרן, מיניסייט, SafeDome  בגוגל ואז מגיעים אליו, יש שם גם את הפרטים, רגע את הקריטריונים וזה שנייה, מי שרוצה רגע לראות אם הוא עומד בצורה קצת יותר מדוקדקת, וגם את הטופס הגשה. שוב, כמו שאמרתי, אנחנו רצים במקביל גם על הכסף, גם על ההקמה של הקרן, וגם על להגיע לסטארט-אפים, אנחנו שמנו לעצמנו יעד, ממש בתחילת נובמבר בהנחה שנפגוש את הכסף כבר שם, להתחיל לחלק אותו ואז … של שבועיים, לצערי אני לא חושבת שזה אירוע קצר, אז זה כאילו יהיה איתנו איזה חודשיים, שלושה, הלוואי ואני אתבדה ונחזור לשגרה הרבה קודם. אז אני מקווה שאיפשהו כבר באמצע נובמבר, חברות ראשונות יוכלו לקבל כבר כסף, אבל שוב, זה בחשיבה מאוד אופטימית ובתקווה שככה כל הכוכבים מסתדרים כמו שאנחנו צופים אותם.

אדווה: אוקיי, מעולה, הילה, עוד משהו שאת רוצה להוסיף לפני שאנחנו נפרדות?

הילה: אני כן רוצה לקרוא למשקיעים בתחום הזה. אנחנו אחרי שנה מורכבת נקרא לה, בעולם, אחר כך בישראל, אבל המוח הישראלי לא השתנה בשנה הזאת. הרעיונות פה הם רעיונות מטורפים, החברות הן חברות חזקות, ואני חושבת שמשקיעים שידעו רגע לנשום עמוק, לקחת את הסיכון הזה, בקצה הדרך יקבלו תמורה טובה. אז השילוב של הדברים, אני חושבת שיש הזדמנויות מאוד מאוד טובות בשוק היום, והמשקיעים שנייה רגע צריכים לנקות את הרעש ולהיכנס פנימה.

אדווה: מעולה, אז אני רק אזכיר עוד פעם לסיום שכל הפרטים של האתר ושל הקרן ושכולם יהיו בתיאור של הפרק וגם באתר שלנו, והילה, תודה רבה רבה רבה. 

הילה: תודה, שניפגש בימים טובים יותר ושקטים יותר, ונדבר על דברים אחרים. 

אדווה: לגמרי. שיהיה יום טוב. 

הילה: ביי. 

הניוזלטר שלנו

הירשמו וקבלו עדכונים על פרקים חדשים, כתבות, אירועים ועוד הפתעות!

רוצים לקחת חלק בשיתוף ידע?

אם גם אתם רוצים להצטרף למשימה שלנו להעשיר את האקוסיסטם בידע ותובנות, אם אתם רוצים לשאול אותנו משהו, אם אתם מרגישים שיש משהו שעזר לכם וכולם צריכים לדעת, נשמח לשמוע. 

iconתשאלו אותנו הכל
icon
המייל נשלח!
נותרו: 0 מיילים לחודש. מתחדש ב-1 לחודש
סגור
icon
הפגישה נקבעה!
נותרו: 0 פגישות לחודש. מתחדש ב-1 לחודש
סגור
סגור
icon
הטופס התקבל, תודה :)
אנחנו עוברים על כל הפרטים, ובימים הקרובים עמוד הסטארטאפ יעלה למאגר שלנו.
סגור

שליחת מייל

שליחת מייל למשקיע/ה